Novation UltraNova review

Er was een tijd dat het woord ‘Nova’ een begrip was in de wereld van synthesizers en het idee van de Supernova en Supernova II synths maakt synth spelers helemaal gek. Deze producten zijn zo legendarisch als maar kan en sommige personen zullen zelfs zeggen dat ze de hoogtepunten waren van harde synth functie gedurende het einde van de jaren 90 en het begin van 2000. Dat is echter alweer een tijdje geleden en vandaag de dag heeft Novation een iets andere relatie met de synthesizer keyboard markt. In 2007 bracht het bedrijf de eigenzinnige en bescheiden XioSynth uit, welke ondanks al zijn charmes niet een Nova synth was. Spoel echter door naar 2011 en Novation heeft wederom alles veranderd met de komst van de langverwachte UltraNova synthesizer. Dit betekende de terugkomst van het bedrijf, die door de overname door Focusrite de aandacht tijdelijk focuste op keyboard interface en MIDI controllers. In deze Novation UltraNova review van vandaag zullen we je helpen om te bepalen of dit een synth is die je tijd en geld waard is, vooral wanneer er zoveel andere opties beschikbaar zijn op de markt van vandaag de dag.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Novation UltraNova review:

Besturingen

Een van de eerste dingen die ons meteen opviel bij deze synth, is het feit dat Novation een bewerkingsknop heeft toegevoegd voor alle parameters die je op deze synth kan vinden. Oscillator, mixer, filter, LFO, envelope en nog meer hebben allemaal hun eigen knoppen, wat deze compacte en schone lay-out een stuk makkelijker om te navigeren maakt tijdens het spelen.

Goedkope Novation UltraNova ReviewDe meeste grote functies aanpassen is meestal mogelijk met een paar drukken op knoppen en je kan deze functionaliteit zelfs nog verder aanpassen door gebruik te maken van de ‘Tweak’ knop. Dit maakt het mogelijk om je eigen parameters in te stellen. We zijn er van overtuigd dat de mogelijkheden voor live optredens bijna eindeloos zijn in de juiste handen.

Daarnaast hebben alle besturingsknoppen op de UltraNova dezelfde huidgevoelige touch controle gekregen van eerdere producten, zoals de Nocturn. Dit maakt het mogelijk om de knoppen aan te tikken, wat je nog meer controle geeft over het geluid dat je probeert te creëren. Het enige minpunt van dit dat we ontdekte tijdens het spelen van de synth, was dat we geen ‘latch’ of ‘vergrendel’ modus konden vinden voor de knoppen, wat betekende dat we het effect verloren zodra we de knop loslieten.

Misschien hebben we deze functie over het hoofd gezien, maar zo niet, dan is dat wel een design fout.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Op het gebied van scrollen door de interface en het selecteren van de verschillende geluiden heb je een draaiwiel en een patch browser, welke de verschillende patches netjes ordent op genre en type. Er is ook een Librarian uitbreiding die je kan downloaden, maar deze hebben we niet uitgeprobeerd. Dit maakt het organiseren van geluiden naar je voorkeur schijnbaar erg eenvoudig.

Het beste van alles, is dat deze volledig gratis is.

Beste Novation UltraNova Review

Connecties Novation UltraNova

De UltraNova heeft een uitgebreide hoeveelheid connecties voor zijn afmetingen en voor de meeste gebruikers zal aan alle behoeften voldaan zijn met wat er beschikbaar is. Er is een 2 in, 4 out interface, een XLR aansluiting, een USB, pedaal aansluitingen, output kabels en nog meer. We lieten de hele synth door Pro Tools gaan en alles klonk geweldig tijdens deze Novation UltraNova review.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Geluidsbron Novation UltraNova

Het beste van alles is dat de UltraNova niet probeert om de Nova van vroeger te zijn. Verschillende dingen zijn vergelijkbaar, maar op veel manieren worden fundamentele onderdelen in het design verbeterd. De synthese motor in de UltraNova bestaat uit verscheidene belangrijke elementen, welke gecombineerd een indrukwekkend aanbod bieden voor personen die graag diep gaan tijdens dit proces.

We zullen de verschillende features hieronder kort bespreken.

Oscillators

Er zijn in totaal drie oscillators die gemodelleerde analoge golfvormen bieden, waaronder driehoek, sinus, zaagtand, combinaties en meer en al deze kunnen aangepast en samengevoegd worden. Dit is waarschijnlijk ook het beste moment om te vertellen dat er geen multitimbrale functionaliteit op de UltraNova zit. Dit is ongetwijfeld een vervelend gemis voor sommige personen.

Veel synth spelers zullen er aan gewend zijn om twee verschillende geluiden met hun handen te kunnen spelen, maar we denken dat de hoeveelheid diepte en controle over de oscillators zal helpen om deze pijn voor velen te verlichten.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Tempo sync

Alle op tijd gebaseerde geluiden in de UltraNova kunnen gesynchroniseerd worden aan een interne of externe bron, waaronder de LFO’s, vertragingen, arps, chorus, panning en gator effecten. Het gave hier, is dat er een grote verscheidenheid aan ritmische divisies beschikbaar is om mee te spelen. Er is geen tap tempo, wat zeker niet ideaal is, maar wanneer je de divisies op begint te breken in een van de vele field timings, dan is het makkelijk om verdwaald te raken in de creatieve mogelijkheden.

Goedkoopste Novation UltraNova Review

Modulatie en filteren

De matrix op de UltraNova biedt een indrukwekkende hoeveelheid sonische flexibiliteit met maximaal 20 slots, waarbij bij elke twee broninstellingen toegevoegd kunnen worden, zoals envelopes, LFO’s en een bestemming. Drie LFO’s en 6 envelopes zijn beschikbaar om uit te kiezen, wat wederom mogelijkheden biedt voor een hoop creativiteit.

De filters op de synth kunnen georganiseerd worden in parallel, series of volledig gesplit worden. Er zijn 14 types welke een rij van het geluidsveld tussen 6dB en 24dB per octaaf beslaat. Als je een geluid na probeert te bootsen, dan zal dit gemakkelijk je nieuwe beste vriend worden.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Vocoder en audio interface

De vocoder die geboden wordt bij de UltraNova is gemakkelijk een van de beste waar we sinds tijden mee gespeeld hebben en daar is een goede reden voor. De kwaliteit van de meegeleverde microfoon is goed voor wat hij is en je hebt de mogelijkheid om deze te vervangen met een andere microfoon via de XLR poort aan de achterkant van het apparaat.

Je kan je stem koppelen aan elk van de meegeleverde presets in de synth, wat direct zorgt voor fantastische combinaties. We hadden tijdens de Novation UltraNova review hier een hoop plezier van.

Concurrentie Novation UltraNova

De UltraNova heeft een hoop sterke punten, maar hij is zeker niet de enige in zijn prijsklasse (verkrijgbaar vanaf €439) en ook niet op het gebied van features en gebruiksgemak. We kunnen een hoop positieve dingen zeggen over deze synth, maar er zijn zeker ook andere opties van grote concurrenten die het waard zijn om op te merken.

We zullen hieronder een paar van deze opties bekijken.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Novation UltraNova vs Roland Gaia

De Roland Gaia wordt al lange tijd door velen gezien als de perfecte synth om in de wereld van synthese te duiken en daar is een goede reden voor. Hij heeft een ongelofelijke gebruikersinterface met een grote verscheidenheid aan features, welke op een intuïtieve en functionele manier zijn ingebouwd.

Bijna elke functie kan je met een simpele druk op een knop activeren met de Gaia en dat is de primaire reden waarom veel personen hem bestempelen als een geweldige leer synthesizer. Maar als het echter op features aankomt, dan verslaat de UltraNova de Gaia eenvoudig. De combinatie van analoog modelleren, golftabel synthese, modulatie matrix, aftertouch en diep geluidsdesign komen samen om een product te creëren die simpelweg overtreft wat de Gaia direct uit de doos kan doen. En als je op zoek bent naar dat soort functionaliteit, dan is de keuze heel erg makkelijk, want dan is de UltraNova waar je je geld aan moet spenderen.

Maar als je echter op zoek bent naar een ongelofelijke synth waar je geluidsdesign op kan leren, dan biedt de Gaia zeker weten een hoop waarde op dat gebied.

Goedkope Novation UltraNova Review

Novation UltraNova vs Korg MicroKorg

Wat Korg op dit gebied biedt is op veel manieren vergelijkbaar met Roland. Hij heeft een hoop dezelfde kernfunctionaliteiten en de geluidsbanken zijn ook aardig vergelijkbaar.

Vanwege deze overeenkomsten geldt een hoop wat we voor de Gaia gezegd hebben ook voor de MicroKorg als je deze vergelijkt met de UltraNova. Ook de MicroKorg kan niet tegen de UltraNova opboksen als je de specificaties naast elkaar gelegd en daarom is het aanbod van Novation nog steeds het beste als je op zoek bent naar een geavanceerd product.

Er is echter een gebied waar de UltraNova een beetje faalt en de MicroKorg juist exceptioneel goed presteert en dat is de arpeggiator. Alhoewel de arp van de UltraNova werkt, zijn de preset modi en variaties niks speciaals. Er is de gebruikelijke variatie van omhoog/omlaag, willekeurig, chord en zoals gespeeld modi om uit te kiezen, met verscheidene variabelen voor elke, maar dit alles kan je tegenwoordig als standaard zien.

De MicroKorg maakt het daarentegen mogelijk om de lengtes en resoluties van de noten zelf aan te passen. Dit is misschien maar een kleine toevoeging, maar eentje waar we enorm veel plezier van hebben gehad.

Al met al is dit een synth die wederom een geweldige keuze is als dit iets is waar je specifiek naar op zoek bent. Afgezien van een aantal niche redenen wint de UltraNova echter nog steeds in onze ogen.

Novation UltraNova vs Novation MiniNova

Tot slot komen we bij het kleine zusje van de UltraNova, de Novation MiniNova. Novation heeft bij deze het overgrote deel van de features uit de grotere producten gehaald en deze in een kleinere behuizing gestopt.

De keerzijde? Kleinere toetsen, iets minder creatieve opties met besturingen en geen audio interface.

Alhoewel dit dealbreakers kunnen zijn, heeft de MiniNova voldoende positieve punten. Van een bijgewerkte arpeggiator tot een meer intuïtieve en speelbare live opstelling.

Al met al delen de twee producten dezelfde synthese motor, dezelfde presets en dezelfde golftabel synthese, welke allemaal de kern van de producten maakt. Je koopbeslissing zal voornamelijk aankomen op hoe je de synth wilt gebruiken.

Novation UltraNova

Conclusie van deze Novation UltraNova review

De UltraNova is in elk opzicht een indrukwekkende synthesizer.

De kwaliteit van de beschikbare geluiden, de grote hoeveelheid features en de aanpassingsmogelijkheden onderscheiden de harde synth van de concurrentie en maken het mogelijk om dit vele jaren te doen.

De niveaus van complexiteit van de synthese motor zal genoeg zijn om de die-hards een lange tijd bezig te houden, maar zijn niet zo enorm dat een beginner zich overweldigd of buitengesloten voelt. Er is een mooie balans aanwezig en dat is volgens ons al een hele kunst.

Met een prijs van €439 heeft de Novation UltraNova meer waarde en diepte in zijn donkerblauwe behuizing dan zo’n beetje elke andere hard synth die we gezien hebben. Deze synthesizer bouwt verder op de geweldige geschiedenis van Novation. Het bedrijf heeft verscheidene enorm populaire synthesizers ontworpen en met de UltraNova voegen ze nieuwe en innovatieve functionaliteit en design elementen toe, welke de hardware synthese inspanningen van het bedrijf naar een nieuw niveau brengen.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

We raden de UltraNova aan voor iedereen die op zoek is naar een indrukwekkende keyboard synthesizer met een diepe motor die in staat is om unieke en gevarieerde geluiden te produceren en ook voor iedereen die op zoek is naar een eerste synth die ze niet binnen een paar jaar ontgroeid zijn.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo