Roland Juno DS88 review

Roland heeft al lange tijd de middenklasse synthesizer markt gedomineerd, met meerdere productlijnen die jarenlang relevant zijn gebleven. De Roland Di is een perfect voorbeeld. Zeven jaar is een lange levensduur voor elk product in deze niche, dus we waren zeker blij toen de nieuwe DS lijn aangekondigd werd. Dit product is een aangename update van een al fantastische synthesizer en eentje die waarschijnlijk weer vele jaren beschikbaar zal zijn. In deze Roland Juno DS88 review zullen we een kijkje nemen naar de kerncomponenten van deze synthesizer en ook hoe hij presteert ten opzichte van de concurrentie.

»» bekijk hier de prijs & gebruikersreviews »

Roland Juno DS88 review:

Algemeen overzicht

De DS serie workstations zijn grotendeels een evolutie van de eerdere Di lijn en niet een revolutie. Nu we dat gezegd hebben, is het ook belangrijk om op te merken dat er deze keer verscheidene features toegevoegd zijn met het doel om het instrument wat te moderniseren en ze zijn allemaal welkome veranderingen van een al geweldig kernproduct.

Een van de meest uitspringende features in de DS lijn is het uploaden van je eigen geluiden naar de synthese motor. Dit is niet direct een baanbrekende feature voor de standaard van vandaag de dag, maar nog steeds een welkome aanvulling.

Goedkope Roland Juno DS88 Review

Daarnaast zijn er verscheidene nieuwe aanpas opties voor verschillende parameters, acht pads voor het activeren van sequenties en samples en een pitch quantization die bedoeld is om gepaard te worden met de zeer goede ingebouwde vocoder.

De toetsen op de 88 toetsen versie zijn semi-gewogen Ivory ‘Feel G’ toetsen, welke geweldig voelen en zeker interessant zijn voor elke klassieke pianist die voor dit zoekt in een Juno synth (dit is de eerste synthesizer in de familie die dit toevoegt).

De bouwkwaliteit is zoals altijd erg goed en alle draaiknoppen en knoppen zijn ingedeeld met de eenvoud waar Roland onderhand om bekent staat. Een ding is zeker, dit is simpelweg een leuk keyboard om mee te spelen.

De gewogen toetsen gecombineerd met het intelligente design betekent uren plezier en dan ben je nog niet eens dieper gedoken in de indrukwekkend workstation features.

»» bekijk hier de prijs & gebruikersreviews »

Geluid- en effectkwaliteit Roland Juno DS88

Roland zet zijn lange en kwalitatieve geschiedenis van kwaliteit in geluidsdesign voort met de DS88. Er zijn een hoop indrukwekkend klinkende presets waar je uit kan kiezen, 1.200 om precies te zijn.

Daarnaast wordt de DS88 geleverd met 30 drum kits en 64 optreed slots om je geluid nog meer aan te passen. Als je ooit in het bezit bent geweest van een Juno Di, dan zal je erg blij zijn om te weten dat de geluid bank van je apparaat ook hier volledig aanwezig is. Al met al is er een hoop variatie mogelijk met wat er geboden wordt en de meeste geluiden zijn erg goed.

Roland Juno DS88

Een enorme bonus voor deze nieuwe DS serie, is de mogelijkheid om uitbreidingspakketten van de Roland Axial website te downloaden. De laatste keer dat we gekeken hebben waren er meer dan 1.000 geluiden beschikbaar op de website die je kon downloaden. Deze hebben we misschien niet allemaal persoonlijk geprobeerd, maar degene die we gedownload hebben waren fantastisch.

Aangezien dit een echt workstation is, denken we dat personen die van commercieel werk en muziek maken houden een hoop dingen erg fijn zullen vinden. De enige aanmerking die we hebben op deze nieuwe lijn heeft betrekking op de analoge presets waar je uit kan kiezen. Zoals meerdere mensen al aangegeven hebben vinden we dat ze een niet overtuigende digitale klank hebben wat de algehele kwaliteit van de Juno serie een beetje teniet doet. Dit is echter voor een hoop mensen niet een groot minpunt en daarom zullen we dit niet te zwaar meenemen in onze beoordeling.

De synthese motor zelf blijft grotendeels hetzelfde als die van de Di serie. Elke patch op de workstation bevat een combinatie van samengevoegde geluiden, met een maximum van vier mogelijke tonen voor elke preset.

Je vindt hier een standaard setje met parameters terug voor de controle. Resonantie filters, een aantal LFO’s, tijd/niveau envelopes en nog meer zijn allemaal aanwezig voor je om aan te sturen binnen elk preset geluid.

Nog een klein minpunt waar de Di serie ook last van had, is het kleine LED scherm die deze synths hebben. Als je erg diep in de bewerkingsopties zit, dan kan alles erg snel rommelig worden. Aangezien de motor zelf zo indrukwekkend is, hadden we het erg op prijs gesteld als Roland iets meer ruimte vrij zou maken voor het scherm. Nu we dat gezegd hebben, is het redelijk om aan te nemen dat met zo’n uitgebreide verscheidenheid aan presets en effecten tot je beschikking, het vinden van een geluid dat voor je werkt met alleen de basis parameter bewerking in de meeste gevallen niet zo’n groot probleem zou moeten zijn.

»» bekijk hier de prijs & gebruikersreviews »

Als je echter meer van de geavanceerde bewerking bent, dan ben je bij de DS88 ook aan het goede adres. Een snelle download van het bewerkingsprogramma van Roland zorgt ervoor dat je binnen een paar minuten al aan de slag kan met het creëren van je eigen geluiden en het aanpassen van bestaande in een diepe en krachtige manier. Wij vinden het erg fijn om onze eigen samples te uploaden en hiermee te spelen in de editor, geluiden aan te passen en interessante texturen te creëren waar we later mee kunnen spelen.

Op het gebied van effecten zelf zijn er een hoop opties waar je direct uit de doos uit kan kiezen. De standaard chorus, reverb en phasers zijn hier aanwezig, maar er zijn ook een aantal erg gave piano resonantie filters en pitch-shifters om mee te spelen op alle verschillende presets.

De optreed sets maken het mogelijk om maximaal 16 onderdelen met elkaar te combineren, splitten en rangschikken hoe je maar wilt. Je het keyboard zelf opdelen in 16 verschillende sector of ze allemaal samenvoegen om enorme texturen te creëren. Alles hier is een herhaling van features die al tijden beschikbaar zijn, maar de uitvoering is simpel en effectief en wij denken dat deze workstation geweldig is voor live scenario’s.

Goedkoopste Roland Juno DS88 Review

Sequencing & phrasing

Vergeleken met de Di serie, is de enige verrassing hier de nieuwe Phrase pads. De sequencer zelf is een 8-track patroon sequencer die erg goed ingesteld is voor live optredens. Je kan hele liedjes en andere media direct laden op de pads/sequencer vanaf een USB stick of je kan achtergrond tracks veranderen naar een bestaande opstelling en ze toevoegen aan de loops.

Voor live improvisatie is dit een enorme bonus.

We vonden de sequencer ongelofelijk leuk om mee te spelen, zelfs als het niet de meest diepe of meest intuïtieve die we ooit gebruikt hebben is.

»» bekijk hier de prijs & gebruikersreviews »

Concurrentie Roland Juno DS88

Alhoewel deze synthesizer workstation een indrukwekkend allround instrument is voor zijn prijs, betekent dit niet dat er geen waardige concurrentie op de markt is. Hieronder zullen we een kijkje nemen naar twee andere modellen om te zien hoe de DS88 presteert ten opzichte van deze.

Juno DS88 vs Korg Kross

De Korg Kross is een concurrerend keyboard in dezelfde prijsklasse als de DS88. Alhoewel er overeenkomsten zijn tussen de twee apparaten, hebben we ook verscheidene verschillen ontdekt die het waard zijn op te noemen voor potentiële kopers.

Ten eerste heeft de Korg Kross volgens ons niet zo’n fijn keybed als de Roland workstation. Het leek dat de action van de toetsen niet zo vloeiend was en het product voelde simpelweg in zijn geheel niet net zo solide aan.

Een ander groot verschil is het feit dat er bijna nul geluidsdesign mogelijkheden meegeleverd zijn met de Korg Kross. Vergeleken met de robuuste editor van Roland voelt dit als een groot gemis voor personen die een aankoop willen doen op basis van bewerkingsmogelijkheden. Hij heeft ook maar 112MB wave opslag en met geen uitbreidingsmogelijkheden. Vergelijk dit met de indrukwekkende uitbreidingen die beschikbaar zijn voor de Roland en je hebt een overtuigend argument voor geluidsdesigners om voor de Juno te kiezen.

»» bekijk hier de prijs & gebruikersreviews »

Er zijn echter nog steeds veel personen die de Kross hoog aanschrijven, dus je zal zelf ook een beetje onderzoek moeten doen en besluiten wat het beste bij je behoeften past.

Beste Roland Juno DS88 Review

Juno DS88 vs Roland FA-08

De Roland FA serie wordt al lange tijd gezien als een van de meest geavanceerde workstations op de markt en alhoewel er een hoop overeenkomsten zijn tussen de FA-08 en Juno DS88 aan de oppervlakte, zijn er ook voldoende kernverschillen op zowel het gebied van design als uitvoering van deze twee workstations.

Zo heeft de uitgebreidere en duurdere FA-08 de vlaggenschip ‘SuperNatural’ geluidsbron, welke de nieuwste sampling en geluidsdesign technologie van het bedrijf bevat. Deze geluiden zijn voornamelijk indrukwekkend in soepele overgangen tussen verschillende snelheidslagen en we spreken uit ervaring dat de resultaten niets minder dan spectaculair zijn.

Alhoewel de FA serie een aantal van deze geluiden heeft, wordt het volledige pakket niet meegeleverd. Hiervoor moet je nog een stap hoger gaan naar de Jupiter vlaggenschip serie om van de volledige geluid banks gebruik te maken.

De algehele lay-out van de FA-08 heeft ook een aantal verbeteringen ten opzichte van de Juno. De mod wiel sectie is ongelofelijk intuïtief en representeert de volgende stap voorwaarts op het gebied van speelbaarheid en creatieve flexibiliteit. Er lijkt echt een samenhangende en fundamentele euforie te zijn tussen zelfs de meest basis features op deze fantastische workstation.

Afgezien van dat alles en wanneer je naar de prijs en het feit kijkt dat de Juno nog steeds 95% doet van wat je wilt doen op de FA-08, durven we zeker te zeggen dat dit niet een echte concurrent is. De twee keyboards hebben meer een aanvullende rol ten opzichte van elkaar en bieden een natuurlijke opstap tijdens je reis als muzikant.

Als je simpelweg op zoek bent naar een workstation die je een ongelofelijke feature set zal bieden voor een betaalbare prijs, dan is de Juno DS88 waarschijnlijk nog steeds de beste keuze.

Andere overwegingen

Al met al is dit een synthesizer workstation die kwaliteit en speelbaarheid uitstraalt voor een prijskaartje waar we erg van onder de indruk zijn. Alhoewel we dit model zelf hebben en iedere dag mee spelen, hebben we er soms zelfs over nagedacht om de DS61 te kopen voor live optredens. Voor sommige lijkt het kopen van twee keyboards die in essentie hetzelfde zijn geld- en tijdverspilling, maar de features en algehele kwaliteit van deze serie laat ons elke keer weer terugkomen.

Kleine extra’s op de unit, zoals een microfoon input, pitch quantizer voor vocale bewerking en manipulatie en basis DAW controle voor een aantal verschillende platformen zijn fantastisch. Jammer genoeg is er geen liefde voor Ableton Live of Pro Tools gebruikers, maar met een beetje geknutsel kan je dit ook handmatig opstellen.

Conclusie van deze Roland Juno DS88 review

Al met al verrast de Juno DS88 ons echt elke keer wanneer we er voor gaan zitten en beginnen te spelen. Met een prijs van €916 (of €609 voor de 61 toetsen variant) zal het moeilijk zijn om een harder werkende synthesizer workstation met meer features op de markt van vandaag de dag te vinden.

Wij denken zelfs dat het momenteel de beste synthesizer is die je momenteel voor dit geld kan vinden. De combinatie van de 128 klank synthese motor, phrase pads, robuuste sequencer, sample bewerking en geluidsdesign mogelijkheden en de algehele kwaliteit van uitvoering maakt dit product een extreem goed afgeronde, betrouwbare aanschaf voor iedereen die op zoek is naar een workstation om mee te groeien.

»» bekijk hier de prijs & gebruikersreviews »

Dit is niet gewoon een Roland 88 toetsen digitale piano. De Juno DS88 is een fantastische, aanpasbare synthesizer, welke zelfs de meest veeleisende spelers tevreden zal stellen. De Juno DS88 legt de lat extreem hoog voor de toekomstige generaties van synthesizers.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo