Roland RD-88 review

Roland RD-88 review
8.4

€1.229,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Roland RD-88 review
Roland RD-88 review
€1.229,00
PHA-4 toetsen voor indrukwekkende actie
Fantastische piano/elektrische piano en orgelklanken
Solide effecten
Meest betaalbare stage piano van hoge kwaliteit
Ingebouwde USB audio-interface
Handige Mic in slot
Geweldige EQ
Indrukwekkende luidsprekers
lichter dan de RD 2000

Na 30 dagen met de Roland RD-88 te hebben doorgebracht, geef ik je mijn volledige gedachten. Ten eerste denk ik dat de Roland RD-88 echt één van de beste digitale piano’s van rond de €1.200 is.

Als je mijn website en recensies van digitale piano’s hebt gevolgd, of gewoon mijn muzikale reis als toerende muzikant, dan weet je waarschijnlijk dat ik een grote fan ben van Roland digitale piano’s, en ik ben verheugd om je nog een recensie te brengen van een fantastisch instrument.

Dit artikel bevat mijn volledige review van de Roland RD-88 en legt uit waarom ik denk dat het een belangrijke overwinning is voor Roland – als alternatief voor de duurdere RD-2000.

Met meer dan 3.000 klanken, een fantastisch toetsenbord en een slank en gestroomlijnd ontwerp legt de Rd-88 de lat hoger voor wat verwacht mag worden van een digitale piano in zijn prijsklasse.

Roland RD 88 Overzicht

Toen ik de RD 88 uit de doos haalde, zag ik een veel slanker ontwerp dan ik had verwacht, en dat beviel me wel. Als iemand die verschillende keyboards in zijn uitrusting opneemt, waardeer ik een slank en strak ontwerp voor ultieme draagbaarheid.

Roland RD-88 stage piano review

Iedereen die op zoek is naar een degelijk klinkende, draagbare digitale piano zal blij zijn met de RD-88, of hij nu op tournee is of vaak optreedt in een plaatselijk koffiehuis.

Je zult in deze recensie merken dat de Roland RD-88 geweldig werk heeft geleverd door indrukwekkende functies van hun andere keyboards, zoals de RD-2000, te stroomlijnen tot een meer betaalbare optie voor muzikanten. Ze bereiken dit allemaal door het op te nemen tegen de markt van draagbare krachtpatsers die we steeds meer zien.

Als je op zoek bent naar stagepiano’s, heb ik onlangs een diepgaande blik samengesteld op de beste stagepiano’s.

Laten we hieronder enkele voor- en nadelen van de RD-88 bekijken

Voordelen
 • PHA-4 toetsen voor indrukwekkende actie
 • Fantastische piano/elektrische piano en orgelklanken
 • Solide effecten
 • Meest betaalbare stage piano van hoge kwaliteit
 • Ingebouwde USB audio-interface
 • Handige Mic in slot
 • Geweldige EQ
 • Indrukwekkende luidsprekers
 • lichter dan de RD 2000
Minpunten
 • Navigatie was even wennen

Zoals je hierboven kunt zien, was het enige waar ik niet over te spreken was, de navigatie. Maar verder straalt de RD 88.

Ontwerp

De RD-88 weegt ongeveer 12,25 kilogram. Vergeleken met de niet meer leverbare Roland FP-10, die ongeveer 9,07 kilogram woog, is de RD-88 ongeveer 0,91 kilogram lichter. Hoewel ik denk dat de RD-88 de keuze is boven de FP-30X en de FP-10, was de aantrekkingskracht van de FP-10 dat het een solide digitale piano was onder de 500 euro’s.

Roland RD-88 review

Het design van de RD-88 is een van de slankste die ik in de loop der jaren ben tegengekomen. Wat me het meest heeft verbaasd is de duurzaamheid van zo’n lichtgewicht constructie. Ik heb een nogal agressieve speelstijl, en de zware toetsaanslag is voor mij fantastisch – hierover later meer.

Je zult merken dat de effecten, inclusief galm, aan de linkerkant van de RD-88 zitten. Ik houd van deze plaatsing omdat ik alle parameters kan aanpassen terwijl ik nog steeds met mijn dominante hand speel.

Alle negen preset patch banken bevinden zich aan de rechterkant van het keyboard. Het enige wat verwarrend is, is het navigeren door alle geluiden.

Ik heb liever een navigatieprobleem dan een prestatieprobleem als er op de kosten wordt bezuinigd, wat een zilveren randje is.

Met dit gezegd zijnde, ben ik gewend aan knoppen te draaien om bij nieuwe patches te komen, en bij de RD-88 klik je op pijltjestoetsen.

Roland RD-88

Bij het gebruik van de knoppen en draaiknoppen was ik blij met hoe ze aanvoelden. Ik houd echt van de manier waarop alle bedieningsknoppen op Roland’s aanvoelen, want ze lijken in deze afdeling altijd verder te gaan.

Over het geheel genomen zal de RD-88 je niet wegblazen met zijn uiterlijk, maar hij zal indruk maken met zijn mogelijkheden, toetsen, draagbaarheid en geluiden, zeker voor de prijs.

Roland RD-88 specificaties

Roland RD-88 geluiden
 • Toetsen: 88 Full-sized gewogen toetsen
 • Toetsenbodem: PHA-4 met echappement/ivoor gevoel
 • Presets: 3,000
 • Intern geheugen: 400 scènes
 • Effecten: Reverb, EQ, Chorus, Delay, Sympathieke resonantie
 • Connectiviteit: MIDI out, USB, Mic ingang, Sustain
 • Koptelefoonaansluiting: Ja
 • Modwheel/portamento: Beide
 • Polyfonie: 128 noten polyfonie
 • Luidsprekers: 2 x 4,7″ woofer, 2 x .78″ tweeters
 • Versterkers: 2 x 6W
 • Hoogte: 16 cm
 • Breedte: 128 cm
 • Diepte: 26 cm
 • Gewicht: 13,5 kilogram

Toetsen

Roland ging voor de PHA 4 met echappementtoetsen. Voor wie het zich afvraagt: ja, dit is hetzelfde toetsenbed als dat van de FP 10. Dit is naar mijn mening een uitstekend toetsenbed, want ik heb in de loop der jaren verschillende soorten Roland-toetsenborden gehad.

Roland RD-88 toetsen functies

Deze toetsen zijn ontworpen om terug te keren naar hun rustpositie zodra je je vingers er vanaf haalt. Dit helpt om een echte akoestische piano na te bootsen in de afdeling dynamiek.

Opmerking* Ik moet zeggen dat de toetsen van dit bord zwaarder zijn dan die van andere Roland-toetsenborden die ik heb bespeeld. Ik ben een fan van de zwaardere actie, maar sommige pianisten geven misschien de voorkeur aan minder gewicht.

Luidsprekers

Roland RD-88 luidsprekers

De RD88 heeft 2X 4,7-watt luidsprekers met 2X .78 tweeters aan boord. De tweeters helpen in het hogere register van het klavier. Toetsenborden met tweeters klinken doorgaans scherper in de hogere noten.

Je hebt bij dit toetsenbord ook 2X 6-watt versterkers aan boord. Deze toestanden zijn relatief goed te vergelijken met de meeste keyboards in deze prijsklasse. Het feit dat je de tweeter en de versterkers hebt, helpt bij het leveren van een solide geluidssysteem.

Ik ben persoonlijk verrast door het geluid van dit toetsenbord voor hoe slank het is. De luidsprekers presteren beter dan ik had verwacht en laten je nog steeds ruimte om de naald wat meer te duwen.

Draagbaarheid

De Roland RD88 heeft draagbaarheid aan zijn kant, met een gewicht van slechts 13,5 kilogram. Dit is een van de redenen waarom digitale piano’s tegenwoordig zo populair zijn. Als je dit vergelijkt met hoeveel een akoestische piano weegt, is hij ongeveer 40x lichter.

Afgezien van zijn gewicht is de RD 88 ook slank en gestroomlijnd, waardoor hij gemakkelijk te vervoeren is.

Connectiviteit

Roland RD-88 connectiviteit

De RD-88 heeft een aantal geweldige aansluitingen voor zelfs de meest serieuze muzikanten die optreden. Hieronder een opsomming van wat hij allemaal bevat:

 • Stereo 1/4″ hoofdtelefoonaansluiting
 • Uitgangen (L/Mono, R): 1/4″
 • 1/4″ microfooningang
 • Lijningang: stereo 3,5 mm
 • MIDI-uitgang
 • USB-naar-apparaat; USB-naar-host (ondersteunt USB MIDI/AUDIO)

Je kunt hierboven zien dat je alle standaard aansluitingen hebt die je nodig hebt.

Compressor

Voor degenen die graag hun handen vuil maken aan het modelleren van hun pianoklanken heeft de RD-88 een ingebouwde compressor. De compressor beïnvloedt de master output, waardoor de pianist meer dynamiek kan controleren.

Je kunt de attack, release en output buigen. Met de RD-88 kan de pianist diep duiken bij het aanpassen van zijn geluid voor het podium, wat volgens mij een enorme winst is.

Reverb

Een van mijn favoriete eigenschappen van een digitale piano is de galm. Ik hou ervan hoe galm werkt met piano, en het stelt je echt in staat je perfecte pianoklank in te stellen. 

Ik ben dol op de galmeffecten die in de RD-88 zijn ingebouwd, en ze zijn toegankelijk.

Geluiden

Roland RD-88 geluiden

De sympathische resonantie van de RD-88 is beter dan die van de RD-2000, en dat is gek, want hij is ongeveer 1000 euro goedkoper dan de RD-2000.

Als je akkoorden speelt aan de bovenkant van het register, zul je merken hoe goed hij sustaint en glinstert als een echte piano.

Er zijn meer dan 3.000 presets bij dit keyboard, en je kunt merken dat Roland de grens heeft willen opzoeken wat betreft presets. Dit is een vrij groot aantal klanken in vergelijking met anderen digitale piano’s in zijn prijsklasse.

Met dit gezegd zijnde, de standaard pianoklanken zijn je klassieke Roland-klanken. Voor mij zijn ze goed. Ze zijn niet mind-blowing, maar ze zijn degelijk, zeker voor dit prijspunt.

Als je een beter klinkende piano zoekt, kun je de RD-88 gebruiken als MIDI controller en een piano VST gebruiken. Voor mij verslaan de piano VST’s doorgaans de standaard keyboardklanken. Hier zijn enkele van de beste piano VST’s beschikbaar als je nieuwsgierig bent.

Roland RD-88 geluiden

Pianoklanken

Volgens mij heeft de RD-88 een donker gevoel, vooral bij gebruik van een beetje EQ en galm. Bij toepassing van slechts een vleugje galm klinkt de piano ongelooflijk voor stock digitale pianoklanken, en dit komt van iemand die regelmatig op akoestische piano’s speelt en piano VST’s gebruikt.

De standaard vooringestelde piano is mijn favoriet op de RD-88, en ik vind dat hij heel goed door de mix snijdt als ik live speel.

Elektrische piano’s

De elektrische piano’s op de RD-88 zijn goed afgerond. Ik geloof dat ze zich kunnen meten met die van Yamaha, waar ik persoonlijk altijd van genoten heb.

Orgels

Een van de grootste verrassingen voor mij bij het klanksurfen was de klank van de orgels op de RD-88. Met de regelknop kun je de snelheid van de roterende luidsprekers instellen, wat de echtheid van de orgelklanken aanzienlijk versterkt.

Pads

Als je de naam Roland hoort, denk je waarschijnlijk meteen aan pads. De pads stellen niet teleur bij de RD-88, en ik heb geëxperimenteerd met het gebruik van een van de zachte pads in een nieuw stuk waar ik aan werk.

Integratie met Mainstage

Als levenslange Ableton Live gebruiker heb ik Mainstage gedownload om de integratie te bekijken. Ik ben niet erg vertrouwd met Mainstage, maar ik kan zeggen dat Roland er veel tijd in heeft gestoken om ervoor te zorgen dat alles vrij eenvoudig uit te zoeken is.

Als je de DAW-besturingsmodus activeert, zul je merken dat je Mainstage vanaf je RD-88 kunt besturen en op al je favoriete patches kunt surfen.

Ik bezit ook de Roland FA-08, die een eigen interface heeft, dus ik ben vertrouwd met de RD-88 en zijn interface. Een ingebouwde audio-interface is essentieel voor optredens, en ik kan voor Roland instaan als ik zeg dat ze ongelooflijk betrouwbaar zijn.

Ik wil ook duidelijk zijn in de zin dat ik Roland keyboards heb gebruikt als MIDI controllers gedurende meer dan acht jaar toeren. Ze zijn uiterst betrouwbaar en gebouwd voor onderweg.

Conclusie

Ik denk dat de Roland RD-88 een uitstekende optie is om dit af te ronden. Buiten de navigatieproblemen die ik noemde, heb ik er geen klachten over, en ik ben verrast door zijn algehele gevoel en geluid.

Ik raad je ten zeerste aan dit keyboard en de FP-X serie van Roland uit te proberen.

8.4Expert Score
Een fantastische stage piano

De Roland RD-88 is een uitstekende piano. Buiten de navigatieproblemen heeft hij heel veel in zijn mars. Je moet ook rekening houden met de prijs, niet veel stagepiano’s slagen erin deze lage prijs te halen, en de goede klank en bouwkwaliteit is gewoon een extra kers op de taart.

Positief
 • PHA-4 toetsen voor indrukwekkende actie
 • Fantastische piano/elektrische piano en orgelklanken
 • Solide effecten
 • Meest betaalbare stage piano van hoge kwaliteit
 • Ingebouwde USB audio-interface
 • Handige Mic in slot
 • Geweldige EQ
 • Indrukwekkende luidsprekers
 • lichter dan de RD 2000
Minpunten
 • Navigatie was even wennen

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo