Roland System 8 review

Roland System 8 Review
9.5

€1.626,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Roland System 8 review
Roland System 8 review
€1.626,00

Vandaag zullen we uitgebreid een kijkje nemen naar de Roland System 8, wat een diverse optreed synthesizer is. Roland staat er om bekend dat ze kwalitatieve producten aanbieden en dit instrument is geen uitzondering. Tijdens deze Roland System 8 review zullen we de System 8 vergelijken met verscheidene populaire concurrerende synths op de markt; namelijk de Roland System 1, Korg MicoKorg en Korg Minilogue.

 

Roland System 8 review:

Groen is onze favoriete kleur

Het eerste wat ons opviel bij deze synth, was hoe doordacht het van Roland was om de System 8 met groene LEDS te maken. Afgezien van de grappen vinden we de kleurkeuze aantrekkelijk en voor een eerste indruk was hij zeker mooi.

Zijn kleinere broer, de Roland System 1, heeft ook groene LEDs. De Korg Minilogue is echter bijvoorbeeld niet zo levendig met kleuren. Deze ziet er meer minimalistisch en industrieel uit, terwijl de MicroKorg een aantal LEDs heeft, maar lang niet zo indrukwekkend als het aanbod van Roland.

Beste Roland System 8 Review

Zoals bij de meeste synthesizers voelen de toetsen goedkoop aan, maar al het andere verkeerd in uitstekende staat. We vinden het fijn dat de Roland System 8 49 toetsen heeft. De Roland Systeem 1 heeft maar 25 en zowel de MicroKorg en de Korg Minilogue hebben 37 toetsen. De MicroKorg heeft echter geen volledige toetsen, wat een beetje een dealbreaker voor ons is.

Zowel op het gebied van cosmetische indruk als algeheel gevoel denken we dat er geen concurrentie is; de Roland instrumenten (zowel de System 8 als System 1) hebben een betere kwaliteit.

Maar hoe presteren ze ten opzichte van de andere op het gebied van functies? Nou, daar gaan we in het volgende gedeelde uitgebreid aandacht aan besteden.

 

Functie voor functie strijd

Een van de dingen waar we altijd uitgebreid naar kijken in onze reviews, is wat voor soort functies de instrumenten bieden. Dit is belangrijk voor je begint met het overwegen van de prijs en wat het beste bij je wensen en behoeften past. En de Roland System 8 heeft een grote hoeveelheid functies.

Dit is een samengevatte lijst:

  • 49 toetsen met aanslaggevoeligheid
  • Maximale polyfonie van 8 klanken (Model System-8, Plug Outs 1,2,3 hangt af van software)
  • 8 memoires x 8 banks
  • 3 oscillators
  • ENVELOPE Diepte
  • Attack tijd, Vervaltijd besturingen
  • Vertraging, panning vertraging, chorus 1, chorus 2, Flanger, vertraging + chorus
  • Over driver, verstoring, metal, fuzz, crusher, phaser

Wanneer je de System-8 vergelijkt met de andere instrumenten waar we vandaag naar kijken, dan is de Roland System-1 simpelweg een meer draagbare versie van de System-8. Op het gebied van de Roland System 1 moet je echter ook onthouden dat je de functies die je krijgt bij de System-8, gehalveerd worden voor dit instrument.

Goedkope Roland System 8 Review

De System-1 heeft maar een maximale polyfonie van 4 noten, bijna de helft van de toetsen en hij maakt gebruik van de AIRA ACB geluidsmotor. Hij heeft geen aanslaggevoeligheid, 8 presets en 10 effecten. De MicroKorg en de Minilogue hebben daarentegen meer toetsen, meer presets en een grotere polyfonie mogelijkheid.

In dit opzicht zouden de instrumenten wanneer je ze met elkaar vergelijkt op het gebied van functies op de volgende plaatsten staan: de Roland System-8 zou aan de top staan, gevolgd door de Minilogue, daarna de MicroKorg en tot slot de Roland System-1.

Sommige personen kiezen echter nog steeds voor de Roland System-1, omdat ze de voorkeur geven aan Roland in plaats van Korg producten. Op dit gebied is de Roland System-8 echter een duidelijke winnaar.

 

Kan je dat geluid horen?

We waren erg onder de indruk van het geluid van de Roland System-8. Je hebt een grote hoeveelheid kwalitatieve geluidsopties. Wij geven de voorkeur aan de geluidsmotor van de Roland ten opzichte van wat de MicroKorg en Korg Minilogue te bieden hebben.

De System-1 en System-8 hebben identieke geluidsmotors, dus op dit gebied is er niet veel verschil. Dus als je het geluid op de System-8 fijn vindt, dan is de kans groot dat je dat ook zal vinden op de System-1 en andersom.

Goedkoopste Roland System 8 Review

De Korg Minilogue heeft ook een geweldig geluid. Het is een erg natuurlijk klinkend geluid en trekt mogelijk de meer ouderwetse spelers aan. De MicroKorg heeft ook redelijke geluidsvaardigheden, maar is niet zo goed als de Minilogue of de Rolands. Om die reden zetten we hem onderaan op het gebied van geluid.

Het grootste verschil met de Roland System-8 zijn volgens ons de filter mogelijkheden. Je hebt de optie om Variation 1 te gebruiken, welke LPF (-24 dB), LPF (-18 dB), LPF (-12 dB), HPF (-12 dB), HPF (-18 dB), HPF (-24 dB) omvat. Deze voegen allemaal uniekheid aan de geluiden zelf toe wanneer je ze in de handen plaats van een speler die weet wat hij/zij doet.

Filter Variation 2 komt met zes verschillende types. Deze heeft draaiknop besturingen voor cutoff, resonantie, aanslagsnelheid gevoel, envelop diepte, toetsen follow en HPF cutoff.  Je hebt ook de mogelijkheid om te attack tijd, het sustainniveau en release tijd te besturen. Alhoewel de andere instrumenten een redelijke hoeveelheid filteropties hebben, vallen ze in het niets vergeleken met wat de Roland System-8 te bieden heeft.

Nu gaan we naar het volgende deel van deze review – verbindingsopties.

 

Laten we een verbinding maken

Laten we eerst de audio inputs en outputs bespreken. De System-8 heeft de mogelijkheid om te verbinden met 2 1/4-inch inputs, 2 1/4-inch outputs en een 1/4-inch voor een koptelefoon.

De Roland System-1 heeft geen inputs, alleen maar dezelfde hoeveelheid outputs als de System-8.

De Korg Minilogue heeft een 1/4-inch audio in en een 1/8-inch sync in. Hij heeft ook twee 1/4-inch outs, een audio out en een voor een koptelefoon en een 1/8-inch out voor sync.

De MicroKorg heeft 2 TS inputs en 2 TS outputs, plus een TRS output voor een koptelefoon.

Over het algemeen heeft de System-8 iets meer verbindingsopties voor audio ins en outs. Van alle vier instrumenten is de MicroKorg de enige met MIDI in/out/thru. De andere drie hebben MIDI in/out, wat de MicroKorg een klein voordeel geeft.

Het is ook de enige die met batterijen kan werken. De andere hebben stroomvoorzieningen of een AC-adapter, wat niet zo’n groot probleem is, maar de MicroKorg wel iets meer mobiliteit geeft. Een ding dat de MicroKorg echter niet heeft vergeleken met de andere drie, is een type-B USB-poort, wat altijd handig om te hebben is.

De Roland System-8 heeft iets wat alle andere instrumenten niet hebben, namelijk een SD-kaart slot. Al met al kan je waarschijnlijk een synthesizer vinden met meer verbindingsopties, maar op het gebied van deze vier staat de System-8 iets voor op de concurrentie.

 

De kosten van de Roland System 8 bekijken

Oké, nu wordt het tijd om te kijken naar iets dat alles zal breken of maken – de prijs.

Alhoewel de System-8 consistent bovenaan staat in alle gebieden die we hierboven bespreken hebben, is hij ook het duurste instrument. Afhankelijk van waar je hem vindt kost de Roland System-8 ongeveer €1.500.

Alle drie de andere instrumenten zijn ongeveer drie keer zo goedkoop met een prijs rond de €500. Dat is een groot verschil wanneer je nagaat wat we in dit artikel besproken hebben.

De System-8 is het betere instrument, maar niet zo goed dat hij drie keer zo duur kan zijn. Volgens ons is de System-8 te duur voor wat je krijgt. Misschien kan je een koopje vinden op de tweedehands markt, maar wij zijn niet overtuigd dat de System-8 zoveel meer waard is dan deze andere instrumenten.

Roland System 8

 

Opsomming

In het eerste gedeelte merkte we op hoe gaaf de Roland System-8 eruit zag en dat hij precies zo aanvoelde wat je van een kwalitatief Roland product zou verwachten.

De Korg Minilogue kon echter goed opboksen tegen beide Roland synths op het gebied van functies.

Op het gebied van geluid is het echt een persoonlijke voorkeur. De andere instrumenten hebben geweldige geluiden, maar zijn gewoon anders. Wij geven de voorkeur aan de System-8 en als jij hetzelfde gevoel hebt, dan is het minpunt (of simpelweg de realiteit), dat je gewoon meer moet betalen voor deze specifieke synthesizer.

En alle instrumenten waren nek aan nek op het gebied van connectiviteit, alhoewel we denken dat de System 8 nipt beter is dan de rest.

 

Conclusie van deze Roland System 8 review

Aan het einde van de dag is de Roland System 8 een geweldige synthesizer. Maar je behoefte om hem te hebben wordt mogelijk een beetje gehinderd door de prijs.

Aan het einde van de dag is de prijs altijd een belangrijke beslissingsfactor. Als je het gevoel hebt dat je aan de meeste van je behoeften kan voldoen met een goedkopere synth zoals de Korg Minilogue, ga dan daar zeker voor.  Maar als je het idee hebt dat de System 8 het beste uitgerust is om de specifieke taken te verrichten die je wilt doen, dan is de kans groot dat je blijer bent met de System 8.

Kopen? Vergelijk prijzen hier:

9.5 Totale Score
De Roland System 8 een geweldige synthesizer

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo