Roland LX17 review: fantastische piano

Vorig jaar werden we uitgenodigd door Roland om een evenement bij te wonen op een boot in Parijs. De reden dat we uitgenodigd werden, was de nieuwe piano serie van Roland, waaronder het vlaggenschipmodel de Roland LX17, wat het hoogtepunt is van hun nieuwste digitale piano technologie. We waren zeker geïnteresseerd, aangezien we een hoop speelplezier beleefd hebben met de LX15E. Naast het geweldige uitzicht en het heerlijke eten was het hoogtepunt van de trip de mogelijkheid om met de LX17 (en ook de LX7, HP603 en HP605) te spelen.

Roland LX17 review:

Eerste indruk

Roland LX17 review digitale piano

Dit is een geweldig, inspirerend instrument dat ervoor zal zorgen dat je beter en vaker gaat spelen. We hebben wel eens gezegd dat sommige digitale piano’s nu beter zijn dan akoestische piano’s (tot ongenoegen van sommige personen), maar nu durven we dat van de daken te roepen. De Roland LX17 klinkt 100 keer beter dan welke akoestische piano dan ook in dezelfde prijsklasse. Hij komt zelfs in de buurt van de beste Steinway of Bosendorfer vleugelpiano’s of een vers afgestelde Bluthner. Hoe de binnenkant van de LX17 werkt, betekent dat je hem kan laten klinken als elke piano waar je op kan komen.

Gevoel Roland LX17

En dat is niet het enige, want hij voelt ook als een goede akoestische piano. Het nieuwe stijl keyboard (welke het gevoel van een houten klavier met de duurzaamheid van gegoten materialen combineert) gedraagt zich als een echt piano keyboard op alle subtiele manieren dat andere digitale piano’s niet doen. De toetsen stuiteren bevredigend terug wanneer je complexe stukken speelt en het synthetische ivoor voelt net echt aan. De toetsen hebben zelfs de mogelijkheid om zweet te absorberen, zodat je niet de gladde toetsen krijgt die veel andere digitale piano’s wel hebben.

Geluid van de Roland LX17

Roland LX17 piano review

Het bedrijf vertelt graag uitgebreid waarom hun piano’s beter klinken (en dat kan je ook terugvinden op hun website), maar om een lang verhaal kort te maken komt het er op neer dat ze het geluid van een akoestische piano niet alleen opnemen, maar ook gepatenteerde software gebruiken om de manier waarop het geluid zich gedraagt na te bootsen. Dit lijkt misschien een klein technisch detail, maar het maakt echt een verschil wanneer je met de Roland LX17 speelt. Alle boventonen die je verwacht in een akoestische piano zijn aanwezig en de verschillende geluiden, resonanties en harmonieën communiceren met elkaar op de juiste manieren.

Alhoewel Roland er niet veel aandacht aan besteed in hun promotionele teksten, zijn alle andere geluiden ook geweldig, met een zeer bruikbare serie volle snaarinstrumenten, warme afgeronde akoestische bas, koperen trompetten en meer. Inclusief de pianogeluiden is er een totaal van 307 verschillende geluiden, welke uit zo’n beetje elk instrument bestaan die je maar op kan noemen.

Goedkoopste Roland LX17

Uitstraling Roland LX17

De Roland LX17 in gepolijste ebbenhout ziet er geweldig uit en straalt een klasse uit waarbij alle features die het een digitale piano uitstraling geven discreet verborgen worden. Hij is ook verrassend compact met afmetingen van 141 x 47 cm. Mocht je meer een fan zijn van een gepolijste witte afwerking, dan hoef je je daar geen zorgen over te maken, want ook dit biedt Roland aan.

Garantie Roland LX17

Een goede indicatie van de hoeveelheid vertrouwen die een fabrikant in zijn producten heeft, is de soort garantie die ze aanbieden. Roland biedt een garantie van 10 jaar, wat geweldig is en je genoeg vertrouwen zou moeten geven dat deze digitale piano het lang uit zal houden.

Bonus features Roland LX17

Zoals je waarschijnlijk wel gemerkt hebt zijn we een enorme fan van de Roland LX17 als een instrument. Wat het echter echt afmaakte voor ons, was de toevoeging van Bluetooth technologie, waarmee je dus draadloos geluid kan streamen van je iPhone, iPad of Android apparaat naar de speakers (of de koptelefoon uitgang). Roland brengt dit op de markt als een makkelijke manier om achtergrond muziek af te spelen (van bijvoorbeeld YouTube), zodat je mee kan spelen en pianolessen rechtstreeks naar de unit te streamen (wat geweldig is), maar volgens ons betekent het veel meer dan dat.

Voordat televisies en game consoles populair werden, waren piano’s traditioneel het middelpunt van elk huis. Wij zien de LX17 als een versie van dit van de 21ste eeuw. Je kan hem niet alleen gebruiken om muziek af te spelen, maar ook om muziek te streamen. Met een van deze (en gezien de geweldige geluidskwaliteit van de speakers) heb je niet meer een ander geluidssysteem in je kamer nodig. Heb je even genoeg van het oefenen? Ga lekker op de bank zitten en stream muziek vanaf je telefoon. Hij is zelfs luid genoeg voor feestjes.

Nog een geweldige feature is dat het openen en sluiten van de deksel de piano in- en uitschakelt. Het is zo’n simpel idee, maar het is nog nooit eerder gedaan op de digitale piano en is zeer logisch (zowel ergonomisch als ecologisch).

Prijs

Op het moment van schrijven van dit artikel (april 2016) is de LX17 verkrijgbaar voor €4999. Dat lijkt mogelijk veel geld en dat is het ook, maar het is een instrument die je huis zal transformeren en je zal inspireren om vele jaren zowel te genieten van het spelen en luisteren van muziek.

Roland LX17 review

Conclusie Roland LX17 review

Een van de punten die Roland benoemde in hun presentatie was dat zij in tegenstelling tot andere grote digitale piano fabrikanten geen akoestische piano’s maken. Hun focus is altijd op digitale technologie geweest. Dit kan je zien als negatief, maar wij waren aardig overtuigt dat het tegenovergestelde waar is. Ze zijn niet een traditionele pianomaker die nu focussen op de digitale technologie, maar een digitaal technologie bedrijf die deze technologie nu in piano’s stopt. Hun talent als een bedrijf ligt in de onderzoek en ontwikkeling die vereist is om het meeste te halen uit de wonderen van moderne technologie. Daarom staan ze er beter voor dan wie dan ook om die technologie te gebruiken en ze kunnen focussen op hun doel om de meest nauwkeurige reconstructies van traditionele instrumenten te maken. Met de Roland LX17 is er geen twijfel over mogelijk dat ze dat doel bereikt hebben en nog veel meer dan alleen dat.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo