Yamaha MODX6 review

Goedkope Yamaha MODX6 Review
8.5

€1.379,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Yamaha MODX6 review
Yamaha MODX6 review
€1.379,00

De Yamaha Montage synthesizer is een beest van een synth op zowel het gebied van wat hij kan doen als zijn fysieke afmetingen. We durven zelfs te zeggen dat de Montage de meest uitgebreide synth tot op heden is en met zijn touchscreen en ‘Super Knob’ was hij ook een van de leukste om mee te spelen. Dit alles ging echter gepaard met een grote ‘maar’. Zo’n grote hoeveelheid kracht gaat namelijk gepaard met een flink prijskaartje en voor het duurste model betaal je vandaag de dag nog steeds zo’n €4.000.

De Montage werd altijd gezien als vlaggenschip keyboard voor een nieuwe serie van Yamaha keyboards. Dus wat is de volgende stap voor het bedrijf? Kleiner en lichter? Ja, een beetje. En goedkoper? Ja, en niet zo’n klein beetje ook. We presenteren de nieuwe MODX6, welke we in deze Yamaha MODX6 review uitgebreid onder de loep zullen nemen.


Positieve- en negatieve eigenschappen van de Yamaha MODX6

Positief
 • Een kleine Montage voor een veel lagere prijs
 • Uitstekende geluidsmogelijkheden
 • Geweldig touchscreen
 • Voldoende realtime controle over nagenoeg alles
 • Makkelijk om te gebruiken gezien de diepte die hij biedt
 • Ongelofelijke waarde
Nadelen
 • strong>Maar twee uitgangen
 • Om dieper te graven zal je een beetje moet studeren

Belangrijkste eigenschappen

 • AWM2 en FM-X engines
 • 5,67GB presetgeluiden; 1GB gebruikersgeheugen
 • 128 + 64 noten polyfonie
 • 16-delig multitimbraal
 • Super Knob voor meerdere parameteraanpassingen
 • Motion sequencer
 • 130.000 eventsequencer
 • 18 filtersoorten
 • Ongeveer 85+ insert/master fx
 • 2 uitgangen, 2 ingangen, 2 x MIDI 4 footcontrollers, 2 USB, koptelefoonaansluiting
 • Gewicht: 6,6 kg
 • Afmetingen in mm: 937 x 331 x 134

Snelle terugblik op de Montage

Om de MODX6 beter te begrijpen tijdens deze Yamaha MODX6 review, heb je een korte samenvatting nodig van de Montage, aangezien deze synth een ingekorte versie van deze laatste is, maar hopelijk niet te veel.

Yamaha Montage 8

De Montage is een van de old school digitale synthesizers, welke elk geluid dat je maar kan bedenken creëert, alleen met duizenden bellen daar aan toegevoegd. Hij heeft twee synthesesoorten: AWM2 en FM-X. Deze zijn toegevoegd aan een zogenaamde ‘Motion Control Synthesis Engine’, wat zoals in concept als uitvoering geweldig is.

AWM2 is de op sample gebaseerde engine van Yamaha met ongeveer 6GB aan kwalitatieve geluiden en die werkelijk waar als echt en in je fantasie kan bieden. De Motif-serie was lange tijd het vlaggenschip voor digitale synthesizers, maar de Montage blaast deze weg met een samplebibliotheek die acht keer zo groot is. De FM-X engine is ook geweldig, een meer toegankelijke FM-synthesizer.

beste synthesizer yamaha modx6 review synthesizer

Meer toegankelijk is wat de Montage prima opsomt. Als onderdeel van de Motion Control Synthesis Engine zijn synthparameters makkelijk toegankelijk en ze kunnen eenvoudig opgenomen worden. Je kan verscheidene toewijzen aan de Super Knob en ze tegelijkertijd aanpassen. Een motion sequencer geeft je toegang tot meer beweging en een touchscreen geeft je het gevoel dat je de beste software in hardware gebruikt.

Dus we hebben het hier over enorme parametercontrole en automatisering, en met 128 noten polyfonie per engine krijg je ook enorme geluiden. De Montage biedt echt alles wat je nodig hebt.

synthesizer kopen yamaha modx6 review

Hoe kan Yamaha de Motif bijwerken en iets produceren dat voorheen nog niet beschikbaar was? Nou, het bedrijf heeft dat concept genomen en daar een aantal verrassende en succesvolle veranderingen aan toegevoegd. Dit is echt de moeder van alle synths.

De Montage was dus de nieuwe serie van Yamaha en nu komt het bedrijf met de MODX. De eerste vraag die ongetwijfeld gesteld zal worden is:

Heb ik dit echt nodig?

Ja, deze soort synths zijn mogelijk niet geschikt voor iedereen. Personen die op zoek zijn naar modulair zullen waarschijnlijk denken dat het juist het tegenovergestelde is van wat ze willen (als je naar de geluidsmogelijkheden kijkt is dat niet het geval). Analoge synthfans zullen daarnaast voldoende opties vinden die goedkoper zijn.

beste synthesizer yamaha modx6 review kopen

De MODX is net als de Montage aan de ene kant gericht op spelers en optredende muzikanten, maar aan de andere kant ook voor personen die geluiden willen creëren. Je kan zoveel doen op het gebied van geluidsontwerp, dus als geweldige synthese voor jou een geweldige synthesizer maakt, dan zal je niet veel opties vinden die meer bieden.

En als je naar de Montage hebt gekeken en dacht: “Ja, dat wil ik hebben, maar heb het geld niet”, dan moet je echt een kijkje nemen naar de MODX.

Ja, je verliest uitgangen en controllers, maar het overgrote deel van de functies en de interessante onderdelen die de Montage zo geweldig maken zijn nog steeds aanwezig bij de MODX. Dus ja, je hebt hem echt nodig.


De verschillen

Wat zijn de voor het overgrote deel zelfde functies en eigenschappen, zoals we hierboven in deze Yamaha MODX6 review beschreven? Nou, je krijgt de twee synthengines, 16-delige multitimbraliteit, Super Knob, 5,76GB samplebibliotheek, 128 noten polyfonie, 130.000 noten sequencer, 7-inch TFT-touscreen, 18 filtersoorten, dezelfde effecten en ga zo maar door. Je begrijpt vast wel wat we duidelijk willen maken. De MODX lijkt bijna net zo volgestopt met functies als de Montage. Het enige dat minder lijkt te zijn is 1GB gebruikersgeheugen in plaats van 1,7GB.

yamaha modx6 review beste synthesizer kopen

Maar voordat je enthousiast wordt, zijn er wanneer we uitgebreider kijken tijdens deze Yamaha MODX6 review (uiteraard) nog andere aanpassingen. Zo heeft de Montage extra controllers, aangezien de MODX de touchstrip, sommige knoppen en aftertouch mist. Hij heeft ook een plastic behuizing in plaats van de legering van de Montage (maar dat maakt hem ook direct veel lichter).

Dan is er nog de polyfonie. Alhoewel de 128 noten polyfonie van de AWM-engine behouden blijft, is de de polyfonie van de FM-X verlaagd naar 64 (nog steeds voldoende voor een FM-synth in onze ogen). Tot slot was een van onze kritiekpunten over de Montage dat hij maar vier uitgangen had, wat voor zo’n krachtige synth aan de lage kant is. Nou, de MODX heeft alleen maar de standaard twee, dus nog minder. Gezien de mogelijkheden is dat echt een beetje beperkend.

Maar we hebben het beste verschil voor het einde van dit hoofdstuk bewaard en dat is de prijs. Ja, de MODX kost maar zo’n €1.200, wat meer dan de helft van de prijs van de goedkoopste Montage is. Ongeacht wat hij mist zal dit zeker weten voor een flinke opschudding in de synthmarkt zorgen.


Gebruik van de Yamaha MODX6

Je weet dus nu wat de specificaties en mogelijkheden zijn. Maar het succes van deze synth zal afhangen van hoe deze allemaal samenwerken. Ten eerste is het belangrijk om een concept goed te begrijpen en dat is de Motion Control Synthesis. Dit is de manier waarop de MODX geluid creëert en voor de synthese zorgt, waarbij gebruik gemaakt wordt van zowel de AWM en FM-X engines. De Super Knob, alle keyboardcontrollers, de motion sequencer en de arpeggiator kunnen allemaal meedoen met die Motion Control Synthesis actie (plus nog meer, maar we proberen het simpel te houden tijdens deze Yamaha MODX6 review).

Motion Control is de sleutel voor de evoluerende geluiden, de enorme atmosferen en een hoop van het realisme van de akoestische geluiden van de MODX. Aangezien dit alles zoveel verbonden is met de onboard besturingen, denk je mogelijk dat het jammer is dat deze verloren zijn gegaan ten opzichte van de Montage. De vier draaiknoppen kunnen echter nog steeds toegewezen worden aan 16 parameters en de vier schuifregelaars kunnen ook in vier trappen verplaatst worden, voor toegang tot nog eens 16 parameters. Er is dus nog steeds genoeg ter beschikking.

yamaha modx6 review synthesizer kopen

De Super Knob is het hoogtepunt op het gebied van controle. Deze en de hierboven genoemde controllers kunnen nagenoeg aan alles gekoppeld worden, maar alleen de Super Knob kan tot 16 verschillende parameters aanpassen in elke richting. Je kan op een diep niveau toewijzen via het bewerkingsmenu en scherm, maar het is veel makkelijker om een combinatie van de ‘Assign’ en ‘Knob Position’ knoppen te gebruiken. In eerste instantie denk je mogelijk waarom je zoveel parameters in een keer aan wilt passen. Maar aangezien je de optie hebt, zal je hier al snel gebruik van maken.

Het hart van al dit aansturen is de motion sequencer, waar elke sequentielijn een besturingsbron kan zijn en tot 16 locaties tegelijkertijd besturen. Hier kan je geweldig evoluerende geluiden creëren, welke geweldig zijn voor elke soort geluidsbewerking. Bij de Montage hadden we een beetje problemen met dit gedeelte (niet het idee, maar de uitvoering. Bij de MODX is er echter een erg handig Motion Control scherm die aangeeft wat toegewezen is aan wat op het gebied van controllers, draaiknoppen en de Super Knob, wat je in ieder geval hiervan een overzicht geeft.

Geweldig scherm

Het scherm is iets wat je enorm ondersteunt en nog een hoogtepunt van de MODX. Je zal al snel ondervinden dat je het gebruik van je scherm flink aan zal passen met het keyboard. Over het algemeen raak je aan wat je wilt veranderen en vervolgens pas je dit aan met de schuifregelaars en draaiknoppen. Of je kan de cursors en verhoog/verlaag-knoppen gebruiken voor meer nauwkeurige aanpassingen, dat is helemaal aan jou.

yamaha modx6 review beste synthesizer yamaha

Het maakt het selecteren van geluiden op optredens erg makkelijk. Je kan old school een voor een door deze drukken of de uitgebreide zoek per categorie en sub-categorie gebruiken, wat zoeken naar wat je wilt veel makkelijker maakt.

Deze optredens zijn in essentie multitimbrale opstellingen waar tot 16 instrumentgeluiden van de AWM2 en FM-X engines of drumgeluiden van de AMW2 samengevoegd kunnen worden. Deze kunnen bijvoorbeeld samen afgespeeld worden als een set geluiden verdeeld over een keyboard of als enorme geluidslandschappen waar een hoop presets tegelijkertijd afgespeeld worden en gebruik gemaakt wat van die flinke polyfonie.

Of je kan verschillende geluiden activeren via MIDI-kanalen en opnemen via de onboard of externe sequencer, net alsof je een traditionele module gebruikt. Dan zijn er nog Live Sets waar je tot 256 slots kan scrollen; ideaal voor livespelers die willen schakelen tussen optredens.


De geluiden

Tot nog toe hebben we ons in deze Yamaha MODX6 review gericht op wat je kan doen met de geluiden van de MODX en zal er vast over eens zijn dat dit een hoop is. Dit is het hoogtepunt van de synthesizer en plaatst de ingebouwde geluiden van de MODX bijna in een schaduw. Het zou echter jammer zijn om ze niet te bespreken, vooral omdat er letterlijk duizenden zijn, die alles omvatten wat je nodig hebt en niet nodig denkt te hebben.

Yamaha MODX6 Review MODX modellen

Twee woorden vatten de geluiden goed samen: groots en realistisch. De akoestische geluiden zijn de meest realistische die we ooit gehoord hebben. De meer elektronische kant van de synth wordt nog meer geholpen door de Motion Control, aangezien de synths, arpeggio’s, pads en snaren meer dan ooit draaien en zelfs al zijn sommige begeleidingen niet bepaald innovatief, maakt dit niet echt uit.

Je krijgt 16 parameters om mee te spelen met alleen al de Super Knob, 32 om te automatiseren in de motion sequencer en 192 noten die je samen kan voegen. Wil je geluidscontrole? Wil je enorme geluiden? Dat krijg je en nog meer.

We kunnen proberen om meer details over de geluiden te geven, maar we hebben het hier over een engine die een bibliotheek heeft die acht keer zo groot is als op de populaire Motif en een FM-engine die zowel toegankelijk en krachtig is. Al met al zal je geen ingrediënten missen en de ‘keuken’ waar je mee werkt is geweldig.


Conclusie van de Yamaha MODX6

Yamaha MODX6 Review

 

En we kunnen zo nog hele pagina’s volmaken en dan nog zouden nog niet alles toe kunnen lichten over de diepte en mogelijkheden van de MODX. Hij is iets meer complex om te gebruiken dan de Montage, maar dat komt mogelijk door het ontbreken van een aantal besturingen, waardoor hij iets minder toegankelijk is.

Alles op het gebied van Motion Control is echter erg makkelijk om te gebruiken. Wijs hier een parameter toe, draai aan een knop en je bent klaar. Als je dieper wilt gaan binnen de motion sequencer, dan is die mogelijkheid er ook. Het mooie van de MODX, is dat dit niet nodig is als je dat niet wilt. Je kan er echt van genieten op elk willekeurig niveau. Ontdek de vele geluiden, pas ze hier en daar aan, leef je zelf in enorme optredens in en stel makkelijke lijsten op voor live spelen.

We moeten het scherm ook benoemen aan het einde van deze Yamaha MODX6 review. Een uur nadat we bezig waren om hem te gebruiken, waren we al vergeten dat we hem gebruikte. Hij heeft deels het gevoel van een touchscreen DAW en biedt net als de Montage een soort van hardware/software hybride ervaring.

Tot slot is er natuurlijk nog de prijs. Het maakt niet uit hoe erg je het gebrek aan uitgangen vindt of je zorgen maakt om sommige problemen op het gebied van gebruiksgemak, de hoeveelheid die je krijgt voor deze prijs is gewoon fantastisch. Dit is simpelweg de beste synth die je op dit moment kan kopen.

We hopen dat je genoten hebt van deze Yamaha MODX6 review en op basis ervan een weloverwogen keuze kan maken.

8.5 Totale Score
Veel waarde voor weinig geld

De Yamaha MODX6 heeft ons zeer aangenaam verrast. Ten opzichte van de Montage kost deze synthesizer maar een schijntje. Hij is zeker niet goedkoop maar de hoeveelheid waarde die je krijgt voor deze prijs is gewoon fantastisch. Dit is simpelweg de beste synthesizer die je op dit moment kan kopen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo