Novation MiniNova review

Novation MiniNova Review
8

€299,00

Beste deal op: tonecontrol.nltonecontrol.nl
Novation MiniNova review
Novation MiniNova review
€299,00

Dus je bent op zoek naar een nieuw keyboard. Misschien weet je niet zeker of je een digitale piano moet kopen of dat je klaar bent om de stap naar synthesizers te maken. Wat je reden ook is voor het kopen van een nieuwe synth, hopelijk zal de Novation MiniNova review van vandaag je helpen om meer geïnformeerd (en misschien meer geïnteresseerd) te raken in deze unieke synth van Novation.

Novation MiniNova review:

Niet alleen een goedkope synth

De Novation MiniNova is verkrijgbaar vanaf €299, wat voor sommige personen iets te goedkoop lijkt. We waren echter erg onder de indruk van wat deze synth te bieden heeft voor zo’n lage prijs.

Cosmetisch gezien heeft hij een prachtige blauwe buitenlaag met houten afgewerkte panelen. Hij heeft blauwe en rode LED lichten en de pitch wielen gloeien blauw. De draaiknoppen hebben ook een goede afmeting en maken het makkelijker voor iemand om over het board te bewegen.

De MiniNova was ontwikkeld om een synth voor onderweg te zijn met zijn mobiliteit en kleine afmetingen. Daarom heeft hij maar 37 toetsen en zijn ze kleiner dan normale pianotoetsen. Wij zijn persoonlijk geen fan van kleine toetsen zoals deze, maar terwijl we schalen omhoog en omlaag speelde, hadden we het gevoel dat bijna iedereen dit kon doen.

Ontwerp vs concurrentie

De design van de MiniNova werd uiteraard gemaakt als een jonger broertje van de Novation Ultranova, weke ook een blauwe afwerking heeft, maar niet zo mooi als de MiniNova.

De Korg MicroKorg heeft in vergelijking een minder aantrekkelijke groene kleur, wat er niet zo mooi uitziet als het blauwe.

De Korg Minilogue heeft een zilveren kleur en heeft grotere afmetingen. De enige echte concurrent op het gebied van esthetica is de Roland JD-XI, welke op hetzelfde niveau als de Novation MiniNova staat. Het zal zeker niet een dealbreaker zijn, maar we zijn allemaal visuele wezens en de uitstraling en het design is voor de meeste van ons wel belangrijk (vooral wanneer je honderden euro’s voor een instrument betaald, wil je dat deze er goed uitziet en klinkt).

Al met al was onze eerste indruk dat dit een synth is die er mooi uitziet. We vonden ook dat een hoop mensen waarschijnlijk verrast zullen zijn dat je zoveel waarde voor het geld krijgt met dit keyboard.

Beste Novation MiniNova Review

Noemenswaardige functies van de Novation MiniNova

De MiniNova heeft 256 onboard presets, welke je aan kan passen door te spelen of via de vocoder. Hij gebruikt dezelfde synth motor als zijn grote broer, de Novation Ultranova. Hij heeft klankstem en traditionele vocoder effecten. Je kan maximaal vijf klanken samenvoegen en deze geluiden in realtime aanpassen.

Dit is beter dan de MicroKorg en de Minilogue, welke minder presets hebben, alhoewel deze 100 gebruiker presets mogelijk maakt en een polyfonie van maar 4 noten. Wederom is de enige echte concurrentie de Roland JD-XI, welke een grote hoeveelheid presets heeft en een maximale polyfonie van 128 noten.

Wat dit keyboard geweldig maakt, is dat hij ook kan functioneren als een controller met een MIDI I/O. Hij heeft ook een USB optie. Daarnaast kan je andere instrumenten door de effecten van het keyboard laten gaan, wat diversiteit toevoegt. De meeste van de concurrerende synths die we hiervoor besproken hebben, hebben deze opties. De enige die dit niet heeft is de Korg MicroKorg.

De synth motor heeft 14 verschillende golfvormen. Deze zijn onder andere:

  • Blokgolf
  • Sinus
  • Zaagtand
  • Puls
  • Driehoeksgolf
  • Plus variaties

Hij heeft ook 36 golftafels en 20 digitale golfvormen. Je moet Novation complimenten geven, want ze hebben deze synth echt volgestopt met een hoop opties. Voor €299 krijg je een hoop functies uit dit instrument.

De lay-out van de Novation MiniNova:

Zoals we altijd graag doen bij dit soort reviews, is over het keyboard kijken en bij elke knop en schakelaar stilstaan die geboden wordt.

Uiterst links van de synth heb je twee pitch wielen, die blauw oplichten met LEDs. We hebben eerder al aangegeven dat de concurrenten geen LED pitch wielen hebben. Boven dit heb je twee knoppen om de octaaf waar je in bent te beheren, nog een sectie om de arpeggiatie te beheren, een master volumeknop en een XLR slot voor je vocoder microfoon. De MicroKorg en Roland JD-XI hebben een bijna identieke opstelling. De Ultranova is enigszins anders, aangezien deze niet de arpeggiator besturingen heeft en dat geldt ook voor de Minilogue.

Een definiërende functie van de MiniNova wat hem volgens ons onderscheidt ten opzichte van de concurrentie, zelfs zijn grote broer de Ultranova, is het LCD-scherm voor 16 karakters die goede afmetingen heeft. Wij geven de voorkeur aan grote schermen in plaats van het schuivende LCD-scherm voor 144 karakters op de Ultranova.

Goedkoopste Novation MiniNova Review

De Minilogue heeft helemaal geen scherm. De MicroKorg heeft een 3 karakter, 1 lijn, 8 segment LED en de Roland JD-XI heeft een 16 karakter, 2 lijn LCD-scherm. We denken dat de duidelijke winnaar voor sommige de Ultranova is, maar afgezien van dat denken we dat de MiniNova zijn concurrenten verslaat met zijn scherm.

Hiernaast heb je een grote draaiknop om je soort geluid of genre te beheren. Je hebt vijf opties aan beide kanten en ook een klassieke synth en ‘all’ optie, wat de standaard positie is. Hier rechtsonder heb je 8 bank controllers. Sommige van de concurrenten hebben meer banks dan dit, maar 8 is een goede hoeveelheid voor sommige die net de synth wereld betreden. Bij meer denken we dat beginners in de war zouden raken.

Kan je van dat geluid genieten?

Dit is echt het bepalende onderdeel van elke synth selectie. De MiniNova heeft een robuust en vol geluid en dit komt door hoe elk van de 3 oscillators dichtheid/ontstemming heeft om de geluiden voller te maken. Wij denken dat de MicroKorg niet zo vol en diep is op het gebied van geluid. De Minilogue presteert echter net zo goed als de MiniNova en hetzelfde geldt voor de Roland JD-XI – vooral aangezien deze laatste een grotere hoeveelheid maximale polyfonie heeft.

Wij denken dat een punt je kan helpen om uit een van deze drie te kiezen en dat is de prijs. De Ultranova is iets duurder dan de MiniNova, maar hij heeft normale toetsen en dezelfde synth motor. De Korg Minilogue is iets duurder en heeft een hoop gebruikersopties, maar zijn vorm is anders, wat hem volgens ons iets minder mobiel maakt.

De Roland JD-XI is een echt goed alternatief. Hij heeft alle klassieke synth geluiden en de lay-out van het instrument is erg intuïtief. Ook deze is iets duurder dan de MiniNova, maar het verschil is niet enorm.

De slechtste optie voor ons is de MicroKorg. Hij is duurder dan de MiniNova. Al met al waren we geen grote fans van de uitstraling, maar zijn geluidskwaliteit was niet slecht.

Goedkope Novation MiniNova Review

Conclusie van deze Novation MiniNova review

Als je op zoek bent naar iets dat meer compact en mobiel is, dan zijn volgens ons de MiniNova en Roland JD-XI de beste twee opties. Beide presteren nagenoeg hetzelfde op het gebied van mogelijkheden en prijs.

Op sommige gebieden denken we dat de Roland de MiniNova verslaat, maar daarom betaal je ook iets meer.

Als mobiliteit echter niet heel belangrijk voor je is, dan zouden we zeker aanraden om een kijkje te nemen naar de UltraNova en Korg Minilogue. Beide hebben een geweldige geluidskwaliteit en bieden de speler een redelijke hoeveelheid opties. De UltraNova is iets duurder, maar we zijn verliefd op het geluid. Wij denken zeker dat het waard is om iets meer geld neer te leggen voor geluid, omdat dit aan het einde van de dag het belangrijkste is.

De MiniNova staat boven veel andere opties beschikbaar op de markt in zijn prijsklasse, maar hij heeft niet alle toeters en bellen die Roland in hun keyboard hebben gestopt. Maar voor een prijs van €299 kan je weinig fout doen met deze synthesizer.

Kopen? Vergelijk hier de prijzen:

8 Totale Score
Zeer compacte en mobiele synth

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo