Arturia KeyLab 49 review

Beste Arturia KeyLab 49 Review
8

€196,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Arturia KeyLab 49 review
Arturia KeyLab 49 review
€196,00
Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/05/26 12:31 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

We hebben recent de mogelijkheid gehad om de Arturia Keylab 49 uit te proberen en in deze Arturia KeyLab 49 review zullen we deze synth uitgebreid bespreken. En om je te helpen een geïnformeerde beslissing te maken, zullen we ook de tijd nemen om de Keylab te vergelijken met andere noemenswaardige synthesizers gemaakt door Novation en Akai.

Arturia KeyLab 49 review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief
  • Gewogen toetsen voelen geweldig aan en zijn leuk om mee te spelen;
  • Analog Lab is een fantastisch programma met een schatkist voor klassieke synthgeluiden;
  • De trigger pads voelen geweldig aan en zijn makkelijk om toe te wijzen.
Negatief
  • Een beetje duur;
  • Mogelijk niet zo geschikt voor personen die houden van pop en EDM-muziek als andere opties.

Waarom de Arturia KeyLab 49?

Arturia is traditioneel bekend om hun getrouwe software-creaties van analoge synthmodules van weleer. De Arturia V-collectie bevat een aantal van de beste software synthcreaties van klassieke Moogs, de Jupiter-8 en veel andere tijdlijn analoge synths en gedurende een lange tijd was dat wat Arturia deed.

Beste Arturia KeyLab 49 Review

Toen kwamen de MicroBrute en MiniBrute. Deze hardware synthesizers veranderde de perceptie die veel enthousiastelingen over het bedrijf hadden en hun interne focus leek tijdens dit proces ook te veranderen. Sommige maakte zich zorgen dat dit het einde zou betekenen voor de soft synth krachtpatser waar ze zo van waren gaan houden, maar deze zorgen werden het stilzwijgen opgelegd met de lancering van de Minilab en grotere KeyLab.

De KeyLab 49 is specifiek gebouwd met Analog Labs en de Arturia V-collectie in gedachten en de manier van Arturia om hardware en software samen te bundelen. Dit is een keuze die veel andere bedrijven in de laatste jaren gemaakt hebben, zoals Native Instruments met hun Komplete-collectie. Het software gedeelte, Analog Lab 2, bevat 5000 geluiden die gehaald zijn uit de verscheidene emulaties van het bedrijf.

Algemeen overzicht van de Arturia KeyLab 49

De KeyLab 49 heeft een opvallende uitstraling, wat refereert aan de vele analoge synthmachines waar zijn geluiden op gebaseerd zijn. Vanaf het begin kan je direct zien dat bouwkwaliteit een van de belangrijkste focuspunten van het bedrijf was.

Dit is een welkome afwijking vergeleken met de vele concurrenten van Arturia, welke meer focussen op het maken van goedkope, breekbare MIDI-controllers om de prijs zo laag mogelijk te maken. De behuizing zelf is redelijk zwaar, wat nog een teken is van de kwalitatieve materialen die gebruikt worden in de constructie. De houten uiteinden aan beide kanten van het keybed zijn gemaakt van echt hout en het primaire chassis is volledig van metaal gemaakt, wat twee dingen zijn waar het overgrote deel van de MIDI-controllers niet mee kunnen concurreren.

Goedkope Arturia KeyLab 49 Review

Als de eerste indruk belangrijk voor je is, dan zal de Keylab je nooit teleurstellen. Alle van de verscheidene knippen, schuifregelaars en draaiknoppen voelen professioneel, stevig en soepel aan tijdens gebruik en we vonden dat alles op een erg georganiseerde en speelbare manier was ingedeeld.

Het keybed zelf is uitstekend en zijn aanslaggevoelige toetsen hebben een bijna perfecte hoeveelheid weerstand voor hun gewogen action. De toetsen ondersteunen ook aftertouch en voelen gewoonweg geweldig aan.

Er is een LCD-scherm met 32 tekens en deze is duidelijk, helder en makkelijk om te lezen, zelfs vanaf een hoek. Tot slot zijn er 16 trigger pads aan de rechterkant van het keyboard welke groot en makkelijk om te spelen zijn. Deze zijn ook backlit en hetzelfde geldt voor alle andere knoppen aan de voorkant, wat een kleine maar mooie toevoeging is.

Instellen en compatibiliteit

Arturia KeyLab 49

De KeyLab 49 kan zonder al te veel gedoe met zo’n beetje elke DAW verbonden worden. Voor deze review hebben we hem getest op Logic Pro X en het instellen was erg makkelijk. De controller werd direct herkend en vanaf daar hoefden we alleen maar een paar geluiden te laden en te beginnen.

Het instellen van de verschillende functionaliteiten, zoals modwiel, de 9 schuifregelaars en de 10 schakelaars was ook erg eenvoudig, alhoewel dat mogelijk deels komt dat de uitstekend Smart Learn functionaliteit van Logic.

Als je alles wat meer op basis van je eigen voorkeuren in wilt stellen, dan maakt MIDI Control Center van Arturia het redelijk makkelijk om je eigen opties te selecteren voor de verschillende schuifregelaars en schakelaars en we kwamen erachter dat het voornamelijk goed werkt met Analog Lab.

Geluiden van de Arturia KeyLab 49

De gebundelde geluiden die geleverd worden met de KeyLab zijn volgens ons het belangrijkste onderdeel, ondanks de uitstekende bouwkwaliteit en speelbaarheid van de controller. Het is daarom geweldig dat Analog Lab 2 makkelijk de beste collectie van klassieke synthesizeremulaties is die we ooit zijn tegengekomen.

De klanken en diepte die vertoond worden in de 5000 meegeleverde presets lijken erg veel op het echte ding en afgezien van de krankzinnig CPU-intensieve, maar geweldige u-He Diva synth, is het mogelijk een van de meest diverse collecties van analoge synthgeluiden die vandaag de dag beschikbaar is.

Al deze geluidsetjes zijn opgedeeld per instrument, geluid, ontwikkelaar en genre, wat erg handig is, aangezien door 5000 geluiden werken zonder enige richting een aardig slopende taak zou zijn.

Goedkoopste Arturia KeyLab 49 Review

Naast deze functionaliteit kan het programma ingesteld worden in multi-modus, wat het mogelijk maakt om meerdere verschillende geluiden samen te voegen om diepte en kleur aan je creaties toe te voegen. Je kan Analog Lab ook als een op zichzelf staand programma gebruiken, als je de voorkeur aan die manier geeft. Dit zou voornamelijk erg handig zijn voor live-situaties en gecombineerd met de multi-modus kan je een krachtige synth stack met alleen dit programma hebben.

Binnen Analog Lab heeft elke preset een aantal parameters die beschikbaar zijn om het geluid aan te passen en veranderen, met diepere aanpassingen beschikbaar door de specifieke synthesizeremulaties voor de preset via Arturia te kopen.

Deze zijn zeker krachtig, maar als je niet van plan bent om te ver te gaan op het gebied van geluidsontwikkeling, dan zal je waarschijnlijk tevreden zijn met de opties die meegeleverd worden in het basisprogramma. Met dit alles willen we zeggen dat de presets zelf al fenomenaal klinken.

Arturia KeyLab 49 Review

Arturia ontvangt nu al jaren enorm veel lof voor hun emulaties, waarbij ze met liefde legendarische producten recreëren, zoals de Roland Jupiter 8, Oberheim SEM en de altijd populaire MiniMoog. Veel van de presets die direct beschikbaar zijn, zijn geweldig en hoeven niet aangepast te worden om te gebruiken.

Als je echter wat spaart om de aparte emulaties aan te schaffen, dan zijn er een aantal belonende dieptes die bereikt kunnen worden door wat tijd te spenderen aan het spelen met de geluidskwaliteiten van veel van de synths.

Van alle eigenschappen in Analog Lab, is het pakket met effecten waarschijnlijk het minst indrukwekkend. De standaard aanbiedingen van reverb, chorus, flanger, delays en andere effecten zorgen voor een lijst die redelijk wat variëteit biedt, maar al met al weinig diepte. Dit is uiteraard niet een groot probleem voor personen die van plan zijn om het programma via een DAW te gebruiken, want de kans is dan namelijk groot dat je in plaats daarvan een eigen voorkeur van op zichzelf staande effecten hebt.

Arturia KeyLab 49 vs Concurrentie

Er zijn vandaag de dag een hoop betaalbare MIDI-controllers met gebundelde software beschikbaar. Genoeg van deze kunnen gevonden worden voor een lagere prijs dan de KeyLab, welke verkrijgbaar is vanaf €349. Je moet ook de muziekstijl die je wilt maken in overweging nemen, aangezien de KeyLab verscheidene eigenschappen heeft die meer gericht zijn op genres zoals Synthwave en andere door retro geïnspireerde muzikale ontdekkingen.

Dan zijn er ook nog de gewogen toetsen, welke geweldig zijn, maar mogelijk niet bij iedereen in de smaak zullen vallen.

Laten we eens een kijkje nemen naar vier keyboards in deze Arturia KeyLab 49 review die het vuur aan de schenen van de Arturia KeyLab 49 kunnen leggen.

Akai MPK49 vs Arturia KeyLab 49

De MIDI-controllers van Akai zijn een aantal van de meest populaire die vandaag de dag gebruikt worden en dan voornamelijk voor EDM en popproductie. We moeten toegeven dat dit een flinke afwijking vergeleken met de meer op retro geïnspireerde eigenschappen en uitstraling van KeyLab is, dus deze twee zijn eigenlijk gemaakt voor twee verschillende soorten publiek.

De Akai is met een vanaf prijs van €420 ook iets duurder. Voor de extra kosten krijg je half-gewogen toetsen, alhoewel het het waard is om op te merken dat de Arturia KeyLab een gewogen keybed heeft. Dit is iets dat erg belangrijk is voor pianisten en andere personen die gewend zijn aan de traditioneel gewogen stijl toetsen, dus als dat voor jou geldt, dan kan je beter bij de KeyLab blijven.

Als je EDM en pop je ding zijn, dan is het goed om te weten dat de Akai gebundeld wordt met software dat daar meer op gericht is, dus dat is mogelijk hetgeen wat je uiteindelijk overhaalt.

Akai MPK249 vs Arturia KeyLab 49

Akai MPK249

De Akai MPK249 is de volgende stap na de MPK49 en biedt 16 in plaats van 12 trigger pads. Deze pads zijn ook verlicht, waardoor ze er veel mooier uitzien (als dat belangrijk voor je is).

Veel personen hebben opgemerkt dat de pads op zowel de MPK49 als de MPK249 niet geweldig zijn, terwijl de KeyLab continue de hemel in geprezen wordt op dit gebied. Dus als je op zoek bent naar iets om een hoop beats op te creëren, dan is Arturia mogelijk de beste keuze.

Novation Impulse 49 vs Arturia KeyLab 49

Novation Impulse 49 Review

De Novation Impulse is een ouder product die voor het eerst uitgebracht werd in 2011. De keyboard controller heeft een solide gebouwd keybed die volgens sommige gebruikers veel beter aanvoelt dan de KeyLab, welke een beetje een horizontale schommeling heeft.

Op het gebied van eigenschappen is dit een beetje een allegaartje. De Impulse 49 heeft 8 aanslaggevoelige pads, 8 toewijsbare draaiknoppen en 9 schuifregelaars. De KeyLab heeft ondertussen 16 aanslaggevoelige pads, 10 draaiknoppen en 9 schuifregelaars. Niet een enorm verschil, maar de dubbele hoeveelheid pads zullen sommige gebruikers zeker overhalen naar Arturia.

Novation Launchkey 49 vs Arturia KeyLab 49

MIDI Controllers Novation Launchkey 49 MK2

De Launchkey 49 is een van de meest betaalbare MIDI-controllers met 49 toetsen die momenteel beschikbaar is, wat zeker veel beginners over zal halen die net in de wereld van muziekproductie stappen. Het keyboard heeft synth-action toetsen, in tegenstelling tot de gewogen op de KeyLab en andere digitale piano’s met gewogen toetsen.

Als je van plan bent pianistisch te spelen, dan is het aanbod van Arturia waar je voor moet kiezen, maar als pop, rock of EDM wederom je ding is, dan werkt de synth-action mogelijk in je voordeel. Met een vanaf prijs van €175 biedt de Launchkey enorm veel waarde.

Conclusie van deze Arturia KeyLab 49 review

Arturia heeft een functionele, aanpasbare controller gebouwd met de KeyLab-serie. Het keyboard is erg speelbaar met zijn gewogen toetsen en personen die op zoek zijn naar retro geïnspireerde geluiden zullen enorm veel kunnen halen uit de Analog Lab software. Het is duidelijk dat EDM en andere moderne genre producers niet een hoop interessante dingen zullen vinden, vergeleken met de andere opties die hier meer op gericht zijn in ieder geval.

De fantastische uitstraling en het gevoel van de KeyLab gecombineerd met de unieke softwaremogelijkheden maken hem een waardevolle toevoeging aan elke thuisstudio, zelfs voor de prijs waarvoor hij beschikbaar is. De pads voelen geweldig aan, hetzelfde geldt voor de toewijsbare draaiknoppen en schuifregelaars en we zijn al met al enorme fans van de ontwikkelingsfilosofie van Arturia.

We hopen dat je genoten hebt van deze Arturia KeyLab 49 review.

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/05/26 12:31 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
8 Totale Score
Fantastische synthesizer

De fantastische uitstraling en het gevoel van de KeyLab gecombineerd met de unieke softwaremogelijkheden maken hem een waardevolle toevoeging aan elke thuisstudio, zelfs voor de prijs waarvoor hij beschikbaar is.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo