Akai MPK249 review

Beste Akai MPK249 Review

€345,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Akai MPK249 review
Akai MPK249 review
€345,00

Akai heeft de laatste tientallen jaren productie tools, drummachines en keyboards gemaakt. Ze zijn de veteranen waaar muzikanten al jaren op vertrouwen en ze leveren altijd professionele apparatuur. Het unieke van Akai is echter dat ze niet alleen professionele apparatuur maken, maar ook geweldige tools voor muzikanten die net beginnen met hun optreden en productie carrières. Met dit alles in gedachten probeerde we recentelijk een MIDI controller van Akai uit, de MPK249 (verkrijgbaar vanaf €379). Laten we deze Akai MPK249 review beginnen door te zeggen dat Akai altijd geweldige spullen maakt en de verwachtingen zijn altijd erg hoog wanneer ze met een nieuwe controller of keyboard uitkomen.

Akai is een van de bedrijven die zich erg goed aangepast heeft aan de overgang van de oude manieren in de muziekindustrie naar het digitale tijdperk. Het tijdperk waar elektronisch programmeren bijna in elk pop liedje gevonden kan worden en bijna elk genre gebruikt vormen van digitale, elektronisch samples en geluiden in hun eigen muziek. Dit wetende verwachten we goede dingen van Akai.

Hun MPK serie is nu al een paar jaar aanwezig en we gebruikte voorheen een kleinere versie (de MPK mini) van het keyboard die we in deze Akai MPK249 review gaan bespreken. We waren grote fans van de MPK mini, maar na met dit instrument gespeeld te hebben overwegen we serieus om de Akai MPK249 te kopen, omdat we er erg tevreden mee waren tijdens onze Akai MPK249 review.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

 

Akai MPK249 review:

MIDI controllers begrijpen

Ten eerste is het belangrijk om te herkennen dat dit niet een digitale piano is. Dit is een MIDI controller of MIDI keyboard.

 

Wat is het verschil?

Nou, een MIDI controller heeft geen interne geluiden en kan alleen geen geluiden creëren. Mogelijk denk dat je dat dit erg gebrekkig is, maar voordat je je oordeel velt zou je moeten weten dat een hoop professionals MIDI keyboards gebruiken in hun studio’s.

 

Waarom?

Omdat MIDI keyboards bedoeld zijn om te gebruiken met computer software programma’s die DAWs of Digital Audio Workstations genoemd worden (zoals Pro Tools, Logic of Ableton om maar een paar op te noemen) om de digitale, virtuele geluiden te besturen. DAWs worden voor alles gebruikt, van muziekproductie en geluidsdesign tot mixing en mastering tot live optredens. DAWs zijn geweldige manieren om te leren hoe je muziek moet maken, maar ze zijn ook de standaard voor het opnemen van muziek. Iedereen die serieus met muziek wil werken zal op een gegeven moment een DAW gebruiken.Akai MPK249

Omdat DAWs duur zijn, zijn MIDI controllers over het algemeen een beetje goedkoper dan digitale piano keyboards. Normale keyboards hebben vaak speakers, een optie om verschillende preset geluiden te selecteren, connecties voor het spelen op externe speakers en versterkers en soms een kleine opname functie. De DAW is in principe een plaats om dit allemaal digitaal te doen, door gebruik te maken van een computer. MIDI keyboards besturen simpelweg de functies die je uit wilt voeren door gebruik te maken van knoppen op het keyboard en de toetsen zelf.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

 

De doelgroep van de Akai MPK249

De Akai MPK249 heeft een hoop geweldige features, maar hij gedijt op een aantal verschillende manieren. De vraag is echter of dit MIDI keyboard de juiste voor jou is.

Wanneer we een kijkje nemen naar alle verschillende features proberen we na te denken op wie Akai focust met deze machine. Is de Akai MPK249 voor beginners, professionals of ergens daartussen?

Tot slot is het goed om op te merken (vooral als je een ouder bent) dat MIDI keyboards er mogelijk uit zien als kleine piano’s voor beginners, maar over het algemeen totaal niet gericht zijn op pianostudenten en dan vooral niet kinderen. Het feit is dat kinderen waarschijnlijk geen tijd willen spenderen om te ontdekken hoe een complexe DAW werkt, aangezien DAWs tools zijn die gebruikt worden door professionals.

DAWs zijn bedoeld voor technisch en sonisch onderlegde personen en vereisen vaak jaren om volledig onder de knie te krijgen. Zo gebruiken we bijvoorbeeld Abelton Live nu zo’n vier of vijf jaar en er zijn nog steeds dingen die wij niet weten en wij spenderen tenminste vijftien tot twintig uur per week aan muziekproductie en schrijven.
Dus omdat MIDI controllers bedoeld zijn om met DAWs te gebruiken, zijn ze waarschijnlijk beter voor personen die wat ouder zijn en bereid zijn om er tijd in te steken om te leren hoe eentje werkt.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

 

 

Overzicht Akai MPK249 review

Gebaseerd op onze ervaringen zijn Akai MIDI controllers over het algemeen erg goed, dus we hadden erg veel zin om dit MIDI keyboard uit te testen in deze Akai MPK249 review. Hij is een beetje moderner dan de MPK mini vanwege de grotere hoeveelheid toetsen, maar ook grotendeels vanwege het feit dat er meer knoppen, pads en wat wielen aan de linkerkant van het keyboard zitten.

Akai MPK249 Review

Het klassieke vierkante MPK design wordt echter aangehouden, wat eruit ziet als plastic, maar hij is duurzaam genoeg om een hoop draagbaarheid te weerstaan. We tilde hem op om te zien hoe het voelde om hem in een studio of naar een optreden mee te nemen. Hij is lichter dan hij lijkt (5,7 kg om precies te zijn), wat altijd een goed teken is en het lijkt dat hij aardig goed bestand is tegen reizen. Sommige MIDI keyboards voelen een beetje breekbaar aan, maar deze geeft ons een stevig gevoel gezien zijn gewicht en afmetingen.

Akai is beroemd vanwege hun drie letter afkortingen wanneer ze instrumenten en productie tools een naam geven. Akai werd bekend toen hip-hop producers in de jaren 80 de legendarische MPC drummachine begonnen te gebruiken.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Deze boom-bap stijl drum sampler is verantwoordelijk voor sommige van de meest legendarische hip-hop en rap optredens die ooit opgenomen zijn. Vanwege zijn gebruiksgemak, mogelijkheid om samples te tweaken en geweldige stock drums, was de MPC de standaard voor drummachines naast de meer elektronische analoge Roland TR-808 drummachine (welke vandaag de dag nog steeds verantwoordelijk is voor zoveel iconische drumgeluiden).

De MPK is een referentie ten opzichte van de MPC, maar meer als een productie tool dan een drummachine. We denken echter dat er een aantal eerbetonen richting de MPC zijn die je op de Akai MPK249 kan vinden.

Zo levert Akai bijvoorbeeld altijd geweldige drum pads. De drum pads op de MPK kunnen naast elkaar gevonden op de voorkant van het keyboard in een groepje van 16 pads. Uiteraard wilde we met ze spelen. Ze voelen zacht, maar ze zijn snelheidsgevoelig en makkelijk om in te drukken. Je kan meerdere pads tegelijk indrukken om meerdere geluiden tegelijkertijd te activeren.

Wanneer je de Akai MPK249 voor de eerste instelt is het indrukken van de pads hetzelfde als het indrukken van sommige toetsen. Ze zullen afspelen op basis van hoe je keyboard is ingedeeld. Dit betekent dat je de pads apart moet indelen naar een ander geluid. Je kan dit uiteraard doen, maar we dachten dat je dit wilde weten voor het geval je de pads indrukt, maar alleen het geluid van de toetsen kan afspelen.

Naast de pads zitten een serie bank besturingen. Dit maakt het mogelijk om door banks te scrollen, wat setjes zijn waar je over op kan schakelen. Zie het als een octaaf knop op een synthesizer, wat de octaaf verandert, maar je speelt nog steeds dezelfde toetsen. De bank knoppen doen hetzelfde, maar in plaats van de octaaf veranderen, veranderen ze de serie geluiden die je met de pads kan spelen.

We vinden de kleuren van de pads erg handig en hoe je ze makkelijk van elkaar kan onderscheiden. Novation zou hier een voorbeeld aan moeten nemen en de kleuren op hun Launchpads en MIDI controllers iets logischer moeten maken.

Goedkope Akai MPK249 Review

 

De DAW control keypad van de Akai MPK249

Dit ding is zo handig. Hij maakt het mogelijk om door dingen op het computerscherm te scrollen zonder dat je de muis aan hoeft te raken. Je kan hem koppelen aan wat je maar wilt, maar hij is perfect voor het scrollen door synth presets. Naast het keypad zit een tempo tap, noten herhaler, een arpeggiator en een hendel. De arpeggiator maakt het mogelijk om een sequentie met noten te spelen en de hendel houdt de sequentie simpelweg op zijn plaats, zodat je deze kan moduleren zonder dat je de toetsen hiervoor ingedrukt hoeft te houden.

Akai MPK249Het midden van het keyboard is waar alles iets gecompliceerder wordt. Volgens ons is dit een nadeel van de Akai MPK249. Het scherm is erg duidelijk en makkelijk om te lezen en de informatie van het scherm kan je door scrollen met het scrollwiel aan de rechterkant.

Er zijn ook verscheidene DAW besturingen onder het scherm, waaronder preset en programma veranderingen, previewing en looping, wat je moet koppelen aan de previewing en looping functies van je DAW. Daarnaast zijn er ook vooruitspoel en terugspoel, stoppen en afspelen en opname knoppen.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Deze zijn allemaal handig, maar je moet tijd spenderen om ze in te stellen als je ze wilt gebruiken. Je kan de octaaf en banks met de knoppen aan de onderkant besturen.

Om eerlijk te zijn denken we dat een hoop personen die muziek maken geen van de features onder het scherm zullen gebruiken. Men gebruikt MIDI controllers meestal vanwege de toetsen, pads, knoppen en faders en wielen. Al het andere kan je met je toetsenbord besturen en de meeste DAWs hebben zelfs sneltoetsen om het makkelijker te maken.

Als je daarnaast gewend bent om je toetsenbord te gebruiken, dan is de kans klein dat je dit wilt veranderen. Dus alhoewel de toetsen onder het scherm een geweldige optie zijn als je ze wilt gebruiken, weten we niet hoe noodzakelijk ze zijn. Daarnaast nemen ze een hoop ruimte in beslag op het keyboard, wat gebruikt had kunnen worden voor eenvoudigere knoppen om te gebruiken voor wat je maar wilt.

We vinden de toewijsbare knoppen op de Akai MPK249 echter fijn. Ze zijn allemaal georganiseerd op een plek, duidelijk gelabeld en makkelijk om te bereiken. Ze worden gebruikt voor het indelen van elke parameter in je geluid en we gebruiken ze altijd op ons MIDI keyboard.

De knoppen onder de toewijsbare besturingen kunnen aan alles gekoppeld worden, maar ze kunnen ook gebruikt worden om de verhouding van de arpeggiator de moduleren. Het is belangrijk om op te merken dat een hoop MIDI controllers geen onboard arpeggiator hebben, maar die van Akai wel. Onze MPK mini had er een en daar waren we erg blij mee. Erg handig voor makkelijkere arps zonder het gedoe om het in te stellen in de DAW.

Goedkoopste Akai MPK249 Review

 

Connecties en andere specificaties Akai MPK249

Hieronder zullen we een korte lijst met connectie opties opnoemen waar je uit kan kiezen bij de Akai MPK249:

  • Stroom en Stroom slot (hij kan echter aangedreven worden zonder een stroomadapter via USB)
  • USB to host
  • MIDI in en MIDI out
  • Expressie pedaal poort
  • Sustainpedaal poort

Omdat er geen geluiden uit een MIDI keyboard komen zijn er geen audio connecties.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

 

Hoe zit het met de concurrentie?

We hebben een Novation Launchkey 49, dus logischerwijze willen we in deze Akai MPK249 review dit MIDI keyboard vergelijken met een aantal Novation producten om te zien hoe hij presteert.

 

Akai MPK249 vs Novation Launchkey 49

Uiteindelijk geven we nog steeds de voorkeur aan de Launchkey (€199). We hebben niet alle knoppen nodig onder het scherm van de Akai MPK249 om de DAW te besturen en we denken dat een hoop mensen ze niet nodig hebben. Het voegt onnodige complexiteit toe en we denken dat de paar DAW besturingen op de Novation keyboards meer dan voldoende zijn.

De MPK249 heeft echter de arpeggiator en meer pads. Als je die features wilt, kies dan voor de Akai.

 

Akai MPK249 vs Novation Impulse 61

De Impulse 61 (€349) van Novation is nog een goede optie, maar hij komt meer in de buurt van de Launchkey. Het is ook belangrijk om op te merken dat Novation specialiseert in Ableton apparatuur, dus als je Ableton gebruikt dan kan je mogelijk het beste kiezen voor Novation voor een betere DAW integratie.

 

Akai MPK249 vs Advance 49 vs Max 49

Akai heeft een aantal andere 49 toetsen keyboards, zoals de Advance 49 en de Max 49. De Advance 49 verlegt echt de grenzen van wat een MIDI controller kan doen. Hij wordt geleverd met een virtueel instrument die je kan gebruiken, welke van te voren geïntegreerd is met de Advance 49. Dit maakt het een erg waardevol productie tool.

Qua interface ziet hij er veel meer professioneel uit, maar hij is ook iets duurder dan de MPK249 (€547), dus als je zonder de flair kan leven kan je je geld waarschijnlijk beter aan iets anders spenderen.

De Max 49 is veel meer vergelijkbaar met de MPK, alhoewel hij touch faders en een schommel functie heeft. Hij is ook helder rood, dus als je een fan bent van rood en het niet erg vindt om iets meer te betalen voor een paar extra features, dan is de Max 49 ook een goede keuze.

Beste Akai MPK249 Review

 

Conclusie Akai MPK249 review

De Akai MPK249 houdt de reputatie van het bedrijf in stand. Hij heeft misschien te veel features en is duurder dan sommige Novation concurrenten, maar hij is uniek.

Voor MIDI denken we echter dat we nog steeds de voorkeur geven aan Novation.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

We hopen dat je genoten hebt van deze Akai MPK249 review.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo