Akai Advance 49 review

In deze Akai Advance 49 review zullen we het gaan hebben over dit MIDI keyboard met 49 toetsen. Akai is erg populair vanwege hun muziek productietools, zoals de MPC, een sampler en drummachine die een revolutie teweeg bracht in hip hop en muziek productie naast de Roland TR-808 in de jaren 80 en 90 en vandaag de dag nog steeds gebruikt worden. Akai gelooft in de kracht van een goede werkstroom, wat betekent dat je snel, makkelijk en zonder al te veel stappen muziek zou moeten kunnen maken of optreden. Ze vragen daar een ding voor terug en dat is dat je hun machine eerst goed onder de knie moet krijgen.

Die werkwijze wordt nog steeds gebruikt van de Akai Advance 49. We zullen het zo over de features gaan hebben, maar we wilde direct vermelden dat het even duurt voordat je dit MIDI keyboard volledig onder de knie hebt. Dus als je al gewend bent aan het gebruik van iets anders, dan zal je dit keyboard mogelijk niks vinden.

We weten dat wij een bepaalde werkstroom hebben ontwikkeld waar we meestal niet te veel van afwijken en alhoewel we kunnen zien wat Akai doet met deze MIDI controller, zijn we niet volledig overtuigd. Desalniettemin waren we erg enthousiast om de Akai Advance 49 uit te proberen, aangezien we wilde zien waarom dit instrument zoveel aandacht krijgt. We zullen onze uiteindelijke beoordeling voor het einde bewaren, maar we kunnen al zien dat als je een beetje tijd besteedt aan dit keyboard, je al een verbeterde werkstroom kan zien.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

 

Akai Advance 49 review:

MIDI controllers gebruiken

Akai Advance 49In het tijdperk van digitale synths, keyboards en MIDI controllers van vandaag de dag, is het niet onredelijk om innovatie in de wereld van muziekproductie te verwachten. Mocht je niet bekend zijn met MIDI keyboards, dan is het belangrijkste om te weten dat deze instrumenten gebruikt worden om Digital Audio Workstation (DAWs) en soft synth plugins op je computer aan te sturen, zodat je geluiden kan maken, op kan nemen of live op kan treden. Vandaag de dag is het zelfs erg normaal om muziek voornamelijk alleen op te nemen via een MIDI controller en een computer.

Dus wat betekent dit voor jou? Nou, als je al een computer hebt die capabel is voor muziekproductie, dan kan een MIDI keyboard een geweldige investering zijn. Er zijn echter zoveel MIDI keyboards op de markt dat eentje uitkiezen een overweldigende taak kan zijn.

Maak je echter geen zorgen, want dat is waarom wij dit artikel schrijven. We zullen vandaag in deze Akai Advance 49 review niet alleen de Advance 49 uitgebreid bespreken, maar hem ook vergelijken met een aantal waardige concurrenten om te zien hoe goed dit MIDI keyboard presteert ten opzichte van deze concurrentie.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

 

Overzicht van de Akai Advance 49 review

Om te beginnen deden we de stekker van de Akai Advance 49 in het stopcontact en verbonden we hem met onze computer. Het scherm aan de linkerkant is duidelijk, helder en veel moderner dan schermen op eerdere MIDI controllers. We begrijpen nu waarom dit keyboard beschikbaar is vanaf €547, aangezien het product gebouwd is met kwalitatieve materialen.

Goedkope Akai Advance 49 ReviewDe toetsen voelen ook goed aan en er zijn in totaal 49. Ze hebben volledige afmetingen, veren goed en zijn ongewogen (uiteraard), maar al met al stevig genoeg om krachtig spelen te weerstaan als dat nodig is.

Aftertouch is een veelvoorkomend effect in de MIDI controller en keyboards van vandaag de dag, maar wat betekent dit precies? Aftertouch blijft data versturen terwijl je de druk verhoogt op een toets die je al aangeslagen hebt. Dus toen we de Addictive Keys Plugin naar voren haalde (een populaire piano VST plugin), zorgde we ervoor dat we MIDI informatie op konden vangen na het indrukken van een toets.

Het werkte prima en alhoewel dit een subtiele feature is, denken we dat het het waard is om dit te vermelden. Aftertouch geeft de toetsen een iets meer realistisch piano gevoel, dus het is fijn om te weten dat Akai dit op hun keyboard heeft geplaatst.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

 

Draaiwielen, knoppen en meer

De Advance 49 heeft een hoop knoppen en draaiknoppen. Aan de linkerkant in de buurt van het scherm zitten de wielen die de pitch en mod besturen. Deze voelde aardig goed aan en niet te breekbaar, maar de rubberen deklaag is een interessante textuur waar je mogelijk even aan moet wennen. Hiernaast zitten de octaaf besturingen, welke cruciaal zijn voor elk keyboard dat niet 88 toetsen heeft. De reageren snel wanneer je op en neer schakelt, wat fijn is.

Links van het midden van het keyboard zit het gecompliceerde interface. Zoals we eerder al aangegeven hebben ziet het scherm er goed uit. Hij is helder en het scherm is erg duidelijk. Rond het scherm zitten verscheidene knoppen. Sommige zijn voor het navigeren door het controlesysteem en andere voor het activeren van acties, zoals opnemen in het DAW. De meeste MIDI controllers hebben de DAW knoppen, dus we wisten wat deze deden. De andere knoppen en het keypad nemen echter een paar minuten in beslag om gewend aan te raken.

We willen even pauzeren om aan te geven dat de Akai Advance 49 geleverd wordt met een kopie van hun VIP software. Akai wil graag dat je hun software gebruikt en alhoewel het niet altijd even makkelijk geïntegreerd is als zij denken, is het bijna altijd krachtig.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

 

VIP software en geluiden

Dus wat doet VIP? Het is in principe een plaats voor alle geluiden die je hebt, waaronder degene die beschikbaar zijn in de VIP en VST plugins die je al hebt. Het is in principe een virtuele bibliotheek voor al je synth geluiden. Je gebruikt het scroll wiel en de pijltjes toetsen om door de geluiden te navigeren en wanneer je het gewenste geluid hebt gevonden druk je op enter om deze uit te kiezen.

Goedkoopste Akai Advance 49 Review

Er is echter veel meer dat je kan doen. Je kan geluiden bewerken door aanstuurbare filters aan de draaiknoppen te koppelen aan de rechterkant van het keyboard, welke je zoveel mogelijk aan kan passen als je wilt. Je gebruikt de browser knop om bij de gewenste plugin te komen en door pagina’s van presets te bladeren en op degene te klikken die je interessant vindt. De shift knop wordt gebruikt om verschillende acties aan te sturen wanneer je het scroll wiel gebruikt.

We zijn geen fan van deze feature en denken dat het meer gecompliceerd is dan het gebruiken van je muis of track pad van je laptop om fysiek geluiden op je computerscherm te bewerken. Maar als je de tijd hebt om dit volledig onder de knie te krijgen, dan zal je er vast snel mee kunnen werken.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Je kan ook op de multi knop drukken om geluiden van elke willekeurige plugin samen te voegen met je originele geluid. Deze feature vinden we wel fijn, wat samenvoegen makkelijker maakt dan meerder tracks in een DAW in te schakelen en dit is een feature die we zeker zouden gebruiken.

Zoals je dus kan zien hebben we gemengde gevoelens over de bruikbaarheid van deze interface. Is het allemaal nodig of probeert Akai onnodig veel innovatie toe te voegen? Het is zeker moeilijk om dat te zeggen.

 

De pads van de Akai Advance 49

Als je graag geluiden, noten, samples, etc aan pads koppelt, dan zal je zeker van deze pad feature genieten. De pads voelen geweldig aan, ze zijn erg gevoelig en alhoewel er maar acht zijn, krijg je vier rijen om door te schakelen, zodat je maximaal 32 pads voor elke instelling kan gebruiken.

De draaiknoppen voelen ook geweldig aan, ze draaien voor altijd en zijn makkelijk om te draaien en vast te grijpen. Zowel de pads en draaiknoppen zijn groot, wat het volgens ons makkelijker maakt om met dit keyboard op een podium te spelen en snel iets aan te passen.

Beste Akai Advance 49 ReviewDe Akai Advance 49 heeft een onboard arpeggiator met verscheidene verschillende rate opties (wat weergeven wordt door de knoppen tussen de pads en draaiknoppen) en een latch knop, welke de arp op zijn plaats houdt, zodat deze door blijft gaan wanneer je de toetsen los laat. We zijn al tijden grote fans van de arpeggiators van Akai. Wij vinden dat ze praktisch en makkelijk om te gebruiken zijn en wanneer we met een andere MIDI controller spelen, wensen we altijd dat deze een arp van Akai heeft. Er is ook een tempo tap, wat altijd handig is, vooral als je een sample importeert die een ander tempo nodig heeft.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Op esthetisch gebied hebben we geen klachten. De Advance 49 ziet er namelijk erg goed uit. Hij heeft rode zijkanten, een stevig rechthoekig plastic frame en de kant waar de inputs en outputs zitten ziet er zowel professioneel als modern uit. Dit MIDI keyboard weegt zo’n 4,5kg en wij denken dat dit een perfect gewicht is. Hij voelt namelijk niet breekbaar aan, maar is nog steeds draagbaar.

Op het gebied van inputs en outputs heb je een ruime keuze. Er is een optie voor een 5-pin MIDI als je die nodig hebt en zo niet dan kan je gewoon de USB poort gebruiken, wat zeker weten makkelijker is. Hij kan extern aangedreven worden als je dat nodig hebt en er zijn ook sustain en expressie pedaal opties, wat geweldig is voor live optredens.

 

Belangrijkste specificaties Akai Advance 49

Dit zijn een aantal belangrijke specificaties van de Akai Advance 49 die we graag willen toelichten:

  • Geïntegreerd 4,3-inch kleuren scherm met hoge resolutie en aparte interface knoppen
  • Scherm biedt 1:1 realtime feedback van plugin parameters
  • Virtual Instrument Player (VIP) software wordt meegeleverd voor een ongeëvenaarde virtueel instrument beheer, aanpassen van de besturing en multi patch creaties
  • 49 semi-gewogen aanslaggevoelige toetsen met aftertouch
  • 8 grote, eindeloze en continu variabele draaiknoppen + 4 rijen

 

Hoe presteert de Akai Advance 49 ten opzichte van de concurrentie?

Akai Advance 49 vs Native Instruments Komplete Kontrol S49

native instruments komplete kontrol s49 kopen reviewAls je volgens ons een controller wilt die integreert met je software, dan is er niks beter dan de Komplete Kontrol 49. Deze integreert eenvoudig met Komplete en het DAW dat je voorkeur heeft, is minimalistisch, makkelijk om te gebruiken, ziet er geweldig uit en voelt uitstekend aan. De S49 kost €579 en daarnaast moet je Komplete kopen, wat bijna €1.000 kost. Hij is echter veel makkelijker om te gebruiken en ontdekken dan de Advance 49.

 

Akai Advance 49 vs Akai MPK249

Akai MPK249De Akai MPK249 is nog een alternatief voor de Advance 49. Hij is zo’n €150 goedkoper (verkrijgbaar vanaf €379) en heeft schuifregelaars naast pads en draaiknoppen. Het scherm is kleiner en de interface is minder uitgebreid, maar deze MIDI controller is mogelijk geschikt voor personen die niet geïnteresseerd zijn in de features van de Advance 49 en het liefst alles zelf instellen op basis van hun behoeften.

Als we moesten kiezen tussen de MPK249 en Advance 49, dan zouden we waarschijnlijk voor de eerste kiezen. Alhoewel deze meer onboard opties heeft, zal je de interface sneller onder de knie hebben.

 

Akai Advance 49 vs Akai Max49 vs Alesis VX49

De Akai Max49 is mooier dan de MPK249, maar op het gebied van gebruik lijkt hij erg op dit model. Hij is felrood, waar je van moet houden, maar heeft touch schuifregelaars en de pads voelen geweldig aan. Hij kost $500, dus als we zouden kiezen tussen deze en de Advance 49, dan zouden we waarschijnlijk voor de laatste kiezen. De pads en draaiknoppen zijn groter en hij ziet er professioneler uit.

Tot slot kijken we ook nog even naar de Alesis VX49. We zijn over het algemeen geen grote fans van Alesis. Deze is echter oké, alhoewel er niet echt heel veel noemenswaardige dingen zijn. De VX49 maakt ook gebruik van VIP, dus als je die software fijn vindt en wilt gebruiken, maar €200 minder hoeft te betalen, kies dan voor deze. Zoals bij elk instrument dat je koopt moet je ervoor zorgen dat je het product terug kan brengen en je geld terug kan krijgen wanneer je hem niet fijn vindt werken.

 

Conclusie van deze Akai Advance 49 review

Wanneer je een MIDI keyboard controller met 49 toetsen uit moet kiezen, dan is het soms moeilijk om het juiste merk en model uit te kiezen. Akai is erg goed in het doen van zijn eigen dingen en voor fans van Akai is dit geweldig. Het probleem is dat personen die niet bekend zijn met de interface van Akai, in het begin een steile leercurve moeten overwinnen.

Er zijn een aantal gave elementen op dit keyboard. Hoe voelt goed aan en ziet erg echt geweldig uit, maar aangezien wij gewend zijn aan andere MIDI controllers, zouden wij niet graag met de interface en VIP software van Akai werken. Wij denken dat we ons geld beter in iets anders kunnen investeren en een groot deel van de prijs van de Akai Advance 49 zit in de werkstroom elementen.

We willen je echter niet ontmoedigen, want uiteindelijk blijft dit onze mening en we weten zeker dat er een hoop mensen zijn die dit een erg fijn keyboard zullen vinden. Wij willen echter iets dat wat eenvoudiger om te gebruiken is.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

We hopen dat je van deze Akai Advance 49 review hebt genoten.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo