Roland V-Combo VR-730 review

Roland V-Combo VR-730 en Roland VR-09B
8

€1.190,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Roland V-Combo VR-730 review
Roland V-Combo VR-730 review
€1.190,00

Moet je de Roland V-Combo VR-730 kopen?

De Roland V-Combo VR-730 is een zogenaamde live performance keyboard. Het is dus een instrument die gericht is op personen die momenteel optreden of de ambitie hebben om dat te doen.

In dit artikel zullen een kijkje nemen naar de functies die geboden worden en hem vergelijken met drie andere keyboards om te kijken welke het beste is.

Prijs en klavier

Deze digitale stagepiano van Roland kan je momenteel voor nog geen € 1.200 vinden. Voor deze prijs krijg je 73 toetsen. Ook al krijg je niet het volledige bereik van 88 toetsen, is 73 meer dan genoeg om een overvloed aan liedjes te spelen. Als je echter op zoek bent naar iets om piano mee te leren spelen, dan kan je het beste kiezen voor een digitale piano met 88 toetsen.

live performance keyboard roland vr-730 review

De toetsen van de dit keyboard zijn ontwikkeld in een zogenaamde watervalstijl. Dit betekent dat de toetsen geen uitstekende randen hebben. In plaats daarvan zijn ze gevormd zoals de toetsen van het iconische Hammond B3 orgel. Watervaltoetsen zijn perfect voor orgelstijl spelen en glissando’s, omdat er geen scherpe randen zijn die in de weg van je handen kunnen zitten. Ook zijn de toetsen half-gewogen. Ze zijn dus zwaarder dan toetsen die niet gewogen zijn, maar veel lichter dan de hammer action toetsen die bij op veel digitale piano’s en alle akoestische piano’s vindt.

Connectiviteitsopties

Het is zeker mogelijk om piano te leren spelen met een half-gewogen klavier. Een gewogen hammer action klavier is echter beter. Dit helpt je namelijk om de juiste vingertechniek te ontwikkelen. Dit maakt de overgang naar het spelen van een akoestische piano soepeler. Een half-gewogen klavier zoals op de Roland V-Combo VR-730 is het beste voor personen die al de juiste techniek geleerd hebben en met gemak kunnen wisselen tussen een half-gewogen en gewogen klavier.


Hoeveel klanken krijg je?

live performance keyboard roland vr-730 review

Bij dit keyboard krijg je een indrukwekkende hoeveelheid van 268 klanken. Hoewel je een verscheidenheid aan klanken krijgt, is elke klank met de uiterste zorg ontwikkeld. Je krijgt een hoop klanken van akoestische en elektrische piano’s. Deze kan je gebruiken om piano te leren spelen of als basis voor je geluid op het podium.

De Virtual Tone Wheel orgel-engine die je bij dit instrument krijgt biedt krachtige orgelgeluiden, die de klanken van een aantal van de meest iconische orgels nabootsen. Deze orgelklanken kan je voor verschillende genres gebruiken, zoals pop, rock, jazz en gospel.

Dit Roland keyboard is ook uitgerust met een hoop synthklanken. Het bedrijf heeft een aantal erg herkenbare synths gemaakt met de jaren, zoals de Roland Juno. De Roland V-Combo VR-730 is uitgerust met klanken van de Roland Juno en Roland Jupiter en ook andere klassieke synthklanken. Ook is het keyboard uitgerust met meer moderne synthklanken. De klanken zijn onderverdeeld in categorieën, zoals lead, bas, pad en snaren. Deze categorieën maken het makkelijk voor je om snel de klanken die je nodig hebt te vinden. Dit is vooral tijdens een live optreden belangrijk. Daarnaast kan de geluidsbibliotheek van dit instrument uitgebreid worden met klanken van de Axial website van Roland.


Hoeveel effecten krijg je bij de Roland V-Combo VR-730?

Bij dit keyboard krijg je de volgende zes effecten:

  • Delay
  • Reverb
  • Overdrive
  • Chrorus
  • Vibrato
  • Rotary

Delay creëert een echo-effect door de tijd van de klanken van toetsen te vertragen wanneer je deze indrukt. Reverb helpt je om je speelgeluid verder weg of dichterbij te laten klinken, door je de mogelijkheid te geven om kamerafmetingen te selecteren, zoals concerthal of kleine studio. Overdrive is een beetje als een milde distortion en dit maakt je geluid iets knapperiger. Chorus zorgt ervoor dat je het idee krijgt dat meerdere van hetzelfde instrument spelen. Hierdoor lijkt het dus dat een verzameling van instrumenten samen spelen.

beste live performance keyboard roland vr-730 review digitale piano

Vibrato moduleert de pitch van wat je speelt, waardoor de noten die speelt rijker en sterker kunnen klinken. Tot slot bootst rotary de verspreiding van geluid na dat gecreëerd door een pijporgel. Dit effect is ontwikkeld voor orgelklanken, dus deze kan je het beste gebruiken met de orgelsectie van het instrument.


Wat moet ik nog meer weten over de Roland V-Combo VR-730?

Dit keyboard heeft een polyfonie van 128 noten. Dit zou meer dan genoeg moeten zijn om te spelen wat je wilt, terwijl je tegelijkertijd meerdere effecten toepast.

beste live performance keyboard roland vr-730 review digitale piano

Het is mogelijk om een gratis iPad app te downloaden, waarmee je de orgel- en synthklanken aan kan passen. Je kan je iPad ook aansluiten op het keyboard via Roland Wireless Connect of met een USB-kabel om je orgel- en synthklanken op het podium aan te passen. Deze functie maakt het echt makkelijk om toegang te krijgen tot de verschillende klanken en ze te wijzigen, zodat je zonder problemen kan optreden.

Het gewicht van dit Roland keyboard maakt hem ook erg geschikt om met je mee te dragen naar optredens. Hij weegt nog geen 10 kg, dus draagbaarheid zal geen problemen opleveren.


Roland VR-09 vs Roland V-Combo VR-730

De Roland VR-09 kan je momenteel voor zo’n € 650 kopen. Hiermee is hij bijna de helft goedkoper als de V-Combo VR-730. Bij dit keyboard krijg je maar 61 toetsen, dus je bent iets meer beperkt in wat voor muziek je kan spelen. Je krijgt echter nog steeds 245 klanken, dus dat is aardig vergelijkbaar met het duurdere Roland model. Ook krijg je toegang tot de Axial website, wat je dus ook de mogelijkheid geeft om je bibliotheek aan te vullen met andere klanken.

Als je weet dat je maar 61 toetsen nodig hebt voor je optredens, dan is de Roland VR-09 mogelijk een betere keuze. Beide keyboards zijn gericht op live optreden. Je keuze hangt dus uiteindelijk af van de klanken en de hoeveelheid toetsen die je nodig hebt en natuurlijk je budget.


Hammond SK1 vs Roland V-Combo VR-730

De Hammond SK1 kan je vanaf ruim € 1.500 kopen, dus je moet wat dieper in je buidel tasten dan de V-Combo VR-730. Dit keyboard is meer een digitaal orgel in plaats van een digitale piano. Je hebt de keuze uit modellen met 61, 73 en 88 toetsen. De prijs voor 73 en 88 toetsen gaat echter flink omhoog. Hier betaal je namelijk respectievelijk ruim € 1.700 en ruim € 2.000 voor. De maximale polyfonie van alle modellen is 61 noten.

9.1/10 Lees recensie
Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/04/21 11:28 am
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Dit digitaal orgel is uitgerust met 100 klanken en de meeste zijn orgels. Als je weet dat je meer gevarieerde klanken nodig hebt, dan is dit natuurlijk niet de beste keuze. Als orgels echter een groot onderdeel van je optredens zijn, dan is Hammond het beste bedrijf om voor te kiezen.


Nord Electro 6 vs Roland V-Combo VR-730

Bij de Nord Electro 6 heb je de keuze uit een model met 61 of 73 toetsen. Je betaalt hier respectievelijk ruim € 1.600 en net geen € 1.800 voor. Dit maakt ze de duurste keyboards die we in dit artikel bespreken.

Voor de pianoklanken biedt de Electro 6D een polyfonie van 120 noten, terwijl dit 34 is voor de synthklanken. Net als het overgrote deel van de keyboards in dit artikel, is dit Nord keyboard ontwikkeld met live optredens in gedachten. Deze hoeveelheid polyfonie zal dus zeer waarschijnlijk voldoende zijn.

De klanken op de Electro 6 zijn onderverdeeld in drie secties: orgel, piano en sample synth. Eén van de gaafste functies van dit instrument, is de mogelijkheid om klanken uit alle drie de secties samen te voegen. Bij veel keyboards is het mogelijk om maar twee klanken samen te voegen, maar bij de Electro 6 zijn dit drie of meer. Zodoende kan je echt een interessante geluidsomgeving creëren.

Dit keyboard is uitgerust met 400 presets. Je kan de geluidsbibliotheek aanpassen door klanken te verwijderen en nieuwe toe te voegen vanuit de Nord Piano Library en Nord Sample Library. Beide bibliotheken zijn volledig gratis voor Nord eigenaars. Bij Nord hoef je je eigenlijk nooit zorgen te maken over de kwaliteit. Je moet dus voor jezelf bepalen wat je maximale budget is en of dit Nord keyboard daar nog binnen valt.


Welke van deze keyboards is het beste?

Volgens ons is gezien de prijs en wat je krijgt de Roland V-Combo VR-730 het beste keyboard wat je kan kopen. Hij is gevuld met een hoop klanken, effecten en voldoende polyfonie om de muziekstukken waar hij voor bedoeld is te spelen.

De Hammond SK1 is het enige keyboard dat 88 toetsen biedt. Dit is echter meer een digitaal orgel en dus alleen een goede keuze als orgels het hoogtepunt van je optreden zijn. De Nord Electro 6 en Roland V-Combo VR-730 komen met 73 toetsen nog aardig in de buurt. Als je uiteraard piano wilt leren spelen, dan is een volledig klavier het beste, maar gezien de prijsklasse van deze instrumenten, zijn het sowieso geen keyboards voor beginners.

stage piano Roland V-Combo VR-730 review

De Roland VR-09B is in veel opzichten vergelijkbaar met zijn grotere broer, maar bijna de helft goedkoper. Je krijgt echter maar 61 toetsen, waardoor hij in sommige opzichten mogelijk minder geschikt is. Als je echter zeker weet dat je niet meer dan 61 toetsen nodig hebt, dan is de VR-09B de betere keuze van de twee.

Beide Roland keyboards zijn ook erg draagbaar, wat erg belangrijk is als je alleen optreedt. Als er niemand is die je helpt, dan is het belangrijk om je uitrusting zo licht mogelijk te houden. Met een gewicht van ruim 8 kg (voor de VR-09B) en nog geen 10 kg, hoef je je hierover geen zorgen te maken met deze keyboards.


Conclusie

De Roland V-Combo VR-730 is een enorm krachtig en waardevol instrument. Dit keyboard geeft je alle tools die je nodig hebt om een geweldig optreden te geven en je muzikale creaties naar je publiek te brengen. Je kan er gerust op zijn dat je met dit live performance keyboard elke keer een geweldige show zal neerzetten.

live performance keyboard roland vr-730 review
8 Totale Score
Krachtige live performance keyboard

De Roland V-Combo VR-730 is een enorm krachtig en waardevol instrument. Dit keyboard geeft je alle tools die je nodig hebt om een geweldig optreden te geven en je muzikale creaties naar je publiek te brengen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo