Roland FP-90 review

Beste Roland FP-90 Review
9

€1.805,00

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Roland FP-90 review
Roland FP-90 review
€1.805,00

In deze Roland FP-90 review zal ik uitgebreid vertellen wat ik wel en niet fijn vond aan dit instrument. Hopelijk zal het je een goed idee geven of dit een digitale piano is die je overweging en geld waard is of dat je beter een ander merk en model uit kan kiezen.

Roland FP-90 review:

Is de Roland FP-90 memorabel?

Ik ben lange tijd een fan van Roland keyboards en er zijn er maar weinig waar ik echt door teleurgesteld ben. De realistische pianoklank die geboden wordt door de SuperNATURAL geluidsmotor vind ik gewoon geweldig. Combineer dat met de zeer overtuigende keyboard action en je hebt alle ingrediënten voor een van de beste digitale piano’s op de markt. Desalniettemin was ik een beetje verrast hoe fijn ik de FP-90 vond.

Ik zal proberen om mijn gevoel in context te plaatsen.

Roland FP-90

Ik was een enorme fan van de Roland P-30 toen ik deze uitprobeerde, aangezien een hoop van de vakjes voor mij afgestreept werden. Voor een fantastische prijs krijg je een geweldige stagepiano. Maar ik kon maar niet enthousiast worden over de FP-50. Begrijp me niet verkeerd, het was een uitstekend instrument, maar ik kon niet genoeg verbeteringen ontdekken om de grote sprong in prijs te rechtvaardigen. Dus ik had mezelf mentaal voorbereid om een beetje teleurgesteld te zijn door de FP-90.

Liefde op het eerste gezicht is iets dat niet vaak voorkomt, maar je hoeft maar naar deze stagepiano te kijken om te realiseren dat Roland een hoop tijd en inspanning heeft geïnvesteerd in de productontwikkeling. En ze hebben een keyboard geproduceerd die vakjes aftikt waar ik niet eens bij stil had gestaan.

De Roland FP-90 is een digitale piano met 88 gewogen toetsen en een uitgebreide hoeveelheid functies, waaronder:

 • De SuperNATURAL geluidsmotor van Roland die 384 instrumentele geluiden biedt
 • Een keyboard dat geweldig aanvoelt en speelt
 • Toeten met een ivoren gevoel
 • Microfoon voorversterker
 • Tastbare grafische equalizer met geweldige digitale effecten
 • Redelijk, backlit lcd-scherm
 • Bluetooth connectiviteit
 • Kwalitatieve speakers
 • Geweldige mobiliteit

Mobiliteit van de Roland FP-90

Goedkoopste Roland FP-90 Review

Alle stagepiano’s worden uiteindelijk beoordeeld op hun vaardigheid om de beste vriend van een optredende muzikant te zijn. Dit betekent dat je hem makkelijk met je mee moet kunnen nemen. Dit is een van de grote minpunten van de FP-90, aangezien hij 23,6 kg weegt. Roland stagepiano’s zijn altijd aan de zware kant, maar tegen de 24 kg kan bijna als een digitale piano met obesitas gezien worden.

Maar ik zal deze digitale piano niet meteen afschrijven om dit, aangezien er ook iets positiefs is op dit gebied. Ik ben een optredende muzikant en ik moet altijd mijn stagepiano (FP3), mijn Peavey PA, microfoonstandaard, keyboardstandaard, bladmuziek en accessoire rugzak met mij meenemen. Dat is een hoop uitrusting, maar de meest substantiële is de PA.

De FP-90 heeft een ingebouwde microfoon voorversterker, met een geweldige selectie van digitale effecten, zoals een compressor, stemverdubbelaar voor een vollere klank en echo. Dit betekent dat ik naar een optreden kan gaan zonder mijn PA mee te hoeven nemen. Simpelweg aansluiten en ik ben klaar.

Om die reden kan ik zijn flinke gewicht door de vingers zien.

Bouwkwaliteit van de Roland FP-90

Op het gebied van fysieke bouw voelt alles van de FP-90 stevig aan en straalt een gevoel van echte kwaliteit uit.

Het volume en de grafische equalizers hebben allemaal een goed gemaakt gevoel (de schuifregelaar zelf is afgerond, wat enorme voldoende geeft tijdens het schuiven). De speakers zijn naar boven gericht en verzonken in de volledige lengte van het apparaat met een metalen grill die ze bedekt. Er zijn vier speakers welke een volledig stereogeluid bieden, waaronder een erg subtiele, maar merkbare richtingsplaatsing. De lage noten komen uit de linkerkant, terwijl de hoge noten van rechts komen.

Beste Roland FP-90 Review

Het lcd-scherm biedt een van de beste gebruikersinterfaces die ik ooit op een stagepiano heb gezien. Dit is verfrissend, aangezien dit bij goedkope stagepiano’s vaak als een extra dat bijna vergeten is wordt toegevoegd. De interface is eenvoudig om te gebruiken en je hebt niet veel tijd nodig om deze onder de knie te krijgen. Alles is comfortabel ingedeeld, waarbij Roland zeker weten rekening gehouden heeft met de optredende muzikant.

De behuizing zelf voelt substantieel in plaats van plastisch aan. Al met al voelt dit aan als een indrukwekkend instrument met een geruststellend stevige bouw.

Hoe voelen de toetsen aan?

Uiteraard zal geen enkele digitale piano een goede indruk achterlaten als het keyboard verschrikkelijk aanvoelt om te spelen. Maar zoals je mag verwachten van Roland, is het keyboard echt geweldig.

Goedkoopste Roland FP-90

De 88 toetsen zijn gemaakt van hout met een oppervlakte die een ivoren gevoel heeft. De progressieve hammer action voelt zwaarder aan de onderkant en lichter bovenin, net als een echte vleugelpiano. En voor een toegevoegd realistisch gevoel heeft het keyboard een geweldig echappement mechanisme.

Het is erg makkelijk om verdwaald te raken in je speelervaring wanneer zo’n overtuigend keyboard gekoppeld wordt met een prachtig rijk en krachtig pianogeluid (met 100 aanslaggevoeligheidsniveaus). Het is zeldzaam dat een digitale piano zo nauwkeurig reageert op de handen van de muzikant, maar ik denk dat dit keyboard ontwikkeld is met precies genoeg vingerweerstand (je zou zo het idee kunnen krijgen dat je met een echte piano speelt).

Hoe klinkt hij Roland FP-90

Het interne speakersysteem biedt genoeg volume voor kleine locaties, zoals restaurants, pubs en bars. De drie-band grafische equalizer maakt het mogelijk om het geluid te vormen om perfect te passen bij de ruimte waar je op dat moment speelt.

In restaurants is het vaak belangrijk dat het geluid van je piano gehoord wordt, maar het gepraat van de klanten niet overstemt. Dat vereist soms een erg nauwkeurige balans, maar met de grafische EQ van de FP-90 kan je ervoor zorgen dat de bas niet vol in de gezichten van de gasten knalt.

De speakers zijn luid genoeg om een koor van 12 personen te begeleiden en vult de concertkamer met een indrukwekkend maximum van 107 dB.

Noemenswaardige klanken

De pianogeluiden zijn geweldig en samen met een grenzeloze polyfonie zorgt dit voor de meest realistische sustain van een digitale piano die ik ooit gehoord heb.

Roland FP-90 Review

Wanneer je het instrument aanzet zal hij standaard kiezen voor de concertvleugel. Dit is een puur, rijk geluid, die focust op de middelste frequenties en een verrassend heldere onderkant heeft. De ballad piano heeft een ietwat nasale kwaliteit die meer op de basfrequenties is gericht, wat zorgt voor een mooie, rijke klank vol met een verzachtend realisme. Bright piano levert de helderheid die je zou verwachten, met een indrukwekkende onderkant. De buffetpiano heeft alle sterke klanken die van een echte buffet zou verwachten, zonder een troebele middenklank te bieden.

Er zijn in totaal 15 pianoklanken en ik vond het moeilijk om een favoriet uit te kiezen, aangezien ik ze allemaal erg fijn vond. Daarnaast zijn er 16 elektrische piano’s die je direct meenemen naar de jaren 70, met een aantal fantastische Fender Rhodes emulaties. Er zijn 11 snaarklanken, welke over het algemeen prima zijn, maar geen van deze klonk echt realistisch.

De 15 orgelklanken lopen uiteen van de klassieke Hammond stijl met een prachtig stereo draaiende speakereffect, tot een redelijk kerkorgel. Er zijn 15 specifieke padgeluiden, wat handig is als je lid bent van een band en stillere delen van een liedje op wilt vullen. Er zijn daarnaast nog 278 overige klanken, welke uiteenlopen van 8 redelijk overtuigende drumstellen tot verscheidene geluidseffecten, welke mogelijk van pas komen als je begeleidt tijdens een optreden op een podium.

Alle klanken klinken geweldig, zowel door de interne speakers als door een hoofdtelefoon (welke een prachtige 3D-ervaring biedt).

Via het lcd-scherm heb je toegang tot de ‘Piano Designer’, wat uitstekende bewerkingsmogelijkheden van pianogeluiden biedt. Je kan de dekselpositie aanpassen, de key-off en hamergeluiden wijzigen, de snaar- en kabinetresonantie veranderen, kiezen uit verschillende klankbord types en nog meer opties, wat je een uitstekende controle over je geluid geeft.

Bluetooth

Bluetooth technologie blijft de drijfveer van innovaties van elektronische muziekinstrumenten, wat de mogelijkheden van digitale piano’s nog meer uitbreidt. Er zijn verscheidene fantastische DAW’s en synths beschikbaar op het iOS-platform, waaronder een volledige studio-ervaring met Cubasis 2 en Garage Band, maar ook de indrukwekkende synthcollectie die geboden wordt met Korg Gadget.

De FP-90 heeft Bluetooth MIDI en audiomogelijkheden, wat betekent dat het geluid dat geproduceerd wordt door de app, met een erg lage latentie door de speakers van de FP-90 komen. Dit is echt indrukwekkend, wat de FP-90 een makkelijke keuze maakt voor een bandlid of thuisstudio fanatiekeling.

Aansluitingen

Achterop het instrument vind je een indrukwekkende selectie van verbindingspoorten. Zo zijn er verbindingen voor het demperpedaal, een mini stereoaansluiting (voor het verbinden van iPods en dergelijke), stereo output via 2 ¼-inch aansluitingen, een USB-aansluiting voor het verbinden met je computer en 2 koptelefoon aansluitingen.

Goedkope Roland FP-90 Review

Er is geen XLR-aansluiting voor de microfoon, wat deze meer helderheid zou geven, maar ik denk dat ik wel kan leven met een ¼-inch aansluiting.

Er zijn 2 pedaalsetjes beschikbaar. De DP2 is alleen maar een demperpedaal (welke meestal meegeleverd wordt met het instrument). Daarnaast is er ook nog de RPU-3, welke zacht, sostenuto en demperpedalen biedt, voor meer controle tijdens het spelen.

Andere functies

Er is een selectie van pianospeelmodi, waaronder een split modus, die het mogelijk maakt om je piano op te splitsen. Dit is erg handig voor duetten en pianolessen.

De ingebouwde metronoom maakt dit een handig instrument voor oefenen, terwijl de transpositie dit een divers begeleidingsinstrument maakt.

De zogenaamde ‘Part Sliders’ zijn een handige toevoeging en iets wat ik nog niet eerder heb gezien bij stagepiano’s. Dit maakt het mogelijk om de balans van instrumenten aan te sturen wanneer je ze combineert. Zo kan je bijvoorbeeld een pianogeluid met snaren combineren en met deze schuifregelaars kan je vervolgens de balans van de instrumenten precies krijgen zoals je wilt.

Hoe presteert hij ten opzichte van de concurrentie?

Roland FP-90 vs Kawai ES8

Beste Kawai ES8 Review

Een vergelijkbare stagepiano in dezelfde prijsklasse is de Kawai ES8, waar ik eerlijk gezegd een beetje door teleurgesteld werd. De ES110 is een geweldige stagepiano met een superieure speel action, maar de ES8 voelt zwaarder onder de vingers aan. Ik geef de voorkeur aan het keyboard gevoel van de ES110, dus de ES8 verbleekt vergeleken met de geweldige Roland FP-90. Als de keyboard action niet goed is, dan is er nog maar weinig om aan te bevelen en daarom zou ik zonder problemen direct voor de FP-90 kiezen.

Roland FP-90 vs FP60

De Roland FP-60 is op esthetisch gebied vergelijkbaar met de FP-90 en heeft een polyfonie van 288 noten. Dit is voor de meeste mensen meer dan voldoende, maar niet zo indrukwekkend als de grenzeloze polyfonie van de FP-90. De speakers zijn niet erg krachtig en er is geen microfoon input, waardoor dit instrument voor mij direct afvalt. Als dit echter een functie is die je niet zal gebruiken, dan kan je een beetje geld besparen en voor de net zo indrukwekkende FP-60 kiezen.

Goedkoopste Roland RD-2000 Review

Roland FP-90 vs RD-2000

De Roland RD-2000 is een beest van een instrument en zou een optredende muzikant trots maken om op het podium te staan. Er is een kolossaal setje instrumenten en twee onafhankelijke geluidsmotors, welke een duizelingwekkende hoeveelheid synthesizing mogelijkheden bieden. Hij is ook twee keer zo duur als de FP-90, dus als je een groter budget hebt en een fan bent van electro/EDM, dan zal de RD-2000 je zeker weten blij maken.

Conclusie van deze Roland FP-90 review

Om eerlijk te zijn is het titanische gewicht van de FP-90 het enige minpunt. Het is een keyboard waar je bijna direct verliefd op wordt. En die relatie zal waarschijnlijk langer standhouden dan de meeste huwelijken.

Als je op zoek bent naar een nieuw keyboard om met je mee te nemen of waar je jezelf gewoon in wilt verdiepen thuis, dan is het het zeker waard om deze Roland digitale stage piano te overwegen.

Vergelijk prijzen bij:

9 Totale Score
Een stage piano om te overwegen

Om eerlijk te zijn is het titanische gewicht van de FP-90 het enige minpunt. Het is een keyboard waar je bijna direct verliefd op wordt. En die relatie zal waarschijnlijk langer standhouden dan de meeste huwelijken.

LEES OOK:

1 Reactie
 1. Ik heb een vraag zijn de speakers van FP 90 vergelijkbaar met de P515 stagepiano van Yahama? Is er een duidelijk kwaliteitsverschil?

  Bestaat er inmiddels ook een uitgebreide review van de P 515 Yahama?

  Ik twijfel nog. Ben echt een pianospeler die houdt van klassiek en jazznummers.

  Hoop dat u mijn vragen wilt beantwoorden.

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo