Arturia Microbrute review
Gedurende vele jaren was Arturia bekend als een boetiek softwarebedrijf die gespecialiseerd was in het creëren van kwalitatieve software emulaties van zowel klassieke als moderne synthesizers. Dit was een lange tijd de primaire inkomstenbron van het bedrijf en op veel manieren is dit nog steeds het geval. Met de lancering van de MiniBrute in 2012 nam Arturia echter de belangrijke eerste triomfantelijke stappen naar buiten in de wijde wereld van hardware synthese. Met de komst van de MicroBrute hebben we op het gebied van hardware synthesizers meer opties dan ooit te voren van Arturia. De vraag is uiteraard simpel: kan de MicroBrute de geschiedenis van zijn oudere broer voortzetten? Laten we eens een kijkje nemen in deze Arturia Microbrute review.
Arturia Microbrute review:
Plus- en minpunten in een oogopslag
- Indrukwekkend setje features voor de prijs
- Kwalitatieve geluiden ondanks de enkele oscillator
- Al met al een geweldige uitstraling en gevoel
- Mini toetsen. Meer woorden zijn niet nodig
Arturia Microbrute review:
Algemeen overzicht
Op het eerste gezicht zullen personen die bekend zijn met de MiniBrute direct verscheidene design overeenkomsten in de MicroBrute zien.
Het grootste verschil is uiteraard dat de MicroBrute ongeveer de helft zo groot is als de MiniBrute en twee octaven aan mini-toetsen heeft om te compenseren voor deze kleinere afmetingen. De hardware synth gebruikt een enkel oscillator design, met een multi-golfvorm opstelling die het mogelijk maakt om meerdere vergelijkbare gecreëerde zaagtand, blokvorm en driehoeksgolf golfvormen te koppelen. De nog altijd populaire Roland SH-101 maakt gebruik van dezelfde opstelling en met een hoop succes.
Wat betekent dit echter voor de MicroBrute?
Uiteraard limiteert het hebben van een enkele oscillator in theorie hoe massief je het geluid kan maken, aangezien je niet meerdere verschillende ontstemde oscillators combineert om een vol, groot geluid te creëren. Hiermee willen we niet zeggen dat de MicroBrute geen krachtig geluid heeft, in tegendeel. De MicroBrute heeft een erg indrukwekkende technologie onder de motorkap, zoals een robuuste mogelijkheid om de aard van de geluiden die uit de oscillator zelf komen aan te passen.
Wat biedt de Arturia MicroBrute biedt
De algehele lay-out van de MicroBrute is erg functioneel en stelt alle essentiële functies ter beschikking. Je hoeft niet door een menu te graven en de meeste van de beste geluiden die je kan bedenken, zullen ontstaan doordat hij tijdens elke stap open staat voor experimenteren (zoals vele hardware synthesizers).
In de linkerbovenhoek van het besturingsoppervlak van de synth zal je de besturing van de oscillator terugvinden. Vanaf daar kan je de eigenschappen van de geluiden die afgespeeld worden aanpassen en ook de hoeveelheid bereik van de golfvormen die in elk geluid gemengd zijn. Aan de rechterkant heb je de filter module, welke het mogelijk maakt om verschillende filtratie instellingen aan te passen en hiermee te experimenteren, om zodoende een meer complex en getextureerd geluid te bereiken.
Uiterst rechts op de synth zit de mod matrix sectie. Hier kan je de patch kabels gebruiken om verschillende parameters en effecten op de geluiden aan te sturen. Dit is niet zo diep als andere, meer complexe synthesizers en modules, maar het is nog steeds een welkome aanvulling.
Het onderste gedeelte van de besturingsinterface bestaat uit de andere functies van de synth, zoals de LFO instellingen, de envelope en de sequencer. Elk van deze verschillende functies is cruciaal om een kwalitatief geluid te bereiken met het synthesizer keyboard en als je dit apparaat echt onder de knie wilt krijgen, dan moet je aan alle tijd spenderen.
Dit maakt uiteraard allemaal niks uit als de mini-toetsen te klein voor je zijn om mee te spelen. We weten dat dit altijd iets is waar flink over gediscussieerd wordt, dus in het volgende gedeelte gaan we kijken hoe het voelt om met de Arturia MicroBrute te spelen.
Hoe speelt de Arturia MicroBrute?
Voor de eerste keer spelen met een mini-keyboard kan uitdagend zijn, vooral voor keyboardspelers die al een tijdje spelen (en dan nog maar te zwijgen over het te doen als pianist). Voor veel personen zijn deze keyboards vandaag de dag echter standaard geworden, aangezien synthesizers en MIDI controllers nu al aardig lang gebruiken maken van mini toetsen.
Het twee octaven keyboard voelt verrassend speelbaar aan, maar er zit aardig wat beweging in de plastic gegoten toetsen, zowel verticaal als horizontaal. Dit is niet noodzakelijk een dealbreaker, voor de meeste in ieder geval, maar het is vervelend en veel personen zullen het op z’n best afleidend en op z’n slechtst prestatie beïnvloedend vinden.
Het is heel normaal dat deze soort toetsen last hebben van stabiliteitsproblemen, dus het is niet echt eerlijk om de MicroBrute aan te wijzen als de vreemde eend in de bijt, maar desalniettemin hadden we het fijn gevonden als het keyboard wat stabieler was geweest.
De toetsen zelf lijken niet aanslaggevoelig en aftertouch gevoelig te zijn. Voor velen betekent dit dat ze niet op dit apparaat kunnen spelen en voor die spelers is een aparte MIDI keyboard controller aanbevolen.
Welke connectiviteit heeft de Arturia Microbrute?
Op het gebied van verbindingen heeft de MircroBrute zo’n beetje alles dat je ooit nodig hebt in een hardware synth. Er is een pitch en gate out, een gate in, een line out voor audio, een stereo koptelefoon aansluiting, een enkele input aansluiting en een MIDI in. Tot slot is er een USB B MIDI verbinding voor een verbinding met een computer of een mobiel apparaat.
Een uitspringende functie met betrekking tot de MIDI verbindingen, is dat de MIDI verbinding pitch bend, modulation en gevoeligheids-/snelheidsgegevens allemaal polyfonisch kan versturen (de synth zelf is uiteraard monofonisch). Dit is iets wat volgens ons meer synthesizers zouden moeten hebben, ongeacht van hoe niche de functie misschien ook is. Het is belangrijk om op te merken dat er een CV verbinding is voor verbindingen met andere synthesizers en sequencers en dat deze uiterst rechts op het voorpaneel zit met de patches.
Welke geluiden heeft de Arturia Microbrute?
Een ding willen we direct duidelijk maken voordat we verder duiken in de geluiden die dit apparaat kan creëren: de ‘Brute’ in de naam is niet alleen bedoeld voor marketing. Dit is niet een synth voor je mooie, omgevingstoetsen en kristallen leads: dit ding is grof en vol en de geluiden die geproduceerd worden reflecteren dat volledig.
Een bijwerking van deze identiteit die we niet fijn vonden, was het feit dat dat het creëren van simpele geluiden, zoals een PWM-geluid of een oude analoge ARP, verrassend moeilijk is. De MircroBrute (op veel manieren net zo als de MiniBrute), werkt het beste wanneer je niet vecht tegen de stroming en in plaats daarvan mee te gaan in waar hij naartoe wil tijdens de ontwikkelingsfase.
Zelfs na een paar minuten spelen, konden we een werkelijk uniek, zwaar bas geluid creëren, wat anders was dan al het andere dat we gehoord hadden, vooral voor een product in deze prijsklasse.
Dit laat maar zien hoe ongelofelijk diep je kan gaan, met de schijnbaar simplistische besturingen en synthese motor in de MicroBrute en aan het einde van de sessie wilde we meer.
Een ding dat we niet persoonlijk hebben ervaren, maar veel gebruikers aangegeven hebben, is dat het ongeveer 15 minuten duurt voordat de MicroBrute opgewarmd is als hij blootgesteld is aan koudere temperaturen. Gebruikers hebben opgemerkt dat het tenminste zolang duurt voordat de toetsen vergrendeld zijn en dat er verschillende volg problemen zijn in het begin.
Nu we gekeken hebben naar de mogelijkheden van de MicroBrute, wordt het tijd om te kijken naar vergelijkbare producten die momenteel beschikbaar zijn op de markt.
Arturia Microbrute vs Concurrentie
Arturia is nog steeds relatief nieuw op de hardware synthesizer markt en daarom hebben ze een stevige concurrentie van verscheidene gevestigde merken die al veel langer dan het Franse softwarebedrijf keyboard synthesizers maken. In dit gedeelte zullen we een kijkje nemen naar een aantal modellen die op de MicroBrute lijken, waarbij we met de grote broer beginnen, de MiniBrute.
Arturia MiniBrute vs MicroBrute
We kunnen de MicroBrute simpelweg niet bespreken zonder te kijken naar het beest waar het allemaal mee begon.
De MiniBrute was de eerste stap van Arturia in hardware synthese en alhoewel hij niet zonder limieten was, werd de synth gezien als een van de beste die uitgebracht werd in 2010. Het duidelijke verschil hier, is dat de MiniBrute grotere (maar nog steeds slanke) toetsen heeft, die veel steviger en meer speelbaar aanvoelen dan de breekbare plastic toetsen van de MicroBrute.
Dan zijn er ook de extra draaiknoppen en besturingsparameters, waarbij je nog meer controle hebt over de geluiden die je kan creëren. Dit alles komt uiteraard met een hoger prijskaartje en dat zal je mee moeten nemen in je overweging als je interesse hebt in deze synths.
Korg Microkorg vs MicroBrute
De Korg MicroKorg is een van de meest populaire moderne hardware synths ooit en daar zijn goede redenen voor. Het apparaat wordt vaak omschreven als een van de makkelijkste synthesizers om de basis op te leren en veel beginners starten daarom ook met dit instrument.
Nu we dat gezegd hebben, is het echter belangrijk om op te merken dat dit twee verschillende beesten zijn en dat je ze eigenlijk niet rechtstreeks met elkaar zou moeten vergelijken. De MicroBrute is monofonisch en heeft een erg specifieke rol, terwijl de MicroKorg een polyfonie van 4 klanken heeft.
Uiteindelijk zal het afhangen van waar je naar op zoek bent in de synth die je wilt kopen. Als je op zoek bent naar een synth die alles kan doen, dan is de Korg een betere keuze. Als je op zoek bent naar een unieke, specialiteit synth, dan past de MicroBrute beter bij je.
Korg Monologue vs MicroBrute
De Korg Monologue maakte golven toen hij voor het eerst gelanceerd werd en blijft vandaag de dag nog steeds een van de meest succesvolle en populaire instrumenten die Korg aanbiedt in deze prijsklasse. De primaire verschillen zijn dat de Monologue een digitaal menusysteem, een tweede oscillator, een diepere sequencer en een paar andere functies heeft die het mogelijk een betere all-rounder maken.
Dit zal wederom sterk afhangen van waar je de synthesizer precies voor wilt gebruiken.
Korg Minilogue vs MicroBrute
De Korg Minilogue is een van de meest dichtstbijzijnde concurrenten van de MicroBrute op het gebied van prijs, maar de twee producten hebben een aantal grote verschillen.
Ten eerste is de Minilogue polyfonisch, dus als je wederom naar iets op zoek bent om mee te beginnen, dan is dit weer de beste keuze. De mogelijkheid om akkoorden te spelen en de synthese motor volledig te leren, zal waarschijnlijk veel interessanter zijn voor beginners dan de relatief onvergeeflijke MicroBrute, welke zich alleen maar echt naar je opent wanneer je de basis van synthese begrijpt.
Conclusie van deze Arturia Microbrute review
Al met al is de Arturia MicroBrute net als zijn oudere broer een instrument waar rekening mee gehouden moet worden in de wereld van hardware synthesizers. Arturia heeft echt een hoop inspanning geleverd in een hardware aanbod sinds 2012 en dit zie je terug in hun design filosofie. De combinatie van fantastische bewerkingsfuncties, een diepe maar simplistische synthese motor en een intuïtieve en leuke sequencer, zorgt voor een stevig pakket dat zeker keyboardspelers van verschillende niveaus en achtergrond zal verrassen.
Nu we dat gezegd hebben, denken we zeker weten dat dit een kit is die volledig op prijs gesteld zal worden door iemand die al weet wat hij/zij doet. Het gebrek aan een menusysteem, gecombineerd met een aantal erg uitgebreide bewerkingsparameters, betekent dat er een redelijk steile leercurve is, wat het geval is bij veel hardware synthesizers.