Korg SV1 review

€1.600,00

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Korg SV1 review
Korg SV1 review
€1.600,00
Korg SV1

Het vinden van een stage piano kan soms anders zijn dan het zoeken van een gewone digitale piano. Stage piano’s worden een beetje op een andere manier gebruikt en zijn ook meer gericht op live optredens.

Een stage piano moet in staat zijn om alles in het heetst van de strijd te kunnen uitvoeren: het controllen van levels tot het veranderen van combinaties van muziekinstrumenten en dit alles slechts in één seconde. Als iemand zo’n instrument kan bespelen, lijkt het bijna dat de complete muziekwereld aan je vingertoppen hangt.

Wanneer je met de Korg SV1 te maken hebt, dan besef je snel dat je een van de betere opties op de markt in je bezit hebt. En na één blik op enkele kwaliteitsfeatures ben je waarschijnlijk bereid om veel geld te geven aan dit muzikale beest.

Design en gevoel

Korg SV1 review

De Korg SV1 is echt een mooi instrument. Het maakte zijn debuut in 2009 en werd snel één van de meest gezochte instrumenten dankzij zijn prestatie en design.

Sowieso valt eerst de unieke vorm op. Deze heeft namelijk iets weg van een dashboard in een futuristische ruimteship. Het controlepaneel zit in de piano, bijna als een of andere deuk. Wanneer je de piano van in de verte ziet, geeft dit een cool effect.

Het paneel heeft een enorme reeks aan knopjes en toetsen en op het eerste zicht kan hij je daardoor misschien overdonderen. Laten we van de gelegenheid gebruik maken om te zeggen dat deze piano zeker niet voor een beginner is en zelfs ook niet voor de iets gevorderde muzikant. Deze digitale stage piano is bedoeld voor de serieuze muzikanten die misschien iets meer nodig hebben voor hun optreden of op locatie zoals een club of een kerk.

Ondanks de unieke vorm en grootte van de Korg SV1, heeft hij toch nog standaardafmetingen voor een digitale pinao. De SV1 meet ruim 143 cm breed, is ongeveer 35 cm breed en weegt rond de 20 kg. Dit is ideaal voor muzikanten die het instrument veel moet verplaatsen.

Stemmen en tonen

De Korg SV1 heeft een groot aanbod aan sounds. Er zijn 36 verschillende sounds verdeeld over 6 categorieën met 6 verschillende variaties. De meest geprezen sounds zijn de Duitse piano, de Japanse piano en de vintage piano. Deze drie sounds zijn absoluut brilliant en zijn duidelijk designed met perfectie voor ogen en elke pianospeler zal deze kunnen appreciëren.

Daarnaast zijn er nog elektrische piano’s, synthesizers, klavichord variaties, jazz en orgels, strijkers en zelfs wat bas.

Kwaliteitsbouw en behuizing

Korg SV1 kopen

De bouw die je in de SV1 vindt is eigenlijk een van de beste die je momenteel op de markt vindt. Het start allemaal bij de Korg’s Real Weighted Hammer Action (RH3) wat de Korg modellen meer up to date maakt of zelfs beter maakt dan zijn tegenhangers.

RH3 is de derde generatie in het nabootsten van het realistische gevoel van de toetsen van Korg. Dus ze hebben genoeg tijd gehad om foutjes te verbeteren die er in de vorige generaties waren.

Het gevoel van deze toetsen is gewoonweg geweldig. Ze voelen werkelijk aan als bij een echte piano.

Een ander geweldig bouweigenschap is het Enhanced Definition Synthesis (EDS) toongeneratie systeem. Dit is een serieuze verbetering tegenover het simpele Stereo Sampling systeem die je op vele andere Korg piano’s vindt. Verrassend genoeg heeft de SV1 slechts een polyfonie van 80 noten. Dit past niet echt bij deze kwaliteitsvolle piano. De enige verklaring hiervoor kan zijn dat de bouwers een andere manier gevonden hebben, door middel van het designen van de features en functies, om dit te compenseren.

Eigenschappen

De Korg SV1 heeft een aantal coole features die hem onderscheidt van andere piano’s. Een van de meest onderscheidende is de retrostijl van het paneel en behuizing van het instrument. Dit werd met opzet gedaan om het instrument een vintage look te geven.

Wanneer je iets verder van de piano staat en er even naar kijkt, lijkt het alsof je een  vintage Wurlitzer of Rhodes electric piano in je bezit hebt. Hoe geweldig is het om in het bezit te zijn van een piano die zo lijkt op zijn klassiekers?

Daarnaast is er bij deze piano ook een update op vlak van software, technologie en connectiviteit. Er zijn XLR ¼ outputs, MIDI in en MIDI out jacks, een USB MIDI poort, een demper en twee pedaaljacks.

De pedaaljacks gaan hand in hand met de PS-1 voetschakelaar, welke je gewoon ergens online kan kopen. De piano komt ook met een wonderlijke editor en bibliotheek. Met dit programma kan de gebruiker instrumenten opslaan, manipuleren en organiseren.

Vergelijking

Wanneer je op zoek gaat naar piano’s waarmee je de Korg SV1 kan vergelijken, besef je snel dat je je standaarden hoger zal moeten leggen qua kwaliteit en bouw. Drie waardige vergelijkingen kunnen gemaakt worden met de Korg Krome, de Nord Electro en de Roland RD 300NX.

Korg Krome

Eerst zullen we binnen de familie blijven en het hebben over de Korg Krome. Het is een beetje moeilijk om een eerlijke vergelijking te maken tussen de twee aangezien de ene een stage piano is en de andere eerder een werkstation. Muzikale werkstations hebben een ander doel: muziekproductie en compositie. Stage piano’s zijn meer bedoelde voor live optredens terwijl werkstations meer gebouwd zijn om liedjes te produceren.

Maar beide zijn zeer goeie digitale piano’s van het merk Korg. De Krome onderscheidt zich met zijn 600 preset drum track patronen, een arpeggiator, ruim 500 stemmen, een equalizer, Total FX mixer en master en nog veel meer. Verrassend genoeg kun je, ondanks de verschillen, beide piano’s aan ongeveer dezelfde prijs kopen.

Nord Electro

De Nord Electro overtreft de SV1 een beetje. De Electro ruilt de technologie (een mindere Velocity Sensitive Hammer Action) in voor gewicht (de Nord is lichter dan de SV1).

De Electro heeft heel wat kracht (wat de SV1 dan weer niet heeft) met inbegrip van meer geheugen, 500 MB aan sample bibliotheken, drie authentieke orgelmodellen, rotary speakers, stroomaansluiting een een extra monitor input. De Nord Electro weegt ook veel minder (7 tot 12 kg, afhankelijk van welk keyboard je kiest: die met 61 of 73 toetsen)

De Electro kost ook veel meer, met prijzen rond de €2200 (dit is ongeveer €700 meer dan de SV1).

Roland RD 300NX

Wanneer we de SV1 vergelijken met de Roland RD 300 NX, zien we onmiddellijk dat de SV1 beter presteert op vlak van toongeneratie (Enhanced Definition Synthesis) en op vlak van de toetsen (Real Weighted Hammer Action). De RD 300NX heeft een grote selectie aan stemmen, je krijgt er ruim 1000 om uit te kiezen.

Eigenlijk kun je gewoon niets misdoen met een aankoop van en Korg SV1. Deze is online te vinden voor ongeveer €1500.

Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste Korg digitale piano of bekijk Korg reviews. Tenzij je onmiddellijk de beste digitale piano zoekt.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo