Dexibell Combo J7 review

Dexibell Combo J7
7.5

€2.232,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Dexibell Combo J7 review
Dexibell Combo J7 review
€2.232,00

  • Introductie
  • Video

De Dexibell Combo J7 kopen?

De toegewijde ‘clonewheel’ orgelmarkt is al behoorlijk druk, maar de combomarkt met onder andere de SK1-73 van Hammond, de nieuwe Electro 6 en Stage 3 van Nord, de VR-730 van Roland en de nieuwe Continental van Vox, wordt steeds drukker.

Onlangs hebben we de Vivo S7 piano van Dexibell getest en we waren zeer onder de indruk. We waren dus erg blij om te horen dat we de Dexibell Combo J7 mochten uitproberen, die een orgel combineert met andere aanvullende klanken.

 

Positieve- en negatieve eigenschappen van de Dexibell Combo J7

Positief:

  • Gemotoriseerde drawbars zijn een geweldige eigenschap.
  • Toonwielorgels zijn vrij authentiek, net als de rotary emulatie/percussie.
  • Er wordt een goede hoeveelheid aanvullende klanken geboden.

Negatief:

  • De interface kan verwarrend zijn.
  • Het voorpaneel is niet echt stijlvol.


 

Ontwerp

Qua constructie lijkt alles (draaiknoppen, schakels, etc.) erg stevig en duurzaam gebouwd. Net als bij Nord is de behuizing gemaakt van stevig geverfd metaal. De J7 is ook versierd met een aantal prachtige gevlekte walnoten uiteinden. Deze maken het optillen van het orgel makkelijker.digitaal orgel dexibell combo j7 review

 

Gelukkig heeft hij ook een redelijk licht gewicht met 10kg (hetzelfde als de Nord Stage 3 Compact). Het klavier voelt ook bijna identiek aan als de Nord Stage 3 Compact. Beide maken gebruik van het TP-80, 73 toetsen, watervalklavier van Fatar (hoewel de Dexibell Combo J7 aftertouch mist).

Desalniettemin is hij zeer goed bespeelbaar, zowel voor snel orgelspel (hij kan zeer goed overweg met herhalingen/glijden van enkele noten) als voor het spelen van piano’s en synths. We denken dat de meeste personen de J7 zullen kopen om het orgelgedeelte, dus daar zullen we ons op gaan richten.


 

Functies en aansluitingen

Zoals eerder vermeld wordt de Dexibell Combo J7 geleverd met twee toonwielmodellen. Deze maken gebruik van het T2L sampling- en modelleersysteem van het bedrijf. De eerste is een B3-type orgel dat door een toonwielkast (Leslie) wordt gerouteerd. De tweede is een toonwielorgel dat door ‘ingebouwde luidsprekers’ wordt gerouteerd (wat waarschijnlijk meer lijkt op een Hammond A100). Beide modellen klinken vrij authentiek (T1 klinkt voller, terwijl T2 dunner klinkt) en je krijgt vier delen om mee te spelen (4-delig multi-timbraal). Deze kan je allemaal onafhankelijk van elkaar benaderen via MIDI. Dit is geweldig, omdat het betekent dat je gemakkelijk twee handmatige (boven en onder) plus een pedaalgedeelte (zoals op een echte B3) op kan stellen.

dexibell combo j7 digitaal orgel review

Houd er echter rekening mee dat er slechts één fysieke MIDI-ingang op de Dexibell Combo J7 zit. Je kan dus geen MIDI-pedaal en een extern tweede MIDI-keyboard tegelijkertijd aansluiten. Een tweede MIDI-ingang zou hier meer flexibiliteit mogelijk gemaakt hebben voor echt 3-delig spelen (hoewel dit, zoals de NS3, geen toegewijd ‘clonewheel’ is, zoals de C2D of Viscount Legend). Een MIDI-splitterbox kan dit mogelijk oplossen. Let op dat je ook een orgel kan samenvoegen met de andere ingebouwde klanken, wat erg handig is.


 

Geluid

Qua geluid is T1 (Toonwiel 1) ons favoriete model. Het heeft een rijk laag uiteinde en een mooi snijdend hoog uiteinde met licht glooiende middenklanken. De middenklanken (en de hoge en lage) kunnen echter allemaal afzonderlijk afgesteld worden om de algehele klank meer in de richting van een B3 te krijgen.dexibell combo j7

 

Naast de Nord Stage 3 voelt de algemene Hammondklank niet zo authentiek en gedurfd aan, maar is desalniettemin solide. Hetzelfde kunnen we zeggen over de chorus/vibrato-emulatie. Deze zijn solide, maar niet zo diep of zonder dezelfde vibes als een echte B3 en Nord. Mogelijk kan dit echter met firmware updates opgelost worden.

We houden wel van de continu variabele toetsenklik (aan/uit), lekkage en zoemniveaus van de Dexibell Combo J7 (wat echt bijdraagt aan de echtheid). Daarnaast kun je de hoornbalansen en de aanloop/statische snelheden voor de rotary luidspreker bijstellen. Ook is er een zeer authentiek rotary geluid dat je toe kan voegen, om wat lucht en wervelingen aan je geluid toe te voegen.

dexibell combo j7 orgel review

De rotary klinkt over het algemeen geweldig en heeft ook een remmodus om deze volledig te stoppen. Het stereopanorama had iets breder mogen zijn (en op volle snelheid kan de Leslie iets te wiebelig of tremolo-achtig klinken), maar ook hier is alles erg goed en kan aangestuurd worden met je voet (samen met de expressie).

digitaal orgel dexibell combo j7 reviewDe overdrive klinkt goed en voegt een aangename scheiding en textuur toe aan het statische geluid. Het is echter jammer dat er geen speciale overdrive draaiknop is. Laten we tot slot de meegeleverde transistor- en pijporgelemulaties niet vergeten. Deze zijn ook mooi authentiek en er zijn ook genoeg vooraf ingestelde geluiden en registraties van de drawbar om mee te spelen.

 

Overige klanken

Qua overige klanken krijg je 105 bij de Dexibell Combo J7. Deze omvatten akoestische/elektrische piano’s, clavs, vibes, marimba, akoestische snaarinstrumenten en veel gevarieerde synthesizergeluiden (waaronder synthesizerbassen, leads, koperblazers, superzagen en poly-pads).

dexibell combo j7 orgel review

Deze samples zijn allemaal opgenomen met 24-bit 48kHz, met tot 15 seconden samples voor de lagere tonen. De piano’s klinken voornamelijk goed en de sympatische resonantie, het note-off geluid en de pedaalruis dragen echt bij aan het authentieke gevoel. De elektrische piano’s klinken ook goed in een mix, hoewel de attacks op de Fenderpiano’s een beetje zacht/gedempt zijn (voor solo in ieder geval).

Desalniettemin zijn ze mooi dynamisch met controle beschikbaar voor de bel, grunt en kastresonantie elementen. Voeg wat nagalm, auto-panning en een beetje overdrive/phaser toe en je bent klaar voor het creëren van klassieke EP-geluiden.


 

Drawbars, effecten en nog meer

De gemotoriseerde drawschuifregelaars van de Dexibell Combo J7 zijn echt geweldig. Eén van de problemen met boards die dit niet hebben, is dat je afhankelijk bent van het scherm om je te vertellen waar je opgeslagen fysieke drawbarinstellingen zich bevinden. Met de J7 kun je je instellingen opslaan en naar een ander geluid gaan en de drawbars springen soepel terug naar hun opgeslagen positie. Je kan ook schakelen tussen twee drawbarinstellingen via het expressiepedaal of via het voorpaneel.

dexibell combo j7 orgel review

Qua effecten is er genoeg te doen (afgezien van de rotary, overdrive en chorus/vibrato-effecten van het orgel). Er zijn twee effectblokken per deel beschikbaar, met 24 nagalmsoorten en 14 insert effecten (inclusief enkele mooie delays en phaser/anger/chorus). Er is ook bluetooth, wat het mogelijk maakt om draadloos muziek naar de J7 te streamen.


 

Conclusie van deze Dexibell Combo J7 reviewdexibell combo j7 digitaal orgel review

Dit is een krachtige, goed gebouwde kit, die over het algemeen solide klinkt ten opzichte van de concurrentie.

Als eerste uitstapje van Dexibell in de combo-orgelmarkt is het des te indrukwekkender.

 

7.5 Totale Score
Krachtig orgel

Dit is een krachtige, goed gebouwde kit, die over het algemeen solide klinkt ten opzichte van de concurrentie. Als eerste uitstapje van Dexibell in de combo-orgelmarkt is het des te indrukwekkender.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo