Keyboard leren spelen voor beginners

Hoe keyboard leren spelen?

Wil je een aantal van je favoriete liedjes kunnen spelen, maar weet je niet precies waar je moet beginnen wanneer het over ze leren spelen gaat? Nou het maakt niet uit waar je bent met je piano vaardigheidsniveau, we hebben de kennis en tools om het leren spelen van een keyboard sneller (en aardig leuk) dan ooit te maken.

We zullen je in dit artikel niet alleen fundamentele akkoord voicings, posities, schalen en muziektheorie leren (maak je geen zorgen, het is niet zo eng of lastig als het lijkt), maar ook hoe je het allemaal samenvoegt om je eigen meesterstukken te creëren.

Het keyboard is een geweldig lineair instrument. Dit instrument is niet alleen simpel om te begrijpen, maar ook makkelijk om verliefd op te worden. Dus laten we beginnen.


Leren op een piano vs keyboard

Wij hebben het idee dat de grootste vraag die mensen hebben om het volgende gaat: als ik op een keyboard (of digitale piano) leer spelen, is dat net zo goed als een akoestische piano? Wat als het keyboard maar 61 of 76 toetsen heeft en niet 88 (wat akoestische piano’s en zelfs de meeste digitale piano’s hebben)?

We zullen al deze vragen en meer beantwoorden in dit artikel. Maar laten we eerst met de basis beginnen.

Het primaire verschil tussen een piano en een keyboard, is dat de piano een akoestisch instrument is, die gemaakt is met vele snaren en die net als een gitaar of elk ander snaarinstrument regelmatig gestemd en onderhouden moeten worden. Keyboards (en voor dit voorbeeld bedoelen we zowel keyboards als digitale piano’s) zijn elektrische varianten van dit akoestische instrument, welke niet veel onderhoud nodig hebben afgezien van af en toe schoonmaken en mogelijk software update of toevoegen.

keyboard leren voor spelen beginners

Keyboards kunnen makkelijk zo’n beetje elke stijl van muziek spelen, wat uiteenloopt van klassiek, jazz, blues en moderne muziek. Het is lastiger om verscheidene stijlen te spelen naast klassiek op een akoestische piano, omdat deze niet met uitrusting, van te voren opgenomen geluiden of transponeer functies worden geleverd. Je moet in feite een genie zijn als je iets anders dan klassieke muziek met een traditionele muziek kan creëren.

Op het gebied van ruimte zijn akoestische piano’s een stuk groter dan keyboards, waardoor het veel lastiger is om deze te verplaatsen of mee te nemen. Keyboards zijn lichtgewicht en kunnen makkelijk verpakt worden om met je mee te nemen als je gaat optreden of gewoon onderweg wilt oefenen. Traditionele piano’s nemen makkelijk tien keer zoveel ruimte in beslag als een keyboard met 61 of zelfs 88 toetsen. Vanuit dit perspectief is het makkelijk om te zien waarom keyboards de meest logische en handige optie voor de meeste personen zijn.

Kan je succesvol piano leren spelen door gebruik te maken van een keyboard? Het korte antwoordt is ja. Er is echt bijna niks wat je niet kan doen op een keyboard, terwijl de akoestische piano (wat zonder twijfel een prachtig instrument en kunstwerk is) inderdaad beperkingen heeft.

De meest duidelijke beperking is de afmetingen en de gelimiteerde klanken, welke er zo’n beetje voor zorgen dat je in een muzikale ‘doos’ woont.Beginnen

Wat elke persoon zou moeten weten die een nieuw instrument wil leren spelen, is dat instrumenten niet makkelijk zijn. Zo af en toe komt er iemand voorbij die overkomt als een wonderkind, maar de meeste van ons moeten de wil hebben om het te leren.

Een van de eerste vragen waar personen die met een piano/keyboard willen leren spelen antwoordt op willen hebben, is hoe lang het duurt om keyboard te leren spelen en het onder de knie te krijgen. Nou, om het onder de knie te krijgen, is de tijd die het neemt om vloeiend keyboard te spelen subjectief.

keyboard leren voor spelen beginners

Voor veel personen duurt het jaren, terwijl sommige na een paar maanden al klinken of ze jaren spelen. Hoe snel je je muzikale doelen bereikt hangt helemaal van jou en hoeveel tijd, training en inspanning je in het leren spelen van je instrument wilt steken af.

We raden aan om tenminste 30 minuten per dag te oefenen. Dit is genoeg tijd om schalen te spelen, akkoorden te oefenen en posities te veranderen. Je hoeft per dag geen uren in je keyboard te steken, maar je moet wel consistent blijven.


Essentiële tools

Het uitkiezen van je keyboard is waarschijnlijk het grootste ingrediënt op het gebied van leren spelen, maar je zou ook een aantal andere tools klaar en bij de hand moeten hebben wanneer je je klaarmaakt om te oefenen.

Als je ooit iemand piano hebt zien spelen, dan is het je waarschijnlijk opgevallen dat deze persoon op een bankje zat. Sommige personen met een beperkt budget investeren niet in een bank, maar banken zijn beter, omdat ze het mogelijk maken om met je liedje mee te bewegen.

keyboard leren spelen voor beginners

Een sustainpedaal is ook geweldig voor elke speler, ongeacht of je klassieke of pop muziek wilt leren. Dit pedaal helpt je om noten door te laten klinken, zodat deze in de achtergrond spelen terwijl je met je instrument speelt, wat je muziek voller maakt.

Een koptelefoon is ook uitstekend om aan je tools toe te voegen. Dit maakt het mogelijk om muziek te leren en spelen zonder dat iemand anders dit hoort. Iedereen heeft zo zijn voorkeur op het gebied van koptelefoons. Sommige keyboardspelers geven de voorkeur aan oordopjes, terwijl andere liever een hoofdtelefoon hebben.

Sommige erg geavanceerde keyboards werken goed met software die je kan downloaden naar je laptop. Je hebt uiteraard geen software nodig om met een keyboard te leren spelen en als een beginner zou je meer tijd moeten spenderen om je speelvaardigheden te verbeteren, dan dat je met software zou moeten spelen. Het is het echter waard om dit te weten, vooral als je een hoop geld investeert in je instrument.


Keyboard voor beginners

Casio CTK-3500

keyboard leren voor spelen beginnersPrijzen vergelijken


Essentiële features

Veel keyboards hebben vergelijkbare features, maar voor het doel van dit artikel zullen we de Yamaha YPT-240 analyseren, welke perfect is voor beginners. Dit keyboard met 61 toetsen heeft 385 ‘natuurlijke’ klanken. Deze klanken bestaan uit gitaren, slaginstrumenten, orgels, geluidseffecten en nog veel meer. Traditionele piano’s hebben deze functie uiteraard niet, aangezien ze volledig akoestisch zijn, wat betekent dat ze geen elektrische geluiden hebben.

keyboard leren spelen voor beginners

Je kan keyboards (gemoderniseerde keyboards) vinden met ondersteuning voor smart apparaten, zoals Apple iPhones, iPads en zelfs iPods. De master EQ functie maakt het mogelijk om het geluid dat uit je instrument komt te veranderen, zodat je deze aan kan passen aan wat je mooi vindt of wat je huidige geluidssituatie is. Omdat akoestische piano’s geen elektrische instrumenten zijn, zou je letterlijk uitrusting moeten kopen welke je met je piano verbind, dan je uitrusting en dan opneemt.

De ultra wijde stereo functie maakt het mogelijk om een wijder geluid te produceren, wat een functie is die je muziek auditief meer aangenaam kan maken. Akoestische piano’s hebben deze functie niet en ook niet nodig, omdat ze voor het overgrote deel zulke grote, krachtige en dynamische geluiden produceren.


De noten leren

De noten op piano’s en keyboards zijn precies hetzelfde. Elke noot heeft zijn eigen unieke toonhoogte, wat zowel op piano’s als keyboards wordt bereikt.

We weten allemaal dat al die toetsen voor je hebben aardig intimiderend kan zijn. Veel beginnende pianospelers hebben het idee dat alle toetsten verschillende noten zijn, terwijl ze eigenlijk dezelfde noten zijn die opeenvolgend of op verschillende octaven gespeeld worden.

piano leren spelen voor beginners

Zie je dat er twee zwarte toetsen vlak bij elkaar zitten, een ruimte en dan drie zwarte toetsen vlak bij elkaar? De noot aan de linkerkant van de eerste zwart toets is een C. De noten die na de C komen zijn een onderdeel van die noot. Hieronder zullen we meer informatie geven over de toetsen.

De witte toetsen

De witte toetsen zijn hele noten. Deze noten bevatten geen alteratie (geen kruizen of mollen). De witte toetsen representeren 7 natuurlijke noten. C, D, E, F, G, A en B, in die volgorde.

Deze noten, in de bovenstaande volgorde, zijn eigenlijk de C toets. Al deze noten: C, D, E, F, G, A, B en C zijn de noten die de toets maken. Toetsen vertellen ons welke noten we moeten spelen in elk willekeurig liedje. Nu weet je dat wanneer een liedje in de C toets is, je alleen de toetsen van je keyboard zult spelen.

De zwarte toetsen

Deze toetsen zijn kruizen en mollen. De zwarte toetsen kunnen een beetje ingewikkeld zijn om uit te leggen, aangezien ze niet altijd kruizen zijn. Nu we het over kruizen en mollen hebben, is het belangrijk om op te merken dat er in de westerse muziek twee noten zijn die geen kruizen/mollen hebben. Die noten zijn E en B en dat is waarom er geen zwarte toets is die ze scheidt van de andere toetsen.

De twee zwarte toetsen naast elkaar zijn C# en D#. In de sequentie van drie zwarte toetsen zijn de noten F#, G# en A#.

Alhoewel je de zwarte toetsen soms kan vermijden, moet je niet denken dat je akkoorden zonder deze kan spelen. Je zal snel leren dat ze erg noodzakelijk zijn in de meeste akkoord voicings.

Neem maar eens een kijkje naar A majeur, waar de triade A, C# en E is of zelfs D, waarvan de triade D, F# en A is. Gelukkig zijn er genoeg liedjes die je kan leren, zonder dat je je te veel hoeft te verdiepen in de akkoorden door gebruik te maken van de zwarte toetsen.

Een liedje die we beginners aanraden om te leren is Fur Elise in de C toets.

LEES OOK: Hoe lees je piano noten?


Je eerste schaal leren

Herinner je die witte toetsen nog waar we het eerder over hebben gehad? C, D, E, F, G, A, B en C? Dat is je eerste schaal. De C majeur schaal. Door simpelweg deze schaal te gebruiken kan je akkoorden, een melodie of zelfs arpeggio’s spelen.

Door de toets C te gebruiken kan je je eerste positie leren, wat zoals je waarschijnlijk al geraden hebt, de C positie is. Begin met je rechter duim op middel C (deze toets wordt normaal gesproken aangegeven op je keyboard), plaats je wijsvinger op D, middelvinger op E, ringvinger of F en pink of G.

Als je de C positie met je linkerhand wilt spelen, dan speel je C2 met je pink, D met je ringvinger, E met je middelvinger, F met je wijsvinger en G met je duim.

Zie je dat de enige vinger die dezelfde noot speelt de middelvinger is? Alle andere vingers spelen andere noten. Leren hoe je je vingers stuurt en over het keyboard beweegt neemt tijd in beslag. Raak niet ontmoedigd! Oefen voorwaarts en achterwaarts bewegen met deze schaal door dezelfde noten te gebruiken.

Schalen zijn essentieel om met een keyboard te leren spelen, omdat ze het mogelijk maken om over akkoord voicings en andere instrumenten te jammen of solo te spelen. Deze techniek helpt je ook om bekend te raken met de noten op het keyboard en hun verschillende locaties en octaven.


Keyboard voor beginners

Optionele verrijking

Piano leren spelen zou niet alleen moeten gaan over voor je instrument gaan zitten met bladmuziek. Als je van plan bent om snel te leren, dan moet je die extra stap moeten willen maken. Je optionele verrijking kan bestaan uit boeken, spelletjes en zelfs privé lessen met een muziekleraar die je vertrouwt.

Een van de eerste dingen die we elke instrumentalist aanraden, is een boek met muziektheorie. Muziektheorie leert ons om te lezen, transponeren en muziek te maken in een mooie, logische en eenvoudige manier. Theorie leren zal het mogelijk maken om een van je favoriete liedjes te nemen en deze te transponeren in een toets die makkelijker voor je te spelen en mee te zingen is.

keyboard leren voor spelen beginners

Muziekboeken zijn essentieel voor de instrumentalist. Er zijn veel verschillende soorten muziekboeken die je kan kopen. Dit is uiteraard subjectief, omdat je dingen wilt selecteren die je interessant vindt. Als je meer van pop houdt, dan moet je een pop muziekboek kopen en als je van het klassieke muziekgenre houdt, dan zou je een muziekboek moeten kopen die daar op focust.

In het begin moet je jezelf echt omringen met dingen die je leuk vindt en waar je je comfortabel mee voelt. Alhoewel muziektheorie je niet echt leert hoe je je favoriete liedje moet spelen, leert dit je wel hoe je zelf je muziek kan maken. Veel theorie studenten ontwikkelen erg nauwkeurige auditieve vaardigheden, die het mogelijk maken om een liedje te spelen door er simpelweg naar te luisteren.

Zoals bij alle andere vaardigheden neemt dit tijd in beslag.


Conclusie

Keyboard leren spelen kan lastig zijn, maar met deze fundamentele onderdelen ben je goed op weg om te spelen zoals de meesters. Wees niet bang om een notitieboekje bij de hand te houden om aantekeningen te maken over dingen die je niet begrijpt of zelfs een papierklem om bladmuziek, aantekeningen en handige tips en trucjes te verzamelen.

Wanneer je eerst piano leert spelen, dan duurt het even voordat je gewend bent om met beide handen te spelen. Geef jezelf de tijd om je uithoudingsvermogen en coördinatie te verbeteren.

Tot de volgende keer en blijf oefenen!

LEES OOK:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo