Waarom een digitale piano kopen: 10 redenen

Waarom een digitale piano kopen?

Ik geef het toe, tot 3 jaar terug was ik geen fan van de digitale piano. In feite zou ik zo ver willen gaan te zeggen dat ik een digitale piano snob was… Als piano vrienden de deugden ervan prezen zou ik die allemaal weglachen, veilig achter de mahoniehouten luxe van mijn prachtige Steinway.

Misschien weerspiegelde het mijn leeftijd – digitale piano’s werden voor het eerst geïntroduceerd net iets meer dan 25 jaar geleden, toen ik nog een ‘jonkie’ was dat piano leerde spelen. En om eerlijk te zijn, hoewel ze verleidelijk nieuw en heerlijke twinkelend en verslavend waren, waren ze behoorlijk slecht toen ze voor het eerst uitgegeven werden. Zelfs toen ik mezelf nog doorheen de Associated Board Piano graden geselde kon ik zien dat de toetsen veel te licht waren, te plastic, gekunsteld en sponsachtig in hun gevoel, en in niets leken op een echte piano. De toets gevoeligheid was onbestaande of, als ze er wel was, zo slecht dat ze het nog erger maakte. Het geluid was ongelooflijk hel en de sampling afschuwelijk. Je kon niemand overtuigen dat het echt als een piano klonk. Een piano-achtig object (PAO) zou accurater zijn.

Die digitale PAO’s leken ook in niets op een echte piano, ze zagen er slecht uit, met lelijke plastic behuizingen die bij geen enkel type meubel in de kamer pasten. Ze waren zeker niet iets moois om in huis te hebben staan.

Maar de tijden zijn veranderd, en aanzienlijk ten goede. Ik ben een bekeerd iemand, en als je digitale piano scepticisme een kater is van jouw opvoeding in een wereld van PAO’s die Für Elise als continu riedeltje speelden, lees dan zeker verder.

Waarom een digitale piano kopen: 10 redenenIk zeg niet dat we alle prachtige wondermooie heerlijke aaibare echte piano’s in de wereld moeten vervangen. Het is meer zo dat ik inzie dat zij hun eigen plaats hebben, en dat een goede digitale piano een miljoen miljoen keer beter is dan een armzalige echte piano. En dit is waarom…

Ik ben een muziekliefhebber, en een piano junkie. Ik hou gewoon van het geluid en gevoel van een traditionele topklasse piano. Maar daar wringt hem het schoentje…Ik hou van het geluid en gevoel van een topklasse piano. Ik HAAT het geluid en gevoel van een vals honky tonky stuk rommel waar niemand ooit van heeft gehouden of om heeft gegeven en die in geen tijden gestemd is geweest. Een slechte piano is iets verschrikkelijks. En een slechte piano is zo vaak waarmee kinderen en beginners mee moeten beginnen te leren – en het is zo al moeilijk genoeg om piano te leren spelen. Waarom maken we het zo veel moeilijker door mensen die het meeste behoefte hebben aan betrouwbaarheid het grootste stuk rommel te geven met een ongelijke touch en noten die niet juist klinken?

En dat is één van de mooie dingen met een echt goede digitale piano. Het is een beetje zoals het kopen van een wijn uit de nieuwe wereld in plaats van een fles Bordeaux. De kans dat je op een verborgen parel stoot is klein, maar het zal ook niet om te janken zijn…Het zal goed en betrouwbaar zijn en exact het type en de kwaliteit die je verwacht. Oh, en omdat het elektronisch is en irritante geluidjes maakt, zullen je kinderen het fantastisch vinden, en misschien hun oefeningen nog meer willen doen!

 

10 Redenen om een Digitale Piano te Kiezen

 1. Je wil een piano maar je hebt niet genoeg plaats – digitale piano’s vind je in alle vormen en maten, zorg er gewoon voor dat je er één kiest met een volledig keyboard en toetsen op ware grote.
 2. Je wil het onderhoud van een echte piano vermijden – een digitale piano hoeft niet gestemd te worden, wat je zo’n €80-120 per jaar bespaart.
 3. Je budget is beperkt – je kan al een redelijke digitale piano vinden voor €500.  Met een echte piano voor dezelfde prijs is de kans heel klein dat de speelkwaliteit vergelijkbaar is, tenzij je een welwillende oom of piano winkel hebt die een enorm genereus zaakje met je wil
 4. Je wil in staat zijn je piano te verplaatsen in huis of weg te stoppen in een kast – koop een digitale stage piano, voor dezelfde keyboard technologie zonder de houten behuizing
 5. Je wil kunnen oefenen zonder teveel geluid te maken – digitale piano’s hebben een volume controle en een koptelefoon poort zodat je de hele nacht kan oefenen zonder je buren te storen of je kinderen wakker te maken.
 6. Je wil jezelf opnemen terwijl je speelt – de meeste digitale piano’s hebben opname en playback functies zodat je jezelf kan opnemen terwijl je speelt en dan een ander deel spelen op dezelfde lijn terwijl de piano in playback mode is. Erg handig om eerst je linker- en dan je rechterhand te oefenen.
 7. Je wil meer flexibiliteit van andere geluiden en effecten – een digitale piano zal je tal van andere geluiden geven om mee te spelen. Bovendien zullen je kinderen het geweldig vinden, en misschien zijn ze zelfs zo lang bezig met het spelen met de geluidjes dat ze niet eens doorhebben dat ze intussen klaar zijn met hun piano oefeningen!
 8. Je bent een muziek student die een beetje moet componeren – een digitale piano is een geweldig instrument voor studenten die stukken willen transponeren, hun akkoordenschema’s willen controleren of passages willen uitproberen.
 9. Je wil graag helpen met het Kerstliedjes concert van de school of spelen in een rusthuis – met een digitaal keyboard kan je reizen. Kies een kwaliteitsvolle stage piano, stop hem in de koffer van je auto en weg ben je – klaar om liedjes te spelen waar je maar een stopcontact vindt.
 10. Je wil je pianospel en muziek maken integreren met je PC – vele digitale piano’s hebben USB poorten waarmee je nieuwe geluiden kan downloaden of je muziek op je computer kan uploaden.

 

Yamaha Clavinova Digitale Piano

Dit is de Yamaha Clavinova. Een digitale piano met uitstekende toetsengevoeligheid, en een goede keuze als draagbaarheid geen bezwaar is.

 

Een kleine waarschuwing als je een digitale piano koopt

Niet alle dingen zijn hetzelfde in de wereld van de digitale piano, en in het algemeen is het zo dat op dit vlak, zoals op zovele, je krijgt waarvoor je betaalt. Het is jammer om te zeggen, maar hoewel er echt fantastische digitale piano’s op de markt zijn met allerlei soorten combinaties van specificaties om aan ieders behoeften te voldoen, zijn er ook nog steeds gruwelijke PAO’s om de onoplettenden in de val te laten lopen.

Natuurlijk, af en toe betaal je wat meer voor een bekende naam dan voor een onbekende, maar waarom doe je dat? Waarschijnlijk omdat de kwaliteitscontrole in de fabriek van de bekende naam beter is, net zoals de kwaliteit van de componenten, het vakmanschap en dus de kwaliteit van het eindproduct.

Goede namen om op te letten als je een digitale piano wil kopen zijn – Yamaha, Roland, Korg en Casio.

 

Let ook zeker op volgende dingen:

 1. Een digitale piano zal sneller zijn waarde verliezen dan een akoestische piano – doordat steeds weer nieuwe modellen uitkomen en de technologie vooruit gaat kan het moeilijker zijn je digitale piano door te verkopen dan een akoestisch equivalent
 2. Als er een probleem is met een akoestische piano, dan kan een goede pianostemmer/hersteller dat vrij goedkoop maken. Dat is niet het geval voor digitale piano’s.
 3. Akoestische piano’s hebben lange garanties – digitale piano’s hebben veel kortere garanties als je ze nieuw koopt, en vaak helemaal geen garantie als je ze tweedehands koopt of via EBay enz.

Koop steeds van een betrouwbare verkoper en als dat enigszins gaat, probeer dan zeker uit voordat je koopt.

Veel speelplezier!

 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo