Yamaha CLP-535 review: de legende, herboren

Yamaha Claviano CLP-535 piano

Met de Clavino serie heeft Yamaha echt de wereld van digitale piano’s verandert, waarmee over een tijdsbestek van 30 jaar ongelofelijke doelstellingen mee bereikt zijn. Het bedrijf lanceerde het eerste Clavino model de YP-40 in 1983 (wat ook de eerste digitale piano ooit was) en sindsdien hebben ze een totaal nieuw niveau van piano emulatie bereikt. Yamaha biedt momenteel meer dan twaalf Clavino modellen aan en een van de meest interessante modellen in de huidige serie is toch wel de Yamaha CLP-535. Dit is een middenklasse product die gebouwd is in een staand meubelstuk. De CLP-535 is de tweede toevoeging van de nieuwe Clavino 500 serie, welke bestaat uit de basis CLP-525, de duurdere CLP-545 en CLP575 en het vlaggenschipmodel de CLP-585. De CLP-535 wordt ook geleverd in een vleugelpiano versie die de naam CLP-565GP heeft. In dit model zitten dezelfde features, maar deze is gebouwd in een indrukwekkende houten design.

De Yamaha CLP-535 ziet er zonder twijfel geweldig uit, maar hij is zeker weten niet goedkoop. Op het internet kan je hem vinden voor €1679 en prijzen kunnen zelfs nog hoger uitvallen als je een andere afwerking wilt hebben. Dus is hij echt het geld waard? We zullen in deze Yamaha CLP-535 review eens een uitgebreider kijkje nemen naar het design, de features en algehele functionaliteit om je een antwoordt op die vraag te geven.

Yamaha CLP-535 review

Design dat uitmaakt

De Yamaha CLP-535 bestaat uit een elegante houten behuizing, wat de traditie van het Japanse bedrijf voortzet met een sober en aangenaam design die geschikt is voor elke soort woonkamer. De digitale piano is beschikbaar in vier verschillende afwerkingen, namelijk matte zwart walnoot, donker rozenhout of mahonie en de heldere gepolijste ebbenhout. Met een goede hoeveelheid keuzes in de visuele esthetica is er geen twijfel over mogelijk dat je de perfecte match zal vinden voor je huis.

Laten we nu eens een kijkje nemen wat er eigenlijk in de doos zit:

  • Yamaha CLP-535
  • Meubelstijl standaard met drievoudig pedalensysteem en muziekstandaard
  • Koptelefoon hanger
  • Handleiding
  • Boek met 50 van de beste muziekstukken
Goedkoopste Yamaha CLP-535 kopen

De behuizing bevat een geïntegreerde muziekstandaard, welke verhoogt of verlaagt kan worden naar gelang de behoefte. Er is ook een drievoudig pedalensysteem die zacht, sostenuto, sustain en halve pedaal functies heeft, net als een echte vleugelpiano. In het onderste gedeelte van de behuizing kan je de hanger bevestigen, zodat je je koptelefoon veilig op kan bergen. Daarnaast zorgt de uitschuifbare bedekking voor het keyboard ervoor dat deze stofvrij blijft wanneer je hem niet gebruikt.

De connectiviteit bestaat uit twee koptelefoon ingangen, een MIDI I/O, een aux input voor het verbinden van een mediaspeler, een stereo out en twee USB poorten. Eén van deze is bedoelt voor MIDI doeleinden en de andere voor het verbinden van een externe drive (handig voor het opnemen van audio of media playback).

De primaire interface kan gevonden worden aan de linkerkant van de piano. Daar zal je een LCD display, vier navigatieknoppen, de transport sectie, de metronoom en dual/split functies en tot slot de zes geluidscategorieën vinden.

Echt geweldige expressie

Een van de meest belangrijke features van deze digitale piano is de aanwezigheid van het GH3X 88 toetsen gewogen hammer action keyboard, welke gebaseerd is op de wel bekende GH3, maar ook synthetische ivoren toetsen en een echappement op elke toets heeft. De GH3X biedt een aanrakingsgevoeligheid van 6 niveaus, waardoor gebruikers een geweldige response krijgen tijdens het spelen van de piano. Alhoewel de GH3X geen houten toetsen heeft (dit is een feature die beschikbaar is voor de duurdere modellen van de CLP lijn), geeft de aanwezigheid van synthetische ivoren toetsen een goed gevoel van een authentieke piano en niet simpelweg een goedkope digitale simulatie. Uiteraard kunnen we niet ontkennen dat het NWX Natural Wood X keyboard van de CLP-545 en daarboven dit gevoel van realisme nog meer zullen versterken, maar de kans is groot dat alleen een erg ervaren of geavanceerde pianist het verschil van keyboards en de bouwkwaliteit op zal merken. Als je jezelf ziet als een middelgrote speler, dan is de CLP-535 een perfect acceptabele optie.

De Yamaha CLP-535 heeft twee van de belangrijkste pianogeluiden die ooit gemaakt zijn, namelijk die van de Yamaha CFX en Bösendorfer Imperial vleugelpiano’s. De eerste is gesampled van een 275cm concert vleugelpiano en klinkt een beetje helderder dan de 290cm Bösendorfer, welke rijkere en meer zachte nuances heeft. Elke toets van beide piano’s werd individueel gesampled door Yamaha om een realistische toon te creëren en het uiteindelijke resultaat van het bedrijf is werkelijke geweldig. De CLP-535 reproduceert de snaarresonantie en demperresonantie om alle mechanische geluiden van een echte vleugelpiano te reproduceren en de zogenaamde key-off samples voegen gewoon meer realisme toe wanneer je je vingers van de toetsen afhaalt. Krachtige 256 polyfonen maken het mogelijk voor professionele pianisten om zelfs de meest complexe muziekstukken te spelen zonder dat noten wegvallen.

Yamaha CLP-535 review

De geïntegreerde 60W stereo systeem biedt een geweldige stereo ervaring, welke minder genietbaar is als je een koptelefoon gebruikt. Het is echter jammer dat Yamaha er niet voor heeft gekozen om hetzelfde speakersysteem van de superieure modellen toe te voegen, welke 4 tot 6 speakers bieden met 100 tot 180W en uiteraard meer een surround ervaring. Dit zou niet alleen de prijs voor consumenten veranderen, maar ook de lijn tussen de middenklasse CLP modellen en de geavanceerde vervagen. Dus alhoewel het teleurstellend is, is het ook begrijpbaar.

Yamaha CLP-535: Alles in één oplossing

De Yamaha CLP-535 biedt ook zes andere populaire pianogeluiden, zoals de Rock Grand of de Mellow Grand, maar ook elektrische piano’s, jazz en pijpinstrumenten, klavecimbels, drie verschillende bassniveaus (handig voor het opdelen van je keyboard in twee zones), gitaren, vibrafoon en vijf verschillende ‘pad’ geluiden (welke gelaagd kunnen worden met de piano om een warmer geluid te krijgen).

Dankzij de ingebouwde 16-track recorder kan je maximaal 250 muziekstukken opslaan op je USB stick en zelfs de CLP-535 gebruiken om WAV bestanden op te nemen die je makkelijk op kan slaan op een extern flash geheugen. Deze digitale piano bevat ook een lesmodus met 303 ingebouwde les muziekstukken van populaire methodes, zoals Bayer, Burgmüller, Czerny en Hanon, welke uiteraard erg handig zijn om je pianovaardigheden te verbeteren. Je kan een iPad aansluiten op de USB poort en de NoteStar app gebruiken om het muziekstuk te bekijken terwijl je speelt en pagina’s omslaat met het 3 pedalensyteem. Je kan ook andere populaire gratis Yamaha apps gebruiken om op een meer plezierige en relaxte manier met de piano te spelen.

Yamaha CLP-535 kopen

Yamaha CLP-535 review – CLP-525 vs CLP-535 vs CLP-545

Laten we nu eens een kijkje nemen naar de primaire verschillen tussen de drie CLP-500 series die het meest betaalbaar zijn. Uiteindelijk zal je je waarschijnlijk het volgende afvragen: hoe kies ik tussen de CLP-525, CLP-535 en de CLP-545? Nou om te beginnen is de CLP-525 een instapmodel die ondanks een prijs die in buurt ligt van de Yamaha CLP-535, een beetje negatief beïnvloedt wordt door teveel missende features. Dit model bevat inderdaad een standaard GH3 88 toetsen keyboard met synthetische ivoren toetsen, wat goed is. Maar hij mist echter de echappement en heeft maar een aanrakingsgevoeligheid van vier niveaus. De geluidsbron is gebaseerd op de standaard CFIIIS, welke maar 10 geluiden bevat en bij lange na niet in de buurt komt van het niveau van de CLP-535. Ook heeft het instapmodel geen key-off samples of snaarresonantie. Split modus, USB, AUX input en output missen ook in bij dit model. Gezien de prijs van €1300 voor de CLP-525 en de €1679 voor de CLP-535, is het het niet noodzakelijk waard om zoveel geld te spenderen aan een minder product, aangezien je voor nog geen €400 extra een superieure piano krijgt. Piano’s zijn tegelijkertijd ook prijzige investeringen, dus als je keuze tussen het kopen van het instapmodel of helemaal niet kopen is, dan de 525 is zeker een goed model waar je jaren van zult genieten. Als je echter de keuze moet maken tussen de CLP-525 nu kopen of iets meer sparen om de CLP-535 (of zelfs de 545) in de nabije toekomst te kopen, dan kan je mogelijk beter even wachten en direct genoeg sparen voor de duurdere modellen.

Nu we het over de 545 hebben, dan kunnen we zeker weten zeggen dat het een verbetering is ten opzichte van de 535, maar het is het waard om te vermelden dat deze alleen maar verschilt op de volgende manieren. De CLP-545 heeft een keyboard met witte toetsen die gemaakt zijn van hout, een stereofonische versterker effect die een geweldig ruimtelijk geluid creëert wanneer je een koptelefoon gebruikt en een 20-preset ritme sectie. Of deze features de prijs van €2199 waard zijn is een keuze van jou. Het zal grotendeels afhankelijk zijn hoe je je vaardigheidsniveau als een pianist ziet en hoe toegewijd je bent om je vaardigheden als een pianospeler te verbeteren.

Goedkoopste Yamaha CLP-535

Conclusie

De Yamaha CLP-535 is zeker een van de beste piano’s van Yamaha die momenteel beschikbaar is en zeker de meest gunstige keuze die je kan maken als je moet kiezen uit de verschillende populaire Clavinova modellen. Als je echt bereidt bent om een flinke stap te nemen, dan kan je de CLP-575 voor €3111 overwegen om een substantiële prestatieboost te krijgen, wat grotendeels komt door het graded hammer keyboard met verschillende gewichten voor elke toets en andere geweldige geluidstechnologieën die de piano-ervaring superieur maken ten opzichte van de andere instrumenten van de CLP serie. Maar als je dat soort geld op dit moment niet kan investeren, dan is de Yamaha CLP-535 zeker geen slechte keuze en veel meer dan een troostprijs.

Score: 4,5/5

Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste elektrische piano of ga onmiddellijk de beste Yamaha piano kopen.

1 Reactie
  1. Welke pianobank is dat in de eerste foto in deze review?

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo