Is er een makkelijke manier om piano te leren spelen?

In dit artikel gaan we het niet hebben over hoe je piano moet leren spelen, maar een belangrijke vraag behandelen. Deze vraag is: ‘Kan ik redelijk snel en makkelijk piano leren spelen?’

piano leren spelen

Als je ontdekt dat je iemand bent die geïnteresseerd is in het leren van piano spelen, maar je je zorgen maakt dat het te ingewikkeld zal zijn of dat je opgegroeid moet zijn met een piano sinds je een peuter was om het te leren, dan raden we je aan om dit artikel van het begin tot einde te lezen.


 

Waarom piano leren spelen?

Er zijn een eindeloze hoeveelheid redenen waarom het leren spelen met een instrument een van de meest aangename ervaringen is. Dit zijn een aantal van onze favorieten:

 • Een geweldige manier om gasten te vermaken en met andere vrienden en familie die van muziek houden te verbinden.
 • Het is een voor de kleinkinderen. Kinderen houden van muziek. Het maakt niet uit hoe oud je bent, het leren spelen van een piano geeft je de mogelijkheid om de gift van muziek te delen met je eigen familie, ongeacht of dit je eigen kinderen, kleinkinderen of neven en nichtjes zijn.
 • Iets om je door moeilijke tijden te helpen. Muziek wordt door sommige personen omschreven als een natuurlijke therapeut. Als je verder komt dan de basis, dan kom je er mogelijk achter dat je door het spelen met de piano kan leren om jezelf en je gevoelens op een manier uit te drukken die onmogelijk is met woorden.
 • Piano betekent diversiteit. Als je niet zeker weet welk instrument voor jou is, dan is piano leren spelen een geweldige plek om te beginnen. Het is het enige instrument die de speler de mogelijkheid geeft om zonder al te veel moeite meerdere noten tegelijkertijd te spelen, wat betekent dat je de piano effectief kan gebruiken om muziek van bijna elk genre te spelen.
 • Je wordt opnieuw verliefd op je favoriete liedjes. Sommige personen vertellen ons dat ze graag naar muziek luisteren, maar nooit zouden kunnen leren spelen met een instrument. Dat is een verkeerde manier van denken. Zodra je piano leert spelen en de basis van muziek begrijpt, dan zal de manier waarop je luistert compleet veranderen. Plotseling zullen je favoriete liedjes omgetoverd worden in mini muzikale meesterstukken.

 

Digitale piano voor beginners

Yamaha EZ-220

piano leren spelenPrijzen vergelijken


 

Bepaal je aanpak

Wat is je droom? Piano leren spelen is niet een aspiratie die iedereen om dezelfde reden ontwikkeld. De droom kan en zal significant verschillen van de ene beginner naar de ander.

Neem eens een kijkje naar de volgende twee categorieën. Welke past het beste bij jou?

Categorie A

 • Ik zing graag. Ik zou graag piano willen leren spelen om te begeleiden tijdens het zingen.
 • Mijn vrienden spelen instrumenten en we zouden graag allemaal samen willen spelen.
 • Ik kan aardig goed een melodie bepalen op de piano met mijn rechterhand, maar ik zou graag willen weten wat ik met mijn linkerhand moet doen.
 • Ik wil niet leren hoe ik bladmuziek moet lezen.
 • Ik ben niet op zoek naar een carrière in muziek. Ik wil gewoon een paar liedjes kunnen spelen die ik leuk vind.
 • Mijn vrienden en familie zingen graag. Ik zou graag piano willen spelen, zodat ik kan spelen terwijl zij zingen.

Categorie B

 • Ik ben erg serieus over het piano leren spelen. Ik wil de komende jaren spenderen om verder te komen en beter te worden.
 • Ik zou graag bladmuziek willen downloaden en dit snel willen begrijpen en spelen.
 • Ik ben een waarom persoon. Ik wil niet alleen weten welke noot ik moet spelen, maar ook waarom ik die noot zou moeten spelen.
 • Ik vind doelen en successen erg fijn. Het volgen van piano examens zou mij zeker interesseren.

 

Dus waar zie jij jezelf. Ben je het meer eens met de punten in categorie A of is categorie B meer jou straatje?

Begrijpen in welke groep je past kan mogelijk helpen om te besluiten welke leermethode je het beste vol kan houden en waar je het meest van zult genieten.

Laten we hier eens wat dieper op in gaan.

 

Categorie A – Akkoord methode

Als je vindt dat deze categorie bij jou past, dan is een akkoord methode van piano leren spelen mogelijk niet alleen het leukste voor je, maar mogelijk bereik je ook sneller je doelstellingen. We kennen aardig veel mensen die piano hebben leren spelen met deze aanpak en het geweldig vinden om op te treden.

Alhoewel je in het begin niet direct een duidelijk begrip voor muziektheorie zal ontwikkelen, leren hoe je bladmuziek moet lezen of nadenkt over het volgen van piano examens, is dit een ideale methode voor personen die maar een paar liedjes willen leren binnen een kort tijdsbestek. Het is ook een geweldige aanpak voor personen die van plan zijn om begeleidend te spelen terwijl andere zingen en is zelfs geschikt voor het leren op een digitaal keyboard met 61 toetsen, in plaats van een (digitale) piano met 88 toetsen.

Interessant is dat veel beginners die starten met deze methode, na hun eerste jaar in categorie B terechtkomen. Misschien geeft deze methode een voorproefje van hoe het is om piano te leren spelen, maar zorgt het ook voor een wil om muzikaal te ontwikkelen.

 

Categorie B – Traditionele methode

Voor veel beginners gaat het niet alleen om binnen een paar weken je favoriete liedjes leren spelen. In plaats daarvan is er meer een focus op dat de piano en muziek een onderdeel van je leven wordt, iets om te ontwikkelen, begrijpen en op prijs te stellen. Je hebt mogelijk ook de aspiratie om piano examens te nemen of muziek in de toekomst te studeren.

Als je je zelf hier in kan vinden, dan raden we niet aan om te beginnen met de akkoord methode. Overweeg in plaats daarvan om je aan te melden bij een gerenommeerde piano leraar of zoek naar een intensieve cursus online. In het begin duurt het langer om het gevoel te krijgen dat je muziek maakt, maar zodra je de basis onder de knie hebt, zal je verrast zijn door de positieve impact dat het heeft op je leren en ook op je ontwikkeling als een muzikant op de lange termijn.

 


Digitale piano voor beginners

Casio CTK-3500

piano leren spelenPrijzen vergelijken


 

Dit moet je doen

Alhoewel de akkoord en traditionele methode mogelijk significant van elkaar verschillen op zowel de manieren waarop je leert als de muzikant die je wordt, zijn er verscheidene dingen die je moet doen, ongeacht van de leermethode die je uitgekozen hebt.

Dit zijn een aantal van de belangrijkste:

 • Oefen elke dag. Dit is is je doel, maar over het algemeen zijn vijf van de zeven dagen prima. Het doel is dat je regelmatig oefent. Als je vijf dagen in de week tien minuten speelt, zal je veel sneller groeien dan wanneer je alleen op een zaterdagmiddag een uur oefent. Voor een beginner klinkt dit misschien niet logisch, maar geloof ons maar dat dit waar is.
 • Zet je instrument ergens neer waar je hem kan zien. Zorg ervoor dat je piano in een kamer staat waar je hem dagelijks zal zien. En als je in het begin geen zin hebt om direct geld te spenderen aan een dure, spiksplinternieuwe piano, dan is een goed onderhouden tweedehands digitale piano meer dan voldoende om mee te beginnen.
 • Treed op, treed op, treed op. Veel personen geven aan dat ze (bijna) nooit voor een publiek spelen. Sommige personen denken dat je eerst een bekwame muzikant moet zijn of tenminste een middenklasse niveau moet bezitten, voordat je je vaardigheden aan iemand anders laat zien. Deze manier van denken is erg slecht. Veel muzikanten hebben plankenkoorts, zelfs de grotere, omdat ze niet gebruik gemaakt hebben van de mogelijkheid om direct in het begin voor andere op te treden. Het maakt niet uit of het simpele kinderliedjes of de nieuwste popmuziek is.

 

Realistische verwachtingen

Uiteindelijk leert iedereen op verschillende snelheden. Elke beginnende muzikant zal sommige gebieden van piano leren spelen uitdagend vinden, terwijl andere gebieden makkelijk en haalbaar lijken.

piano leren spelen

Ons advies? Het maakt niet uit of je voor de akkoord of traditionele methode kiest, maar geef jezelf in ieder geval twee maanden de tijd met regelmatig oefenen (onthoud de vijf van de zeven dagen regel) voordat je je progressie gaat beoordelen. Probeer binnen die twee maanden een expert te worden op het gebied van de basis van de piano, aangezien dit je een solide fundering zal geven om je muzikale avontuur te beginnen.

 

Kan ik makkelijk piano leren spelen of niet?

Dus laten we terug komen op de vraag of piano leren spelen makkelijk is en zo ja, wat de makkelijkste manier is om het te leren. Nou, het antwoordt is jammer genoeg ingewikkeld.

Ten eerste is niks in het leven echt makkelijk wanneer het gaat over het leren van iets wat je nog nooit eerder gedaan hebt. Vooral een instrument.

piano leren spelen

Zoals veel dingen die het waard zijn om te hebben, is er veel werk en inspanning van jou kant vereist om een goede pianospeler te worden. Maar we moeten ook toegeven dat dit de 21e eeuw is en die gaat gepaard met technologie die het leren misschien niet makkelijk, maar zeker weten een stuk makkelijker dan voorheen maakt.

Met zoveel verschillende software pakketten, cursussen en dvd’s die je vandaag de dag kan kopen, is er geen beter moment om te beginnen met piano leren spelen. Op sommige keyboards heb je namelijk toetsen die oplichten om aan te geven welke noten je moet spelen, terwijl andere piano’s naadloos samenwerken met tablet en muziek apps als leer tools.

Dus nee, piano leren spelen is niet zo zeer makkelijk. Er is geen makkelijke manier om het te leren. Maar er zijn vandaag de dag zoveel meer middelen beschikbaar, welke het leren veel makkelijker maken dan tien, twintig of vijftig jaar geleden.

 

Digitale piano voor beginners

Casio CDP-130

piano leren spelenPrijzen vergelijken

1 Reactie
 1. Geachte mevrouw/heer,

  Ik heb uw bovenstaande tekst doorgelezen en ben tot de conclusie gekomen dat de categorie A op mij van toepassing is. Heb wel in mijn achterhoofd om door te groeien naar B.
  Vind dat het en duidelijke tekst en daarvoor mijn dank.

  Nu de praktische vraag hoe kom ik aan een cursusboek?
  Of moet kan dit ergens worden gedouwnload?

  Met vriendelijke groet,
  Jan Meijer

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo