Roland JD-XI review

Roland JD-Xi review synthesizer
8

€455,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Roland JD-XI review
Roland JD-XI review
€455,00

In dit artikel zullen we een kijkje nemen naar de Roland JD-XI en de bouw en het design, geluidskwaliteit, effectiviteit tijdens gebruik en algehele bruikbaarheid ontleden, waarbij we rekening houden met het prijskaartje van net iets meer dan €450. Tijdens deze Roland JD-XI review zullen we hem ook vergelijken met een aantal andere noemenswaardige synths die beschikbaar zijn, zoals de Roland Gaia, Moog MiniMoog, Korg Minilogue en de Roland JD-XA.

 

Roland JD-Xi review:

Design dat aantrekkelijk is

Alhoewel sommige mensen zullen zeggen dat uitstraling niet heel belangrijk is, denken wij dat een deel van de marketing van een geweldig instrument, uiteraard is hoe hij eruitziet, alhoewel esthetica op de tweede plaats komt wanneer je kijkt naar geluid.

Roland JD-Xi review synthesizer

Met dat in gedachten ziet de Roland JD-XI er schoon uit, met zijn glanzende zwarte top paneel naast de lichten van zijn knoppen. De ruimte van alles ziet en voelt er intuïtief uit. Het is een instrument die ontwikkeld is voor iedereen, van beginners tot veteraan spelers. Vergeleken met de concurrenten, afgezien van de JD-XA – wat het grote broertje van de JD-XI is – is hij meer divers op het gebied van dat hij kan voldoen aan een grote hoeveelheid behoeften van spelers.

Tijdens de eerste aanraking merkte we dat de knoppen kwalitatief waren. De kleinere draaiknoppen glijden, wat het makkelijker maakt om ze te gebruiken. De enige draaiknop waar we problemen mee hadden was de primaire selectie, waar meer kracht dan normaal voor nodig was om te draaien.  Ook vonden we dat hij redelijk luid klikte.

Beste Roland JD-XI Review

De pitch draaiwielen waren redelijk, alhoewel we beter gevoeld hebben. Op dit gebied denken we dat de JD-XA en de Gaia de JD-XI verslaan. Dit is uiteraard oppervlakkig muggenziften, maar het is een van de vele dingen die je moet doen om de waarde van een aanschaf te bepalen.

Laten we nu een kijkje nemen naar een maak of breek aspect van deze review – de functies van de JD-XI.

 

Functies die het werk gedaan krijgen

Afgezien van de JD-XA en de Moog MiniMoog, hebben de andere concurrenten ook 37 toetsen. De JD-XI heeft echter micro-toetsen, waar we niet echt enorme fans van zijn. Wij geven persoonlijk de voorkeur aan toetsen met normale afmetingen en we denken dat iedereen die grotere handen of vingers heeft, deze mening met ons zal delen.

Vergeleken met de andere modellen is de JD-XI de enige met een pitch bend en een modulation draaiwiel, afgezien van de Moog MiniMoog, welke ook twee heeft, maar wij zijn meer een fan van het moderne gevoel van de JD-XI.

De Moog MiniMoog is voor de synthesizer liefhebbers die een ouderwets gevoel willen hebben. De andere concurrenten hebben meer functies in hun controllers gebouwd, maar de JD-XI is eenvoudig en perfect adequaat volgens ons.

Roland JD-Xi reviewOp het gebied van onboard programma’s presteert de JD-XI goed ten opzichte van de Korg Minilogue, welke 200 heeft (100 gebruiker, 100 preset). Net als zijn grotere broer de JD-XA, wordt hij geleverd met 256 programma’s die vier onderdelen vullen: 2 onderdelen digitale synth, 1 onderdeel drum en 1 onderdeel analoge synth. We kunnen makkelijk zeggen dat deze kleine synth aardig wat kracht heeft op het gebied van geluidsdiversiteit.

Een gebied waar de JD-XI stevig staat, is de met de digitale polyfonie van 64 noten. Alhoewel hij polyfonie van 4 noten op analoog gebied heeft, net zoals de Korg Minilogue, staat hij op gelijke hoogte met duurdere modellen, zoals de Gaia en JD-XA. Daarmee zeggen we een hoop, aangezien de JD-XA ruim drie keer zo duur is als de JD-XI, wat afhangt van waar je het instrument koopt.

Dit begint misschien repetitief te klinken, maar we zeggen het nog maar een keer, naast de JD-XA, wat gewoon de JD-XI is, maar dan groter en bijgewerkt, heeft de JD-XI een goede selectie van effecten.

Dit zijn de effecten die meegeleverd worden met de Roland JD-XI:

  • Effect1 (Distortion, Fuzz, Compressor, Bit Crusher)
  • Effect2 (Flanger, Phaser, Ring Mod, Slicer)
  • Vertraging: 2 soorten
  • Reverb: 6 soorten

De JD-XA heeft deze en dan nog een aantal meer, terwijl de Gaia gelimiteerd is tot maar een reverb optie.

Dus we denken dat we wel kunnen zeggen dat de JD-XI op het gebied van kenmerken wel aardig goed stand kan houden ten opzichte van de concurrentie. Maar aan het einde van de dag kan een instrument dit allemaal hebben, maar dan uiteindelijk tekortkomen op een andere belangrijk onderdeel – geluid.  Dus laten we in deze discussie van geluid duiken en ontdekken welke van deze synths de beste van de groep is.

 

Vol geluid in een kleine behuizing

We zijn altijd verrast hoeveel geluid zulke kleine instrumenten kunnen produceren, voornamelijk de Roland modellen. Alhoewel er altijd een debat is wanneer het aankomt op synths zoals de JD-XI, is Roland over het algemeen een gerespecteerd bedrijf dat zeker bekend is geworden in de wereld van geluid en muziek.

Dus op het gebied van geluid is de JD-Xi tenminste divers. Van het produceren van dance elektronische beats met duidelijk klinkende synth geluiden tot volle leads, dit is een synth die niet teleurstelt.

Goedkoopste Roland JD-XI Review

Wat belangrijk is om op te merken over de JD-Xi, is dat het een zogenaamd crossover model is, wat betekent dat hij deels digitaal en deels analoog is. En geloof ons, dat kan je merken in het geluid. Uiteraard is niks zo goed als het echte ding, zoals de Moog MiniMoog, maar de JD-Xi biedt het beste van beide werelden.

Hij fuseert het oude met de nieuwe op een geweldige manier.

Vergeleken met de Moog MiniMoog en de Korg Minilogue, welke meer analoog zijn, kan de JD-Xi het goed bijhouden, maar zoals we al aangaven kan niks het echte ding verslaan.

Vergeleken met de Gaia denken we echter dat de JD-Xi beter is voor de prijs. De JD-XA zou de volgende stap zijn na de JD-Xi als je geld over hebt (we hebben het over ruim €1.600).

 

Verbinding maken met de Roland JD-XI

Een ding dat we fijn vinden aan Roland, is dat ze een hoge snelheid USB optie hebben, zodat je kan verbinden met je computer. De Minilogue heeft alleen een USB Type B aansluiting en de Moog MiniMoog heeft uiteraard niks, aangezien hij dichterbij de ouderwetse analoge stijl komt.

Dit zijn een aantal andere verbindingen die mogelijk zijn met de Roland JD-XI:

  • Koptelefoon aansluiting: Stereo 1/4-inch koptelefoon type
  • Output aansluitingen (L/MONO, R): Stereo 1/4-inch koptelefoon type
  • Input aansluiting (LINE(MONO) / Gitaar Input): Stereo 1/4-inch koptelefoon type
  • MIDI verbindingen (IN, OUT)
  • DC IN aansluiting
  • MIC Input aansluiting: XLR type, onbalans

Goedkope Roland JD-XI ReviewDe andere Roland modellen zijn misschien duurder, maar hebben voor het overgrote deel dezelfde verbindingen. De Gaia heeft echter ook de Pedaal aansluiting (TRS koptelefoon type), USB GEHEUGEN (ondersteund USB 2.0 hoge snelheid flashgeheugen), EXT IN aansluiting (stereo miniatuur koptelefoon type.

De JD-XA heeft een analoge dry output aansluiting: 1/4-inch koptelefoon type, click output aansluiting: stereo 1/4-inch koptelefoon type, mic aansluiting: combo type (XLR, 1/4-inch TRS koptelefoon), gebalanceerd, voetpedaal aansluiting (ctrl 1, ctrl 2, vasthouden) en cv/gate output aansluitingen (2 systemen): miniatuur koptelefoon type.

In dit geval geldt, hoe meer je betaald, hoe meer je krijgt.

 

Conclusie van deze Roland JD-XI review

Afhankelijk van waar je naartoe gaat of op welke website je kijkt, kan de prijs van de JD-Xi verschillen. Als je echter goed rondkijkt, zou je hem moeten kunnen vinden voor zo’n €455.

De Minilogue en de Gaia zitten ook ongeveer in deze prijsklasse.

De twee die ver verwijderd zijn van dit, zijn de JD-XA en de Moog MiniMoog, wat de duurste van ze allemaal is. De JD-XA is verkrijgbaar vanaf €1.619, terwijl de Moog MiniMoog Model D Remake daar nog eens ruim €2.000 boven zit – wat beteken dat je hem voor €3.899 kan kopen.

Een ander idee is natuurlijk om op zoek te gaan naar gebruikte Roland synthesizers. Doe echter je wel je best om zo goed mogelijk uit te zoeken of het instrument werkt voordat je ervoor betaald.

Uiteindelijk zal je waarschijnlijk blij zijn met de keuze die je maakt. Maar, als je een goedkopere synthesizer wilt hebben van een gerenommeerd bedrijf, dan denken we dat de Roland JD-XI een goede optie is om mee te beginnen.

We hopen dat je genoten hebt van deze Roland JD-XI review.

 

 

8 Totale Score
Goede goedkope synthesizer

Vergeleken met de concurrenten is hij meer divers op het gebied van dat hij kan voldoen aan een grote hoeveelheid behoeften van spelers.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo