Yamaha MX88 review

De MX-serie van Yamaha debuteerde eind 2012 en imponeerde ons met hoogwaardige geluiden in het toenmalige vlaggenschip Motif XS in een superlichte en compacte vormfactor tegen een zeer betaalbare prijs. Het bedrijf zag dat veel muzikanten een allesomvattende machine wilden voor live optredens. En als ze studio-opnames wilden maken, dan gebruikten ze hier DAW-software voor. Om die reden koos Yamaha ervoor om niet een onboard sequencer te bieden (een beslissing die terug te vinden is op de Montage) en in plaats daarvan te kiezen voor een DAW-besturing die verrassend krachtig was gezien het feit dat het apparaat slechts vier draaiknoppen heeft. Wat voegt een model met 88 gewogen toetsen daar aan toe? Je ontdekt het in deze Yamaha MX88 review.

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief
  • Kwalitatieve, realistische, speelbare klanken.
  • Plug-and-play bedieningsoppervlak voor veel DAW’s
  • Action voelt geweldig aan
  • Lichter dan verwacht
Negatief
  • Toetsen bieden geen aftertouch (alhoewel de synthengine dat wel doet via MIDI)
  • Je kunt slechts één volumelaag per keer aanpassen in een multi-timbrale geluidsinstelling

Toetsenactie, constructie en gebruik

De Yamaha MX88 weegt zo’n 14 kg, wat prima is aangezien gewogen toetsen nu eenmaal gepaard gaan met gewicht. Hoewel de GHS (Graded Hammer Standard) actie niet de meest premium is waarmee we gespeeld hebben op het gebied van puur pianogevoel, is het consistent, niet vermoeiend en perfect voor gebruik over meerdere geluiden in een multitimbrale optreedsituatie. Als je splits nodig hebt, dan plaats je de klanken die je dieper wilt verkennen richting de onderkant van het keyboard. Dingen die snelle solo’s nodig hebben gaan naar de top (welke aardig snel reageert).

Op de MX88 zijn de indeling van de toetsen en de snelheidscurven van de multisamples van de piano afgesteld voor de Graded Hammer Standard actie van het keyboard.

Het creëren van dubbele lagen en splits is eenvoudig. Druk op de Split- of Layer-knop en een driehoekje in het display geeft aan welk deel de aandacht van het paneel heeft op het gebied van geluidsselectie en -bewerking. Om het gesplitste punt in te stellen, hoef je alleen maar op een toets te drukken terwijl je de Split-knop ingedrukt houdt. Omdat de MX88 16-delig multitimbraal is, zijn complexere multizone-opstellingen mogelijk. Het belangrijkste workflowprobleem doet zich voor bij het toewijzen van een van de vier draaiknoppen aan het deelvolume. Je kunt onderdelen niet snel en tegelijkertijd mixen. In plaats daarvan selecteer je een onderdeel, pas je het volume aan, selecteer het volgende onderdeel, pas het volume aan, enzovoort.

Vooraanzicht Yamaha MX-synthesizer

Klanken

Op het gebied van kwaliteit en realisme straalt de MX88 in zowat elke geluidscategorie. Wat we hier in wezen hebben, is de fabrieks-ROM van de Motif XS/XF. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de complete onderliggende synth-engine en polyfonie van 128 noten. Dit zijn klanken waar een overvloed aan personen een optreden mee gedaan hebben. En dankzij nieuwere componenten zoals de D/A-converters klinkt de MX88 beter.

De categorie-gebaseerde klankjacht die je kunt kiezen op Motif-series keyboards is de standaard manier van denken op de MX88. Hierbij leidt de multisample van de Yamaha CF-IIIS concertvleugel de Pianobank als de ‘CncrtGrand’-klank. Voor lange pianosolo’s wil je misschien iets dat meer premium is (bijvoorbeeld de recentere CFX- en Bösendorfer-samples van Yamaha die je in de Montage kunt vinden), maar deze piano is geschikt voor elk rock-, pop- of cocktailjazzoptreden.

Helderdere en donkerdere variaties zijn er in overvloed, net als CP elektrische vleugelsamples voor Peter Gabriel covers en chorus stacks. De bank met de naam Keyboard is waar je alle vintage elektromechanische en elektronische pianoklanken vindt. Deze presteren uitstekend vergeleken met de beste EP-patches die je kunt vinden.

Yamaha vertelde ons dat vergeleken met de MX49 en MX61, de indelingen van de toetsen en snelheidscurves van de akoestische en elektromechanische multisamples zijn aangepast om te profiteren van de gewogen actie van de MX88. Als het organische instrument een hamer had die een voorwerp raakte dat bedoeld was om te trillen, dan zou de MX88 positief zingen wanneer hij dat geluid opnieuw creëert.

De toonwielorgels en het Leslie-effect zijn zo goed als het kan op een sample-gebaseerd instrument. Met behulp van de toewijsbare laag van de vier draaiknoppen van de MX88 kun je een zekere mate van drawbar-achtige timbrale controle bereiken. Het gedrag van harmonisch slagwerk is zelfs correct. En dan bedoelen we niet alleen een monofone laag die een toetsaanslag inleidt. De ‘ping’ vindt plaats op zoveel noten als je slaat. En ebt daarna weg tot je alle noten loslaat en weer aanslaat. De orgelklanken komen niet overeen met een clonewheel. Ze zijn echter realistisch genoeg om je te laten overwegen om dat extra keyboard thuis te laten. Wat een eenvoudigere opstelling mogelijk maakt.

Akoestische en elektrische gitaren en bassen zijn een sterk punt van Yamaha sinds de originele Motif (en ook de eerdere ROMplers zoals de S80). De MX88 is geen uitzondering op dit gebied. Er is een integriteit en expressiviteit aan deze klanken die je normaal gesproken niet in keyboards in deze prijsklasse hoort.

Yamaha MX88 aansluitingen

De synthesizergeluiden zijn onderverdeeld in leads, pads en comps. Als er een favoriet nummer in je hoofd zit, dan vind je die uitstekend terug in de MX88. Wanneer je een draai geeft aan de filter cutoff draaiknop, dan zijn de Montage en Motif XS/XF wel merkbaar soepeler. De synth-categorieën zijn echter fantastisch flexibel, of je nu op zoek bent naar analoog vet, digitale vonken of iets daartussenin.

De orkestrale snaren, koperblazers en gestemde percussie zijn niet minder dan wat je zou verwachten van een sterke, huidige ROM-bank. Ze werken in live-opstellingen en MIDI-muziekstukken en reageren expressief op je spel. Enkele van de beste gesynthetiseerde snaar- en koperklanken van de MX88 verbergen zich in deze banks. Dit samen met hun akoestische tegenhangers. Bovendien bevat het instrument 208 ritmepatronen en klinken de drumkits erg goed. Uit de doos zijn ze tempo-gesynchroniseerd met elke interne beweging die is geprogrammeerd in de fabrieksklanken (patches).

DAW-controle en software

De Yamaha MX88 biedt de meest royale DAW-besturingsoppervlaktemogelijkheden die een fabrikant uit slechts vier draaiknoppen en een reeks knoppen kan persen. Er zijn handige sjablonen inbegrepen voor Steinberg Cubase, Cakewalk Sonar, Apple Logic Pro X en MOTU Digital Performer. Het zal niet als een verrassing komen dat de integratie het beste werkt met Cubase, wat onderdeel is van Yamaha. Misschien verrassender is echter dat over de hele linie veel functionaliteit geboden wordt.

De knoppen die normaal gesproken klanken selecteren, voeren bijvoorbeeld taken uit zoals het toewijzen van de dataknop van de MX88 om door tracks te spoelen, het toevoegen van een nieuwe track, het regelen van lees-/schrijfautomatisering en nog veel meer. Als je een beperkt budget hebt en een keyboard in plaats van een mixer nodig hebt om die positie tussen je studioluidsprekers in te nemen, dan is er hier een serieuze reden om de MX88 de ruimte te geven.

Cubase AI is inbegrepen wanneer je de MX88 aanschaft. Evenals gratis downloads zoals de Mobile Music Sequencer van Yamaha voor iOS (wat je in wezen de multi-track workstationfunctionaliteit a la Motif geeft), en ook de FM Essential soft synth (ook voor iOS), die zich naast de MX88-klanken nestelt alsof er een DX7-achtige synthesizer in het instrument zit. Op het gebied van de connectiviteit biedt de MX88 tot slot een 2-in/2-out USB-audio en MIDI-interface.

Gebruik Yamaha MX met smartphone

Conclusie

Veel muzikanten die optreden maken gebruik van tweelaags keyboard statieven. Waar de MX49 en MX61 zich presenteerden als zeer competente instrumenten voor de bovenste laag (synths, snaren en orgels) die toevallig ook een aanzienlijke onderste klank en functionaliteit hebben (stagepiano), biedt de MX88 een volledige piano-vormfactor.

Voor klanken die meer bevredigend worden gespeeld op iets met een gewogen actie, zoals elektrische en akoestische piano’s, kan je nu zo hard spelen als het optreden vereist. Dat gezegd hebbende, is er zoveel aan de hand in de MX88 dat het meer is dan een ‘stagepiano met voordelen’. Het kan je enige keyboard voor vele optredens zijn. Mits je de mogelijkheden ervan voldoende onderzoekt om er maximaal van te profiteren.

In een studiocontext is het moeilijk voor te stellen dat je meer voor het geld krijgt als je op zoek bent naar iets dat ‘je eerste pro-synthesizer keyboard’ is. Houd er rekening mee dat er een volledige Motif-achtige synth-engine in zit, waar elke patch tot acht Elementen heeft. Deze zijn op hun beurt elk een complete syntheseketen, bestaande uit een PCM-gebaseerde ‘oscillator’, filters, envelopes en modulatieopties.

De Yamaha MX88 is misschien wel het beste ‘basis’-keyboard dat we tot nu toe hebben geprobeerd. En er is een reden waarom we ‘basis’ tussen aanhalingstekens hebben gezet. De combinatie van premium geluiden, de uitstekende gewogen actie en studiovriendelijke functies zorgen voor iets dat aantrekkelijk is voor nieuwkomers van elektrische keyboards. Op sonisch gebied wordt echter genoeg geboden voor pros om hem mee te nemen naar optredens en studio’s.

Nog niet overtuigd? Ontdek hier de beste synthesizers.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo