Roli Seaboard Rise 49 review

We houden van bedrijven zoals Roli, hoewel er maar echt een bedrijf is zoals Roli is. Ze kwamen uit het niets een paar jaar geleden, gewapend met een paar miljoen dollar aan financiering en een siliconen keyboard dat anders speelde dan alle andere (maar ook hetzelfde, als je dat wilde) en dat je geluiden kon openen door nieuwe dimensies van prestaties te verkennen. Eendagsvliegen was het gemompel van een paar ‘experts’ in de industrie, maar Roli heeft zijn best gedaan om deze doemdenkers ongelijk te geven.

Sinds het eerste Seaboard Grand keyboard is er een meer consumentgerichte (maar net zo innovatieve) versie uitgebracht, de Rise 25. Het bedrijf heeft dit ondersteund met zijn multidimensionale (en veel beter dan het er uitziet) Equator software. Heeft een ongelooflijke gratis versie hiervan, genaamd Noise, uitgebracht voor de iPhone (die geweldig gebruik maakt van de 3D touch van de iPhone 6). En nu heeft Roli deze 49 toetsen van de Rise uitgebracht.

Oh, en ze hebben ook nog eens een extra financiering van een paar miljoen dollar aangekondigd. Eendagsvliegen? Daar lijkt het niet echt op. In deze Roli Seaboard Rise 49 review lees je alles over dit nieuwe keyboard.


Positieve- en negatieve eigenschappen van de Roli Seaboard Rise 49

Positief
 • Geweldig, innovatief ontwerp
 • Goede, stevige bouwkwaliteit
 • Wordt geleverd met een goede case, wat hem meer draagbaar maakt
 • Equator is fantastisch en zeker waard om uit te proberen, of je de Rise bezit of niet (probeer zeker de gratis Noise versie uit)
 • Draadloze besturing via bluetooth
 • Spelen zal je meenemen op een aantal geweldige geluidsreizen
 • Ook mogelijk om als normaal keyboard te spelen
Negatief
 • Nog steeds donker bij weinig licht
 • Echte spelers moeten hem eerst uitproberen (ze zullen echter verrast worden)
 • Duurt even voor je dit apparaat onder de knie hebt
 • Redelijk prijzig
 • Zwarte toetsen soms moeilijk te zien

Vergelijk nu prijzen bij:


Overzicht

Met Rise krijgen we een siliconen keyboard dat een beetje verend is, maar eentje dat voor de rest een traditionele 12 noten per octaaf lay-out heeft, en dus gespeeld kan worden als een traditioneel keyboard. Dat gezegd hebbende, raden we echte concertpianisten aan Rise eerst uit te proberen voordat ze een definitieve keuze maken.

Zelfs als je niet een zo’n geweldige speler bent, kwamen we er toch achter dat we onze pianostijl een beetje aan moesten passen. Soms is Rise zelfs beter dan een echte piano (voor delicate aanrakingen bijvoorbeeld) en natuurlijk zijn de extra dimensies waar we het hieronder over gaan hebben. Maar het zal uiteraard anders zijn voor traditionele spelers, dus het beste wat we tegen alle spelers kunnen zeggen is: probeer het eerst uit.

Roli Seaboard Rise 49 Review voorpaneel

Dus laten we het over die extra dimensies gaan hebben tijdens deze Roli Seaboard Rise 49 review en de eerste is MPE (Multi-Dimensional Polyphonic Expression). Dit is het systeem dat de Rise gebruikt om het geluid op extra manieren te kunnen regelen, maar dan nog steeds via MIDI. Je krijgt dus snelheid en aftertouch, maar deze zijn verpakt in wat Roli ‘The Five Dimensions Of Touch’ noemt. Dat zijn Strike (de kracht van een vinger die op een toets drukt), Press (continue druk uitgeoefend na een Strike), Glide (horizontale bewegingen op een toets of toetsgolf), Slide (verticale bewegingen) en Lift (de snelheid van het loslaten na een Press).

Roli Seaboard Rise 49 Review aansluitingen

Binnen deze vijf dimensies zijn de belangrijkste die mogelijk van elkaar verschillen Glide en Slide, die de noten veranderen terwijl je omhoog, omlaag, links en rechts speelt (met Slide worden geluiden vaak gemengd wanneer het gebruikt wordt met Equator).

De Rise heeft twee modi: Expression-modus voor het spelen van het klavier en het aansturen van Glide, Slide en Press met behulp van de drie touchregelaars aan de linkerkant van het klavier. Je krijgt ook de meer standaard MIDI-modus, waarmee je de drie touchregelaars en het X-Y-touchpad dat zich ook links van het klavier bevindt, kan toewijzen aan een MIDI CC.


Groter, beter en meer?

Dus met de 49 hebben we op het eerste gezicht gewoon een grotere versie van de Rise 25, maar er is iets meer aan de hand dan dat.

Roli Seaboard Rise 49 review USB keyboard kopen

Het eerste verschil is meteen duidelijk wanneer we de 49 uitpakken tijdens deze Roli Seaboard Rise 49 review – een case. De Rise 25 had een plastic case, wat niet geweldig was en een minpunt van het product. Gelukkig is er nu een optionele flipcase beschikbaar voor de 25, en de Rise 49 wordt standaard geleverd met een zachte en goed gevoerde case met een schouderriem.

Het keyboard is geruststellend zwaar (in die zin dat je kan voelen dat hij goed gebouwd is), dus staat goed en stevig op je studiowerkoppervlak. Hij is niet echt draagbaar op zichzelf (wat een van de redenen is waarom de 25 toetsen versie zo geweldig is), maar de toevoeging van de case maakt hem veel makkelijker draagbaar en is een zeer welkome toevoeging.

Roli Seaboard Rise 49 review USB keyboard

Eén ding waar Roli nooit iets aan ging doen en een kritiekpunt was van verscheidene personen: het donkere design. Het is cool, ja, het licht net genoeg op om te zien wat er gebeurt.. maar Rise is geen Komplete Kontrol. Het is elegant in plaats van schreeuwerig, maar als een keyboard voor live optredens tijdens clubavonden is het nog steeds niet erg praktisch. Zwarte toetsen en weinig licht gaan vaak niet zo goed samen.

Positief, is dat het opstellen van de Rise 49 erg eenvoudig is. Logic herkende hem direct tijdens deze Roli Seaboard Rise 49 review: geen ouderwetse driver updates of iets anders dat nodig was. We sloten hem aan en speelde de Equator synth binnen een mum van tijd en genoten al snel van de extra dimensies die geboden worden.

Natuurlijk zal een keyboard met 49 toetsen een vollere speelervaring bieden dan een kleinere versie, maar met de Rise 49 is dit op de een of andere manier verbeterd. Mogelijk is het de extra lange pitch-bends strip zijn die langs de onderkant loopt, maar we vermoeden dat het gewoon de extra sonische flexibiliteit is die de vijf dimensies van aanraking bieden.

Omdat je de mogelijkheid hebt om geluiden op veel meer manieren te veranderen, lijken deze veranderingen dramatischer met het bredere scala aan octaven die je tot je beschikking hebt. Die snaar die voortkomt uit een padgeluid bovenin de toonladder is zoveel meer dramatisch aan de onderkant. Misschien ligt het aan ons, maar MPE lijkt beter te werken met een groter, meer speelbaar keyboard.


Ook een geweldige engine

Dit succes is mede te danken aan de Equator software. Het is de engine die de expressieve mogelijkheden van de hardware laat zien. De software is in eerste instantie een beetje onbenaderbaar, maar wordt vanzelfsprekender en doelgerichter als je door de presets gaat en je realiseert wat je doet. Speel simpelweg met het keyboard, druk, glij en laat los en je zult snel zien welke parameters op het scherm veranderen en je zal al snel vertrouwd raken met de functies. En met drie oscillatoren, sample gebaseerde synths, een ruisengine en FM, is er veel flexibiliteit om verschillende geluidstypes te creëren.

keyboard kopen Roli Seaboard Rise 49 review USB keyboard

Al deze nieuwe expressiedimensies zijn op te nemen via je DAW met Dashboard software, waarmee je ook veel van je MIDI-controllers kan toewijzen. Natuurlijk, om het meeste uit zowel hardware als software te halen, moet je wat tijd nemen om de extra prestatiegebieden onder de knie te krijgen om het beste uit beide te halen. Maar dat wist je wel.


Alternatieven

Je hebt nu drie Seaboards waar je uit kan kiezen. De 49 die we vandaag bespreken in deze Roli Seaboard Rise 49 review, de grotere Grand met 61 toetsen (die we voor serieuze spelers aanbevelen) of de Rise 25 (compact, draagbaar en een geweldig begin voor iemand die in de multidimensionale wereld van Rise wil stappen).

Vergelijkbaar maar zeker niet hetzelfde hebben we verder nog de Roli Seaboard Block. Die kost ongeveer 1/4 van de Seaboard Rise 49, maar geeft je wel de mogelijkheid om kennis te maken met deze aparte keyboard.

Seaboard Block

roli seaboard rise block review controller beste digitale piano

Vergelijk prijzen Lees review

Vergelijkbaar maar zeker niet hetzelfde hebben we verder nog de Roli Seaboard Block. Die kost ongeveer 1/4 van de Seaboard Rise 49, maar geeft je wel de mogelijkheid om kennis te maken met deze aparte keyboard.

Native Instruments Komplete Kontrol S61 MK2

roli seaboard rise block review controller beste digitale piano

Vergelijk prijzen Lees review

Van de traditionele keyboards die we hebben getest, is Komplete Kontrol nog steeds de beste keuze, vooral met de softwarebundel die nu standaard meegeleverd wordt. Van de drie zouden we waarschijnlijk kiezen voor de versies met 49 of 61 toetsen kiezen.

Bekijk ook: Native Instruments Komplete Kontrol S49 review


keyboard Roli Seaboard Rise 49 review USB keyboard

Conclusie van de Roli Seaboard Rise 49

De Rise 49 is misschien gewoon een grotere versie, maar de extra lengte vergroot de toegevoegde expressie die het Rise-concept biedt.

De conclusie is dan ook dat groter zeker beter is. Met een mooiere behuizing en een groter bereik aan toetsen is hij misschien niet zo compact en overzichtelijk als de 25, maar de Rise 49 is een fantastisch concept dat werkelijkheid wordt door een geweldig klinkende software.

8.5 Totale Score
Innovatieve keyboard

De Rise 49 is een fantastisch concept dat werkelijkheid wordt door een geweldig klinkende geluiden die je gemakkelijk met de software kan laten klinken. Hij wordt geleverd met een goede case, wat hem meer draagbaar maakt en het spelen van dit instrument brengt je op een muzikale reis.

1 Reactie
 1. Waar kun je de Roli proberen

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo