Dexibell Vivo S7 review
De Dexibell Vivo S7 kopen?
Dexibell is opgericht door Fabrizio Sorbi, na de aankoop van de ex-Roland Europa fabriek in Italië. De Dexibell Vivo S7 is verkrijgbaar in varianten met 73 en 88 toetsen en heeft een zeer Europese, bijna jaren negentig look. Beide modellen hebben een getextureerde grijs-geverfde metalen behuizing.
Ons testmodel werd geleverd met roze/rode kunststof zijpanelen die je kan vervangen door panelen met andere kleuren (o.a. zwart, groen, wit, blauw en geel). Voor een stagepiano met 88 toetsen is de S7 ook redelijk draagbaar, met een gewicht van 17,5 kg. Houd er wel rekening mee dat je hem in een case moet doen voor optredens, wat het gewicht zal verhogen.
Positieve- en negatieve eigenschappen van de Dexibell Vivo S7
- Goede MIDI-connectiviteit
- Draagbaar voor een piano met 88 toetsen
- Ziet er goedkoper uit dan de concurrentie
Klavier
Fatar heeft zijn gerespecteerde TP-40M klavier aan de Dexibell Vivo S7 toegevoegd. Deze heeft een zogenaamde ’triple contact hammer action’ met een ivoren aanraking (getextureerd toetsoppervlak). Het voelt zeer nauwkeurig tijdens het spelen en is goed gebalanceerd. Belangrijk is dat het niet te zwaar is en snel reageert bij het spelen van de ingebouwde synthesizer- en klavierklanken (en ook voor gedetailleerd piano/EP spelen). Daarnaast zijn er zeven responscurven en acht soorten klavierinstellingen (stemming) beschikbaar, waaronder ‘stretch tuning (spreiding)’.
Onze enige kritiek op de toetsen, is dat sommige noten iets luider klinken dan andere (akoestisch). Nog een klein minpunt, is het gebruik van een adapter. Een goede stekker en voeding was duurzamer geweest voor de lange termijn.
Voorpaneel
Laten we nu eens kijken naar het voorpaneel van de Dexibell Vivo S7. Eerst zijn er twee schuine pitch- en modwielen die stevig aanvoelen. Hoewel deze redelijk ver bij het klavier vandaan zitten, werken ze voor de rest prima. Een vreemde keuze is dat in plaats van de gebruikelijke octaafschakelaars onder de wielen, er slechts één octaafschakelaar op enige afstand is. Deze werkt in combinatie met de links/rechts cursortoetsen.
Het modwiel kan handig worden toegewezen aan verschillende instellingen, waaronder modulatie en rotarysnelheid van het orgel. Vervolgens is er linksboven een master EQ-sectie, waarvan de vier EQ draaiknoppen ook dienen als MIDI-besturingen bij gebruik van de ‘To MIDI’-knop.
Hierna volgt de uitvoersectie, die dempen/nivellering mogelijk maakt voor de drie beschikbare keyboard delen: hoofd, lager en gekoppeld (gelaagd). Zodoende kan je snel niveaus aanpassen binnen je split, gelaagde of hoofdgeluiden zonder in het menu te hoeven duiken. Deze sectie beschikt ook over een songrecorder, die het mogelijk maakt om audio (WAV) data op een USB-stick op te nemen.
Tot slot (in deze sectie), zijn er twee toewijsbare schakelaars samen met een functie voor het ‘bevriezen’ van akkoorden (meestal te vinden op synthesizers). Hiermee kun je elk akkoord vasthouden, bevriezen en vervolgens afspelen met één vinger. Er is ook een transpositie en een akkoordversterker, die automatisch noten aan akkoorden bij bepaalde geluiden toevoegt.
In het midden is een duidelijk zwart-wit scherm met vier cursortoetsen voor navigatie en de ‘song level’-draaiknop, die gebruikt kan worden voor het snel invoeren van gegevens. Voor het aanpassen van effecten en andere parameters moet je in het menu duiken, maar de navigatie hierin is simpel.
Geluiden van de Dexibell Vivo S7
De T2L-geluidsengine van de S7 heeft een indrukwekkende kracht op papier en combineert sampling en modelleringstechnologie. Dit wordt aangedreven door een 12-laags quad-core processor. De samples zijn opgenomen met 24bit/48kHz, met samples tot 15 seconden voor de lagere noten en ‘320 oscillator’ polyfonie.
Deze piano’s klinken echt geweldig. De toevoeging van sympathische resonantie, note-off geluid en pedaalruis voor de akoestische piano’s, draagt echt bij aan het authentieke gevoel en geluid.
We vonden de algehele speelervaring meeslepend en inspirerend. Daarnaast heeft de Dexibell Vivo S7 een aantal serieuze akoestische pianoklanken aan boord, waaronder zes populaire moderne piano’s en een ‘Fabrini collectie’ piano.
De selectie van beschikbare klanken is ook veelzijdig, met een VIVO Grand en pop/rock variaties, (plus een buffet). Via de website van Dexibell kan je ook nieuwe klanken vinden. De elektrische piano’s (hoewel niet zo authentiek als de akoestische piano’s), klinken solide en ze zijn mooi dynamisch. Daarnaast heb je controle over de bel, grunt en kastresonantie-elementen voor meer realisme.
Met wat nagalm, auto-panning en een beetje overdrive/phaser ben je klaar voor het maken van klassieke EP-geluiden en je zal Suitcase, Dyno, FM, Wurli en phaser EP’s vinden.
Er is een uitgebreide selectie van andere nuttige klanken, waaronder clavinetten (geen wah/auto-wah effect), vibes, marimba, enkele goed klinkende B3-emulaties (met een vrij degelijke rotary-emulatie, alleen geen drawbar-modus), enkele mooie akoestische snaren, plus nuttige synthgeluiden (inclusief synth bassen, leads, koper, super-zagen en warme poly-pads).
Effecten en connectiviteit
Om je geluiden verder te verfijnen, zijn er 24 nagalmsoorten en 15 andere goed klinkende effecten beschikbaar met naadloze wijzigingen (zodat nagalm en delay niet afgesneden worden bij het veranderen van patches). Elk van de drie delen kan ook twee effecten tegelijk laten draaien. Hierdoor zijn gedetailleerde, onafhankelijk van elkaar werkende klanken voor elk deel mogelijk zijn.
Er is voldoende connectiviteit beschikbaar, met een demperpedaal, toewijsbaar expressiepedaal en pedaalschakelaar. Bij Dexibell denken ze duidelijk vooruit. Er is namelijk wifi beschikbaar en je kan ook audio streamen naar de Dexibell Vivo S7 via bluetooth. Daarnaast vind je handige hoofdtelefoonaansluitingen aan de voorkant en een audio-ingang, plus USB-aansluitingen en geheugenslots. Tot slot is er ook nog een standaard MIDI DIN.
Conclusie
Al met al is dit een grotendeels solide eerste release in de competitieve markt voor stage piano’s. De Dexibell Vivo S7 is goed geprijsd, hij is vrij draagbaar en lijkt goed gebouwd, klinkt geweldig voor de zo belangrijke pianoklanken en heeft fatsoenlijke effecten en connectiviteit.
Deze relatieve nieuweling heeft zeker een veelbelovende toekomst.