10 tips om je kind te helpen bij het piano leren spelen

Piano leren spelen kan behoorlijk moeilijk zijn, zelfs voor volwassenen. Als je piano spelen wilt leren, zo makkelijk en efficiënt mogelijk wil laten verlopen voor je kind, zijn er een aantal dingen die je kan doen. Hierna volgt een lijst van nuttige tips die je zelf kan toepassen om je kind te helpen bij het piano leren spelen.

Je zal duidelijke verbeteringen merken als je een aantal van die tips toepast. Je zal in het eerste jaar lessen de vooruitgang van je kind kunnen versnellen met zelfs tot enkele maanden toe. Als je alle aanbevelingen volgt, zal je helemaal voorbereid zijn om je kleintjes in grote stappen vooruit te helpen bij het spelen.

Piano leren spelen 10 tips om je kind te helpen

1. Koop een piano

Dat is de eerste stap. Dat lijkt misschien evident, maar als het dat niet is, lees dan verder om de voordelen van het hebben van een eigen piano beter te begrijpen. Als ze leren hoe een muziekinstrument te bespelen, moeten kinderen zoveel ze kunnen tussen lessen oefenen. Als ze niet kunnen oefenen tussen de lessen in, zullen ze geen merkbare vooruitgang boeken. Dus denk zelfs niet na over pianolessen, zolang je geen piano hebt en je kind niet op zijn gemak is bij het instrument.

kind Piano leren spelen

Het beste dat je kan doen is een akoestische piano kopen, maar er zijn zoveel gevallen waar een digitale piano te verkiezen zijn. Akoestische piano’s hebben vele voordelen, maar ook vele nadelen, zoals grootte, gewicht en prijs. Digitale piano’s, aan de andere kant, passen in de meeste ruimtes, de meeste zijn erg draagbaar en ze hebben vele tonen en effecten. Fabrikanten zijn er erg op vooruit gegaan en bij sommige modellen is het verschil in aanslag en klank bijna niet te herkennen, als je het vergelijkt met een akoestische piano.

Buiten deze duidelijke voordelen, hebben digitale piano’s ook zoveel extra’s die je kind niet enkel zullen helpen om sneller te leren spelen, maar die ook de hele ervaring veel leuker maken. Als je een  digitale piano kiest, let dan op gewogen toetsen, aanslag gevoeligheid, pedalen, een stevige houder, en een klank die overeenkomt met die van een akoestische piano. Ik zou je aanraden om een aantal reviews te lezen voor je beslist een bepaald model te kopen. Als je daar geen tijd voor hebt, ontdek dan hier onze aanbevelingen voor de beste kinderpiano. Die twee modellen hebben alles wat je kleintje nodig heeft om piano te leren spelen. Het voordeel met die twee modellen is dat je ze niet door iets beter zal moeten vervangen als je kind vooruitgang maakt.

2. Zet je piano niet in een eenzaam hoekje in huis of in dezelfde ruimte al je TV.

Dat zijn twee van de meest voorkomende redenen waarom kinderen geen zin hebben om te oefenen: ze hebben er de pest in om in een verlaten plekje in huis te zitten, of de rest van het gezin kijkt TV en ze zijn helemaal afgeleid. Als je jouw piano in een eenzaam hoekje wegstopt, zal je kind denken dat het een onbelangrijk en nutteloos object is. Als je het laat concurreren met de TV zal dat enkel voor problemen in je gezin zorgen.

3. Als je een akoestische piano hebt, hou ze dan steeds gestemd!

Als je al een akoestische piano hebt, dan is dat geweldig. Maar je moet ze gestemd en proper houden. Dat is niet zozeer een financieel probleem, maar vooral een kwestie van comfort. Je zal een pianostemmer in je buurt moeten boeken en thuis moeten zijn als hij met je piano bezig is. Je kind zal het niet leuk vinden om op een akoestische piano te spelen die vals staat, en jij zal ook geen plezier beleven aan die klank voor langere tijd.

4. Laat je kind maanden tot zelfs jarenlang wennen aan de aanwezigheid van de piano in je huis, voor je met lessen begint.

Uiteindelijk beslis jij hierover, maar het is beter om al een piano in huis te hebben voordat je begint met de piano lessen. Door de aanwezigheid van de piano zal je kind zich er op zijn gemak bij voelen, en hij zal ze zelfs op een eigen tempo proberen te verkennen. Wat ons meteen bij onze volgende nuttige tip brengt.

5. Moedig je kind aan om met de piano te spelen voor je met lessen begint.

Je kind zal al vertrouwd zijn met hoe de toetsen liggen. Hij zal het verschil leren kennen tussen de zwarte en de witte toetsen en de verdeling van de tonen (hoge noten aan de rechterzijde en de lage noten aan de linkerzijde). Hij zal ook de effecten leren kennen die een piano heeft, zoals wat gebeurt als je de toetsen harder of zachter indrukt, of het effect van een sustain pedaal. Dat leren zal je kind weken besparen tijdens de pianoles, die je anders had moeten betalen.

6. Koop een pianokruk die in hoogte verstelbaar is.

Op de juiste hoogte zitten, en een perfecte houding aannemen, is een belangrijk onderdeel van het piano spelen. Het kan het verschil maken tussen een comfortabele ervaring en een erg onaangename. Sommige mensen denken dat een paar kussens het probleem wel zal oplossen, maar dat is in de praktijk weinig meer dan improviseren. Geef je kind de kans om de juiste houding aan te nemen, ook als hij opgroeit.
»» Bekijk hier onze pianokruk TOP 5

7. Besteed aandacht aan de ontdekkingen die je kind aan de piano doet en praat erover op een gepast moment.

Speelt je kind hetzelfde stukje steeds weer? Of speelt het verschillende muziekstukjes? Kiest het zelf melodietjes of doet het een rollenspel? Speelt het over de volledige lengte van het keyboard of blijft het binnen een bepaald gebied?

Aandacht besteden aan hoe je kind omgaat met de piano is essentieel om in staat te zijn het er met hem over te hebben. Als je met je kind spreekt over die ontdekkingen dan valideer en bevestig je ze. Dat geeft je kind het vertrouwen dat hij nodig heeft om sterke vooruitgang te boeken bij het piano leren spelen.

8. Let erop dat je kind het verschil kent tussen zijn rechter- en linkerkant.

Dat gaat verder dan gewoon maar het verschil kennen tussen links en rechts. Elke actie, zelfs tijdens het spelen, die een beweging bevat of coördinatie vereist tussen de linker- en rechterkant van zijn lichaam, zal bijdragen aan een betere beheersing van de piano.

9. Het alfabet leren kennen van A tot G en misschien ook terug, kan erg handig zijn voor je kind.

Dit is geen concept dat aan bod zal komen tijdens de eerste paar lessen. Als hij doorheeft dat het muzikale alfabet van A tot G loopt, en dat steeds weer herhaalt, bespaart je dat mogelijk een les. Als hij ook terug kan denken van G naar A, dan heeft hij een basis gelegd om zichzelf te oriënteren op het keyboard.

10. Toon je kind een sol en fa sleutel. En leg uit dat de sol sleutel staat voor hoge noten, en de fa sleutel voor lage noten.

Als je geen ervaring hebt met muziek of muziekinstrumenten, dan weet je misschien niet wat een sol of fa sleutel is. Het zijn gewoon twee symbolen die worden gebruikt bij het schrijven van muziek om noten weer te geven die aan de linker- of rechterkant van de piano gespeeld worden. De sol sleutel in het bijzonder is een algemeen symbool voor muziek. Je kind heeft het misschien eerder al gezien, zonder echt door te hebben waar het voor stond (het komt uiteindelijk neer op de noten in de bovenste helft van de piano). Deze concepten begrijpen en het onderscheid kunnen maken zal hem sneller leren piano spelen, waardoor de piano leerkracht sneller moeilijkere piano stukken zal kunnen aanleren.

Ik ben er zeker van dat er nog andere tips zijn die mogelijk nuttig zijn, maar als voor elk kind dat net begint met piano spelen elk van deze aspecten in orde is, zal de hele ervaring een stuk leuker en lonender zijn.

Succes met het piano leren spelen voor je kind.

Hebben jullie nog tips?

Piano leren spelen om je kind te helpen

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo