Roland Boutique SE-02 review
Oké wie zag deze aankomen? Niemand echt waarschijnlijk, maar het is iets wat we al een tijdje wilde zien van Roland. De gevestigde Boutique-serie van het bedrijf is grotendeels gebaseerd op het opnieuw ontwerpen van oude klassiekers. Bij alle modellen werd gebruik gemaakt van de erg goede Analog Circuit Behaviour technologie (ACB), wat een erg digitale affaire is. Dus toen de SE-02 aangekondigd werd, was iedereen op twee fronten verrast. Ten eerste is het een analoge synth zonder ook maar een spoort van ACB, maar hij heeft ook een klankarchitectuur die op geen enkele klassieker lijkt. Hij heeft een iets andere smaak.
Nog iets dat de SE-02 uniek maakt, is dat dit de eerste Boutique Designer serie van Roland is. Je kan de Studio Electronics naam moeilijk missen, aangezien de naam met grote letters langs de onderkant van de module te lezen is. En zelfs de productnaam SE-02 is een referentie naar de Studio Electronics SE-1 en SE-1X, wat beide klassiekers zijn van dit bedrijf. Studio Electronics is een bedrijf uit Californië met een uitstekende reputatie voor geweldige synthesizers. Dit geldt vooral voor hun huidige aanbod, welke je kan vinden in de standalone, rackmounted en Eurorack markt kan vinden.
Ik ben lange tijd van mening dat de modules van dit bedrijf een van de beste op de markt zijn op het gebied van geluid, bouwkwaliteit en ontwerp. Toen ik dus SE-02 hoorde, wist ik wel aardig goed wat ik kon verwachten. Je leest mijn bevindingen in deze uitgebreide Roland Boutique SE-02 review.
Belangrijkste eigenschappen van de Roland Boutique SE-02
- Monofonische analoge synthesizer
- Authentiek discreet schakelingontwerp
- Draaiknop per functie interface
- Een hoop modulatie mogelijkheden
- MIDI-, USB- en CV-connectiviteit
- Audio via USB
- 128 gebruikersgeheugen locaties/384 presets
- Onboard sequencer
Verpakking
Toen ik de SE-02 uitpakte waren er geen verrassingen. Het is de standaard Roland Boutique vormfactor, maar bij dit specifieke model mist de Boutique dock. Deze wordt wel meegeleverd bij sommige andere modellen, zoals de TB-03 en TR-09. Het ontbreken van dit komt zeer waarschijnlijk doordat de kans groot is dat je liever een Roland K-25m keyboard toe te voegen, om die rechtstreeksheid die je bij een monosynth krijgt te bieden. Het apparaat heeft echter de standaard Boutique afmetingen, dus je kan altijd een DK-01 Boutique Dock toevoegen, welke een ‘vlak spelen’ of ‘gekanteld spelen’ ervaring biedt. Het model dat we voor deze Roland Boutique SE-02 review hebben gekregen is een pre-productiemodel en zit in een standaard dock.
Stroom moet voorzien worden via de meegeleverde DC-voeding en er is geen optie om de synthesizer met batterijen te gebruiken. Dit komt waarschijnlijk door het stroomverbruik van de analoge schakelingen binnenin. Er is echter een kleine ingebouwde speakers, welke functioneel is, maar uiteraard het frequentiebereik mist dat je wilt. Geloof mij dat je daar niet op wilt vertrouwen tijdens je eerste speeltijd met de SE-02, waar ik zelf snel achterkwam.
Eerste indruk
Na hem aangesloten en opgestart te hebben had ik in eerste instantie de neiging om op de Sequencer knop te drukken. Zonder het direct uitgebreid over de noten te hebben, is het geluid echt geweldig. Het is de diepte dat je raakt, zwaar in het lagere midden en voldoende helderheid aan het hoge uiteinde. En ook al had ik hem maar net aangedaan, was hij direct gestemd, alhoewel ik een kleine opwarmperiode zou verwachten, zoals bij elke analoge.
Het voorpaneel is echt volgestopt met draaiknoppen en schakelaars en onderaan dit paneel wordt ruimte gemaakt voor verlichte knoppen en een centraal led-scherm. Hier moet je naartoe gaan voor het terughalen van patches en voor sequencer taken. Ik moet eerlijk zeggen dat het niet te vol aanvoelt, maar de draaiknoppen zijn aan de kleine kant en er is een hoop gestopt in een relatief kleine ruimte.
Veel personen zullen zich ongetwijfeld afvragen waarom Roland de klassieke Boutique vormfactor niet achterwege had kunnen laten en het paneel iets groter had kunnen maken. Er is echter het toegevoegde voordeel dat alles binnen MIDI CC controle valt, zodat het mogelijk is om je favoriete MIDI-controller te verbinden en de SE-02 op die manier aan te passen. De draaiknoppen hebben veel meer controle dan de korte schuifregelaars waar andere Boutique modellen mee geleverd worden, dus het is niet moeilijk om te besturen, maar wel een beetje aan de kleine kant.
Functies en eigenschappen
De SE-02 is duidelijk een samenwerkingsontwerp en de invloed van SE is direct te zien. Roland heeft altijd al wat gezien in het idee van single- en/of dual-oscillator designs, vaak met een suboscillator. De SE-02 biedt echter drie oscillators, met aparte witte ruis.
Dit doet hem veel meer lijken op een Minimoogachtig design, wat zeer waarschijnlijk komt door SE en hun tradities. Daarnaast biedt elke oscillator ook een Oscillator Range draaiknop (waaronder LFO-modus), Fine Tune draaiknop en de keuze uit zes golfvormen op elke. Oscillator Een en Twee bieden driehoeksgolf, zaagtand, drie soorten puls met verschillende breedtes en de legendarische ‘haaientand’, wat een mix tussen zaagtand en driehoeksgolf is.
Deze golven zijn jammer genoeg niet verschuifbaar, met een vaste schakelaar tussen elke. De haaientand mist bij oscillator Drie vanwege een omgekeerde zaagtand, welke ergens anders gemoduleerd kan worden. Oscillator Twee kan gesynchroniseerd worden met oscillator Een, en daarnaast kan je bij osc. Twee een van de envelopes aan pitch controle koppelen, voor geweldige, vegende sync klanken.
Op sonisch gebied klinken de oscillators rijk in alle gebieden. Zelfs met een enkele oscillator is er een prachtige diepte in het geluid, wat fruitig maar strak is. Er is geen onzin hier, alleen maar voldoende tonische bronnen om mee te werken. Daarnaast is er een prachtige high-end gesis wanneer je niet gebruik maakt van filtering. Ik zou dit instrument alleen al voor de oscillators kopen.
De oscillators zijn allemaal samengevoegd, à la Moog, in het aparte mixer gedeelte. Hier vind je vijf draaiknoppen, waarbij drie voor de oscillators, een voor witte ruis en een voor feedback hoeveelheid zijn. Nog een knipoog richting de oostkust, is dat de ‘feedback’ hoeveelheid de output (pre FX) terugbuigt in de filter. Dit resulteert in een redelijk snel gehuil, wat lijkt op het oude ‘koptelefoon naar externe input’ trucje, welke je ook kan horen op de Minimoog.
Voor mijn oren klinkt het iets anders dan de Moog, met meer high-end gegil en een minder laag gegrom, wat mogelijk komt door het filterontwerp. De VCF is een vaste 24dB/octaaf low-pass design, wat zeker weten een meer Roland gevoel en sonische vingerafdruk heeft, wat voor een interessante combinatie met de drie oscillators zorgt. Met een volledige resonantie toegepast is een voldoende Roland ‘gehul’, maar wanneer je dit verlaagt, dan krijg je dat prachtige gefluister bovenin dat erg fijn is.
Nu ik het toch over het filter heb, kan ik vertellen dat er tracking opties zijn voor keyboardcontrole van de cutoff via twee schakelaars. Deze kunnen uitgeschakeld of op 33,3%, 66,6% of de volledige 100% ingesteld worden. Ik kwam erachter dat dit erg betrouwbaar was tijdens verschillende octaven, wat mogelijkheden opent om het filter op die manier te spelen zoals men ook met oude SH-modellen doet.
In hetzelfde gedeelte kan je twee ADS-envelopes vinden. De eerste is gekoppeld aan filtertaken en de twee aan amplitude. Er is hier ook een Release-schakelaar, welke je de mogelijkheid zal geven om de release fase aan te sturen via de Decay draaiknop. Dit kan uitgeschakeld worden op beide envelopes, toegepast worden op envelope Twee of toegepast worden op beide, wat de meeste mogelijkheden omvat.
De filter envelope kan ook gekoppeld worden aan andere taken, waar de pitch van oscillator Twee de meest noemenswaardige is. Na uitgebreid geëxperimenteerd te hebben, moet ik eerlijk zeggen dat ondanks het kleine paneel, alles redelijk logisch ingedeeld is en je de meeste dingen kan bereiken die je wilt doen. Het is bijna alsof er een startpunt in gedachten was en er tijdens discussies steeds meer dingen toegevoegd werden, op een geweldige manier zoals een samenwerkingsverband als deze geweldige ideeën naar voren kan brengen.
De nieuwe mods
Voor vele van ons die vol interesse de teaservideo’s van Roland bekeken hebben, zijn de kruismodulatie opties voornamelijk degene waar we geïnteresseerd zijn. Je hebt op dit gebied voldoende keuze, aangezien er drie soorten zijn. X-Mod Een biedt een pad van oscillator Twee naar de filter cutoff, terwijl X-Mod Twee oscillator Drie de mogelijkheid geeft de golfvorm van oscillator Twee te moduleren. In beide van deze gevallen ontstaan een aantal geweldige geluidsbereik modulaties, die een ongelofelijke kleur geven.
Plaats de twee samen met een gezonde dosis filteresonantie en feedback en je hebt de mogelijkheid om een aantal indrukwekkende geluidseffecten te creëren, wat me doet denken aan wat mogelijk is op machines zoals de Jupiter-8. Om niet achterwege gelaten te worden, biedt het derde X-Mod element pulsbreedte modulatie van de blokgolf/puls golfvorm op oscillators Een en Twee, waarbij de bron bij oscillator Drie vandaag gehaald wordt.
Op dit moment heb je mogelijk de neiging om oscillator Drie in de ‘Lo’-modus te zetten en voor mij vond ik de snelheid van de oscillaties gewoon te snel. Ik kon niet de erg lage snelheid bereiken die ik vaak fijn vind om een lange PWM-beweging te creëren. Iets merkwaardigs, is dat het LFO-gedeelte erg afgezonderd is en een grote hoeveelheid besturingsopties biedt. Het is echter niet mogelijk om met de LFO de PWM aan te sturen, wat direct een oplossing zou zijn voor mijn probleem met de snelheid van de modulatie.
Ik wil hier echter niet te lang bij stilstaan in deze Roland Boutique SE-02 review, aangezien hetgeen wat de LFO wel biedt substantieel is. Er zijn negen LFO-golfopties, welke bestaan uit zaagtanden in beide richtingen en willekeurige CV-generatie, naast een Rate en Amount draaiknop om de LFO naar oscillatorfrequentie (pitch) en filter cutoff te versturen. Maar waar de LFO zich onderscheidt van andere synths, is met de vier schakelaars, welke controle, routing en synchronisatie bieden.
Twee van deze hebben betrekking op het gebruik van het mod wheel, wat direct de prestatievaardigheden van de SE-02 demonstreert. De andere twee schakelaars hebben betrekking op de gebruiksmodus en synchronisatie. De modusschakelaar geeft je de mogelijkheid om dit in te stellen op vrijstromend, een enkele cyclusmodus of op een key-startmodus. Het is ongebruikelijk om zoveel controle op een synth zoals deze en zo makkelijk toegankelijk vanaf het voorpaneel te zien. Vergelijkbaar laat de Sync-schakelaar je makkelijk de LFO en delay-effect van de MIDI-klok vergrendelen of dit in een vrij verstelbare modus te laten.
Wanneer ik kijk naar zowel de voor- als achterkant van de signaalketen, biedt de voorkant een Glide Amount besturing, met verdere applicatie van de glide soort, aangeboden in Exponential of Linear. De achterkant van signaalflow biedt een enkel effect in de vorm van een delay. Dit is standaard maar effectief, met Delay Time en Regeneration besturingen, naast een Wet/Dry mixcontrole.
Het volgende onderdeel waar ik me op wil richten is patching. Op dit gebied is er genoeg om mee te werken. Er zijn 384 presets, welke niet overschreven kunnen worden. Ik weet niet of je zoveel nodig hebt, want bij een synth zoals deze wil je creatief zijn en je eigen geluiden maken. Je hoeft je echter geen zorgen te maken, want er is een bank voor gebruikers, welke 128 locaties biedt om je eigen geluiden op te slaan. In hetzelfde gedeelte vind je een ingebouwde sequencer, welke de oude stijl drummachine architectuur heeft van patronen die gekoppeld worden om tot 16 verschillende liedjes te maken. Het is ook mogelijk om besturingspaneel bewegingen in het patroon te schrijven, wat betekent dat al die aanpassingen teruggedraaid kunnen worden, samen met de patroon en patch timbre.
Het achterste paneel biedt ook een aantal handige opties. Afgezien van MIDI In en Out (beschikbaar via vijf-pin aansluitingen en USB), is er een CV/Gate input en een CV input voor besturing van de filter cutoff. Er is ook een trigger input en output, voor wanneer je met andere vergelijkbare apparaten wilt verbinden en een Start of Stop wilt registreren in een sequence. Audio output is beschikbaar op een stereo mini-aansluiting, naast een mini-aansluiting voor een hoofdtelefoon. Er is ook een audio input, welke een externe bron rechtstreeks zal koppelen met de filter en delay.
Prestaties
Een punt waar Roland steeds op hamert, is dat alhoewel de Boutique een kleine vormfactor heeft, dit zijn potentie als een studiomachine of prestatie synth niet beïnvloedt. Alle elementen die je mogelijk wilt besturen zijn volledig toegankelijk via MIDI CC’s en het zou erg makkelijk zijn om met de Boutique te spelen vanaf een groter controller keyboard soort en terwijl je bezig bent aanpassingen doorvoeren.
Dit is iets wat ik erg succesvol binnen een paar seconden kon regelen met een Nektar Panorama en ik kan melden dat de SE-02 erg goed reageert in dit scenario. Er is altijd de retorische vraag: “Waarom maken ze hem niet meteen in een keyboard vormfactor?”, wat voor vele de voorkeur zou genieten. Op deze manier raak je echter de kleine afmetingen en de mogelijkheid om hem op je bureau neer te zetten kwijt. Hij heeft die geweldige uitstraling van een prestatie-interface waar je de besturingen van vast wilt pakken en ondertussen aan wilt passen. Vanwege dit vind ik het een erg fijn instrument.
Maar ik vind de SE-02 op alle opzichten uitstekend. Hij klinkt echt goed en het is een erg creatieve subtractieve synth met een hoop opties. Ik ben erg tevreden met het huidige geluidsaanbod van zowel Roland machines en de huidige SE-serie van Eurorack modules, wat in mijn ogen een aantal van de beste (en best gemaakte) modules vandaag de dag op de markt zijn, en de SE-02 geeft je het beste van beide kampen.
Wat ik voornamelijk fijn vind is het startpunt van de klankarchitectuur, wat niet de norm voor Roland is. Dit instrument biedt zoveel creatieve mogelijkheden en dan heb ik het alleen nog maar over de oscillators. Voeg daar de rest aan toe: het uitstekend nauwkeurige filter, de kruismodulatie en een paar envelopes, en je hebt een winnaar.
Er is een prachtige klankrijke diepte in het geluid van de SE-02, welke perfect past in een mix, maar ook de capaciteit heeft om op verschillende manieren te schreeuwen. Het filter klinkt geweldig; voeg daar de niveaus van storing beschikbaar via de Feedback en X-Mod controle aan toe en je hebt een erg flexibel apparaat, welke vol zit met prachtige sonische mogelijkheden. Zoveel zelfs dat je je handen vuil wilt maken en geweldige geluiden wilt creëren.
Vergeet niet dat dit een volledig gevormde analoge synth is. Hij zit alleen maar in een Boutique behuizing, wat mogelijk het enige struikelblok voor sommige is. In dit geval zal je gewoon een groter keyboard moeten kopen, want zodra je het geluid gehoord hebt, weet ik zeker dat je dit gaat doen.
Conclusie van de Roland Boutique SE-02
Als je op zoek bent naar een analoge synth voor een redelijke prijs maar in een kleine vormfactor, dan is dit degene die op je verlanglijstje moet staan.
Hij klinkt geweldig en heeft een aantal geweldige functies, zoals drie oscillators. In mijn ogen zal hij voor veel mensen geschikt zijn.
Hij is echter niet goedkoop, maar dit zou een duidelijk teken moeten zijn van de kwaliteit die je krijgt. Het is een volledig analoog ontwerp in een metalen behuizing en ondanks de kleine vormfactor is hij goed gemaakt.
We hopen dat je genoten hebt van deze Roland Boutique SE-02 review.