Is de Korg SV1 een waardige stage piano?

Korg SV1

€1.889,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Is de Korg SV1 een waardige stage piano?
Is de Korg SV1 een waardige stage piano?
€1.889,00

De SV1 representeert een vertrek voor Korg voornamelijk vanwege hun DNA; het instrument is een erg ouderwets prestatie keyboard. Korg heeft dit gebied nog nooit betreden en dit merk je op bepaalde manieren. Dit is de review van de 88 toetsen versie van dit keyboard, maar er is ook een model met 73 toetsen beschikbaar. Beide modellen maken gebruik van het Korg RH3 gewogen action keybed die ook gevonden kan worden in de populaire M50.

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief:

  • Erg mooi ontwerp;
  • Geweldig Rhodes geluid;
  • Erg goede effectopties.

Negatief:

  • In zijn geheel niet genoeg eigenschappen;
  • Orgelgeluiden kunnen beter;
  • Keybed is mogelijk te sponzig voor sommige personen.

Algemeen overzicht

Een ding is zeker, de Korg SV1 is prachtig. Hij werd voor het eerst uitgebracht in 2009 en sindsdien is hij steeds vaker te zien op podia en praktijken over de hele wereld.

Een van de eerste dingen die je op zal merken aan de SV1, is de unieke vorm van zijn behuizing. Het keyboard ziet er op het eerste gezicht uit als iets uit een sciencefiction roman, met al zijn verscheidene draaiknoppen en besturingen op het paneel boven het keybed. Dit is heel makkelijk een van de mooiste optreed keyboards die je momenteel kan kopen, daar is geen twijfel over mogelijk.

Goedkoopste Korg SV1

Het volgende dat je waarschijnlijk op zal merken aan het keyboard, is hoe ogenschijnlijk lastig hij om te gebruiken is. Zoals we verderop zullen bespreken is het helemaal niet moeilijk, maar de uitstraling van de besturingsinterface zorgt zeker voor een bepaalde vorm van intimidatie.

Nu we dat gezegd hebben is het echter belangrijk om te onthouden dat dit zeker weten geen keyboard voor beginners is. Hij is niet bedoeld als iets om op te leren en de eigenschappen, het ontwerp en de lay-out reflecteren die filosofie allemaal. Dit keyboard is waarschijnlijk het beste geschikt voor een muzikant die optreedt, maar als je veel rondreist, dan is hij mogelijk ook niet iets voor je. Het keyboard zelf is zo’n 135cm lang en weegt een zware 20kg, waarbij we niet een reiskoffer hebben meegerekend.

Al met al is het echter een instrument die zeker opvalt en voor spelers die optreden en iets nodig hebben waar ze op kunnen vertrouwen is het goed om te weten dat dit apparaat je nooit in de steek zal laten. Het keybed is een perfect voorbeeld van deze mantra. Het RH3 ontwerp zit nu in zijn derde generatie, wat betekent dat Korg de kans heeft gehad om veel problemen op te lossen en dit om te toveren in een erg sterk en speelbaar keyboard.

Wij vinden echter dat de action wat te sponzig is, vooral bij het teruggaan.

Instellen en connectiviteit

Op het gebied van connectiviteit is de SV1 klaar voor elke soort situatie die je je in kan beelden. Het keyboard heeft XLR-outputs, MIDI in en out, een USB MIDI poort, twee pedaalaansluitingen en een demper. Alles is naadloos en intuïtief opgesteld en we kunnen niet iets bedenken dat hier echt mist. Het instrument verbinden vereist wat kabels en een geluidscontrole, tenzij je het keyboard door een softwareoplossing laat gaan. Gebaseerd op wanneer je je dit keyboard in de eerste plaats zou kopen, denken we echter dat dit zeldzaam is.

Geluid

Er zijn zes toegevoegde klanken op de SV1, welke bestaan uit elektrische piano 1 en 2, klavecimbel, piano, orgel en andere. Daarnaast hebben elke van deze ook nog eens zes variaties. Je kan acht van je favoriete geluiden opslaan en ze later terughalen door gebruik te maken van de grote favorietenknop op de besturingsinterface.

Deze meegeleverde geluiden zijn de grootste attractie van de SV1 en we zijn blij om te melden dat de kwaliteit van de emulaties ons positief verraste. Alle verschillende geluiden zijn echte, nauwkeurige emulaties van ongelofelijke muzikale apparaten van de laatste 60 jaar en je kan zien dat Korg hun huiswerk heeft gedaan op dit gebied en gebruikers een echte oplossing biedt voor het creëren van geweldige optredens.

Beste Korg SV1

Vooral de Rhodes is interessant. Het is mogelijk een van de meest authentieke recreaties van een echte Rhodes piano die we ooit gehoord hebben en we hebben aardig wat verschillende versies gehoord.

We zouden ons niet schamen om dit geluid te gebruiken in een studio of op het podium. De RX-technologie die Korg hier gebruikt komt echt tot leven in deze geluiden en de Rhodes is het perfecte voorbeeld om zelfs de meest kritische spelers te overtuigen.

Subtiele nuances zoals elektrische en mechanische geluiden zijn allemaal geweven in het DNA van de geluiden, wat echt emotionele en authentieke collecties van geluiden creëert van geluid van alle tijdperken. Er is een hoop diepte en de meegeleverde editor geeft je de mogelijkheid om nog verder te gaan als je dat wilt.

De akoestische en elektrische pianogeluiden die je krijgt zijn ook erg inspirerend en de RX-technologie betreedt dit gebied ongelofelijk goed met realistische acties, klanken en reacties. Alles van het keyboard is gericht op speelbaarheid, van het design van het keybed tot de emulaties van de geluiden zelf. Er is echt zoveel om van te houden dat het moeilijk om te zeggen is waar de scheur zichtbaar wordt. Als we echter een plek moeten benoemen, dan zou dat de resterende geluiden die je krijgt op de SV1 zijn.

De Wurlitzer EP-recreatie is eigenlijk aardig goed en we waren over het algemeen redelijk tevreden met de synthgeluiden, maar de Hammond emulaties konden simpelweg niet opboksen tegen de concurrentie op het gebied van authenticiteit en speelbaarheid. De enige manier om de vibrato en chorus van de orgelgeluiden aan te passen is via de meegeleverde editor, dus deze opstelling is niet echt ideaal voor live spelen. We vonden dit een vreemde set, vooral gezien het algehele doel van dit keyboard.

We zouden graag willen zien dat Korg een gebruikersbibliotheek toevoegt aan het keyboard, vooral gezien de prijs. We vonden dat alhoewel een redelijke verscheidenheid aan geluiden beschikbaar is, er echt meer dienen te zijn of in ieder geval de optie om variaties te creëren en deze te delen met anderen. Afgezien van dit (relatief kleine) minpunt, denken we dat de geluidsbibliotheek op de SV1 uitstekend is. Je zal goed moeten zoeken om een vergelijkbare opstelling voor deze prijs te vinden.

Goedkope Korg SV1

Effecten

Achter de geluidsbibliotheek heeft de SV1 een erg indrukwekkend pakket met effecten. Er is een standaard setje met verschillend soorten chorus en phaser die toegevoegd kunnen worden aan alle instrumenten. De ouderwetse vertragingen en reverbs die geboden worden zijn voornamelijk indrukwekkend, aangezien ze erg authentiek gebaseerd zijn om de tijdperken waar ze vandaan komen.

Naast dit is er een limiter om al je niveau binnen de perken te houden, een compressor, een fantastische Vox wah, een vibrato en een tremolo. Deze doen allemaal ongeveer wat je zou verwachten, wat precies is wat je wilt.

Concurrentie

Alhoewel dit keyboard echt uniek is, betekent het niet dat hij geen concurrentie heeft. De high-end prestatie keyboardmarkt is zowel dodelijk als populair en veel van de topmerken in de industrie proberen continu aan de top te blijven in een volle markt vol met eigenschappen.

Laten we eens een kijkje nemen naar een aantal verschillende keyboards en we beginnen met de kleinere versie van de SV1 88.

Korg SV1 88 vs SV1 73

Het 73 toetsen model van de SV1 stopt de essentie van de grotere broer in een iets meer compacte behuizing. Het keyboard bevat alles wat de 88 toetsen versie te bieden heeft en met de toevoeging van een transposeknop is het zelfs mogelijk om meer bereik dan het 88 toetsen model te hebben.

Veel bandspelers geven de voorkeur aan deze opstelling vanwege zijn kleinere afmetingen en lichtere behuizing. Nu we dat gezegd hebben zal je besluit echt afhangen van hoe je het keyboard gebruikt. Als je op zoek bent naar iets om pianistisch op te spelen, dan is mogelijk de grotere variant voor jou bedoeld. Als de hoger en lagere registers niet heel belangrijk voor je zijn of de voorkeur geeft aan iets meer mobiliteit, dan past de 73 toetsen versie waarschijnlijk bij je.

Nord Electro vs Korg SV1

De Nord Electro is een van de blijvende concurrenten van de SV1 en dit kan je zien. Het keyboard heeft een grote verscheidenheid aan eigenschappen en geluiden die hem op een vergelijkbaar niveau als de Korg plaatsen, maar welke is beter voor je?

Dat zal waarschijnlijk afhangen van voorkeur. Veel personen hebben aangegeven dat alhoewel de SV1 beter presteert op het gebied van akoestische piano en Rhodes geluiden, de Electro al met al meer te bieden heeft, waaronder een grote verscheidenheid aan geluiden en diepere aanpassingsmogelijkheden en bewerkingsflexibiliteit.

Yamaha CP4 vs Korg SV1

De Yamaha CP4 heeft een aantal verschillen die hem het waard maken om te overwegen, zoals de volledig houten toetsen en de premium akoestische geluid waar het bedrijf om bekend staat.

En alhoewel we enorm hebben genoten van de geluiden op de SV1, geven verscheidene spelers aan dat de geluiden van de Yamaha simpelweg realistischer en genietbaar zijn. Dit is uiteraard een voorkeurskwestie en als je op zoek bent naar iets dat in zijn geheel beter presteert, dan denken we dat SV1 meer flexibiliteit heeft op dat gebied.

Nord Stage 2 vs Korg SV1

Als je op zoek bent naar een ongelofelijk orgelgeluid, dan zal dit instrument bij je passen. Veel gebruikers hebben aangegeven dat de Nord Stage 2 orgels veel authentieker zijn dan degene op de SV1. Het keyboard heeft ook een aantal eigenschappen die je niet vindt op de Korg, zoals de mogelijkheid om het keyboard in tweeën te delen. Daarnaast heeft hij ook een volledige FM-synthesizer ingebouwd, wat hem een voorsprong geeft voor spelers die op zoek zijn naar extra flexibiliteit en kracht.

Nord Piano vs Korg SV1

Veel spelers lijken voor dit keyboard te kiezen vanwege zijn keybed, welke volgens velen een van de natuurlijkste is die je op dit moment kan vinden. Deze spelers vonden de SV1 waarschijnlijk net als ons te sponsachtig en wilde iets met meer controle en nuance. Het keyboard heeft ook een selectie van geluiden die je kan downloaden, iets waar Korg nog niet aan gedacht heeft.

Goedkoopste Korg SV1

Conclusie

De Korg SV1 met 88 toetsen is een ongelofelijke stage piano die dingen goed doet waar het belangrijk is. Hij is ontwikkelt om de piano voor iedere persoon te zijn en kan niet concurreren met een aantal van de keyboards met meer functies, maar wat hij doet, daar blinkt hij in uit.

We vonden dat de constructie uitstekend was en dat alles van de action van de toetsen tot de geluiden die meegeleverd waren gemaakt met liefde en verzorging voor het product en zijn erfenis. Korg heeft goed nagedacht over de uitvoering van dit keyboard en dat zie je ook echt.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo