Dave Smith Sequential Prophet X review

Dave Smith Sequential Prophet X Review
9

€3.855,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Dave Smith Sequential Prophet X review
Dave Smith Sequential Prophet X review
€3.855,00

De hybride producten van DSI, zoals de Prophet VS, Poly Evolver en Pro 12 hebben nog steeds een hoop gebruikers (wat zeker verdiend is). De Poly Evolver is op veel manieren die voorganger van de nieuwste hybride-synth van DSI, de Prophet X. In deze Dave Smith Sequential Prophet X review zullen we uitgebreid bespreken wat hij zoal te bieden heeft.

Allereerst kijken we naar de positieve- en negatieve eigenschappen. Vervolgens zullen we het ontwerp en onze ervaring met dit apparaat met je delen. Tot slot geven wij onze eindconclusie van de Dave Smith Sequential Prophet X.


 

Positieve- en negatieve eigenschappen van de Dave Smith Sequential Prophet X

Positief:

  • Solide constructie, intuïtief en biedt een hoop plezier
  • Een hoop modulatie routing beschikbaar
Negatief:

  • In de 8-voice modus is het mogelijk dat je niet genoeg polyfonie hebt wanneer je dubbele lagen gebruikt
  • Niet mogelijk om klanken flexibel per laag toe te wijzen
  • Onmogelijk om effecten te omzeilen voor alleen de sample of synth van een enkele laag


 

Ontwerp

Bestempeld als een Sequential product, de Prophet X ziet er erg agressief uit met zijn donkergrijze metalen behuizing en chassis, grijsachtige houten uiteinden, warme oranje backlit wielen en schakelaars en dubbel toewijsbare touchstrips. De bouwkwaliteit is solide; alle schakelaar en (draai)knoppen voelen zo stevig als een tank en gereed voor een hoop misbruik.

synthesizer dave smith sequential prophet x review kopen

 

Het aanslaggevoelige/aftertouch klavier met 61 toetsen voelt ook erg kwalitatief aan en alhoewel deze iets stijver is dan die de van Prophet 6, geeft dit je meer gedetailleerde controle over de akoestische instrumenten en aanslaggevoelige samples. Persoonlijk vinden we dat je ook de keuze zou moeten hebben uit opties met 73 of 88 gewogen toetsen.

Over het algemeen zal echter iedereen met DSI-ervaring (en nieuwe gebruikers) het instrument snel onder de knie hebben. De Prophet X is namelijk intuïtief, ondanks zijn complexiteit.


 

Functies en eigenschappen

DSI omschrijft de Prophet X als een sample+synthese product en heeft een hybride 16-voice mono/8-voice stereo engine met vier oscillators met voice. De laatste twee oscs worden gelabeld als instrument 1 en 2 en zijn 16-bit/48kHz sample afspeel oscs, welke onmiddellijk multisamples streamen/laden (geen vertraging tijdens het laden, wat geweldig is) vanaf de ingebouwde SSD schijf. 150GB van de meegeleverde inhoud bestaat uit multisamples die ontwikkeld zijn door de ‘deep-sample’ partner 8DIO. Daarnaast is er nog eens 50GB ruimte beschikbaar voor gebruikerssamples en aanvullende bibliotheken van 8 DIO.

Beste Dave Smith Sequential Prophet X Review

Je kan deze extra bibliotheken of je eigen samples importeren met een USB-stick via de sample import verbinding. Het importeren van je eigen samples is echter pas beschikbaar in december van dit jaar. Je hoeft je echter geen zorgen te maken, want er is genoeg kwalitatieve inhoud toegevoegd. En met alle functies op het gebied van syntheses/verwerking kan je al deze inhoud onherkenbaar aanpassen.

Tijdens deze Dave Smith Sequential Prophet X review is gesamplede instrumenten laden een snel en makkelijk proces met behulp van het OLED-scherm en draaiknoppen. Dit scherm is handig in tweeën gedeeld, waarbij het bovenste gedeelte voor Instrument 1 en het onderste gedeelte voor Instrument 2 is. Draai aan de ‘Type’-knop en je kan kiezen uit 17 samplecategorieën (piano’s, synth, keyboards, etc) en vervolgens door de beschikbare instrumenten in elke categorie scrollen (om ze te horen kan je aan de Instrument 1 of 2 knoppen draaien in het mixer-gedeelte).

beste synthesizer dave smith sequential prophet x review

Er zijn ook aparte draaiknoppen voor het bewerken van samples. Zo kan je het begin, einde en afmetingen/midden van een loopgebied in elke sample in realtime aanpassen (allemaal moduleerbaar) en daarnaast zijn er aparte loop- en reverse-knoppen en ook een ‘sample-stretch’ voor elk instrument, waarmee je de laatst gespeelde noot/aanslag kan vastzetten en onmiddellijk toe kan wijzen op het keyboard (zodat je bijvoorbeeld een snare uit een multi-toegewezen drumstel kan halen). Daarnaast kan je kiezen of je samples door routen of de analoge LPF omzeilen.

De Prophet X is tweedelig multitimbraal en kan via MIDI als twee aparte synths gebruikt worden. Net als de REV2/P12 kan je beide lagen stapelen (elk met vier oscillators die tegelijkertijd draaien) of elke laag aan een kant van de door de gebruiker bepaalde splitsing plaatsen. Een enkele laag en twee synth oscs panned/detuned/gemoduleerd/effected kan op zichzelf enorm klinken, dus samenvoegen is zeker niet essentieel. Als je dit echter wel wilt doen, let dan op wanneer je de Prophet X als een 8-voice stereosynth gebruikt en een geluid samenvoegt of split, je de polyfonie van elke laag halveert naar vier, waardoor grotere akkoorden lastig worden.dave smith sequential prophet x review

 

Gelukkig maakt de ’16-voice’-knop 16 klanken tegelijkertijd in mono mogelijk wanneer je meer polyfonie nodig hebt, maar je verliest uiteraard wel de mooie stereosamples. Om deze reden zouden we graag een Prophet XL willen, met 32 noten mono en 16 stereo, maar door de manier waarop en waarvoor je de Prophet X gebruikt, zal dit niet echt een probleem zijn.

De samples van 8DIO hebben veel meer karakter dan de meeste samples die je zal vinden op andere keyboards en ze klinken erg authentiek. De synthese-engine klinkt net als de engine van de Prophet 12 (maar met een nieuw filterontwerp en minder golfopties). Daarnaast heeft hij niet zo’n sterke vibe als de door VCO aangedreven Prophet 6, maar de meer nauwkeurige aard van de digitale oscs vult de sample-engine goed aan.
dave smith sequential prophet x review synthesizer kopenElke digitale osc heeft sinus, zaagtand, puls en superzaag golven (zoals de Pro 2), plus een variabele shape-mod per golf, zodat je elke soort geluiden kan creëren. Deze golven kunnen direct samengevoegd worden (enkelvoudig of samen) met de gesamplede instrumenten, door simpelweg aan de Osc 1 en 2 volumes te draaien. Je kan met weinig inspanning verse, diepe en getextureerde geluiden creëren. Vanuit vier kanten gemengde geluiden mengen door gebruik te maken van twee samples en twee synth-oscillators kan erg interessant zijn, vooral wanneer je de uitgebreide 16-slot mod matrix gaat ontdekken (welke bestaat uit 28 bronnen en 88 locaties).

Wanneer we verder inzoomen tijdens deze Dave Smith Sequential Prophet X review, dan zijn er vier envelopes (twee kunnen toegewezen worden met looping), vier toewijsbare MIDI syncbare LFO’s per voice, Slop (om gedekalibreerde synths te emuleren), plus voice-panning, detuning en nog veel meer. Het feit dat zoveel makkelijk en snel gemoduleerd kan worden is niet iets wat je als standaard moet zien en andere modbestemmingen bestaan uit sample start, lengte, midden en loop parameters, plus de dual-engine effectenparameters. Daarnaast heb je ook de beschikking over ‘standaard’ synthfuncties.

Goedkope Dave Smith Sequential Prophet X Review

Zodra je de overvloed aan verwerkingsopties voor de samples/synth oscillators hebt ontdekt, kan je de geweldige vierpolige stereo SSI2144 Fatkeys LPF gebruiken om je geluiden nog meer te vormen. Deze nieuwe filter klinkt aardig schoon (zonder resonantie), maar erg aanwezig zodra je een beetje resonantie toevoegt.

Er is ook een bruikbare en geweldig klinkende filter drivecontrole welke meer textuur, karakter, niveau en volheid aan elk geluid toevoegt. Alhoewel er geen analoge high-pass/band-pass/notch filter optie is, is er een degelijke digitale resonante high-pass in de effectenengine (net als de REV2), wat helpt bij geluidsontwerp en voor het verwijderen van laag frequente inhoud. Tot slot willen we in dit onderdeel van deze Dave Smith Sequential Prophet X review nog vermelden dat je effecten van de dubbel moduleerbare effectenengines toe kan voegen (per laag), tot zesnotige polyfonische riffs in de sequencer opnemen of de arpeggiator gebruiken (per laag).


 

Conclusie van deze Dave Smith Sequential Prophet X review

synthesizer kopen dave smith sequential prophet x review

De Prophet X brengt een geheel nieuw/welkom geluid aan het aanbod van DSI toe. Dankzij zijn flexibele en open sample gebaseerde architectuur en geweldige synthengine, kan hij bijna elk geluidsgebied bewerken.

Net als de Waldorf Quantum is de prijs hoog, maar ook de Prophet X maakt gebruik van de nieuwste technologie op een elegante manier, terwijl je tegelijkertijd aangemoedigd wordt om nieuwe geluidsgebieden te ontdekken. Als je een synth wilt die snel in de buurt kan komen van de geluidscomplexiteit van de plugins in je DAW (maar zonder gedoe), dan is dit degene die je zoekt.

Aan het einde van deze Dave Smith Sequential Prophet X review, kunnen we zeggen dat de Prophet X een verse en inspirerende hybride-synth is die je aanmoedigt om geluid op nieuwe manieren te creëren met unieke resultaten.

 

9 Totale Score
Inspirerende hybride-synth

De Prophet X brengt een geheel nieuw geluid aan het aanbod van DSI toe. Dankzij zijn flexibele en open sample gebaseerde architectuur en geweldige synthengine, kan hij bijna elk geluidsgebied bewerken. De prijs van dit product is hoog, maar het biedt zeker waar voor je geld.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo