Roland HP507 & Roland LX 15 review

De HP507 & LX15 zijn sterk aan te bevelen. Dit zijn Rolands topklasse instrumenten.

Het bedrijf Roland, opgericht in Japan in 1972, produceert al jarenlang betrouwbare digitale piano’s van hoge kwaliteit en wordt over de hele wereld erkend als marktleider in digitale piano- en keyboardtechnologie, waar zowel professionals als beginners graag mee werken. Ik heb zelf professionele piano’s en keyboards van Roland in mijn bezit gehad en bespeeld en beschouw Roland als een van de beste merken op de markt. Rolands nieuwste topklasse staande meubelpiano’s zijn de HP507 en LX15 en geloof het of niet, deze piano’s worden gebouwd in de VS. Deze twee piano’s zijn verkrijgbaar voor € 2200 – € 4800 (discountwinkelprijs op internet in Nederland) en zijn identiek in technologie en functies. Het enige verschil is dat

 • de LX15 uitgevoerd wordt in een gelakte, moderne behuizing en iets meer audiopower heeft. Bovendien opent het deksel van de LX15 als dat van een minivleugel, zodat het geluid omhoog beweegt, de piano uit, net als bij een vleugel of een grotere staande piano.
 • De HP507 heeft een traditionelere behuizing en is ook verkrijgbaar in goedkopere satijnafwerking.

Beide piano’s klinken behoorlijk indrukwekkend (in elk geval in mijn oren!) en zijn stimulerend om te bespelen, vooral als je al een tijdje piano speelt en voldoende ervaring hebt om te weten hoe een piano hoort te klinken en hoort aan te voelen. Roland produceert ook een lijn met lager geprijsde meubelpiano’s, genaamd de RP en F series, die voor minder verkocht worden en een serie digitale vleugels, genaamd de RG en V piano’s, die zeer indrukwekkend zijn en in geselecteerde pianowinkels zoals bax shop te koop zijn.

Klik hier voor meer info & prijzen van de HP507 & de LX 15

LX15 vs HP507

De Roland LX 15 is de compacte, staande moderne meubelversie van de Roland HP507 en is verkrijgbaar in twee uitvoeringen; ofwel gelakt ebbenhout ofwel gelakt wit, allebei erg aantrekkelijk en absoluut mijn favoriet van alle Roland modellen. Het deksel van dit model beweegt ook omhoog (en laat daardoor een sjiek ogend roodvilten interieur zien) en laat het geluid aan de bovenkant naar buiten komen, net als bij een minivleugel. De key cover heeft een slow-close vouwmechanisme, wat erg fraai is. De LX15 is de duurste piano van alle Roland modellen (€ 6600 of ongeveer € 4750 tegen discountprijs online). De LX15 bevalt me, ondanks de prijs, echter erg goed, omdat het geluid als je op deze staande meubelpiano speelt zelfs nog meer aanwezig klinkt en het design van de piano je het gevoel geeft dat je een echte akoestische piano bespeelt. Sommige mensen vragen zich wellicht af “misschien kan ik voor die prijs ook beter een echte akoestische piano kopen?” Dat is een terechte vraag. Persoonlijk speel ik ook op staande piano’s en vleugels van Yamaha, Kawai, en Steinway, dus ik weet wat het is om op akoestische piano’s te spelen.  Ik zou op deze vraag echter antwoorden dat de Roland LX15 je een geweldige hoeveelheid pianogeluid en toetsaanslagcontrole geeft en je tegelijkertijd in staat stelt om voor jezelf te oefenen met headphones, zodat niemand anders er last van heeft. De speelbelevenis is in mijn beleving erg natuurlijk en vergelijkbaar met het bespelen van een goede vleugel of staande piano. Deze digitale piano’s van Roland kunnen zelfs de concurrentie aan met populaire akoestische staande piano’s die leraren gebruiken, zoals de beroemde Yamaha U1 en U3, en Kawai K3 en K5 en enkele minivleugels van Yamaha en Kawai. Dit komt door Rolands nauwkeurige en realistische toetsrespons, dynamiek van pianoklanken en een natuurlijke speelbelevenis die moeilijk te vinden is bij andere digitale piano’s.

De digitale piano’s van Roland hebben ook een USB-poort zodat je je piano met je computer of iPad kan verbinden voor handige educatieve apps en software zoals programma’s voor het componeren en printen van je eigen muziek terwijl je speelt, het gebruiken van ingebouwde opname- en afspeelfuncties om je te helpen muziekstukken beter te leren spelen en natuurlijk het pure plezier van het spelen met de andere instrumentklanken op de piano, waarmee je muziek kan maken op een bijzondere manier die niet mogelijk is bij een akoestische piano. Op deze manier kun je genieten van prima pianogeluid en pianospel en tegelijkertijd technologieën gebruiken die je nog meer zullen motiveren om muziek te willen spelen. En dat is natuurlijk altijd goed.

Subtiele nuances en snaarvibraties van een echte akoestische vleugel 

Roland heeft duidelijk z’n uiterste best gedaan op de HP507 en LX15 en heeft wat duurdere, door Roland gepatenteerde technologie gebruikt om o.a. subtiele nuances en de snaarvibraties van een echte akoestische vleugel in deze piano’s te verwerken. De piano’s klinken geweldig dankzij een sampling technologie die de klanken van beroemde vleugels uit heden en verleden (waaronder een Steinway vleugel) reproduceert. Deze nieuwe technologie reproduceert ook de akoestische pianoklanken, het klankbord en het gedrag daarvan, fysieke klankkastresonantie, pedaalreactie en resonantie, controle over toetsaanslag en digitale controle met een virtueel pianodeksel dat opent en sluit.

De Roland toetsaanslag heeft 3 sensoren per toets (net als Yamaha en Kawai) en wat in mijn oren een uitzonderlijk goede sampling technologie voor piano- en andere instrumentklanken voor een breed dynamisch bereik dat je duidelijk hoort als je speelt. Dit aspect vind ik echt een pluspunt. Je kan jezelf echt uitdrukken op deze piano’s en het gevoel hebben op een echte piano te spelen, zoals ik eerder al schreef. De toetsen zelf zijn van plastic op alle modellen, terwijl Yamaha en Kawai houten toetsen hebben op enkele van hun duurdere modellen. Echter, het is helemaal geen nadeel om plastic toetsen te hebben, zolang het goede toetsen zijn die realistisch gegradeerd zijn (een realistische toetsgevoeligheid hebben), wat het geval is op de Roland piano’s. Sterker nog, enkele van mijn huidige favoriete piano’s hebben geen houten toetsen en ik heb een geweldige speelervaring als ik deze piano’s bespeel. Ik geef zelfs de voorkeur aan deze piano’s.

Geweldige toetsaanslag

De toetsaanslag op de Roland piano’s simuleert ook de beweging van de toetsaanslag van een vleugel met een repetitiemechanisme, waarmee je een grotere toonrepetitie en dynamiek kan bereiken. Deze toetsbeweging bootst de toetsaanslag van een vleugel na, in plaats van die van een staande piano. Van de grote merken hebben alleen Roland en Kawai dit feature in hun piano’s in dezelfde prijsklasse. Wanneer je de toetsen op een echte vleugel indrukt, voel je een lichte weerstand als de toets ongeveer halverwege is. Dit noemen we het repetitiemechanisme. Over het algemeen hebben staande akoestische piano’s dit niet, maar vleugels dus wel. Is dit mechanisme noodzakelijk om piano te spelen? Hm… niet echt… maar het is wel cool om te hebben, want het geeft je nog betere repetitie en nauwkeurigheid bij het spelen, vooral als je een wat meergevorderde speler bent. De pianotoetsen zijn afgewerkt met een laagje synthetisch ivoor, dat het gevoel van oudere akoestische pianotoetsen (die van echt ivoor waren) nabootst. Dit laagje helpt ook het zweet van je vingers te absorberen, waardoor je soepeler kan spelen. Het ziet er ook wat sjieker uit dan toetsen die gewoon helemaal wit zijn. Ik vind het persoonlijk een prettige ervaring op deze toetsen te spelen.

Sneller dan de toetsen van andere merken

De toetsen op een Roland piano bewegen en spelen over het algemeen, naar mijn mening, wat sneller dan de toetsen van andere merken zoals de hoger geprijsde staande meubelpiano’s van Yamaha en Kawai. Dit kan een pluspunt zijn, afhankelijk van het soort muziek dat je speelt, je speelstijl en je behoeften. Roland heeft in totaal drie verschillende systemen voor toetsaanslag, namelijk de Ivory Feel-S action in de HP503, wat niet zo’n goed systeem is als Rolands beste toetsaanslagsysteem PHAIII Ivory Feel toetsaanslag in de mid range HP505 en de HP507 en LX15. Roland gebruikt hun goedkopere Ivory Feel-G key action in de modellen onder de € 1500, wat mij persoonlijk niet goed bevalt (de toetsaanslag is namelijk een beetje langzaam bij het indrukken, met name op de zwarte toetsen). Ik ben blij dat dit systeem niet gebruikt is in de HP en LX modellen. De goedkoopste HP503 Ivory Feel-S toetsen zijn anders ontworpen en geproduceerd dan toetsen van de andere modellen en gebruiken toetsen uit een stuk in plaats van tweedelige gelamineerde toetsen, die sterker zijn en die je vindt in het PHAIII advanced action van de HP507 en LX15. De tweedelige gelamineerde toets met metalen ondersteuning is een steviger en duurzamer systeem dat ik heel goed vind. Ik zou als ik de keuze had zeker voor dit systeem kiezen en niet voor de goedkoopste HP503.

Identieke functies bij de HP507 & LX 15

De HP507 en LX15 hebben identieke functies, waaronder een 128-stemmige polyfonie, wat meer dan genoeg toongeheugen lijkt om complexe muziek op geavanceerd niveau te spelen en twee instrumentlagen met elkaar te combineren. Rolands gepatenteerde technologie lijkt potentiele toonuitval te kunnen voorkomen die anders voor zou kunnen komen als je complexe muziek speelt. Hoewel een aantal andere grote pianomerken nu een 256-stemmige polyfonie in hun duurdere modellen verwerken, is een 128-stemmige polyfonie over het algemeen meer dan voldoende, zelfs als je, zoals ik eerder schreef, complexere muziek speelt. Ik heb hier nooit een probleem mee gehad op Roland piano’s.

De HP en LX modellen hebben vele andere instrumentklanken (de meeste daarvan vrij realistisch), verdeeld over 5 knoppen op het control panel boven het keyboard. Onder deze klanken zijn 16 verschillende akoestische piano’s, 10 elektrische piano’s, 14 strijkinstrumenten en 307 andere instrumentklanken (zo ongeveer alles dat je je kan bedenken, zoals orgels, banjo’s, synthesizers, saxofoons, trompetten, gitaren, sitars, drums, enz.) In totaal zijn er maar liefst 347 instrumentklanken! Je kan alle instrumentnamen en andere functiebeschrijvingen op het LCD display, wat heel handig is voor het tonen van relevante informatie.

Display

De HP507 en LX15 hebben iets betere displays dan de goedkopere piano’s van Roland die ik in een eerdere blogpost gerecenseerd heb. Je kan de toon van deze piano’s aanpassen door de helderheid van de piano en de andere instrumentklanken te vergroten of te verminderen en je kan elke 2 willekeurige instrumenten met elkaar combineren of het keyboard in tweeën splitsen. De piano’s hebben ook een duet twin piano feature, waarmee je het keyboard van 88 toetsen elektronisch kan verdelen in twee identieke keyboards van 44 toetsen, waarmee je dezelfde noten in dezelfde toonsoort kan spelen, zodat twee mensen tegelijkertijd dezelfde muziek op de piano kunnen spelen. Dit is een handig feature voor leraren en studenten, ouders en kinderen, enz. Veel andere topmerken hebben dit feature ook verwerkt in hun piano’s. De HP507 en LX15 hebben 100 niveaus van toetsgevoeligheid, zodat je veel controle hebt over de manier waarop het geluid reageert op jouw aanraking als je de toetsen bespeelt. Met andere woorden, je kan de reactie van het geluid aanpassen aan je speelstijl, afhankelijk van de kracht waarmee je normaal gesproken de toetsen aanslaat. Dit is niet alleen handig voor professionele pianisten, maar ook voor beginners.

Audiosystemen van deze Roland piano’s

Wat de ingebouwde speaker/audiosystemen in deze modellen betreft, heeft de

 • HP507 in totaal 140 watts audio power verdeeld over 4 versterkers en 6 speakers,
 • en heeft de LX15 in totaal 160 watts audio power verdeeld over 4 versterkers en 6 speakers.

De HP507 en LX15 zijn hogere piano’s, zodat de 6 speakers in de piano’s zo gepositioneerd zijn dat er

 • twee aan de bovenkant zitten,
 • twee naast het keyboard
 • en twee aan de onderkant.

Dit systeem benadert het nabootsen van een akoestisch pianogeluid op een realistischer manier en het maakt echt dat de piano’s uitstekend klinken. Het is dus niet alleen de audio power van het interne audiosysteem zelf, maar ook de plaatsing van de speakers en de manier waarop de individuele pianoklanken door deze versterkers en speakers geprojecteerd worden waardoor deze piano’s zo goed klinken. Roland zit al jaren in het vak en heeft dus ruime ervaring op dit gebied. Deze piano’s laten dat goed zien.

Goede pedaalervaring

Wat de pianopedalen betreft; deze bewegen vrij soepel en het voelt goed als je ze intrapt. De pedalen vervullen de drie traditionele pedaalfuncties van reguliere akoestische piano’s (demper/sustain, sostenuto, en zacht). De pedalen werken beter dan op andere digitale piano’s die ik bespeeld heb en ze bootsen een goede pedaalervaring redelijk goed na met een halfpedaalfunctie met langere sustaintijd dan andere digitale piano’s. Hierdoor heb je meer sustainniveaus en heb je ook daadwerkelijk het gevoel dat het pedaal fysiek van weerstand verandert wanneer je het intrapt. Roland noemt dit feature Progressive Damper Action. Goede pianopedalen zijn belangrijk, vooral voor meergevorderde spelers. Roland levert hierin een goede prestatie.

Er is een digital MIDI recorder ingebouwd in beide modellen, met 3 tracks voor opname en afspelen (voor tot 3 verschillende instrumenten), waarmee je de muziek op een USB-stick kan opslaan, wat erg cool is.  Er is ook een audio wav-bestand recorder waarmee je op kan nemen en af kan spelen op CD-kwaliteit, waarmee je de muziek exact kan weergeven om mee te kunnen spelen of het op te slaan op een USB-stick om op je computer verder te bewerken of aan je vrienden te e-mailen zodat zij je op hun computers kunnen horen spelen. Daar kun je een hoop lol mee beleven. Je kan ook een ander instrument of een microfoon op de piano’s aansluiten en de muziek die dat instrument speelt opnemen en combineren met de pianomuziek. Je kan ook het transponeerfeature op de piano’s gebruiken om je eigen opname (inclusief de externe audiobron) te transponeren naar een andere toonsoort of de snelheid van de muziek aan te passen. Zelfs de afspeelsnelheid van MIDI en audiobestanden kun je versnellen of vertragen, wat heel erg gaaf is, omdat de meeste digitale piano’s dit niet kunnen met audio WAV-bestanden. Dit betekent dus dat je mee kan spelen met je favoriete CD, direct op je piano, en het kan vertragen tot 75% van de oorspronkelijke snelheid om het beter te kunnen leren spelen, terwijl het nog steeds goed klinkt. (ik heb dit feature zelf uitgeprobeerd en het klinkt echt heel goed) Ik heb op nog geen enkel ander merk dat audio opname en afspeelfuncties heeft deze audio/CD song tempo control gezien.

General MIDI-bestanden

Zowel de Roland HP507 als de LX15 spelen General MIDI-bestanden van een USB-stick, wat een geweldig feature is dat ik vaak gebruik in mijn eigen studio. Het General MIDI-format maakt het mogelijk het pianogedeelte van een muziekstuk met een band of orkest mee te spelen en met  meerdere instrumenten tegelijkertijd samen te spelen, terwijl je bekende pianoboeken of een van de duizenden populaire liedjes die je op Internet vindt gebruikt. Roland geeft je een aantal andere nuttige mogelijkheden op zijn piano’s om muziek op te nemen en af te spelen om beter te leren spelen. Deze opties kunnen belangrijk zijn als je muziek probeert in te studeren, of je nu een professional of een beginner bent. Dit is echter geen verrassing, want Roland bouwt al sinds jaar en dag professionele recorders en educatieve hulpmiddelen voor musici, leraren en leerlingen die ze thuis of in de studio gebruiken om hun muziek effectiever in te kunnen studeren. Als je hier meer over weten, neem dan gerust contact met mij op.

Bekijk hier de beste prijs van de HP507 & de LX 15

iPad voor nog meer interactieve leersessies

Alle Roland HP en LX modellen (inclusief de goedkopere Roland HP505 en HP503) kun je direct verbinden met je iPad voor nog meer interactieve manieren om te leren over muziek en piano spelen. Ik gebruik de verschillende educatieve iPad apps veel in mijn studio. Ze zijn leuk om te gebruiken geven je een unieke en vernieuwende visuele methode om interactief bezig te zijn met piano leren spelen en oefenen. Een uniek feature van de Roland HP en LX piano’s is dat je ze draadloos kan verbinden met je iPad door middel van een optionele  Roland draadloze USB adapter en een speciale door Roland gebouwde educatieve iPad app voor goede interactieve manieren om je vaardigheden op de piano te vergroten. Zonder draadloze verbinding zou je een speciale kabel/iPad connection kit gebruiken, zoals je ook op andere piano’s je iPad met de piano zou verbinden. Het draadloze feature is een sterk feature (aannemende dat je een WIFI netwerk in huis hebt) en vermindert het aantal kabels dat met elkaar in de knoop kan raken.

De look van een akoestische piano

De HP507 en LX15 zien er bijna uit als echte akoestische piano’s dankzij hun design en extra hoogte. De HP507 heeft bovendien een design feature met een uitschuifbare key cover waarmee je ook alleen het control panel kan bedekken terwijl je speelt (in plaats van het hele keyboard). Hierdoor ziet de piano er netjes en overzichtelijk uit, in plaats van dat het control panel voortdurend zichtbaar is. Dit ziet er goed uit en werkt ook prima, hoewel ik persoonlijk maar zelden gebruik zou maken van dit feature omdat ik de knoppen en features op het control panel te vaak nodig heb tijdens het spelen. De key cover zou mij alleen maar in de weg zitten als hij het control panel bedekte. Maar voor degenen die simpelweg piano willen spelen en meestal maar 1 geluid nodig hebben, is dit een aardig extraatje in het design.

Conclusie van de Roland HP507 review & Roland LX 15 review

Al met al vind ik deze Roland piano’s erg fijn en kan ik ze aanbevelen. Ze hebben een

 • simpel, redelijk gebruiksvriendelijk control panel dat je recht voor je ziet (in plaats van aan de zijkant),
 • de toetsaanslag is prettig en beweegt goed,
 • de pianoklanken zijn erg goed en hebben een breed dynamisch bereik dat gevoelig is voor de druk waarmee je de toetsen aanslaat en soepel beweegt,
 • er zijn vele andere instrumentklanken,
 • de behuizing en kleuren zijn voor de meeste mensen aantrekkelijk (gelakt ebbenhout is mijn favoriet)
 • en de features zoals opname en afspelen zijn leuk en nuttig.

De HP507 en LX15 zijn zo goed als dezelfde piano’s, op het design en kleuren van de behuizing na. Als budget geen probleem was, zou de LX15 in de gelakte ebbenhouten uitvoering mijn voorkeur hebben. Deze uitvoering vind ik er echt fraai uitzien. Overigens heb ik piano’s met een vergelijkbaar design van andere merken voor veel minder geld gezien, maar bij het bespelen van deze piano’s merkte ik al snel dat ze niet eens in de buurt komen van de kwaliteit van deze Roland piano’s, vooral wat geluid en toetsaanslag betreft. Over het algemeen krijg je toch waarvoor je betaalt…

Uiteindelijk komt het erop neer dat als je op zoek bent naar een bevredigende speelbelevenis zonder een grote hoeveelheid digitale features die je misschien niet vaak gebruikt (geen drumritmes bijvoorbeeld, geen automatische akkoorden), dan zijn de Roland HP507 en de Roland LX 15 piano’s, afhankelijk van je budget, geweldige opties die ik je van harte aanbeveel.

Bekijk hier de beste prijs van de HP507 & de LX 15

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo