Yamaha PSR-E443 review

Yamaha PSR-E443

In de laatste paar jaren heeft Yamaha de meest betaalbare producten in hun populaire PSR serie vernieuwt om het perfecte digitale keyboard voor beginners te creëren. Elk jaar weer heeft het bedrijf de instapmodelproducten van een update voorzien, door nieuwe geluiden en interessante features toe te voegen. Yamaha blijft dit pad momenteel volgen door de nieuwe Yamaha PSR-E443 aan te kondigen, wat een opvolger is van de eerdere goed verkochte PSR-E433. Deze vernieuwde versie biedt alle features van het vorige model, plus een aantal kleine updates die dit keyboard bijna een compacte digitale piano maken. Om eerlijk te zijn, zijn de nieuwe toevoegingen van de Yamaha PSR-E443 niet zo wonderbaarlijk, maar na alle revisies van dit product in de laatste paar jaren, kunnen we niet verwachten dat Yamaha nog meer features dan dat ze al gedaan hebben toevoegen. Dus laten we eens een kijkje wat dit nieuwe keyboard zoal te bieden heeft.

Yamaha PSR-E443 review:

Wat krijg je wanneer je de Yamaha PSR-E443 kopen gaat?

De PSR-E443 wordt met het volgende geleverd:

  • Yamaha PSR-E443 digitaal keyboard
  • Muziekstandaard
  • Gebruikershandleiding
  • Muziekboek (deze kan je downloaden van de Yamaha website)
  • Optioneel: AC adapter PA-150D en sustainpedaal

De PSR-E433 en de nieuwe Yamaha PSR-E443 zijn bijna identiek. Het vorige model werd geleverd met een zwart chassis, maar de vernieuwde versie heeft alleen maar een stalen afwerking, wat zeker een goede manier is om de esthetische overeenkomsten en het gebrek aan nieuwe features te verbergen.

Het primaire interface bevat een pitch blend wiel, volume knop, aan/uit schakelaar, twee Live Controls knoppen die geïntroduceerd zijn door de PSR-E433, de begeleidingssectie, de Track controle sectie, de geheugen presets en het numerieke keypad, welke handig is voor het selecteren van een van de beschikbare geluiden en stijlen.

Zoals normaal kan je met de Voice Control modus twee verschillende geluiden opdelen, lagen en harmoniseren, terwijl de Arpeggio modus geautomatiseerde patronen kan creëren. Je kan kiezen uit 150 van te voren gemaakte patronen en ze live aanpassen of vervormen terwijl je akkoorden of noten speelt.

Goedkoopste Yamaha PSR-E443

De twee 2,5W speakers zitten aan beide uiteindes van het chassis en in het midden vind je een LCD display met de meest behulpzame details, zoals het muziekstuk, het virtuele keyboard, de akkoorden of noten die gespeeld worden en het geselecteerde geluid of groove. Aan de achterkant vindt je twee USB poorten (een voor MIDI/USB en de andere voor een extern flash geheugen), een sustain aansluiting, een koptelefoon uitgang, een nieuwe AUX input en de stroomaansluiting.

Er zijn ook twee kleine features toegevoegd aan het interface. De eerste is een Transpose knop, waarmee je snel de toonhoogte van noten aan kan passen, zonder dat je het primaire menu hoeft te gebruiken. De andere is een nieuwe feature die Melody Suppressor heet, welke samenwerkt met de eerdergenoemde AUX input. Je kan een iPod of MP3 speler met het keyboard verbinden door gebruik te maken van een 3,5mm aansluiting en je favoriete liedjes afspelen. Wanneer je de nieuwe Melody Supressor modus gebruikt, verlaagt het keyboard automatisch het volume van de melodie en zangstukken, zodat je mee kan zingen of een keyboard solo kan spelen. Dit is een mooie feature als je voor je plezier speelt en de Yamaha PSE-E443 als een soort karaoke of MIDI bestand speler gebruikt.

Wees responsief

De PSR-E443 heeft dezelfde geluidsbron als het vorige model, namelijk de oude, maar goede AWM Stereo Sampling met meer geluiden en meer ritmes. Je kan er zelfs voor kiezen om vijf extra ritmes toe te voegen als je de catalogus van het keyboard uit wilt breiden met meer etnische stijlen van over de wereld.

De nieuwe Yamaha PSR-E443 biedt zo’n 755 verschillende instrumenten, waaronder vijf Sweet! klanken (een emulatie van een aantal natuurlijke akoestische instrumenten), drie Cool! presets (elektrische instrumenten) en drie Dynamische tonen. Het keyboard heeft ook 200 verschillende ritmes.

Een gloednieuw responsief orgelstijl keyboard met 61 toetsen wordt door Yamaha geïntroduceerd in het nieuwe model en ondersteunt maximaal vier gevoeligheidslagen (Zacht, Medium, Hard en Vast), terwijl dit bij het vorige model maar twee lagen was. Dit is een aardig goede verbetering die erg handig kan zijn om de belangrijkheid van piano dynamieken te begrijpen, omdat de extra aanrakingsgevoeligheid van de toetsen je een stap dichterbij het gevoel van een echte 88 toetsen digitale piano kan brengen of in ieder geval aardig in de buurt. Op het gebied van de gevoeligheid is het wat je verwacht. Als het keyboard licht speelt/aanraakt, dan krijg je een zachter geluid. Als je harder speelt, dan krijg je uiteraard een veel agressiever geluid. Het is erg belangrijk om de verschillende nuances van de piano onder de knie te krijgen, zodat je de basis van klassieke muziek kan leren. Als dat je doel voor de toekomst is in ieder geval.

Yamaha PSR-E443 kopen

Pianospeler of DJ?

Het maximum aantal polyfonen is nog steeds 32, dus je moet voorzichtig zijn wanneer je rijkere akkoorden of muziekstukken speelt terwijl je het sustainpedaal ingedrukt hebt of in layer modus speelt met twee verschillende geluiden. Maar over het algemeen is de Yamaha PSR-E443 een optimale keuze om de basis van pianospelen te leren voordat je een echte digitale piano gaat kopen.

Nog iets wat ook beschikbaar was in het oude model is het Yamaha Education Suite. Dit is een krachtige leerfunctie welke onder andere negen handige stap voor stap lessen heeft voor beginners om met de linkerhand, rechterhand of beide handen te leren spelen.

Er is ook een ingebouwde muziek database die gebaseerd is op 305 populaire deuntjes, welke nog beter gemaakt is, aangezien de machine nu automatisch de beste begeleiding en klanken selecteert die goed samengaan met het desbetreffende muziekstuk. Je kan zelfs je eigen liedjes opnemen door de geïntegreerde recorder te gebruiken en deze later ook opslaan op een USB stick.

Nog een terugkerende feature is de Pattern functie, waarmee je direct grooves kan creëren door gebruik te maken van de twee Live Control knoppen en de retrigger en crossfade functies. De Live Control knoppen zijn handig om filters, effecten, envelope generators en meerdere parameters te besturen, welke je direct toe kan voegen door de toewijs knop te gebruiken. Je kan uit 12 verschillende opties kiezen, zoals Cuteoff, Resonantie, Reverb, Chorus, Attack, Release, Suppressor Pan, Balance, Ultra-Wide Stereo en Retrigger Rate.

De Yamaha PSR-E443 vs PSR-E433 review 

Laten we nu eens kijken of het het echt waard is om het nieuwe PSR-E443 keyboard van Yamaha te kopen of dat je beter op zoek kan gaan naar een PSR-E433 model en het geld dat je bespaart hebt gebruikt om een aantal vereiste accessoires te kopen.

Zoals we eerder gezegd hebben zijn de nieuwe features in de Yamaha PSR-E443 niet zo significant om te upgraden als je het oude model hebt. Daar bedoelen we niet mee dat het nieuwe model het niet waard is, maar deze twee keyboards zijn bijna hetzelfde. Dus als je het niet erg vindt om een paar nieuwe geluiden en ritmes, de AUX input en alle gerelateerde features te missen, dan raden we je aan om op het internet naar een mooie aanbieding van de PSR-E433 te zoeken. Kan je die niet vinden, dan kan je zonder problemen ook voor de E443 kiezen.

Als je uiteraard niet een PSR-E433 voor een lagere prijs dan het nieuwe model kan vinden, dan kan je uiteraard het beste voor het nieuwe model kiezen. Je krijgt namelijk een aantal nieuwe features en het keyboard is ook iets gevoeliger, wat je op de lange termijn zal helpen om door te groeien naar een (digitale) piano.

Je moet onthouden dat na de release van nieuwe producten, de oude vaak met een mooie korting over de toonbank gaan. De Yamaha PSR-E443 is verkrijgbaar voor €319, maar als je ook nog extra accessoires wilt kopen (AC adapter, sustainpedaal en keyboard statief), dan kom je al snel op €400. Wij hebben geen mooie aanbieding van het oude model gezien, maar het is het zeker waard om eerst goed te zoeken, want je kan zomaar €100 of meer besparen.

Yamaha PSR-E443 review

Conclusie Yamaha PSR-E443 review

Yamaha heeft wederom het beste instapmodel keyboard vernieuwd. De nieuwe Yamaha PSR-E443 is bijna hetzelfde als zijn voorganger, maar heeft een aantal nieuwe geluiden, een nieuwe AUX input met interessante modes voor karaoke en om mee te spelen met de achtergrondmuziek en een nieuw gevoeliger keyboard die het gevoel van realisme verhoogt tijdens het spelen.

Als je van plan bent om je PSR-E433 te vervangen voor het nieuwe model, dan willen we goed duidelijk maken dat dit totaal niet nodig is. Als je echter je eerste keyboard gaat kopen om de basis te leren, dan zal dit model een van de beste keuzes zijn om mee te beginnen.

Score: 4/5

Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste keyboards of ga onmiddellijk het beste Yamaha keyboard kopen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo