Novation Peak review

Totaal score:
Stel laagste prijs alert in
×
Breng me op de hoogte wanneer de prijs daalt
Set Alert for Product: Novation Peak polyfone synthesizer - €1,143.00
Prijs geschiedenis
×
Prijs geschiedenis voor Novation Peak polyfone synthesizer
Laatste updates:
  • €1,143.00 - 2018/11/15
  • €1,229.00 - 2018/11/13
Sinds: 2018/11/13
  • Hoogste prijs: €1,229.00 - 2018/11/13
  • Laagste prijs: €1,143.00 - 2018/11/15

De Novation Bass Station II werd ruim vier jaar geleden uitgebracht, precies op het punt dat hardware synths weer een trend begonnen te worden. Dat bleek een perfecte timing van Novation te zijn. Dit was en is nog steeds een geweldig klein beest die met een redelijke prijs hardware synths weer op het vizier van gebruikers plaatste die bereid waren om geld te spenderen aan een plug-in instrument. Er was rond die tijd een gerucht dat een acht-voice versie de volgende stap zou zijn. Ruim vier jaar later hebben we de Peak. Om eerlijk te zijn is dit niet echt een acht-voice Bass Station, maar hij deelt wel veel qua erfenis en geluid van die synth. In deze Novation Peak review zal ik uitgebreid bespreken wat deze nieuwe synth zoal te bieden heeft.

Chris Huggett, de man achter de Wasp, de OSCar en Bass Station was een designconsultant voor de Peak en zoals jullie zullen zien, is er een groot analoog geluid hier, alhoewel wel met meer digitale input dan de Bass Station.

Het signaalpad op de Novation Peak begint met de (digitale) Oxford Oscillators (of ‘analoog klinkende’ NCO’s [Numerically Controlled Oscillators]), welke volgens Novation zo’n hoge kloksnelheid hebben, dat het moeilijk zal zijn om ze te onderscheiden van echte analoge oscillators. Er zijn drie van deze (plus ruis en ring mod) per klank en een maximale polyfonie van acht noten, wat afhangt van de klanken die gebruikt worden per geluid.

Dit signaalpad neem teen echte analoge route door overdrive, filter en verstoringssecties en de effecten zijn puur digitaal. Zoals je kan zien is dit dus een soort van hybride synth, maar wel eentje die analoog uitschreeuwt op het gebied van geluid en uitstraling. Het prijskaartje is hoog (of dat kan je vinden), maar er is een hoop hardware met vergelijkbare specificaties die veel duurder zijn, dus laten we in deze Novation Peak review eens kijken hoe hij presteert.


 

Belangrijkste eigenschappen van de Novation Peak

  • Hybride synth
  • 8 noten polyfonie
  • Monotimbraal
  • 512 presets (met 256 slots voor de gebruiker)
  • Bronnen: Acht voices met elk 3 oscillators, ruis en ring mod
  • 1 filter, 2 LFO’s, 1 versterker en 2 mod envelopes/voice
  • Chorus, delay en reverb
  • 3 filtersoorten met pre-overdrive, post-verstoring
  • Enorme modulatie opties
  • Afmetingen: 233 x 464 x 70,3 mm

 

Functies en eigenschappen

Wanneer ik de Novation Peak uitpak zie ik een solide desktop apparaat, die aanvoelt als een product met een geweldige kwaliteit. De meer dan 40 draaiknoppen voelen goed en niet te los aan, en hebben centrale referentiepunten moet een logische lay-out. Je hebt de primaire besturingen en het scherm linksboven en de signaalflow van de synthmotor beging bij oscillators en gaat door tot effecten van links naar rechts (de twee LFO’s bevinden zich rechtsboven).

De Novation Peak is jammer genoeg niet gericht op desktop gebruik, dus hij ligt redelijk vlak (de standaard in sommige foto’s wordt niet meegeleverd), maar dit hindert niet echt op het gebied van zichtbaarheid van het scherm of de besturing.

Goedkoopste Novation Peak Review

Stel laagste prijs alert in
×
Breng me op de hoogte wanneer de prijs daalt
Set Alert for Product: Novation Peak polyfone synthesizer - €1,143.00
Prijs geschiedenis
×
Prijs geschiedenis voor Novation Peak polyfone synthesizer
Laatste updates:
  • €1,143.00 - 2018/11/15
  • €1,229.00 - 2018/11/13
Sinds: 2018/11/13
  • Hoogste prijs: €1,229.00 - 2018/11/13
  • Laagste prijs: €1,143.00 - 2018/11/15

 

Laten we verdergaan naar de synthmotor van de Novation Peak. Je krijgt acht voices met elk drie oscillators, ring mod en ruisbronnen. Bij de oscillators kan je kiezen uit vier standaard golfvormen en dan nog eens 17 extra die een aantal erg logische bevatten, zoals Willekeurig en Akkoord golfvormen. Sommige zijn gebaseerd op instrumenten (elektrische piano, snaar, orgel en ga zo maar verder). Ook zijn er een aantal minder bekende (Harsh Wobbler en Tubey). Tubey voegt bijvoorbeeld een ietwat verstoord effect toe, terwijl Octaven de pitch verhoogd en Zing de bovenste midden klanken meer naar voren brengt voor meer aanwezigheid.

Uiterst links van het Oscillator gedeelte krijg je bereik opties die een orgel drawbar methode gebruiken om je octaven snel te transponeren (16 is de laagste en 2 de hoogste).

Er zijn draaiknoppen voor het ruiger of fijner stemmen, de eerdergenoemde selectieknoppen voor de Golfvormen en vervolgens draaiknoppen om aan te passen hoe de frequentie van iedere oscillator gemoduleerd wordt door zowel Mod Eny 2 als LFO 2 Dieptes. Interessant, is dat je alle drie de oscillators tegelijkertijd kunt moduleren met LFO 1 als onderdeel van de uitgebreide modulatie opties die de Peak heeft. Hier zal ik later meer over vertellen.Beste Novation Peak Review

Tot slot vind je in het Oscillator gedeelte nog een Shape hoeveelheid draaiknop, welke handmatig aangepast kan worden of gemoduleerd wordt met de Mod Eny 1 of LFO 1 bronnen. Selecteer een blokgolf op je LFO 1 en een lage snelheid om deze dramatische octaaf op en neer actie te horen en verhoog de snelheid en de sustain geleidelijk op de Mod Envelope voor een verscheurende analoge sonische actie.

De ontwikkelaars verdienen een schouderklopje voor het recht toe, recht aan en gedetailleerd maken van het Oscillator gedeelte. Je kan een hoop veranderen aan je geluiden, maar het is redelijk makkelijk om te begrijpen wat gemoduleerd wordt door wat, omdat het scherm zo goed in de context van wat je doet werkt. Terwijl je met de synth werkt geeft het scherm alles weer waar je aan werkt om de parameterverandering te laten zien, zodat je duidelijk kan zien wat er gebeurt.

synthesizer kopen novation peak review

Het gave is, dat waarna je een draaiknop ergens anders hebt bewerkt, het scherm automatisch teruggaat naar het gedeelte van de synth dat je geselecteerd hebt boven het scherm (met acht opties).

Dus ik was bezig met bekijken van de golfvormen van Oscillator 2, maakte een vlugge aanpassing in de Fade Time op LFO 1 om te zien wat dit deed (het veranderde hoe lang het duurt voordat de LFO start) en daarna ging het scherm automatisch terug naar de Oscillator 2 functie, aangezien ik de Osc. knop verlicht had. Het is een slim proces en verrassend handig in de praktijk, aangezien het naar verschillende delen springen en werken op de synth erg intuïtief maakt.


 

LFO

beste synthesizer kopen novation peak review

Ik heb het al even kort gehad over de twee LFO’s en wat ze moduleren. Hun besturingen zijn identiek. Je kan kiezen uit vier soorten over drie bereiken en er zijn draaiknoppen voor Fade Time en Rate. Maar om het nogmaals op te sommen. LFO 1 moduleert de vorm van elke oscillator (wanneer deze geselecteerd wordt als de bron) en LFO moduleert de pitch voor een vibrato effect. LFO 1 zal ook de filterfrequentie moduleren.

In het mixergedeelte kan je naast deze drie oscillatorniveaus, een beetje vuiligheid toevoegen met zowel de Ruis en Ring Mod opties. Wanneer je het Envelope gebied koppelt aan het Mixer gedeelte, kan je de noten Attack, Decay, Sustain en Release (ADSR) waarden besturen (hoe het volume van een noot na verloop van tijd verandert).

Er zijn ook twee extra mod envelopes. Wederom heeft nummer 1 te maken met de vorm van elke oscillator en ook de filterfrequentie. Mod Eny 2 moduleert de pitch van elke oscillator. Dus de Peak-regel is simpel: 1 = vorm, 2 = pitch.

Het Filter gedeelte heeft een hoop opties. Je kan kiezen tussen LP-, BP- en HP-soorten en de algehele frequentie en resonantie aanpassen. Je kan kiezen tussen een helling van 12 en 24dB, wat bepaalt hoe steil een filter frequenties weigert of door laat gaan (24 is steiler, dus een meer ernstige actie).

De modulatie opties heb ik al behandeld, dus zal ik niet te lang over uitweiden. De filterfrequentie kan gemoduleerd worden door een combinatie van LFO 1, de Amp Eny en Mod Eny gedeeltes (waarbij je met een schakelaar een van de laatste twee selecteert).

novation peak synthesizer review kopen

Om mijn overzicht af te sluiten zijn er ook nog een aantal effecten die ik wil behandelen. De Overdrive controle werkt pre-filter en de Distortion draaiknop post-filter. Ze vallen beide echter binnen het analoge signaalpad, dus hebben beide een hoop kracht en crunch wanneer je dit nodig hebt.

Drie andere effecten (chorus, delay en reverb) voegen ongelofelijke drama aan het algehele geluid. Ze zijn digitaal, maar vooral de reverb is indrukwekkend (wanneer je deze instelt op maximum blijft hij gewoon doorgaan). Er zijn simpele besturingen om elk effect te selecteren, met drie soorten voor zowel reverb en chorus, drie Level draaiknoppen en een handige Sync optie voor de delay.


 

En er is meer …

Als je denkt dat dit een hoop modulatie is en het ‘wetenschappelijke gedeelte’ nu voorbij is, dan heb je het mis. De Peak heeft namelijk een heel Modulation Matrix gebied, welke je selecteert met de Mod-knop net boven het scherm van de Peak. Voor het geval je niet weet wat dit is, dan kan ik je vertellen dat een Modulation Matrix hetgeen is waar je de bron op een synth kan selecteren (LFO 1 of het mod wheel bijvoorbeeld) en om ermee een bestemming te beïnvloeden of moduleren (bijv. de pitch of vorm van een oscillator).

novation peak kopen review synthesizer

De Matrix van de Peak heeft 16 bronnen (plus CV-input) en 37 bestemmingen. Dat is een ongelofelijke hoeveelheid om te hebben, vooral wanneer je nagaat dat je 16 verschillende ‘Slots’ (of combinaties) van deze per keer in kan stellen. Voor elke van deze 16 Slots kan je twee bronnen hebben die een specifieke bestemming moduleren, waarbij de bronnen hun effecten samen toepassen. Als je wilt dat verschillende Slots allemaal dezelfde bestemming moduleren, dan kan je dat ook doen. Je zou gek zijn om het te doen, maar het kan …

En alhoewel het geweldig geweest zou zijn als er een soort van Zeeslag matrix op de synth zou zitten (zoals Arturia bij de MatrixBrute biedt), heeft Novation het proces erg eenvoudig gemaakt. Selecteer simpelweg een van de 16 Slots, je twee bronnen en een bestemming, plus de diepte van elk (en het scherm maakt dit erg makkelijk om te doen) en dat is alles.

Oké nu heb ik het denk ik wel genoeg gehad over modulatie. Maar ik vind het belangrijk om duidelijk te maken dat je een hoop opties bij de bovenste laag van de Peak krijgt en dan nog een legio aan andere net daaronder. Het is echt het hart en de ziel van de synth en ook waarom hij zou goed klinkt. En nu ik het toch over geluid heb …


 

Geluidskwaliteit

Wanneer ik een kijkje neem naar de 256 presets (er is ook nog ruimte voor 256 van jezelf), wordt het mij al snel duidelijk dat dit een synth van synthesizers is. Hier bedoel ik mee dat hij voor de synthetische hals gaat met een aantal geluiden die het publiek tevredenstellen en die je zou verwachten van een analoog beest.

Novation Peak review kopen

Stel laagste prijs alert in
×
Breng me op de hoogte wanneer de prijs daalt
Set Alert for Product: Novation Peak polyfone synthesizer - €1,143.00
Prijs geschiedenis
×
Prijs geschiedenis voor Novation Peak polyfone synthesizer
Laatste updates:
  • €1,143.00 - 2018/11/15
  • €1,229.00 - 2018/11/13
Sinds: 2018/11/13
  • Hoogste prijs: €1,229.00 - 2018/11/13
  • Laagste prijs: €1,143.00 - 2018/11/15

 

Dus graag minder op het gebied van het nabootsten van akoestische instrumenten en meer op het gebied van zompige bassen, racende arpeggiaties, dromige pads en snijdende leads. Deze zijn hier allemaal in overvloed aanwezig en ze zijn ook nog eens geweldig.

Je denkt mogelijk in eerste instantie dat al die modulatie waar ik het over heb gehad niet duidelijk te merken zal zijn bij de onboard geluiden. Er zijn zoveel opties onder de behuizing van de Peak, dat ik meer beweging en waanzinnigheid had verwacht in de eerste bank. Maar maak je geen zorgen, want dat is er wel, alleen vanaf Bank B (‘Plankton 1’ en ‘Its Brave 2 Hold’).

novation synthesizer novation peak review

Ik denk dat Novation toonaangevend is op het gebied van het ‘normale’ meer synthetische spul, wat geen verrassing is en wat we op dit gebied krijgen is subliem. Het atmosferische spul is direct inspirerend (neem maar eens een kijkje naar ‘VHS pad’, ‘Relax (Autoplay)’ en ‘Fema’). Zoals ik al aangaf is er ook voldoende bombastisch spul voor EDM-producers (‘Dark Bark’, ‘Temple’ en ‘Sprinkler’).

Wat ik ook echt fijn vind aan de Peak, is dat je nooit een paar draaien weg bent van iets vuil maken. De Noise bron is natuurlijk geweldig voor dit en hetzelfde geldt voor de Distortion en Overdrive draaiknoppen. Ze kunnen iets echt op een mooie manier in de war brengen.

En de effecten zijn ook een geweldige toevoeging. Ik ben verbijsterd hoe goed de reverb is. Stel deze in op maximale tijd en niveau en je hebt een staart die maar door blijft dromen; onmiddellijke ambiance. De delay voegt ook echt een hoop presets toe, wat wederom eenvoudig maar effectief is.

Ik vind de Animate optie ook erg fijn, welke voor het eerst verscheen op de Nova-serie. Druk op een knop tijdens een arpeggiatie en elk knop moduleert een verschillende parameter. Dit animeert het geluid een beetje, wat het een andere nadruk, effect of uiteinde geeft. Het is een geweldige optie voor optreden met een beetje variatie.


 

Alternatievenelektron digitone review fm synthesizer kopen keyboard

Ik heb de laatste jaren een aantal geweldige Dave Smith synths besproken en het laat duidelijk zien wat de Peak kan doen als ik dit merk als een alternatief opnoem.

De OB-6 en Prophet-6 zijn beide analoge synths met digitale effecten en ze klinken beide geweldig. Het prijsverschil tussen de Dave Smith modellen en de Novation Peak is echter groot.

Een andere geweldige synth met een echt karakter en vergelijkbare geluiden is de Moog Sub 37. Deze is ongeveer net zo duur als de Peak en heeft een keyboard, mist de polyfonie.

Ik heb ook de Arturia MatrixBrute in deze Novation Peak review genoemd en dat is een beest van een synth met een 16 x 16 plug ‘n’ play matrix. Maar hij is echter een stuk prijziger dan de Peak. Dus alhoewel de Peak duur is voor een Novation product, biedt Novation met instrument een redelijke prijs in deze markt.


 

Conclusie van deze Novation Peak review

novation peak review synthesizer kopen

Al met al krijg je dus een geweldig setje met gevarieerde geluiden van een machine die volgestopt is met functies en opties. Het geluid dat de Novation Peak maakt kan volledig analoog zijn als je dat wilt en ook totaal anders, hij is echt flexibel.

Novation lijkt altijd hun producten een competitieve prijs te geven, ongeacht de markt. En alhoewel de Peak duurder is dan andere Novation producten, kan je zeggen dat het bedrijf wederom een goede prijs aanhoudt. Dat komt omdat dit product zich in een high-end synthmarkt bevindt, waarbij je makkelijk duizenden euro’s kan betalen voor een synth met zoveel kracht. Als je het zo bekijkt kan deze prijs dus als een koopje gezien worden.

De Novation Peak heeft uitstekende gevarieerde geluiden en effecten en meer dan genoeg opties om je eigen te synthetiseren, creëren en moduleren. Het is jarenlang plezier en creativiteit in een doos.

We hopen dat je genoten hebt van deze Novation Peak review.

Stel laagste prijs alert in
×
Breng me op de hoogte wanneer de prijs daalt
Set Alert for Product: Novation Peak polyfone synthesizer - €1,143.00
Prijs geschiedenis
×
Prijs geschiedenis voor Novation Peak polyfone synthesizer
Laatste updates:
  • €1,143.00 - 2018/11/15
  • €1,229.00 - 2018/11/13
Sinds: 2018/11/13
  • Hoogste prijs: €1,229.00 - 2018/11/13
  • Laagste prijs: €1,143.00 - 2018/11/15

 

8 Total Score
Volgende generatie synthesizers

De Novation Peak biedt een geweldig setje met gevarieerde geluiden van een machine die volgestopt is met functies en opties. De gevarieerde geluiden en effecten bieden meer dan genoeg opties om je eigen muziek te synthetiseren, creëren en moduleren. Het is jarenlang plezier en creativiteit in een doos en wij bevelen hem dan ook van harte aan.

Laat je mening horen

      Laat een bericht na