Native Instruments Komplete Kontrol S61 MK2 review

Native Instruments Komplete Kontrol S61 MK2 Review
8

€599,00

Beste deal op: coolblue.nlCoolblue
Native Instruments Komplete Kontrol S61 MK2 review
Native Instruments Komplete Kontrol S61 MK2 review
€599,00

Er zijn maar weinig bedrijven die zo’n diverse en uitgebreide softwarecollectie hebben als Native Instruments (NI). Met de jaren heeft het bedrijf zijn bibliotheken en instrumentcollecties van uiteenlopende muziekgenres zo uitgebreid, dat muzikanten, producers en componisten van alle soorten en stijlen overgehaald zijn.

Alhoewel NI met de jaren ook hardware heeft ontwikkeld om het maximale uit hun software te halen, had men tot het uitbrengen van de Komplete Kontrol in 2014 nooit zo’n geïntegreerde oplossing geleverd.

De Komplete Kontrol is dit jaar weer terug met een uitgebreide lijst van verbeteringen. Deze worden allemaal aangedreven door een focus op nog diepere integratie in je creatieve werkstroom. Je leest er alles over in deze Native Instruments Komplete Kontrol S61 MK2 review.


 

Overzicht van de Native Instruments Komplete Kontrol S61 MK2

Positief:

  • Verbeterde werkstroom
  • Machine integratie
  • Lichtgevende toetsen geven aan welke toetsen binnen de toonsoort vallen
Negatief:

  • Geen schuifregelaars
  • MIDI keyboard heeft geen aanslaggevoelige drumpads
  • Werkt alleen optimaal met NI Komplete


 

Wat is er veranderd?

Iedereen die bekend is met de originele Komplete Kontrol hardware zal direct veranderingen zien op de MKII. Het meest opvallende hiervan is de toevoeging van een paar kleurenschermen met hoge resolutie, waarvan de functies schakelen op basis van je bedieningskeuze.

native instruments komplete kontrol s61 mk2 review

Linksonder zijn de pitchbend en modulatieschuifregelaars van de voorganger vervangen door meer traditionele (en meer controleerbare) wielen, terwijl onder deze wielen een lint-achtige schuifbalk is versierd met een discrete rij lichtjes om de huidige positie aan te geven.

Ook het gehele bovenvlak is opnieuw ontworpen, met een bredere verzameling knoppen en draaiknoppen die sterk wijzen op de uitgebreide functionaliteit die NI hoopt te bieden via Komplete Kontrol; niet alleen van ondersteunde softwarebibliotheken, maar ook je DAW.

Aan de achterkant vind je de volgende aansluitingen: een USB 2.0-poort die zorgt voor busvoeding en communicatie met je computer, een tweetal MIDI-poorten en twee pedaalcontrolleraansluitingen. Alhoewel het klavier niet bijgewerkt is, is het nog steeds de moeite waard om dit Fatar keyboard met aftertouch te benoemen, welke erg fijn speelt.keyboard native instruments komplete kontrol s61 mk2 review

 

We willen een belangrijk punt met je delen. Op het moment van schrijven van deze Native Instruments Komplete Kontrol S61 MK2 review, zijn alleen de twee ‘middelgrote’ toetsenborden uit de Komplete Kontrol serie bijgewerkt. We moeten nog zien wat NI heeft gepland voor de baby van de serie – de S25 – en het vlaggenschip S88.

Om je Komplete Kontrol keyboard te gebruiken, moet je deze registreren via het Native Access portaal. Dit maakt een optionele download van een softwarepakket genaamd ‘Komplete 11 Select’ mogelijk (daar verderop meer over).

Daarna is Komplete Kontrol in de eerste plaats ontworpen voor het aansturen van de eerste, creatieve stadia van het bouwen van een track, en veel van de nieuwe functies van Komplete Kontrol zijn met dit in gedachten ontwikkeld. Niets meer zo dan de Browser, waarmee je – net als in de Komplete Kontrol software – een zoekopdracht naar een geluid via trefwoorden kan verfijnen.

native instruments komplete kontrol s61 mk2 review keyboard kopen

Maar zodra er een korte lijst van kandidaten wordt gepresenteerd, worden er nu audiofragmenten geactiveerd terwijl je door de opties scrolt, zonder dat je een hele patch hoeft te laden om te besluiten of je hem wilt gebruiken of niet. Dit is ook onderdeel van NKS (Native Kontrol Standard) inhoud, dus je kan niet alleen voorbeelden horen van instrumenten van NI, maar ook content van derden zoals Arturia, Spitfire Audio, Output en vele anderen zullen ook verschijnen. Dit betekent dat je niet langer ‘per fabrikant’ hoeft te denken als je op zoek gaat naar geluiden die bij je track passen.

Ook de DAW-integratie is verbeterd, met Komplete Kontrol nu veel meer gereed en bereid om te communiceren met Ableton Live, Logic Pro X, GarageBand, Cubase en Nuendo. Naast de transportbesturingen aan de linkerkant, komt de vier-positie push encoder hier tot zijn recht. Hier kun je schakelen tussen tracks, het sjabloon met geluiden inschakelen of de Transport-afspeelbalk verplaatsen door te scrollen.native instruments komplete kontrol s61 mk2 keyboard review

Als je eenmaal de Browser-modus hebt gebruikt om een geluid te vinden dat je mooi vindt, kun je in de Plug-In-modus (met de bijbehorende knop) verder gaan en toegang krijgen tot de belangrijkste parameters. Als je deze parameterwijzigingen wilt opnemen in je DAW, druk dan op de Auto(mation)-knop op het voorpaneel en je kan direct aanpassingen doorvoeren. Heel handig en overzichtelijk.

Maar het wordt nog beter tijdens deze Native Instruments Komplete Kontrol S61 MK2 review. De Mixer-knop toont het Mixerscherm van je DAW, waarbij de omringende bedieningselementen dan in staat zijn om parameters zoals Volume en Pan aan te passen.
keyboard review native instruments komplete kontrol s61 mk2 review

Integratie met DAW’s van derden is één ding, maar aangezien veel van de nieuwe functionaliteit hier uit de Maschine wordt gehaald (de MKIII van de hardware controller is nu ook uitgebracht), is het geen verrassing dat een diepere integratie met Maschine ook wordt aangeboden via Komplete Kontrol.

Als je met de Maschine software werkt, zul je merken dat het aansturen van dit veel eenvoudiger is op het gebied van een arrangement. De knoppen boven het scherm maken schakelen tussen gedeeltes van je Maschine arrangement namelijk nog makkelijker.


 

Komplete 11 Select

native instruments komplete kontrol s61 mk2 review kopen keyboard

Bij aankoop van een van de nieuwe Komplete Kontrol keyboards ontvang je een downloadlink naar Komplete 11 Select, met daarin Massive, Monark, The Gentleman, DrumLab, Reaktor Prism, Scarbee Mark 1, Retro Machines, Vintage Organs, de West Africa percussiebibliotheek, Solid Bus Comp en Replika.

Hoewel het zeer waarschijnlijk is dat je het meest geïnteresseerd bent in de Komplete Kontrol hardware als je al een Komplete 11 gebruiker bent, is deze uitgebreide bundel een geweldig startpunt als je dat niet bent, met upgrade mogelijkheden voor degenen die op een later tijdstip meer willen.


 

Conclusie van de Native Instruments Komplete Kontrol S61 MK2

keyboard kopen native instruments komplete kontrol s61 mk2 review

Als je het idee van de Komplete Kontrol de eerste keer al fijn vond, is het goede nieuws tijdens deze Native Instruments Komplete Kontrol S61 MK2 review, dat er nu nog meer geboden wordt. Je kan zoveel meer doen vanuit het apparaat zelf, met betere visuele feedback en veel diepere integratieniveaus voor en in het midden van de werkstroom.

Met name de browsertoegang tot NKS-ready content is een geweldige toevoeging, terwijl de mogelijkheid om direct vanaf het voorpaneel te kwantificeren en automatisering toe te voegen (naast andere DAW-specifieke bedieningselementen zoals Tap Tempo), je echt in staat stelt om direct muziek te maken. Als je al een Komplete softwarepakket hebt gekocht, zal niets je helpen om er zo muzikaal mee te werken als Komplete Kontrol.

Komplete Kontrol MKII brengt een compleet geluidsbereik onder je vingertoppen als nooit tevoren en ook veel diepere DAW-integratie.

8 Totale Score
Flink verbetering op zijn voorganger

Met betere visuele feedback en veel diepere integratieniveaus voor en in het midden van de werkstroom, is de Native Instruments Komplete Kontrol S61 MK2 een stuk beter dan zijn voorganger. Met name de browsertoegang tot NKS-ready content is een geweldige toevoeging aan dit keyboard.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo