Novation Impulse 49 review

In deze Novation Impulse 49 review zullen we een kijkje nemen naar de bouwkwaliteit, belangrijkste features en hem zelfs vergelijken met andere noemenswaardige MIDI keyboards op de markt.

Novation Impulse 49 Review

We bezitten al de Novation Launchkey 49 en een Launchpad. Dus toen we de Novation Impulse 49 uitprobeerde waren we aardig bekend met de meegeleverde features en we begrepen alles op het keyboard.

Voor personen die nieuw zijn op het gebied van MIDI keyboards (welke zeker anders zijn dan een gemiddelde digitale piano), weet je mogelijk niet wat de verschillende tussen de Launchkey 49 en Impulse 49 zijn.

Maak je echter geen zorgen, want we zullen alle verschillen uitgebreid bespreken en uitvinden welke beter is.

We zullen echter ook alleen over de Impulse 49 zelf praten en hoe hij je kan helpen met sommige (of alle) keyboard behoeften. Daarna zullen we een kijkje nemen naar een aantal MIDI keyboards en zien hoe ze ten opzichte van elkaar presteren. We zullen tot slot ook beoordelen of de prijzen die gevraagd worden gerechtvaardigd zijn.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Novation Impulse 49 review:

Laten we het eerst over MIDI hebben

Voor we echter een kijkje nemen naar de features van de Novation Impulse 49, gaan we het eerst hebben over MIDI keyboards.
Je vraagt je mogelijk op dit moment af wat MIDI is.

Als je niet weet wat MIDI is, dan hoef je je geen zorgen te maken, want ook wij wisten een lange tijd niet wat het was. Alle keyboards die we bespeelde voordat we geïnteresseerd raakte in MIDI keyboards waren synthesizers of digitale piano keyboards.

MIDI staat voor musical instrument digital interface. Maar wat betekent dat? Simpel gezegd betekent het dat het een soort verbinding is die gebruikt wordt om informatie van een instrument naar een computer te versturen.

MIDI had voorheen zijn eigen speciale aansluiting, maar vandaag de dag wordt vaak aan MIDI gerefereerd als USB naar Host. In essentie verbind je je computer met je keyboard via een USB kabel, die je computer herkent en informatie van kan ontvangen.

Betekent dit dat je een computer moet bezitten die MIDI informatie kan ontvangen om een MIDI keyboard werkend te krijgen. Ja, jammer genoeg wel. Zo’n beetje alle Windows en Mac keyboards kunnen MIDI ontvangen en je kan MIDI gebruiken met een desktop of laptop.
Wij gebruiken een MacBook voor onze MIDI keyboard behoeften, maar voorheen gebruikte we een desktop. De enige reden waarom we overstapte op een laptop, was dat we meer draagbaarheid nodig hadden. MIDI keyboards zijn geweldig voor live optredens, maar je kan een desktop computer niet op het podium gebruiken. Het werkt gewoon simpelweg niet.

Dat is waarom we een laptop gebruiken. We ontdekte ook dat Mac computers MIDI meestal direct integreren, terwijl sommige Windows computers drivers nodig hebben. Een Mac is vaak meer plug en play met muziek, dus als je een computer voor muziek wilt hebben, dan raden we een Apple aan.

Goedkope Novation Impulse 49 Review

Digitale audio workstations

Dus nu weet je de basis van hoe MIDI werkt. Maar zodra je met een computer verbonden bent, wat moet je dan doen? Nou je hebt een geluidsbron nodig.

Dat is waar DAW naar voren komt. De DAW is het digitale audio workstation. Het is in principe een productie, live optreden of mixing tool die alle digitale audio in een plaats compileert zodat je kan doen wat je maar wilt. Dit kan opnemen, afspelen, mixen en mastering zijn.

De DAW kan gebruikt worden zonder een MIDI keyboard, maar als je iets makkelijk op wilt nemen, dan heb je een keyboard nodig om het onderdeel in realtime te spelen tijdens het opnemen.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Novation Impulse 49 overzicht

Nu je weet hoe het proces werkt gaan we het in deze Novation Impulse 49 hebben over de features van dit MIDI keyboard en hoe hij werkt. Het is een MIDI keyboard met 49 toetsen en deze zijn semi-gewogen of synth-gewogen. De toetsen reageren erg goed op touch gevoeligheid en je snelheid zal reageren op hoe hard je elke toets indrukt. Wij zijn fans van MIDI keyboards, maar soms voelen de toetsen te licht aan. Dit keyboard geeft de toetsen echter genoeg gewicht om het goed te laten voelen.

Novation werkt nauw samen met Ableton. Dit betekent dat als je Ableton gebruikt een hoop fysieke features, zoals de schakelaars, knoppen en pads automatisch over zullen gaan op de Ableton interface.

Je kan de indeling echter ook aanpassen, door de key map knop in Ableton (of in je DAW) te selecteren en je computer te vertellen wat elke knop, schakelaar of pad zou moeten doen.

Zo vertelde we de Impulse 49 bijvoorbeeld dat we de pad linksonder wilde gebruiken om het tempo te bepalen, zodat we het tempo van het arpeggio geluid konden aanpassen die we geselecteerd hadden. Zodra je dit onder de knie krijgt zijn de mogelijkheden eindeloos. Het geweldige van MIDI is dat het bedoeld is om te gebruiken zoals je het wilt gebruiken.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Knoppen, schakelaars en meer Novation Impulse 49

De schakelaars (of faders) voelen geweldig aan. Ze kunnen ook gekoppeld worden aan individuele tracks voor het snel normaliseren van volumes. Maar ze kunnen ook gekoppeld worden aan dingen zoals filters, layer volumes of wat je maar wilt.
De knoppen kunnen hetzelfde doen en het is erg leuk om hiermee te spelen. Toen we de aan de knoppen draaide voelde ze erg stevig aan en wiebelde maar een klein beetje. Dus zolang je niet te agressief bent zullen ze niet afbreken. Onder de faders zit een serie knoppen die gebruikt kan worden om tracks te dempen of te scheiden van de rest van het nummer.

Goedkoopste Novation Impulse 49 Review

In het midden van het keyboard vind je een scherm terug met een aantal knoppen daaronder. Dit scherm laat niet het geluid of preset zien, zoals wat je bij een digitale piano zou verwachten. In plaats daarvan geeft deze specifieke informatie over de besturing van het keyboard. Zo wordt bijvoorbeeld de octaaf, transpositie, welke mix je gebruikt en hoe ver je knoppen of fader van de selectie is gedraaid aangegeven. Omdat knoppen en faders elk 127 waarden hebben, zal het scherm de positie van je controle laten zien.

Dit kan handig zijn als je verschillende geluiden aan elke waarde van een knop koppelt, waardoor je snel door de verschillende opties kan scrollen. Tijdens deze Novation Impulse 49 review probeerde we dit ook uit. Dit werkte aardig goed, maar het enige probleem is dat de knop zo gevoelig is, dat je snel langs 40 waarden kan knallen met een lichte draai, dus je moet erg precies zijn.

De pads zijn erg handig en erg leuk om mee te spelen. Je kan ze koppelen aan een drum plugin of een sampler om echt geweldige geluiden te activeren. Deze specifieke pads voelen erg goed. Ze zijn gevoelig voor snelheid en aanraking en ze kunnen oplichten wanneer je dingen aan hen koppelt.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Novation levert echt geweldige pads en dat komt waarschijnlijk vanwege hun Launchpad serie, wat alleen maar een pad controller is zonder toetsen. In de buurt van de pads vind je de opname en clip start knop. Deze zijn meer gericht op Ableton gebruikers, maar je kan ze koppelen aan wat je maar wilt. We stelde het allemaal snel in tijdens onze Novation Impulse 49 review en vonden dat het soepel genoeg voelde om goed te werken.

Twee andere dingen die we erg fijn vinden van dit keyboard zijn de pitch en mod wielen. Het pitch wiel maakt het mogelijk om elke noot te verbuigen, zolang het geluid dat je speelt die mogelijkheid heeft. De meeste synth en piano plugins zijn gemaakt om met pitch wielen te werken. Het mod wiel is geweldig voor het aanpassen van je geluid, alhoewel het voor sommige features nodig is om deze feature handmatig in te delen. We stelde een geluid op in Kontakt tijdens deze Novation Impulse 49 review, maar we gebruikte niet automatisch het mod wiel, dus deze moesten we indelen. Het is niet een groot probleem, maar het kan vervelend worden als je het elke keer moet doen.

Om het samen te vatten heeft de Novation Impulse 49:

  • 49 toetsen
  • Wielen voor pitch en mod
  • Faders (schakelaars)
  • Knoppen
  • Pads
  • LCD scherm
  • Knoppen voor het starten van clips en opnames
  • Knoppen voor het dempen en scheiden van tracks

Beste Novation Impulse 49 Review

Hoe presteert hij ten opzichte van andere MIDI keyboards

Wij vinden onze Novation Launchkey 49 erg fijn werken, maar de Impulse heeft ook een hoop geweldige features.

Novation Impulse 49 vs Launchkey

Ten eerste vinden we het fijn dat het scherm in het midden zit. Bij de Launchkey bevindt deze zich aan de zijkant en dit kan het lastig maken om hier naar te kijken. De Impulse heeft ook een aantal meer knoppen die je in kan delen, wat een voordeel is voor MIDI enthousiastelingen.
We vinden echter de uitstraling en het gevoel van de Launchkey wel iets beter. Aangezien de Launchkey iets goedkoper is (€199 ten opzichte van €269) kiezen wij voor deze.

Novation Impulse 49 vs Akai MPK249

En hoe zit het met de Akai MPK249? Deze hebben we ook uitgeprobeerd.

Beste Akai MPK249 ReviewWij denken omdat we gebruik maken van Ableton dat we de mogelijkheid van Novation om naadloos te integreren erg fijn vinden. Maar de Akai presteert ook goed. Akai is geweldig voor productie, wat betekent dat de keyboards van dit bedrijf vaak meer opties hebben. Zo heeft hij bijvoorbeeld meer pads dan de Impulse 49 en de gebruikersinterface in het midden van het keyboard is erg makkelijk om te gebruiken en aardig handig. Hij ziet en voelt er echter wel wat goedkoper uit (terwijl hij met €379 een stuk duurder is).

Vergeleken dit keyboard zouden we voor de Novation Impulse 49 kiezen, alhoewel het nog steeds een solide MIDI keyboard is.

Novation Impulse 49 vs Alesis VI 49

Het volgende keyboard die we vergelijken in deze Novation Impulse 49 review is een Alesis.
Alesis is het beste bekend vanwege erg mooie en erg slechte dingen. Je kan verwachten dat je snel van hun apparatuur houdt of dit haat.

We hebben de Alesis VI 49 een keer in onze handen gehad en de toetsen voelen geweldig aan. Beter dan de Impulse volgens ons.

Dit MIDI keyboard heeft echter grote gevoeligheidsproblemen. Zo kunnen noten per ongeluk met hun volledige volume geactiveerd worden, zelfs als je ze zacht speelt. We hebben ook een Alesis drumpad en die doet precies hetzelfde. Het is een enorme dooddoener.

Om die reden kan je mogelijk beter kiezen voor de Novation Impulse. De Alesis VI 49 is beschikbaar vanaf €199.

Novation Impulse 49 vs 61

Als je de Novation Impulse fijn vindt, maar iets meer toetsen wilt, dan is er ook nog een 61 toetsen optie. Het is hetzelfde toetsenbord, maar uiteraard iets groter. De extra toetsen zullen je meer kosten (beschikbaar vanaf €349), maar je vindt ze mogelijk handig op de lange termijn.

Uiteindelijk zijn deze twee keyboards echter hetzelfde en de voorkeur hangt uiteindelijk van jezelf af.

Novation Impulse 49

Conclusie Novation Impulse 49 review

De Novation Impulse 49 is geweldig voor personen die op zoek zijn naar een solide MIDI keyboard. Het is niet echt een goed keyboard voor beginners of personen zonder computers, maar als je serieus je computer wilt gebruiken voor muziek zoals de professionals, dan is een MIDI keyboard een must.

Zijn er betere MIDI keyboards beschikbaar? Ja zeker. Voor de prijs is hij echter erg goed en je zal niet snel iets beters vinden in deze prijsklasse.

Als je gebruik maakt van Ableton of dat graag wilt doen, dan raden we aan om een Novation keyboard te kiezen. Ze zijn het beste voor Ableton en ook aardig goed voor DAWs.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

We hopen dat je genoten hebt van deze Novation Impulse 49 review.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo