Arturia KeyLab Essential 49 review

Arturia KeyLab Essential 49 Review achterkant
7.5

€209,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Arturia KeyLab Essential 49 review
Arturia KeyLab Essential 49 review
€209,00

Er zijn vandaag de dag zoveel controllers verkrijgbaar op de markt, dat bedrijven echt hun best moeten doen om er tussenuit te springen. Sommige kiezen voor een geweldige uitstraling, terwijl andere voor de softwarebundel kiezen. Aangezien Arturia een rijke geschiedenis heeft op het gebied van software ontwikkeling, zal het niet als een verrassing komen dat het bedrijf gekozen heeft voor de laatste aanpak voor hun nieuwste KeyLab Essential pakket. Ik bedoel daar echter niet mee dat dit instrument lelijk is.

Wat ik probeer te zeggen, is dat wanneer je zulke geweldige emulaties van ouderwetse synths hebt gecreëerd, zoals de Mini V, ARP2600 V, Jupiter-8V, Prophet V, Oberheim SEM V en CS-80V, waarom zou je dan hun rijke dieptes niet benutten en zo’n 5.000 presets toevoegen aan een MIDI-controller om het instrument beter te verkopen?

In deze Arturia KeyLab Essential 49 review zal ik de MIID-controller uitgebreid onder de loep nemen.


 

Positieve- en negatieve eigenschappen

Positief:

 • Compact, licht en goed gebouwd
 • Geweldige waarde voor de prijs
 • 5.000 geluiden voor €199 is dat bijna alleen al waard
 • Beter software registratieproces
 • Fantastische controle in Live en Analog Lab
Negatief:

 • Bij andere DAW’s moet je meer doen voor volledige functionaliteit
 • Geen aftertouch op het klavier


 

Belangrijkste functies en eigenschappen

 • 49 toetsen met aanslaggevoeligheid
 • Controllers: 1 klikbare encoder, 9 encoders, 9 30 mm schuifregelaars, 6 transportschakelaars, 4 commandschakelaars, 1 mod draaiknop, 1 pitch brend draaiknop, 8 aanrakings- en drukgevoelige pads
 • Connectiviteit: MIDI out, USB sustainpedaal
 • MCU/HUI besturingscompatibiliteit
 • Analog Lab Standalone of plug-in (VST, VST3, AU, AAX) met 5.000 geluiden
 • Ableton Live Lite en UVI Grand Model D toegevoegd
 • Afmetingen: 784 x 248 x 76 mm
 • Gewicht: 3 kg

 

Nieuwe behuizing

Het is niet de eerste keer dat het bedrijf dit gedaan heeft, wat je mogelijk al geraden had toen ik ‘nieuwste’ KeyLab pakket zei. De eerste versie werd in augustus 2014 uitgebracht en ruim drie jaar later zijn er verscheidene dramatische aanpassingen en updates doorgevoerd. Deze zullen zeer waarschijnlijk welkom zijn, aangezien de eerdere versies zeker een aantal kritiekpunten hadden. Het meest noemenswaardige kritiekpunt was het software registratieproces en instrumenten die af en toe wegvielen in Logic.Arturia KeyLab Essential 49 Review overzichtWaar echter niet veel kritiek over was, was de lay-out van het keyboard en dat lijkt de meest noemenswaardige wijziging te zijn bij deze nieuwe versie. De 30 mm schuifregelaars zijn naar rechts verplaatst, de pads naar links en het scherm is meer centraal geplaatst. Achteraf gezien is dit logischer, aangezien het scherm bij de voorganger meer links zat, wat afhankelijk van de plaatsing van het keyboard voor problemen kon zorgen (vooral als je het instrument meer links van je had geplaatst).

Ik moet echter eerlijk zeggen dat ik de uitstraling van het origineel mooier vond. Het was duidelijk een Arturia instrument en paste goed bij de esthetische keuze van het bedrijf in die tijd. Deze nieuwe ziet er meer simpel uit en alhoewel hij functioneler is, had het logo van elk willekeurig bedrijf op de achterkant kunnen staan. Het origineel kwam duidelijk uit Grenoble en deze herkenning vindt ik erg fijn, omdat je dan niet een 13 in een dozijn instrument hebt.

Goedkoopste Arturia KeyLab essential 49 Review

Wat krijg je nog meer? Nou, het is een controller keyboard die ontwikkeld is om samen te werken met meerdere DAW’s, vandaar zowel compatibiliteit voor MCU en HUI. Die 5.000 geluiden die ik eerder noemde zijn verpakt in een nieuwe versie van Analog Lab (v2), wat een soort van ‘beste van’ van al die instrumenten is en de draaiknoppen van het keyboard halen hopelijk het maximale uit de directe besturingen, net als het origineel.

Naast de originele Arturia softwaretitels die ik al eerder genoemd heb, krijg je ook presets van de B-3 V, CS-80V, Farfisa V, Matrix-12 V, Modular V, Solina V, Stage V, Synclavier V, Piano V, Vox V en Wurli, wat min of meer alle keyboard klassiekers omvat. Er is ook een nieuwe browser om te vinden wat je wilt.

Een van de kritiekpunten van het origineel was dat je de software moest downloaden via een Steinberg hub, welke te complex was (alhoewel ik denk dat het idee goed was als een soort van software registratiestandaard). Nu registreer je simpelweg bij Arturia, voer je je serienummer en ontgrendelingsgegevens in en je krijgt een lijst met wat je mag downloaden (handleidingen, de software, de software van Arturia en MIDI Control Center software. Het is net iets minder dan 1 GB voor de Mac en een stuk minder voor de pc.

Goedkoopste Arturia KeyLab essential 49 Review

 

De Arturia MIDI-software is erg handig. MIDI Control Center maakt het mogelijk om sjablonen te laden en op te slaan, verschillende MIDI-informatie te koppelen aan controllers en zelfs verschillende kleuren bij sommige. Het beste van alles, is dat het allemaal grafisch gedaan wordt, met een representatie van KeyLab Essential op het scherm en je selecteert elke besturing door er simpelweg op te klikken.

Arturia Software Center is minder interessant, maar waarschijnlijk net zo essentieel. De software koppelt je computer met je online account, wat het mogelijk maakt om maximaal vijf computers te activeren en koppelen met KeyLab. Wanneer je dit doet zal Analog Lab automatisch geactiveerd worden en ik het al snel aan de praat. Al met al is het proces veel soepeler als bij de vorige KeyLab die ik getest heb.

Het apparaat zelf is ongelofelijk lichtgewicht en mobiel en met de toegevoegde mogelijkheid om een aan te drijven via USB, is het een geweldige controller om onderweg mee te nemen. Ondanks zijn lichte gewicht voelt het instrument niet breekbaar aan. Schuifregelaars, draaiknoppen en pads voelen allemaal goed aan en de primaire ‘Transport’ en ‘Global’ besturingen hebben allemaal een geruststellende klik.


 

Geluiden en besturing

Doe de controller aan, zorg dat je Analog Lab opgestart hebt, druk simpelweg op de Analog Lab pad (linksboven van de acht) en de controller wordt automatisch ingedeeld en de draaiknoppen en schuifregelaars zijn direct klaar om de meer dramatische parameters van een preset te besturen. De integratie had niet eenvoudiger gekund, wat je waarschijnlijk al verwacht had, aangezien dat het doel van het hele pakket is.

Arturia KeyLab Essential 49 Review

Er zijn ook instructies om de KeyLab Essential te koppelen met de meegeleverde Ableton Live Lite en UVI Piano, maar wanneer je andere DAW’s aan wilt sturen, dan moet je mogelijk wat extra instelwerk verrichten. De snelstartgids geeft aan waar je naartoe moet gaan, maar daar is niks. De volledige handleiding geeft simpelweg aan dat de compatibiliteit met je DAW afhangt van hoe elke fabrikant omgaat met de MCU- en HUI-protocollen, waar je niet veel aan hebt.

Het blijkt dat je bijvoorbeeld met Logic de transportbesturingen direct werkend kan krijgen door de MCU-besturingsinterface in Logic te laden. Om eerlijk te zijn is dat precies wat Arturia aangeeft in de handleiding, maar afgezien van dat moet je de CC’s handmatig koppelen.

In Live en Reason is het positiever, wat mogelijk komt omdat Live Lite al geconfigureerd is, maar de kanaalschuifregelaar en panbesturingen werken direct naar de transportbesturingen. In Reason moet je simpelweg je besturingsinterface kiezen (degene van de originele KeyLab is beschikbaar en werkt prima).

Het was echter beter geweest als er een aantal sjablonen voor populaire DAW’s toegevoegd was aan de presetlijst in MIDI Control Center, zodat je deze simpelweg kan laden. Ik weet dat andere fabrikanten deze mogelijkheid wel bieden.

Arturia Keylab 49 Essential USB MIDI keyboard review

 

Je moet mogelijk nog steeds de besturingsinterface definiëren in de DAW, maar je hebt tenminste een presetsjabloon om je hierbij te helpen. Afgezien van deze eigenaardigheden is de software geweldig en de Live en Analog Lab ervaring zijn soepel en intuïtief, vooral met de trackbesturingen van KeyLab, welke met de pads combineren om clips in Live te activeren (en de plug-ins die ik uitprobeerde naast Analog Lab werkt ook goed). Arturia geeft ook aan dat je online veel meer informatie kan vinden voor het instellen met verschillende DAW’s.

Voor de rest wil ik nog een aantal noemenswaardige extra functies bespreken. Zo is er de zogenaamde ‘Chord (akkoord) modus’ welke akkoorden in een gekozen toets speelt. In Analog Lab 2 maakt het browser het nu mogelijk om te filteren op de naam van het instrument (15 keuzes), het soort geluid (agressief, helder, etc) en het geluidstype (bas, lead en nog meer).

Het is een geweldige manier om snel te bladeren door de enorme hoeveelheid geluiden die geboden worden, al had het lettertype wel wat groter mogen zijn voor mij ogen. Bij een bedrijf met zo’n succesvolle geschiedenis als Arturia, weet je dat deze 5.000 Analog Lab presets grotendeels geweldig zullen zijn, met een goede variatie van alles (alle bassen zijn toegevoegd, net als leads, pads en snaarinstrumenten).


 

Alternatieven

Native Instruments Komplete Kontrol

native instruments komplete kontrol s61 mk2 review

Ik heb de originele versie van dit instrument uitgeprobeerd en ondertussen is v2 uitgebracht. Hard/zacht integratie is geweldig, alhoewel het prijskaartje hier ook naar is. De software is een geweldige bundel.

Lees hier de uitgebreide review van de Native Instruments Komplete Kontrol

 

Akai Advance serie

 AKAI Advance 49 USB/MIDI-keyboard review

Bij dit instrument gaat het wederom allemaal om integratie, maar met je bestaande VST’s. De VIP-software maakt dit echt een fantastische hardware/software-ervaring, eentje waarbij je zeker weten minder naar je computerscherm zal staren.

Lees hier de uitgebreide review van de Akai Advance


 

Conclusie van de Arturia KeyLab Essential 49

Arturia Keylab 49 Essential USB MIDI keyboard review

Tevreden met je controller keyboard? Heb je toegang tot alle ouderwetse synthgeluiden die je maar nodig hebt? Zo ja, dan is de KeyLab Essential niet echt essentieel. Als je echter op zoek bent naar een compact en lichte controller, dan is dit een veel beter en meer logisch ingedeeld instrument dan de originele KeyLab. Wederom is de prijs van het pakket het al waard voor de ouderwetse geluiden.

Ik kwam misschien een beetje negatief over op het gebied van sommige DAW’s koppelen met de KeyLab, maar de Essential is zeker een verbeterd pakket ten opzichte van het origineel. Een beetje extra hulp voor MCU- en HUI-integratie was niet verkeerd geweest, maar MIDI Control Center en Analog Lab 2 zijn uitstekend en het keyboard representeert een geweldige waarde.

De KeyLab Essential is een waardige opvolger van de KeyLab bundel, met een hoop verbeterde systemen en functies op het gebied van zowel hardware als software. Het instrument werkt ook goed met de meegeleverde software.

We hopen dat je genoten hebt van deze Arturia KeyLab Essential 49 review.

 

7.5 Totale Score
Beste in zijn prijsklasse

De KeyLab Essential is een waardige opvolger, met een hoop verbeterde systemen en functies op het gebied van zowel hardware als software. Het instrument werkt ook goed met de meegeleverde software. Voor deze prijs kun je nauwelijks iets beters vinden.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo