Roland LX7 review en LX17 review: fantastische piano’s

Dit zijn simpel gezegd de beste staande piano’s van Roland tot op heden. De Roland LX7 en LX17 werden begin vorig jaar aangekondigd naast de Roland HP603 en HP605 en zijn premium staande piano’s die spelers een geweldige speelervaring bieden. Roland maakt alleen maar digitale piano’s en dus geen akoestische piano’s zoals andere fabrikanten en dit maakt het voor hen mogelijk om al hun bronnen te focussen op het creëren van een digitale piano die zo goed mogelijk klinkt. In de laatste paar jaren heeft Roland verbeteringen doorgevoerd op het gebied van hun technologie om zowel het geluid als gevoel van hun instrumenten te verbeteren en beide modellen laten dat zeker weten zien.

Beide piano’s zien er vergelijkbaar uit en op papier lijkt het ook dat ze qua specificaties niet veel van elkaar verschillen. Dit is maar deels waar, want ja ze delen veel van dezelfde features en zelfs dezelfde geluidsbron, maar wanneer je de kleine verschillen tussen de twee modellen analyseert zal je zien dat er genoeg is om het prijsverschil van €1500 te rechtvaardigen (€3449 voor de LX7 en €4999 voor de LX17). In deze Roland LX7 review en vergelijking zullen we eerst een kijkje nemen naar de overeenkomsten en vervolgens de verschillen onder de loep nemen.

Roland LX7 review:

Overeenkomsten tussen de Roland LX7 en LX17

Geluid

Zowel de Roland LX7 en de LX17 hebben de meest recente incarnatie van de bekende SuperNATURAL technologie van Roland. In een notendop bootst deze het geluid van een piano na, in plaats van dat hij deze alleen maar afspeelt. Door het gedrag van een akoestische piano na te bootsen krijg je een veel meer authentieke en realistische speelervaring. Zoals eerder gezegd maakt Roland geen akoestische instrumenten en daarom zijn ze niet gebonden aan bepaalde secties van akoestische piano’s om daar een sample uit te halen. Het resultaat is een geluid dat net iets anders is dan andere digitale pianomerken (iets warmer en zachter). De LX7 en LX17 hebben beide een ongelimiteerd aantal polyfonen voor de pianogeluiden en voor de andere geluiden 384. Dit maakt het mogelijk om de meest gecompliceerde muziekstukken te spelen met alle expressies die je maar wilt.

Roland LX7 review

Een van onze favoriete dingen van de nieuwe Roland LX serie is het akoestische projectie systeem. De Roland LX7 en LX17 hebben meerdere speakers voor verschillende soorten geluiden. Het primaire pianogeluid komt uit de speakers in de klankkast, de resonantie die je normaal gesproken bij een akoestische piano krijgt komt uit de ruimtelijke speakers aan de bovenkant en alle mooie overtonen en hamergeluid komt van de nearfield speakers. Dankzij SuperNARTURAL reageren de piano’s uitstekend op de aanraking van de speler, zodat alle kleine nuances en harmonische overtonen die je hebt bij een akoestische piano uitstekend nagebootst worden door dit geweldige speakersysteem. Als je gewend bent aan het spelen met een akoestische piano, dan zal het switchen naar de LX7 of LX17 erg makkelijker zijn, omdat de juiste geluiden uit het juiste onderdeel van het instrument komen.

Gevoel

Roland heeft hun nieuwe PHA-50 keyboard geïntroduceerd, welke je terug kan vinden bij beide modellen. Zoals veel andere keyboard acties is deze gebaseerd op die van een akoestische vleugelpiano, maar de PHA-50 heeft deels houten en deels gegoten toetsen. Toetsen die volledig van hout zijn gemaakt hebben onderhoud nodig en een van de redenen waarom je waarschijnlijk op zoek bent naar een digitale piano, is het feit dat die geen onderhoud nodig hebben. Dat is waar de deels gegoten factor naar voren komt. De toetsen zijn gemaakt van hout en plastic en hebben een goede balans tussen echtheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid. Ze voelen geweldig aan om mee te spelen, wat je stijl ook maar mag zijn. Je drukt ze soepel in en ze keren terug naar hun oorspronkelijke positie zoals ze zouden moeten en zullen het jaren uithouden. Wat deze actie een nog meer realistisch gevoel geeft, is het feit dat je exact het geluid krijgt dat je verwacht van hoe licht of zachtjes je de toets indrukt. Dit komt wederom grotendeels door de SuperNATURAL technologie.

Features

Een vlugge blik naar de specificaties zal je laten zien dat beide modellen een totaal van 307 verschillende geluiden hebben. Deze worden allemaal aangedreven door dezelfde geluidsbron die je realistische geluiden van snaarinstrumenten, koperblazers en piano’s geeft. Beide modellen hebben 3D Ambience op de koptelefoon uitgang, wat je een rijk en krachtig geluid geeft, zelfs wanneer je zachtjes met je koptelefoon oefent. Voor songwriters is het ook erg makkelijk gemaakt, omdat je nu rechtstreeks naar USB kan opnemen. Dus als je plotseling inspiratie hebt, dan kan je het idee direct uitwerken. Een erg mooie feature van zowel de Roland LX7 als de LX17 is de Bluetooth connectiviteit. Combineer je smartphone of tablet met de piano om naast YouTube video’s te oefenen of je kan het zelfs gebruiken om muziek te streamen en te profiteren van het geweldige speakersysteem. Beide piano’s worden geleverd met 10 jaar garantie, wat je zeker gerust zal stellen dat je een kwalitatief instrument koopt.

Goedkoopste Roland LX7

Verschillen tussen de Roland LX7 en LX17

Roland noemt de LX17 hun meest luxueuze huispiano met de ultieme geluidservaring en hij heeft een aantal features die hem onderscheiden van zijn kleinere broertje. Dit alles bij elkaar betekent dat wanneer je die extra €1500 betaald, je een speelervaring krijgt die meer authentiek is. Het hele idee van een goede digitale piano is de essentie van een akoestische piano na te bootsen in een elektronisch pakket.

Extra speakers

De Roland LX7 heeft een three-way, zes speakersysteem. De LX17 heeft een four-way, acht speakersysteem. Je krijgt een paar nearfield hogetonen luidsprekers die niet op het goedkopere model zitten. Deze extra speakers voegen niet alleen extra diepte en rijkheid aan het geluid toe, maar werken ook samen met SuperNATURAL om ervoor te zorgen dat de geluiden uit de juiste plek komen. Afgezien van uiteraard het primaire pianogeluid zijn er nog een aantal andere geluiden die uit dit gebied komen, namelijke harmonische overtonen, snaar hamergeluid etc. Deze zal de speler het meest opmerken, dus om hier een extra setje speakers voor te hebben betekent dat je een nog meer authentieke speelervaring krijgt.

Functionerende deksel

Je kan de deksel op de Roland LX17 openen. Dit is ten eerste een mooie esthetische feature die je bij veel verschillende akoestische piano’s ziet. Maar wat belangrijker is, is dat wanneer je de deksel opent het geluid verandert. Het geluid wordt duidelijker, wat hetgeen wat bij een akoestische piano zou gebeuren nabootst. Je beweegt fysiek een deel van de piano en dit verandert onmiddellijk de karakteristiek van het geluid, dat is best gaaf.

De grootste piano van Roland

De afmetingen van de LX17 zijn groter dan de LX7. Dit houdt in dat hij een meer visuele impact zal hebben op je huis, studio etc. Beide piano’s hebben een klassiek, tijdloos design die bij elke decoratiestijl zullen passen, maar de LX17 is door zijn afmetingen net wat indrukwekkender. Met een iets grotere klankkast heb je ook meer ruimte voor het weerklinken van het geluid, wat een rijkere diepte aan je geluiden geeft.

Roland LX7 kopen

Conclusie Roland LX7 review

Als je een van deze piano’s koopt, dan zal je zeker erg blij zijn. Met de nieuwste versie van SuperNATURAL van Roland is het geluid meer authentiek, spelen is extreem dynamisch en expressief en het gevoel van de toetsen lijkt erg op die van een akoestische piano. Het three-way, zes speakersysteem van de Roland LX7 is erg goed, maar er is geen twijfel over mogelijk dat het four-way, 8 speakersysteem op de LX17 je net meer dat gevoel geeft dat je met een echt akoestisch instrument speelt. Hij heeft ook een meer visuele impact, dus als vrienden of familie langskomen, dan zullen ze hem zeker opmerken.

De Roland LX7 en LX17 zijn twee geweldige voorbeelden van premium digitale staande piano’s die spelers de mogelijkheid geven om te genieten van het maken van muziek, terwijl ze het volume kunnen aansturen en een grote verscheidenheid aan geluiden krijgen. De LX7 is beschikbaar in modern zwart, bruin walnoot en gepolijst ebbenhout. De LX17 is beschikbaar in gepolijst ebbenhout en gepolijst wit.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo