Roland JUNO DS61 review

De Roland JUNO DS61 is een digitale synthesizer met 61 toetsen en onderdeel van de meest recent serie keyboards van het bedrijf. Roland omschrijft hem als divers, intuïtief en zeer mobiel en voor het overgrote deel zijn we het daarmee eens. Dit is een goed doordacht instrument voor optreed, schrijf en opneem situaties. Geavanceerde spelers die gewend zijn aan het gevoel van een piano missen echter mogelijk wat en in deze Roland JUNO DS61 review zullen we uitgebreid bespreken waarom dat zo is.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

 

Roland JUNO DS61 review:

De interface

De interface van dit keyboard is een perfecte balans van knoppen die je direct toegang geven en goed georganiseerde onscreen menu’s om een nieuwe gebruiker te helpen om geavanceerde features makkelijk en snel te vinden. Voor ons is dit hetgeen wat de DS61 onderscheidt van andere keyboards in dezelfde prijsklasse (verkrijgbaar vanaf €579), zoals de Korg Kross 61.

Op de Korg en vergelijkbare synths vind je vaak een interface met een leercurve die zo steil is, dat het erg makkelijk is om verdwaald te raken in een labyrint van totaal niet intuïtieve menu’s of slecht georganiseerde knoppen. Dat is niet het geval bij de DS61.

Laten we eens kijken wat je van links naar rechts kan vinden.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Roland JUNO DS61 Review

Uiterst links vind je een joystick (standaard voor synths in deze prijsklasse) die verschillende effecten uit kan voeren. We hebben deze bijvoorbeeld overtuigend gebruikt zien worden voor een wah pedaal geluid, maar de standaard functie is meestal pitch bending. De Roland Jupiter-80 heeft de meer diverse en gevoelige D-Beam controller, maar de prijs van deze is ook een stuk hoger.

Onze favoriete feature van de Roland JUNO DS61 is de serie draaiknoppen in de linker bovenhoek. Deze besturen de envelope (attack, resonantie, cutoff en release) van welke patch je maar geselecteerd hebt. Het is zeldzaam om een keyboard te vinden die je preset patches zo intuïtief laat bewerken.

Toen we de piano patch gebruikte vonden we deze iets te helder voor onze smaak klinken. Dus we paste de resonantie draaiknop een beetje aan en konden het geluid precies zo krijgen als we wilde. We vonden het ook aardig makkelijk om effecten uit te voeren, zoals live en in realtime filteren. Je kan ook willekeurige functies aan deze draaiknoppen koppelen, wat een enorm pluspunt is.

In hetzelfde gebied van de interface vind je aparte knoppen voor het schakelen van octaven, het keyboard op te delen en patches samen te voegen en ook extra mix schuifregelaars voor geavanceerde balans controle. Er is ook een knop om de vocoder te besturen, maar daar zullen we verderop meer over vertellen. Deze interface is op maat gemaakt voor een persoon die optreed om makkelijk en efficiënt het ideale geluid te vinden.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

De Roland JUNO DS61 heeft 1.200 meegeleverde patches, welke allemaal makkelijk aangepast kunnen worden en er is ruimte om je eigen toe te voegen of meer te downloaden. De meegeleverde geluiden zijn van de JUNO-Di bibliotheek, waarmee we willen zeggen dat het niet de beste superNATURAL patches zijn die Roland alleen aanbiedt op hun premium keyboards, zoals de FA-06 en Jupiter-80.

Keyboards in dezelfde prijsklasse als de DS61 bieden volgens ons echter niets beter, maar dat is uiteraard onze mening. Bedrijven zoals Yamaha en Korg hebben hun eigen geluidsbibliotheken en sommige mensen geven hier de voorkeur aan, maar dit is wederom een kwestie van smaak. Het is misschien een idee om de verschillende geluiden eerst in je lokale muziekwinkel uit te proberen. Persoonlijk vinden wij de akoestische piano, orgel en snaarinstrument geluiden erg goed, maar de standaard synth klanken zijn EDM geluiden die iets teveel richting zaagtand en schommelend gaan.

Beste Roland JUNO DS61 Review

De patches zelf zijn onderverdeeld in negen primaire categorieën en je kan hier makkelijk door heen scrollen met de centrale draaiknop. Er is een klein monochromatisch LCD scherm die de huidige patch en verschillende menu opties weergeeft. Het komt echter lang niet in de buurt van het indrukwekkende kleuren touchscreen dat je op de duurdere Roland modellen kan vinden, waardoor het een stuk lastiger is klanken te bouwen en bewerken met het display.

De draaiknoppen aan de linkerkant zijn degene waar je waarschijnlijk het meeste mee zult werken. Voor de rest kan je geluiden bewerken met gratis te downloaden software van JUNO. Als het belangrijk is dat je klanken met een hoop detail kan bewerken en bouwen op je synth, dan zal je zeker weten blijer zijn met een duurdere workstation. Wij raden aan om bijvoorbeeld een kijkje te nemen naar de Jupiter-80.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Aan de rechterkant zit een sampler die bestaat uit acht Phrase Pads. Het duurt even voordat je deze effectief kan gebruiken, maar zodra je dit onder de knie krijgt, kan dit je optreed opties naar een hoger niveau brengen.

De Phrase Pads kunnen alles spelen wat je inlaad, wat uiteen kan lopen van een snaar hit op een onboard patch tot een gehele achtergrond track op een .WAV bestand vanaf het ingebouwde USB slot. Ze kunnen functioneren als pads of sequencers of een loop bouw station. De Phrase Pads zijn ook de plek om de preset ritmes en liedjes aan te sturen. Voor veel personen die optreden zal dit kleine hoekje van het keyboard vaak van pas komen.

roland juno ds61 review synthesizer

 

Veel connectors

Nog een geweldige feature van de DS61 zijn alle manieren waarop de mogelijkheden uitgebreid kunnen worden. Er zijn de verwachte aansluitingen van een sustainpedaal, een expressie pedaal, stereo output en MIDI, maar daarnaast zijn er ook nog inputs die je niet op alle synths in deze prijsklasse zult vinden. De belangrijkste is dat er een microfoon input aansluiting is (deze zal je niet op de Jupiter-80 vinden), wat je de mogelijkheid geeft om gebruik te maken van vocoder en andere stemeffecten, waaronder een autotune stijl pitch aanpassing.

Het lijkt ons onnodig om te zeggen dat de mic input een handige toevoeging voor de creatieve muzikant en dan voornamelijk voor opnemen en live optredens is.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Daarnaast heeft de Roland JUNO DS61 twee USB poorten. Eentje is om rechtstreeks met je computer te verbinden en de andere is voor opslag. De USB poorten maken het mogelijk makkelijk muziek te uploaden vanaf je computer en dit uit te proberen op de Phrase Pads of keyboard, klanken van de geluidsbibliotheek op de computer aan te passen of makkelijk op te nemen in zo’n beetje elk programma.

Nu we het over connecties hebben, is het belangrijk om op te merken dat er geen ingebouwde speaker is. De geluidskwaliteit van de synth hangt dus af van welke koptelefoon of speakers je aansluit.

 

Key action Roland JUNO DS61

We probeerde de DS61 uit naast de grotere broer in deze serie, de JUNO DS88. Alhoewel de interfaces nagenoeg identiek zijn, is het verschil in de toetsen enorm. De DS61 heeft 61 ongewogen plastic toetsen, terwijl de DS88 een vol keyboard heeft met 88 gewogen toetsen (geen van beide heeft aftertouch).

Ongewogen toetsen zijn mogelijk niet een groot probleem voor muzikanten die voornamelijk synth patches gebruiken. Veel personen geven zelfs de voorkeur aan ongewogen toetsen, omdat ze meer consistent en licht reageren op snel spelen en arpeggiations. Daarnaast kunnen ongewogen toetsen ook een voordeel zijn voor jonge beginners, die mogelijk problemen hebben om gewogen toetsen in te drukken.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Als je echter op zoek bent naar een keyboard die je voornamelijk als een digitale piano wilt gebruiken, dan zijn ongewogen toetsen een groot minpunt. Toen we de DS61 en DS88 snel achter elkaar gebruikte, gaven we veel meer de voorkeur aan het gevoel van het zwaardere en meer substantieel gewogen keyboard van de DS88. De ongewogen toetsen van de DS61 voelde breekbaar aan (ze spelen echter wel beter dan de ongewogen toetsen van de Korg Kross 61, welke nog breekbaarder aanvoelen).

Goedkope Roland JUNO DS61 Review

De toetsen van de Roland JUNO DS61 kan je ook niet zo ver indrukken als we gewend zijn, wat niet meteen een deal-breaker is, maar nog steeds een eigenaardigheid van het design die het waard is om op te merken. Wederom is dit deels een kwestie van smaak, aangezien sommige personen deze action fijner vinden, maar andere vinden het effect dat dit heeft op de klanksnelheid niet fijn.

De hoeveelheid toetsen van de DS61 is nog een probleem als je op zoek bent naar een keyboard die je voornamelijk gebruikt als back-up piano. We zijn geen expert pianisten, maar het is nog steeds verrassend hoe vaak we de uiteinden van het keyboard gebruiken voor zowel klassiek als pop/rock muziek (vaak voor dubbele octaven) en hoeveel we dit missen wanneer deze er niet zijn.

Er zijn manieren om dit op te lossen op de DS61 (zoals de handige octaaf transposition knoppen aan de linkerkant van het interface), maar niets vervangt het gemak en plezier van het hebben van een keyboard met 88 toetsen. Als je een middenklasse of hoger vaardigheidsniveau hebt en vooral als je klassieke muziek speelt, dan raden we aan om op zoek te gaan naar iets met tenminste 76 toetsen en het liefst 88.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

 

Draagbaarheid

Het kleinere plastic keyboard is op sommige gebieden een beetje limiterend, maar het heeft ook zo zijn voordelen. Wanneer je de specificaties van deze synth vergelijkt met andere producten van Roland, dan merk je direct het verschil op.

Door de 61 toetsen is de DS61 relatief compact. Hij is ongeveer 100cm breed (de Roland DS88 is ongeveer 140cm breed) en erg licht met net iets meer dan 5kg. Hij is superlicht wanneer je hem vergelijkt met de volle keyboards van de Roland DS88 en Roland Jupiter-80, welke respectievelijk 16kg en 14kg wegen. De DS61 weegt zelfs lichter dan andere keyboards met 61 toetsen, alhoewel het verschil minder dramatisch is. Hij is bijvoorbeeld ongeveer 500 gram lichter dan de Roland FA-06.

Nog een extra gebruiksgemak is dat de DS61 aangedreven kan worden door acht AA batterijen, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je geen stopcontact kan vinden.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

De DS61 is al met al een exceptioneel draagbaar keyboard. Als je iets zoekt dat je makkelijk naar optredens mee kan nemen, dan zou je de DS61 zeker moeten overwegen.

Goedkoopste Roland JUNO DS61 Review

 

Conclusie van deze Roland JUNO DS61 review

De Roland JUNO DS61 is uitstekend voor de meeste keyboardspelers, maar niet alle. Beginnende studenten zullen waarschijnlijk net zo blij zijn met een goedkoper keyboard die minder toeters en bellen heeft en muzikanten die op zoek zijn naar een synth die ook het gevoel van een piano na kan bootsen, zullen geen voldoening krijgen met de 61 ongewogen toetsen en zouden in plaats daarvan voor de grotere broer moeten kiezen, de DS88.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Afgezien van deze punten is de Roland JUNO DS61 een indrukwekkend keyboard voor optredens en kan goed stand houden vergeleken met andere keyboards in deze prijsklasse. Met zijn intuïtieve gebruikersinterface, makkelijke aanpassingsmogelijkheden, uitbreidbare geluiden en superieure draagbaarheid, zouden we niet aarzelen om dit keyboard aan te bevelen aan bijna elke optredende en opnemende muzikant. Hij is een serieuze kandidaat voor de beste synthesizer in zijn prijsklasse.

 

Om op te sommen

Wie zou dit keyboard moeten kopen?

  • Personen die optreden en op zoek zijn naar een krachtig, divers en zeer draagbaar keyboard
  • Een muzikant die thuis schrijft en opneemt en niet meteen de bankrekening wil plunderen
  • Iemand die op zoek is naar een synth met een gebruiksvriendelijke interface

Wie zou op zoek moeten gaan naar iets anders?

  • Studenten of muzikanten die voornamelijk op zoek zijn naar een digitale piano
  • Een producer die graag complexe geluiden vanaf het begin wil maken met het keyboard

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Roland JUNO DS61

 

We hopen dat je genoten hebt van deze Roland JUNO DS61 review.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo