Roland VR-09 review

Roland VR-09 Review
8.5

€679,00

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Roland VR-09 review
Roland VR-09 review
€679,00

Het juiste keyboard voor de juiste prijs vinden is de uitdaging van elke ontluikende en gevorderde keyboardspeler. Voor nieuwe spelers kan weten waar je naar moet kijken een beetje overweldigend zijn. Voor alle andere personen, van middenklasse tot veteranen, wil je het keyboard met de beste kwaliteit vinden die aan je behoeften voldoet en de beste prijs heeft. Na de Roland V-Combo VR-09 keyboard uitgeprobeerd te hebben, moeten we eerlijk zeggen dat dit instrument goed werk verricht om beide te bereiken. In deze Roland VR-09 review zullen we de kenmerken van dit keyboard bespreken, welk vaardigheidsniveau het beste geschikt is voor dit instrument en hoe hij presteert ten opzichte van de concurrentie.

 

Roland VR-09 review:

Functies van de Roland VR-09

Dit digitale keyboard met 61 toetsen wordt geleverd met een verscheidenheid aan functies. Hij heeft 223 programma’s georganiseerd in drie primaire groepen: Orgel, piano en synth. Aan deze drie primaire gebieden is ook nog een drum sectie toegevoegd.

Goedkope Roland VR-09 Review

Met deze vier programma’s, welke elk hun eigen besturingen hebben, heb je volledige controle over je lagen. Wanneer je je eigen unieke geluiden en lagen creëert, dan kan je hem in een van de 25 banks opslaan, welke elk 4 registraties hebben, waardoor je voldoende ruimte hebt om je favoriete geluiden op te slaan.

Dit is een korte lijst met een aantal andere noemenswaardige functies:

 • USB stick poort voor het uploaden van extra geluiden, nummers af te spelen of optredens op te nemen
 • MIDI in/out slot
 • Batterij optie voor extra mobiliteit
 • Enkel setje stereo outputs, 1/8-inch stereo mini verbinding en een 1/4-inch koptelefoon aansluiting
 • Kan verbinden met een demperpedaal en een expressiepedaal
 • Pitch bend wiel

In het midden van de piano zit een klein LCD menuscherm. Je kan door de verschillende programma’s en informatie schakelen met het wiel aan de rechterkant of de twee knoppen voor omhoog en omlaag.

Onder deze besturingen zitten ook je transpositie knoppen. Dit maakt het mogelijk om de octaven van de piano omhoog of omlaag te schakelen.

 

Een hoop opties

Twee geluiden samenvoegen is zo simpel als het draaien aan twee knoppen van de verschillende categorieën. Aan de rechterkant van het menu, onder de piano categorie, zitten vier knoppen: een voor piano, elektrische piano, clavinet en een met een label ‘others’ voor meer geluiden.

Onder de synth sectie heb je vier knoppen: Koper, snaar, bass synth lead, pad, koor, SFX en een knop met wederom ‘others’. De laatste sectie aan de rechterkant van het keyboard heeft de label drum.

Onder deze zitten twee grote knoppen die je drumgeluid en tempo besturen. Hier heb je de mogelijkheid om een drum geluid te selecteren uit 17 verschillende geluidskits, akoestisch en digitaal. Je kan je drum optredens opnemen en dan de looper gebruiken om ze toe te voegen.

Zoals de ‘combo’ naam al aangeeft, heeft dit keyboard niet alleen de functionaliteit van een elektrische piano, maar ook een orgel. Aan de linkerkant van het menu zit de orgel sectie met 9 drawbars – een 10e wordt gebruikt voor het algehele niveau, knoppen voor vibrato/chorus, percussie, bovenste/onderste (wat het mogelijk maakt om een andere piano uit te kiezen voor de lagere handmatige). Deze drawbars klikken niet wanneer je ze omhoog of omlaag beweegt, maar glijden totdat je stopt met drukken.

Goedkoopste Roland VR-09 Review

Aan de linkerkant van deze sectie is de EFX sectie, welke we verderop zullen bespreken, maar deze heeft kort gezegd 6 draaiknoppen om dingen zoals vertraging en reverb aan te sturen. Aan de linkerkant van deze sectie zit een plekje met de label D-Beam. Dit is voor het aansturen van een D-Beam controller, welke dit keyboard ondersteund. Dit geeft de speler de mogelijkheid om pitch te manipuleren, modulatie effecten toe te passen, zoals rotary en toonwiel remmen, SFX geluiden activeren en je ook controle geeft over akoestisch geluid articulatie.

Aan de linkerkant van de laagste pianotoets zit het pitch wiel, welke het mogelijk maakt om de pitch van noten tijdens het spelen aan te passen. Er is ook een volume draaiknop en twee knoppen voor rotary geluid: aan/uit en snel/langzaam. Boven deze laatste sectie zit een rechthoekig klepje die je kan openen om een USB geheugenpoort te onthullen.

 

Wat voor soort effecten kan je bereiken?

Een van de dingen die we het meest indrukwekkend vonden met dit keyboard, is de effect diversiteit. Het primaire gebied waar je in eerste instantie door aangetrokken zal worden is de sectie met de label ‘EFX’.

Beste Roland VR-09 Review

In deze sectie heb je zes draaiknoppen om aan te sturen: overdrive, toon, compressor, MFX, vertraging en reverb. Onder de MFX draaiknop kan je chorus, flanger, wah, pitch schakelaar, tremolo en andere moderne geluidseffecten toevoegen. Je hebt aardig wat opties met de soort vertraging en reverb die je wilt, welke elk zes selecties hebben voor elk van deze effecten.

Je kan gebruik maken van maximaal zeven verschillende effecten als je dit Roland keyboard koopt. Je kan dit op twee manieren bereiken. De eerste wordt gedaan door gebruik te maken van de Dual modus, welke de effecten toevoegt aan beide geluiden. De tweede manier is via de Split modus, welke de effecten alleen maar toevoegt aan het bovenste uiteinde van het geselecteerde geluid.

De enige uitzondering in dit geval is reverb, aangezien het toegevoegd wordt aan alle geluiden.

De looper feature is erg bruikbaar voor personen die willen jammen met een ritme sectie of lagen toe willen voegen. Zoals we eerder al aangegeven hebben kan je realtime optredens van verschillende drum onderdelen toevoegen. Je kan de looper ook gebruiken om keyboard onderdelen op te nemen, terwijl van te voren geprogrammeerde drum onderdelen in de achtergrond spelen.

En als je het USB slot gebruikt, heeft het keyboard de mogelijkheid om liedjes af te spelen door gebruik te maken van WAV, MP3 of een SMF bestandstype te gebruiken.

 

Roland VR-09 vs de concurrentie

Nu wordt het tijd om een kijkje te nemen naar de concurrentie in deze Roland VR-09 review.

 

Roland VR-09 vs the Roland Juno DS

Dus, laten we beginnen met een keyboard die in dezelfde prijsklasse als de Roland VR-09 V-Combo valt – de Roland Juno DS.

Goedkope Roland Juno DS88 ReviewHet eerste ding dat je op zal merken, is dat deze piano geen orgel drawbars heeft. Hij heeft vier draw boards voor het aansturen van niveaus, maar is zeker niet op dezelfde hoogte als de mogelijkheden van de VR-09.

Hij verslaat de VR-09 echter op het gebied van toetsen. Hij heeft een vol setje met 88 toetsen vergeleken met de 61 van de VR-09 en ze zijn ook nog eens gewogen, wat de VR-09 ook niet heeft.

De Juno DS toetsen hebben een geweldige action en volledige afmetingen. Het toetsen setje van de VR-09 is kleiner en reageert niet zo goed. Maar als je grote handen hebt, dan kunnen de kleine toetsen van de VR-09 zelfs een voordeel zijn, aangezien je meer octaven kan bedekken.

Al met al denken we dat de Juno DS een solide piano is, maar de Roland VR-09 is volgens ons veel meer divers.

 

Roland VR-09 vs Korg Kross

Korg Kross synthesizer pianoWanneer we in dezelfde prijsklasse blijven is er ook nog de Korg Kross. Net als de Juno DS heeft deze ook een vol setje met 88 toetsen die gewogen zijn. Alhoewel we vinden dat de Juno DS een fijnere aanraking heeft, waren de toetsen van de Korg erg strak op het gebied van action, wat geweldig is om snel te spelen.

Hij heeft de optie om zowel en USB als SD-kaart aan te sluiten. Je hebt ook twee pitch wielen uiterst links van de piano. Wij vonden echter dat de Juno DS een betere piano was en vergeleken met de VR-09 is hij meer gelimiteerd op het gebied van mogelijkheden.

 

Roland VR-09 vs Hammond SK1

Beste Hammond SK1 ReviewAls we flink stijgen in de prijs komen we aan bij de Hammond SK1. Aangezien deze beschikbaar is voor een twee keer zo hoge prijs, kan je verwachten dat dit keyboard de meer serieuze pianospeler aan zal trekken.

Een aantal dingen die hij heeft, heeft de VR-09 niet:

 • Een slot voor drie pedalen in plaats van maar twee: expressie, demper en voetschakelaar
 • Waterval toetsen
 • Expressie bibliotheken aangeboden door Hammond
 • Leslie en vibrato effect soorten
 • 100 gebruikerpresets en 100 presets

Gezien de prijs die je betaald voor deze Hammond denken we dat de VR-09 een betere koop is. De Hammond heeft maar 8 effecten, terwijl de VR-09 er 25 heeft. En de VR-09 heeft meer dan 200 presets. Ze hebben beide negen drawbars en 61 toetsen.

Alhoewel de Hammond waterval toetsen heeft, wat altijd een fijne functie is, is het iets dat niet echt te niet doet hoe goed de VR-09 is vergelijking is.

 

Roland VR-09 vs Nord Electro 5D

Nord Electro 5D reviewEn tot slot is de Nord Electro 5D de laatste concurrent die we zullen bespreken. Dit keyboard is nog duurder dan de Hammond SK1, waardoor dit het duurste instrument is van alle concurrenten die we bespreken.

Aangezien we dit keyboard ook in onze handen gehad hebben, merkte we ook op dat deze gewogen toetsen had. Deze voelde echter heel traag aan en dat was echt iets waar we door teleurgesteld waren. We vonden het echter wel fijn dat het draw board vastklikt in plaats van glijd zonder een gevoel van selectie. Dit was een functie die we erg op prijs stelde, maar al met al vonden we dat het ontwerp niet zo intuïtief was vergeleken met de VR-09.

Wij denken dat iedereen de VR-09 kan kopen en zonder problemen de mechanismes uit kan vogelen. Bij de Nord Electro zou het wat tijd nemen en zelfs nog voorkennis om de piano te laten doen wat je wilt.

 

 

Conclusie van deze Roland VR-09 review

Het keyboard is geweldig voor de middenklasse tot geavanceerde speler. Hij kan gebruikt worden als een geweldig hulpmiddel in de studio en hij is ook mobiel genoeg dat je hem mee kan nemen tijdens een tour. Alhoewel we betere toetsen gevoeld hebben, konden we door de kleinere afmetingen meer gebieden van de piano bedekken met een hand. Dit maakte het mogelijk om meer diepte met akkoorden te maken, wat wij een pluspunt vinden.

We vinden de diversiteit van dit keyboard geweldig, van de effect mogelijkheden tot het geweldige geluid. Met een prijs vanaf €749 afhankelijk van waar je hem koopt, is het een dure optie, maar als je het geld hebt, dan zal je zeer waarschijnlijk het gevoel hebben dat hij je investering waard is wanneer het aankomt op je muziek.

We hopen dat je genoten hebt van deze Roland VR-09 review.

8.5 Totale Score
Geweldig keyboard

We vinden de diversiteit van dit keyboard geweldig, van de effect mogelijkheden tot het geweldige geluid.

1 Reactie
 1. zeer te vrede over de review van roland vr 09

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo