Roland Gaia SH-01 review

Roland Gaia SH-01 review
7.5

€575,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Roland Gaia SH-01 review
Roland Gaia SH-01 review
€575,00
Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/07/13 12:29 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Roland heeft sommige van de meest iconische producten gemaakt, zoals de D-50 lineaire synthesizer, de TR-808 drum machine en nog veel meer. Ze schakelde over van meer analoge producten naar meer digitale in het begin van de jaren 80 en zijn meer gefocust op de digitale elementen van muziek dan sommige andere fabrikanten. Het interessante van de Gaia SH-01, is dat het bedrijf het een virtuele analoge synthesizer noemt. Wat daarmee bedoeld wordt, is dat het een digitale synthesizer is, die gebaseerd is op een analoge synth. Dus waarom zijn ze bang om hem te noemen wat hij is? Volgens ons zijn er een hoop digitale synth fabrikanten, die hun synths analoge modeler of virtuele analoog noemen, omdat ze weten dat mensen van het analoge geluid houden, maar niet noodzakelijk alle hardware aan kunnen schaffen die geassocieerd wordt met het analoge spul. Dus in deze Roland Gaia SH-01 review willen we het perspectief een beetje veranderen. In plaats van hem te vergelijken met iets dat we zouden verwachten om te vinden op een analoge synth en teleurgesteld te raken wanneer hij dit niet biedt, zullen we in deze Roland Gaia SH-01 review hem beoordelen voor wat hij is, een digitale synth.

Roland Gaia SH-01 synthesizer review

Veel personen onderschatten vaak de kracht van een goede digitale synthesizer en dat komt waarschijnlijk door de invloed van synth enthousiastelingen, aangezien deze over het algemeen de voorkeur geven aan analoge geluiden. Maar om eerlijk te zijn, zijn er genoeg geweldige digitale synthesizers beschikbaar en de Gaia is een van deze.

Wanneer je deze Roland Gaia SH-01 review leest, moet je het feit overwegen dat alhoewel de Gaia een analoge synth nabootst, hij ook een hoop dingen kan doen die niet zouden werken op een analoge synth en zo iets heeft meer waarde dan je mogelijk zou denken.

We willen ook aangeven dat we niet 100% zeker zijn dat het nodig is om meer dan €1.000 te spenderen om geweldige synth geluiden te krijgen. Met dit in gedachten, zullen we verderop in deze Roland Gaia SH-01 review, de Gaia vergelijken met de Novation Ultranova, Roland JD-XI, Roland System 1 en Korg MicroKorg, om te zien welke digitale synthesizer echt de beste is en waarom.

 

Roland Gaia SH-01 review:

Wat biedt de Roland Gaia?

De Roland Gaia SH-01 is een synthesizer met 37 toetsen welke digitaal een analoge synth nabootst door gebruik te maken van een grote oscillator, welke het mogelijk maakt om verschillende golfvormen te kiezen, zoals zaagtand, sinus, blokgolf, driehoeksgolf en iets wat super zaagtand genoemd wordt.

Roland Gaia SH-01 achterzijde

Aangezien we niet regelmatig met Roland synthesizers spelen, waren we een beetje verrast door deze super zaagtand golfvorm. Hij is enorm, erg wijd en zeer scherp. Dit soort kracht is echt iets van een nieuw niveau. We beleefde zeker veel plezier tijdens het spelen met de oscillator vaardigheden en dan voornamelijk met de instelling waarbij je de pulse wijder kan maken, wat de oscillator de mogelijkheid geeft om een beetje rond te spinnen en dit maakt het geluid echt een stuk dikker.

Om de golfvorm van de oscillator aan te passen moet je op een kleine knop drukken die door de golfvormen scrolt. Dit is niet erg handig als je per ongeluk een keer te vaak op deze knop drukt en we geven de voorkeur aan een draaiknop voor dit. Daarentegen klinkt de ontstemming geweldig en het is zowel realistisch als origineel en we waren hier zeker van onder de indruk.

Toen we de Gaia uitprobeerde waren we verrast door de kwaliteit van de filters. De cutoff en resonantie bewegen zo goed samen en wij denken dat dit een goed voorbeeld is hoe het digitale anders is dan het analoge.

Roland Gaia SH-01 Review

Je kan andere variaties aanpassen in de effecten rack om de frequenties anders te filteren, waarbij je bijna een bandpass in plaats van gewoon een lowpass of highpass creëert. Dit klinkt echt gaaf. Dus als je bijvoorbeeld een mooi midden geluid wilt horen en alle hoge en lage klanken er uit wilt halen, dan is dat mogelijk. Dit maakt optreden en opnemen erg makkelijk, omdat je niet hoeft te vertrouwen op de mixer om het equalizing voor je te doen.

De filters kunnen ook aflopend geautomatiseerd worden, iets wat ik een analoge synth nooit eerder heb zien doen, alhoewel bij sommige dit misschien wel een mogelijkheid is. Dus je kan hem vertellen dat de cutoff een seconde moet pieken en daarna weer zachter wordt en zelfs de pitch buigen. Het klinkt echt geweldig.

Dit is nog een voorbeeld hoe hij andere dingen kan doen dan analoge synths omdat hij digitaal is. Als je bekend bent met hoe synthesizers werken, dan weet je dat sommige analoge synths een gelimiteerde polyfonie kunnen doen, terwijl andere dit helemaal niet eens kunnen. De Gaia heeft een polyfonie van 64 noten. Dat betekent dat je bijna op elk akkoord kan drukken, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat er noten wegvallen.

Omdat we keyboardspelers zijn, vinden we het fijn om grote akkoorden te spelen. Maar we stellen ook een fijne synth bas toon op prijs. Je kan overschakelen naar een monofonie modus voor grote synth bas lijnen of zelfs een van de vele arpeggiator patronen kiezen om erg gave sequenties te creëren die een hoop beweging aan je speelstijl toevoegen.

Overschakelen van mono naar polie is niet moeilijk, maar wij zouden de voorkeur geven aan een draaiknop of zelfs een schakelaar, omdat de knop het moeilijk maakt om te onthouden welke instelling je gebruikt. Tijdens een live scenario per ongeluk mono noten spelen terwijl je akkoorden probeert te spelen is beschamend. Over het algemeen geven we de voorkeur aan minder knoppen en meer draaiknoppen, maar het is nog steeds makkelijk genoeg om te doen, je moet alleen van te voren onthouden welke instelling je op dat moment gebruikt.

Beste Roland Gaia SH-01 Review

Vraag je je wel eens af hoe je geluidsdesign moet doen en erg snel van harde melodieën naar zachte pads moet gaan? De Gaia laat je dit erg makkelijk doen. In de envelope sectie kan je simpelweg de attack knop naar beneden draaien en de akkoorden ingedrukt houden. Ze zullen erg fijn aanzwellen en je kan het niveau aanpassen hoe ze aanzwellen en ook verwijderen gebaseerd op waar je sustain is. Dus dit is een erg goede manier om meer te leren over envelopes en we vinden het erg fijn dat de envelopes makkelijk om te vinden en identificeren zijn, zodat iedereen er mee kan spelen en leren wat alles doet.

De effecten zijn erg divers, welke uiteenlopen van flanger, verstoring, vertraging, reverb en lage boost. Het enige wat je hoeft te doen is een knop in te drukken om het gewenste effect te krijgen. Onze aanbeveling? Probeer een flanger met een beetje vertraging om een gave moderne R&B klinkende synth te krijgen die je stevige drums aan kan vullen.

Op het gebied van gewicht is de Gaia erg licht, wat te licht volgens ons. Hij weegt maar 4kg en we zouden ons zorgen maken dat hij op de grond valt als we iets te agressief zouden spelen. De behuizing is voornamelijk van plastic gemaakt en het was fijn geweest als deze iets meer duurzaam aan zou voelen. Het is niet verschrikkelijk, maar een beetje aan de lichte kant voor iets dat een beetje bestand zou moeten zijn om met je mee te nemen.

Specificaties Roland Gaia SH-01

Dit zijn een aantal noemenswaardige specificaties van de Gaia SH-01:

  • 3 virtuele oscillators die je samen kan voegen
  • 37 toetsen, aanslaggevoelig
  • 64 noten polyfonie
  • Cutoff/resonantie filters met een automatisch afloop
  • ADSR Envelopes
  • 64 arpeggiator presets
  • Phrase Recorder

 

Hoe presteert hij ten opzichte van de concurrentie?

Roland Gaia SH-01 vs System 1

Roland maakt ook een aantal andere geweldige digitale synthesizers die aardig verschillende dingen doen. Neem bijvoorbeeld een kijkje naar de System 1, welke volgens ons veel meer speelt dan een analoge synth, met een of twee uitzonderingen.

De Aira serie, wat de nieuwe zwarte en groene uitrusting serie is, waarbij alles zo’n beetje geïntegreerd is in een compleet nieuw pakket, heeft een effecten rack die je niet krijgt bij de oudere Gaia. Deze bevat dingen zoals een scatter effect, welke erg gave en vreemde effecten aan je sequentie toevoegt wanneer je hem speelt. Deze vinden we erg fijn en het was zo mooi geweest als de Gaia ook zoiets had gehad. We hebben echter wel het gevoel dat we de Gaia iets verder kunnen krijgen op het gebied van geluidsdesign.

De System 1 probeert echt om een analoge synth te zijn, maar hij heeft ook een aantal presets die het mogelijk maken om direct naar een specifiek geluid te gaan en deze vanaf hier bewerken. Wij zijn geen grote fans van het kryptonite groen waar Roland de laatste tijd een beetje door geobsedeerd lijkt te zijn, maar dat is natuurlijk alleen maar onze mening. De arpeggiator is echter makkelijk om te gebruiken op de System 1. Tot slot kost de System 1 €499, terwijl je voor de Gaia €599 betaald, maar we denken wel dat je iets meer voor je geld krijgt met de Gaia.

 

Roland Gaia SH-01 vs JD-XI

Roland Gaia SH-01 reviewDe JD-XI is gaaf omdat hij een hybride is, wat betekent dat hij analoge schakelingen binnenin heeft. Als je echt het analoge geluid wilt hebben, dan krijg je dat met de JD-XI. De lay-out is ook fijn, waarbij je begint aan een uiteinde van het keyboard en alle geluiden aanpast totdat je je gewenste klank krijgt.

Onze grootste kritiekpunt? Er is maar een envelope en hij bestuurt alles in een keer. Waarom zou Roland dat nu weer doen? Dit betekent dat je geen lange attack kan hebben met een korte vrijlating. Dit is voor ons totaal niet logisch.

Maar als dat je niks uitmaakt, dan is dit een goede keuze als je wat meer optisch wilt dan de System 1 voor dezelfde prijs van €499. Zo kan je bijvoorbeeld ook drum tracks spelen, welke je zelf in kan delen als een drum machine en dingen op kan nemen als je dat wilt. Hij wordt ook geleverd met een microfoon die je kan gebruiken om met je nummers mee te zingen door gebruik te maken van een vocoder of een automatische tune stijl vocaal geluid. Dat is best knap, alhoewel het wel een erg kleine unit is en we het gevoel hebben dat Roland te veel in een te kleine doos heeft proberen te stoppen.

 

Roland Gaia SH-01 vs Novation UltraNova

Goedkope Roland Gaia SH-01 Review

De Novation UltraNova heeft ook een vocoder die erg goed klinkt. Maar hij heeft ook iets dat erg creatief is, een touch modus die het mogelijk maakt om snel de parameters aan te passen door simpelweg de draaiknoppen aan te raken met je vingertoppen. Het is wild, raar en heel erg leuk. Dit zou je zeker weten niet kunnen doen met een analoge synthesizer.

Je kan ook met het vibrato van je geluid spelen door je vinger heen en weer te wiegen terwijl je een toets indrukt. Het voelt een beetje aan als het bespelen van een gitaar en het is echt raar, maar ook erg vernieuwend. Op het gebied van innovatie is dit instrument erg creatief. Hij geeft je niet de mogelijk om geluiden net zo aan te passen als op de Gaia, maar het is een compleet andere aanpak van synthese en we stellen de creativiteit erg op prijs.

Je kan hem ook mono of polie spelen en er zijn meer dan genoeg presets waar je uit kan kiezen, maar het geluid precies aanpassen zoals je wilt is niet makkelijk. Het is in feite bijna beter om deze synthesizer te benaderen als iets dat je zou moeten spelen zonder te weten wat je kan verwachten en verrast te zijn door wat je hoort. Als je daar niet in geïnteresseerd bent, dan kan je misschien beter een kijkje nemen naar de Gaia. De UltraNova kost €469 en je kan er een hoop plezier mee beleven.

 

Roland Gaia SH-01 vs Korg MicroKorg

Goedkoopste Roland Gaia SH-01 Review

De MicroKorg is ook een geweldige optie, vooral als je meer geïnteresseerd bent in presets en niet geluidsdesign. Hij is al gebruikt door duizenden professionals en lijkt altijd de taak te volbrengen, maar hij is wel een beetje klein. De toetsen zijn klein, maar nog steeds verend en het is niet altijd erg makkelijk om ermee te spelen. De filters en effecten zijn geweldig, maar het is lastiger om er toegang toe te krijgen. Je moet een draaiknop aanpassen om een filter of effect te selecteren en vanuit daar kan je deze dan aanpassen. Dus het duurt een beetje langer voordat je hem goed ingesteld hebt, maar je kan van te voren presets opslaan als je dat wilt.

Voor €200 meer (de MicroKorg is verkrijgbaar vanaf €399) is de Gaia echter veel handiger in gebruik en als je de persoon bent die graag alles aanpast, dan is de MicroKorg niet een goede keuze voor jou. Als je iets wilt dan klein, goedkoop en al met al een goede investering is, dan zou je hem echter zeker moeten overwegen.

 

Conclusie van deze Roland Gaia SH-01 review

Digitale synths zijn iets nieuws en wij denken dat we dat zouden moeten omarmen als muzikanten. Niet alles hoeft als een Moog te klinken. Muziek komt alleen maar verder door de uitrusting die gemaakt wordt om muziek te maken.

Roland deed het erg succesvol met hun 808, maar misschien kunnen hun nieuwe synths de muziek weer verder helpen. De Roland Gaia is erg krachtig en hij zit vol met nieuwe manieren om over synthese na te denken, alhoewel misschien niet zo uitgebreid als de Ultranova. Hij is erg licht en we weten niet hoe goed hij bestand is tegen reizen, maar zolang je er erg voorzichtig mee bent, zou hij het erg lang vol moeten houden. Het design is niet perfect, maar de geluiden zijn geweldig en bijna alles is makkelijk toegankelijk, waardoor de Gaia iets is voor de professional en de persoon die nog moet leren.

Voor een prijs van €599 is hij ook niet extreem duur. De Gaia is meer betaalbaar dan een hoop analoge synths en alhoewel hij misschien niet puur analoog klinkt, kan hij mogelijk wel iets meer doen. Wij zijn echte fans van de Gaia en we raden zeker aan om hem een keer uit te proberen, zodat je voor jezelf kan bepalen of hij iets voor je is.

We hopen dat je van deze Roland Gaia SH-01 review hebt genoten.

 

7.5 Totale Score
Een goede betaalbare analoge synthesizer

De Gaia is meer betaalbaar dan een hoop analoge synths en alhoewel hij misschien niet puur analoog klinkt, kan hij mogelijk wel iets meer doen. Wij zijn echte fans van de Gaia en we raden zeker aan om hem een keer uit te proberen, zodat je voor jezelf kan bepalen of hij iets voor je is.

1 Reactie
  1. Waarom gaat Gaia na bv 6 minuten geen actie op volle power een zo grote ruis geven dat de buren denken wat gebeurt er
    Alleen door stroom uit zetten op mengpaneel gaat die uit.boxen kunnen 250 wat hebben maar hoe is dat te voorkomen?

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo