Hoe piano noten leren lezen

Wil je piano noten leren lezen?

Voor de absolute beginner lijkt bladmuziek op algebra. Al die lange lijnen die over pagina lopen, dan zijn er nog de kleine cirkels en stengels en dan hebben we het nog niet eens gehad voor de rare symbolen die bijna onmogelijk lijken om te beschrijven met woorden.

Waar moet een beginner starten op het gebied van het lezen van noten?

Voordat je de hoop verliest, willen we je gerust stellen dat de basis van het begrijpen van bladmuziek en het lezen van piano noten niet zo moeilijk is als dat het op het eerste gezicht lijkt. Als je bereidt bent om een paar minuten te spenderen, dan zullen we je door de primaire elementen van piano noten lopen.

We gaan je niet beloven dat je binnen tien minuten alles begrijpt van de meest complexe muziekstukken, maar je zou wel moeten begrijpen wat die lange lijnen zijn in de bladmuziek, wat die cirkels betekenen en hoe dit allemaal van toepassing is op de piano.

Lijkt dat een goed idee? Laten we beginnen.


Piano noten lezen: Ken het muzikale alfabet

Voordat we naar de piano noten op papier gaan kijken, gaan we eerst snel alle witte toetsen van de piano leren. Ja dat klopt, je gaat alle witte toetsen die je voor je hebt benoemen. Het maakt niet uit of je voor een digitale piano met 88 toetsen of een keyboard met 61 toetsen zit, dezelfde regels zijn bij beide van toepassing, dus laten we ze leren.

Het muzikale alfabet – 7 noten die steeds herhalen

A, B, C, D, E, F en G.

Het is mogelijk het makkelijkste alfabet dat je ooit hebt gezien, maar zeven letters. Deze zeven letters (laten we ze vanaf nu noten noemen) herhalen elke keer en worden steeds hoger.

Ben je er klaar voor om ze te spelen? Nou, als je leert op een piano met 88 toetsen, dan is de eerste noot een A, de volgende een B en ga zo maar door. Onthoud dat wanneer je G hebt bereikt, het muzikale alfabet weer vanaf het beginpunt begint.

Probeer het maar.

Wat de laatste noot een C? Zo ja, goed zo. Zo nee, probeer het dan nog een keer. Als je trouwens op een keyboard met 61 toetsen speelt, dan is de start noot een C en de laatste noot ook.

hoe lees je piano noten

Niet moeilijk toch? Het is uiteraard makkelijk wanneer je ze allemaal in volgorde speelt, maar nu wordt het tijd voor een kleine uitdaging. Kan je proberen om alle C’s op de piano te spelen? Gebruik altijd de groep van zwarte toetsen om te navigeren. C kan je altijd aan de linkerkant van een groep van twee zwarte toetsen vinden.

En probeer nu eens alle D’s te spelen. Zie je dat D altijd de witte toets is die in het midden van een groep van twee zwarte toetsen gevonden kan worden?

De volgende is E, welke aan de linkerkant van elke groep van twee zwarte toetsen gevonden kan worden.

En dan is er nog F. Zie je dat elke F zich aan de linkerkant bevindt van elke groep drie zwarte toetsen? Controleer altijd een keyboard diagram, om ervoor te zorgen dat je zeker weten de juiste pianotoets speelt voor elke noot naam.

Nu je alle witte toetsen op de piano kan noemen, wordt het tijd om te zien hoe ze weergegeven worden in geschreven bladmuziek. In andere woorden is het tijd om te leren om noten op een piano te lezen.


Digitale piano voor beginners

Yamaha NP-12 Piaggero

Prijzen vergelijken


De notenbalk leren

De notenbalk is de naam van het setje met vijf horizontale lijnen die over de pagina van alle piano bladmuziek loopt. Op deze notenbalk schrijven we onze piano noten.

Goedkope Casio PX-870 Review

Rechterhand noten

Laten we eerst de noten leren op de notenbalk voor de rechterhand. Deze wordt ook wel de g-sleutel notenbalk genoemd en vinden we altijd geschreven boven de f-sleutel notenbalk (hier vertellen we later meer over).

Aangezien de notenbalk bestaat uit vijf lijnen kunnen vijf verschillende noten op elke lijn geschreven kunnen worden. De lijn gaat door de noot. Beginnend vanaf de onderste lijn zijn dit de noten E, G, B, D en F.

Daar houdt het echter nog niet op.

De vijf lijnen creëren 4 ruimtes tussen de lijnen, welke ook elke een piano noot hebben. Deze noten zijn F, A, C en E.

Linkerhand noten

Laten we nu eens een kijkje nemen naar de linkerhand noten, welke geschreven worden op de f-sleutel notenbalk. Net als de g-sleutel notenbalk heeft deze vijf lijnen en vier ruimtes. Jammer genoeg zijn de noten namen compleet anders.

De vijf noten welke elke een lijn van de notenbalk door hen heen hebben zijn G, B, D, F en A.

Je weet vast wel wat de volgende stap is. Inderdaad, die vijf lijnen hebben vier ruimtes en vier verschillende noten. Deze noten zijn A, C, E en G.


Van bladmuziek naar toetsen

Nu weet je de noten namen voor alle noten op de notenbalk, zowel de rechterhand (de g-sleutel) als de linkerhand (de f-sleutel).

Je hebt waarschijnlijk alle noten nog niet onthouden, maar blijf oefenen of maak een ezelsbruggetje voor jezelf, zodat je de noten makkelijker kan onthouden. Hoe weet je echter welke noot je in moet drukken op de piano? Een paar minuten geleden heb je namelijk geleerd dat de witte toetsen op de piano bestaan uit zeven noten die elke keer herhaald worden.

Dat betekent dat er veel meer dan een C, D, E, enzovoorts is. Op dit moment is het belangrijk om gebruik te maken van het keyboard diagram, welke je zal laten zien waar elk van de bovenstaande noten verschijnen op je piano.

Op dit moment denk je waarschijnlijk, ‘oké, ik ken alle noten op de notenbalk, maar ik kan ze niet onthouden.’

Kind piano

Maak je geen zorgen, want dit is iets wat we erg vaak horen. Het is misschien verbijsterend dat het onthouden van een paar noten en deze terug te vinden op je piano zo frustrerend kan zijn. Er is echter geen methode om vals te spelen of snelle methode om de noten op een notenbalk echt te kennen.

Het is een proces en dit vereist inspanning, herhaling en oefening. Er zijn echter een aantal dingen die het proces tenminste iets leuker en mogelijk meer effectief kunnen maken.


Flashkaarten

Zelfs nu onze wereld steeds meer technologisch gedreven begint te worden, met elke dag wel nieuwe muzieksoftware en apps, vertrouwen we nog geregeld op een eenvoudige flashkaart. Je kan deze online voor een habbekrats kopen of je kan ze zelfs zelf maken.

Gebruik ze bij de piano om zowel de noot naam te identificeren en hem te spelen op de piano of gebruik ze bij je instrument vandaan om alle noten op de notenbalk te onthouden.

Software die noten opnoemen

Het feit dat we een hoop respect voor flashkaarten hebben, betekent niet dat we tegen het gebruik van software en apps zijn om muziek te leren. De software die vandaag de dag beschikbaar is kan het leren om noten te lezen erg leuk maken.

Volwassenen vs kinderen: Wie leert sneller?

Het is een merkwaardige vraag, maar eentje die we toch moeten behandelen. Zal een volwassenen de taak om piano noten te leren lezen anders aanpakken dan een kind?

Over het algemeen is het antwoordt nee.

Hieronder zullen we opnoemen waarom volwassenen en kinderen significant van elkaar verschillen in hun aanpak.

Volwassenen

 • Zijn vaak aardig zelfbewust en voorzichtig om fouten te maken, wat vaak tot een hoop aarzeling leidt tijdens de eerste fasen van het leren.
 • Hebben meer gespannen spieren, wat betekent dat het indrukken van de juiste toets een significant groter probleem kan zijn dan weten welke toets ingedrukt moet worden.
 • Gedijen op logische, objectieve verklaringen.
 • Zijn vaak gemotiveerd om buiten lessen om te studeren en oefenen.
 • Hebben een langer concentratievermogen voor een onderwerp.

Kinderen

 • Zijn vaak niet erg zelfbewust en zullen vaak iets meteen proberen zonder zich zorgen te maken over het maken van fouten.
 • Hebben relaxte en spontane bewegingen.
 • Moeten nieuwe concepten vaak eerst zien, horen en proberen voordat ze deze begrijpen.
 • Zijn vaak minder gemotiveerd om buiten de lessen te studeren of oefenen.
 • Hebben minder concentratievermogen voor een onderwerp en hebben er vaak profijt van om vaak van onderwerp te veranderen.

Verschillen

Hoe vertalen de verschillen in leren zich tijdens de taak van het leren lezen van piano noten? Over het algemeen profiteren kinderen een hoop wanneer de mogelijkheid wordt geboden om te leren door te observeren. Aangezien ze niet erg zelfbewust zijn, maar vaak snel een ander onderwerp nodig hebben om ze geïnteresseerd te houden, is het mogelijk om een kind een grote hoeveelheid noten in een keer te laten leren.

piano note leren lezen hoe

Daarnaast kunnen kinderen ook veel progressie maken door het gebruik van spelletjes, flashkaarten, muziek apps en beloningssystemen.

Volwassenen zullen echter een meer systematische aanpak voor het lezen van piano noten effectiever en minder overweldigend vinden. Aangezien volwassenen meer zelfbewust kunnen zijn over het maken van fouten, gepaard met hun waardering voor logische verklaringen, kan het uitgebreid leren van een groep noten voordat ze doorgaan naar de volgende erg effectief zijn.

Oefening baart kunst

We hebben misschien een aantal technieken, apps of methodes die ons kunnen helpen tijdens het leren hoe we piano noten moeten lezen, maar uiteindelijk hangt het helemaal af of je hier ook tijd insteekt om het te leren.

Serieus zijn over het lezen van bladmuziek, betekent het een onderdeel van je dagelijkse routine maken. Als je tenminste 15 minuten per dag kan spenderen aan het leren van noten voor zowel de g- als f-sleutel notenbalk en ook elke noot op de piano vindt en aanslaat, dan zal je na een paar weken ontdekken dat de eerste uitstraling van bladmuziek begint te veranderen van een vreemde taal naar simpel Nederlands.

LEES OOK:

2 Opmerkingen
 1. Interessant om te lezen over het leren lezen van de noten op de bassleutel notenbalk. Heb vroeger alleen te maken gehad met de G-sleutel. Dit jaar begonnen met keyboard ( 66-jarige leeftijd) . Eerste maanden geen probleem, want leerde akkoorden bij de melodie. Later ging ik de F-sleutel gebruiken en toen kwam dus het probleem omdat ik gewend was aan die G-sleutel. Steeds maar tellen vanaf de F. Vreselijk. Later heb ik de namen van de noten er maar onder gezet. Maar ja, dat is natuurlijk ook geen goede oplossing. Blijkbaar moet ik toch maar gaan doen wat hierboven staat: iedere dag beginnen met een “sleuteloefening”. En dan niet een paar keer, maar enkele weken totdat het goed zit. Ben benieuwd hoe lang dat bij mij gaat duren. Heb nb. een on-line oefening hiervoor, dus…..

 2. Hallo,

  Tijdens het lezen ben ik volgende tegengekomen, moet dat niet de rechterkant zijn van de twee zwarte toetsen?

  “De volgende is E, welke aan de linkerkant van elke groep van twee zwarte toetsen gevonden kan worden.”

  Super uitleg en heeft mij veel geholpen.

  Mfg

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo