Korg PA5X review: wat een topper
Korg Pa5X en Pa5X Musikant zijn de nieuwe professionele entertainerkeyboards uit de Korg Pa-serie. We hebben de Pa5X (International) van dichtbij bekeken in een test.
Korg brengt het nieuwe entertainer vlaggenschip van de Personal Arranger serie uit, de Pa5X. De korg Pa serie werd in 2000 gelanceerd met de Pa-80 en is nu al zo’n 22 jaar succesvol op de markt. Het laatste hoogtepunt van de serie en directe voorganger van de nieuwe Pa5X is de Pa4X. Dit professionele keyboard werd aangeboden in twee klaviervarianten (61 en 76 toetsen) en drie versies: Internationaal, Musikant en Oriëntal. De Pa5X vervangt de inmiddels zeven jaar oude Pa4X. Sinds de release in 2015 heeft de Pa4X veel fans gewonnen en een grote modelupdate gekregen. Het nieuwe topmodel biedt veel nieuwe functies en heeft meer vermogen onder de motorkap. Dit maakt veel nieuwe functies mogelijk zoals SST (Smooth Sound Transition), meer polyfonie (160 stemmen) en een grote plus aan insert effecten die tegelijkertijd gebruikt kunnen worden.
Vergelijk de Korg PA5X international bij:
Vergelijk de Korg PA5X Musikant bij:
In dit artikel:
Diverse innovaties
De Pa5X is niet alleen verkrijgbaar in 61- en 76-toets versies, maar ook met een 88-toets hammer action keyboard. Als onderdeel van de verdere ontwikkeling heeft Korg ook het bedieningspaneel en de bediening van het instrument sterk herzien. De Pa5X heeft een nieuw ontworpen bedieningspaneel met RGB-verlichte knoppen waarvan de kleuren communiceren met de kleurcodes van het grote 8″ touch display. Het aanraakscherm heeft een compleet nieuwe gebruikersinterface, die nu voor het eerst fotorealistische beelden mogelijk maakt. Onder de faders zijn 9 toewijsbare schakelaars en een smal stripdisplay toegevoegd. Enkele van de basisvernieuwingen zijn de matrixsectie met 4 × 4 pads en de dubbele sequencer, waarmee je nu zelfs kunt crossfaden tussen twee stijlen die tegelijkertijd draaien. Nieuwe golfvormen zijn overgenomen van de Korg modellen Kronos, Nautilus en SV-2, en er komt ook een MUSICANT versie met extra inhoud voor Nederlandstalige landen. Zelfs de etiketten op het voorpaneel zullen in het Nederlands zijn – voor zover mogelijk.
In deze test kijken we naar de 61-toets versie van de Pa5X (International) om te zien welke vernieuwingen de Pa5X biedt en waar de verschillen liggen ten opzichte van zijn voorganger, de Pa4X.
Details
Eerste indruk
Als je het arranger keyboard uit de doos haalt, voel je meteen dat je kwaliteit in handen hebt. Het gewicht van het instrument geeft de indruk van zeer goed vakmanschap. De combinatie van de zwart geanodiseerde aluminium behuizing met de donkerbruine houten zijpanelen heeft een edele uitstraling en laat een zeer stabiele indruk achter. Het vergrote 8″ touch display is nog steeds inklapbaar en toont nu een hoge resolutie van 800 × 600 pixels.
Veranderingen
Aan de linkerkant van het bedieningspaneel zijn de knoppen voor de stijlcategorieën van de Pa4X verdwenen. In plaats daarvan zijn er nu 9 vrij toewijsbare knoppen onder de 9 faders en een smal maar breed display dat de status van de betreffende faders en knoppen op een schakelbare manier weergeeft. Aan de rechterkant hebben de knoppen van de zangprocessor van de Pa4X plaatsgemaakt voor een programmeerbare 4 × 4 pad matrix. Het selecteren van stijlen en het instellen van de zangprocessor gaat nu alleen nog via het display.
Concept
Na het inschakelen zul je zien dat de meeste knoppen oplichten in verschillende intensiteiten en vooral in veel verschillende kleuren, afhankelijk van hun status. Dit vergroot de duidelijkheid en het gebruiksgemak, vooral in het donker. Toen ik voor het eerst de arranger van de Pa5X wilde starten, kon ik de start/stop knop voor de arranger niet vinden. Na een tijdje realiseerde ik me: die is er niet! Je moet eraan wennen dat alle songs en styles worden aangestuurd door de nieuwe XDS Crossfade Dual Sequencer/Player, die zich direct onder het touch display bevindt. Je kunt niet alleen een nummer (MIDI-bestand) of een MP3, maar ook een stijl aan elke speler toewijzen en dan heen en weer schakelen tussen de nummers. En je kunt dit in elke combinatie doen.
Bedieningspaneel
Aan de linkerkant van het bedieningspaneel is veel veranderd. Korg heeft de bediening van de Pa5X zo ontworpen dat elke gebruiker de toewijzing van de 9 faders en de 9 nieuwe toewijsbare verlichte knoppen aan zijn eigen behoeften kan aanpassen.
Het bedieningsgedeelte is sterk uitgebreid. Het smalle stripdisplay toont de toewijzing van de knoppen en faders en geeft ook kort de waarde van de betreffende schuifregelaar aan als deze wordt aangepast.
Stijl bediening
De bediening van de stijlen is duidelijker geworden dankzij de meerkleurige LED’s van de knoppen; je kunt de verschillende groepen (intro’s, variaties, enz.) nu veel beter herkennen in het donker. Als er twee stijlen tegelijk lopen en je crossfadeert ertussen, veranderen de kleuren van de knoppen ook, zodat meteen duidelijk is welke variatie de betreffende stijl op dat moment speelt. De kleur van de crossfade is ook zichtbaar op het display. De volgende foto’s laten duidelijk zien dat Variatie 1 is geactiveerd voor de stijl die is toegewezen aan Speler 1. De bijbehorende variatieknop licht geel op, net als bij Speler 1.
Categorie knop
Een andere nieuwe functie van de Pa5X is dat de 11 categorieknoppen voor de klaviersets ook kunnen worden toegewezen aan je favoriete geluiden (Favorites). Deze zijn gemakkelijk toegankelijk boven het keyboard. Zo heb je altijd je elf belangrijkste klankcombinaties bij de hand, ongeacht welke stijl of song er wordt gespeeld.
Aansluitingen
Korg heeft ook de aansluitingen van de Pa5X verbeterd: Er zijn nu vier extra individuele uitgangen beschikbaar naast de stereosom. Net als bij de Yamaha Genos. Dat zijn er twee meer dan op de voorganger Pa4X. Daarnaast biedt de Korg Pa5X nu nog een USB-naar-apparaat poort aan de achterkant (momenteel 3 x USB 3.0 in plaats van 2 x USB 2.0). Er is ook een speciale gitaaringang toegevoegd die de microfooningang aanvult met een instrumentingang. Een HDMI-poort breidt de mogelijkheden uit om het scherm van de Pa5X te spiegelen. Bij de Pa4X kon het videosignaal alleen worden afgetapt via een analoge RCA cinchkabel. Naast het demperpedaal kunnen nu twee andere pedalen worden aangesloten, zoals een expressiepedaal en een voetschakelaar. Bij de Pa4X was er slechts aansluiting voor één extra pedaal. De EC5 pedaalaansluiting van de voorganger is weggelaten.
Keyboard en speelhulpen
Het hoogwaardige toetsenbord met aftertouch is ook op de 61-toets versie slechts licht verzwaard, maar zelfs pianoklanken kunnen er gevoelig mee worden gespeeld. De zwarte toetsen hebben ook een licht geruwd oppervlak. Naast de joystick en de drie geluidsregelaarknoppen erboven is er ook een lintregelaar om articulaties uit te voeren tijdens het spelen.
De praktijk
Weergave en nieuwe gebruikersinterface
Het 8-inch touch display heeft een nieuwe grafische gebruikersinterface die veel comfortabeler is vergeleken met de Pa4X. Grotere knoppen en afbeeldingen in hoge resolutie illustreren nu de secties met geluiden, stijlen en effecten. De aanraakgevoeligheid van het display is uitstekend en het gevoel is vergelijkbaar met dat van een tablet. Zelfs kleinere parameters kunnen nauwkeurig worden aangetikt en beïnvloed.
De twee spelers van de Dual Sequencer worden naast elkaar getoond in het bovenste gedeelte van het beginscherm. Speler 1 wordt oranje weergegeven, speler 2 blauw. Daaronder, in het hoofdmenu, vind je de vier pads, de huidige keyboard set en de vier selecteerbare keyboard sets. Deze zijn gekoppeld aan de op dat moment actieve stijl of songbookingang. Rechts zie je ook of en waar het splitpunt is geactiveerd en welke bovenste en onderste partijen momenteel zijn ingeschakeld. De onderste softbuttons veranderen de weergave van het beginscherm. Zo wordt telkens een ander subvenster weergegeven, dat bijvoorbeeld de mixer, de toewijzing van de 4 × 4 matrix of de akkoordensequencer laat zien. Je bent echter nog steeds in het beginscherm.
Met de hardwaretoets MENU ga je naar het menu Home Edit. Dit toont acht knoppen die naar submenu’s leiden, bijvoorbeeld naar het mengpaneel of de instellingen voor de gitaaringang.
Rechtsboven in het scherm staat de bekende Korg toets voor het Page menu. In het beginscherm kun je hiermee veel elementen opslaan, zoals stijlen of klaviersets. In andere gebieden wordt het gebruikt voor heel andere functies.
Algemene instellingen doe je met de knop INSTELLINGEN. Hier heb je ook toegang tot de instellingen van de MaxxAudio mastering tool van Waves Audio.
Bestandsbeheer
Allereerst: De Pa5X is in principe compatibel met de data van de Pa4X en veel instrumenten uit de Pa-serie. De datastructuur van de Pa5X is echter veranderd ten opzichte van zijn voorganger. Dit kun je bijvoorbeeld zien aan het feit dat het aantal klaviersets nu praktisch onbeperkt is. Bij de Pa4X was dat beperkt tot maximaal 1056 fabrieks- en gebruikersgeheugenplaatsen. In de fabriek waren er 11 categorieën met elk 6 pagina’s, waarop 8 klaviersets werden opgeslagen. Hetzelfde principe gold toen voor het gebruikersgeheugen. Nu, met de nieuwe Pa5X, kan de gebruiker nieuwe banken – of liever mappen – aanmaken en binnen deze mappen zoveel geheugenlocaties vullen als gewenst.
Hierdoor kunnen ook functies worden toegewezen aan de knoppen die op de Pa4X als aparte knoppen beschikbaar waren: bijvoorbeeld MANUAL BASS of STYLE TO KEYBOARD SET. De functie van de knoppen van de Pa4X voor de microfooninstellingen (MIC/VOICE) worden ook toegewezen aan schuifregelaars en knoppen in de Pa5X.
Geavanceerde functies voor bestandsbeheer
Dit geldt bijvoorbeeld ook voor stijlen, liedjes, akkoordreeksen of pads. Een klassiek laden van deze gegevens is niet nodig, ze worden gewoon afgespeeld of rechtstreeks gelezen van een gegevensdrager. Voor de duidelijkheid zijn ze binnen de mappen op alfabetische volgorde gesorteerd. Andere gegevens zoals geluiden, microfoon-, gitaar- en MIDI-presets en PCM-gegevens zijn nog steeds georganiseerd in een vast raster in vaste banken binnen de Pa5X. Deze kunnen nergens direct als afzonderlijke bestanden worden ingelezen. Het nieuwe bestandsbeheer is veel minder ingewikkeld dan voorheen en stelt de gebruiker in staat om veel vrijer te handelen dan met de Pa4X. Desondanks heeft de Pa5X ongeveer 50 seconden nodig om op te starten als hij wordt ingeschakeld. Dit is iets sneller dan met de Pa4X, maar op het podium – bijvoorbeeld na een korte stroomstoring – kan het aanvoelen als een eeuwigheid.
Controller en matrix
De Pa5X heeft nu een bedieningsgedeelte met 9 schuifregelaars en 9 knoppen die elke functie kunnen uitvoeren. Het nieuwe stripdisplay boven de knoppen toont de toewijzingen. De parameterwaarden van de schuifregelaars kunnen ook worden weergegeven. Een verticale rij knoppen links van het display wordt gebruikt om de basistoepassing van de regelaars in te stellen: Met MAIN, bijvoorbeeld, passen de schuifregelaars het volume van de individuele geluidsbronnen aan (microfoon, Player1, Player2, keyboardgeluiden, enz.). Als je KBD/PAD selecteert, gebruik je de 9 schuifregelaars om het volume van de individuele bovenste geluiden, de onderste geluiden en de vier pads te beïnvloeden. In de USER-instelling kun je de functies van de knoppen en toetsen vrij toewijzen.
Hierdoor kun je functies toewijzen aan de knoppen die beschikbaar waren als aparte knoppen op de Pa4X: bijv. MANUAL BASS of STYLE TO KEYBOARD SET. De functie van de knoppen van de Pa4X voor de microfooninstellingen (MIC/VOICE) worden ook toegewezen aan schuifregelaars en knoppen in de Pa5X.
Veelzijdige displaybediening
Overigens kunnen al deze hardwarebedieningsopties ook op het display worden bekeken en beïnvloed. Het enige wat je hoeft te doen is de knop CONTROL in het Home-menu onderaan te activeren. Als er een drawbar geluid actief is, wordt het controllergedeelte actief als drawbar control. De 9 knoppen worden dan gebruikt om bijvoorbeeld de rotorsnelheid te veranderen of om het vibrato/chorus effect te activeren.
Filtereffecten zoals cutoff en resonantie kunnen alleen worden toegepast op de bovenstemmen en bijvoorbeeld niet op de speler. DJ-achtige ducking effecten op de beat zijn op dit moment dus niet mogelijk. Het is nog even afwachten wanneer Korg de KAOSS-functie die in de Pa4X met OS 2.0 is geïntroduceerd ook beschikbaar maakt voor de Pa5X. Deze functie is in de Pa4X altijd actief in de Style en Songplay modi en maakt gelaagde bewerkingsmogelijkheden in realtime mogelijk.
4 × 4 padmatrix
De nieuwe 4 × 4 pad matrix biedt verschillende mogelijkheden: aan de ene kant worden de tracks van de arranger aan- en uitgezet via de vierkante pads. Als je een stijl gebruikt, lichten de bovenste 8 pads op. Als je op een pad drukt, wordt de toegewezen track gedempt en knippert de pad oranje of blauw, afhankelijk van welke speler op dat moment actief is. Voor een MIDI-bestand gebruik je alle 16 pads, omdat de song maximaal 16 sporen heeft. Als je tegelijkertijd op SHIFT en een pad drukt, soleer je de track terwijl alle andere tracks gedempt zijn.
Verder gebruik van de 4 × 4 pad matrix
Naast deze praktische functie kun je ook frasen afvuren via de pads van de matrix. Dit werkt op precies dezelfde manier als met de vier padknoppen aan de linkerkant van het bedieningspaneel. De juiste geluiden, loops of akkoordgestuurde patronen worden geselecteerd uit dezelfde bibliotheek als bij de vier pads. In tegenstelling tot de vier pad knoppen is de matrix toewijzing globaal en wordt niet opgeslagen bij bijvoorbeeld een songbook entry. Blijkbaar zijn de pads van de matrix gevoelig voor velocity, maar dit was nog niet het geval in de testunit. Volgens Korg zal deze functie later met een update worden toegevoegd.
Dubbele sequencer
De strikte verdeling van de voorganger in stijl- en songmodus bestaat niet meer in de Pa5X. De nieuwe sequencer kan twee stijlen, MIDI-bestanden of MP3-bestanden tegelijk en in elke combinatie afspelen. Bovendien hebben beide spelerniveaus hun eigen complete klavierset en hun eigen set pads. In de volgende video heb ik twee verschillende stijlen synchroon gestart en ben ik van de ene naar de andere overgegaan. Deze functie is een echte noviteit op het gebied van arranger keyboards!
Dankzij het extra vermogen is nu ook de Smooth Sound Transition (SST) functie aan boord. Dit betekent dat er geen vervelende onderbrekingen zijn bij het wisselen tussen keyboard sets, stijlen of songs. Samen met de Dual Player kunnen overgangen van het ene optreden naar het andere absoluut naadloos worden gemaakt, net als bij een DJ. Terwijl je nog wacht op het laatste akkoord van een nummer, kun je al beginnen met de stijl van het volgende nummer.
Mixer en effecten
De effectsectie is veel krachtiger geworden: terwijl de Pa4X in totaal 10 effect slots tegelijk beschikbaar had, zijn dat er nu 38!
Elk van de twee spelers alleen al kan 10 insert en 3 mastereffecten toepassen op de sporen. Voor de twee keyboard sets die tegelijkertijd beschikbaar zijn, zijn nog eens 3 insert en 3 master effecten beschikbaar.
Terwijl de insert effecten zijn ingebouwd in het signaalpad van de betreffende part, hebben de mastereffecten (meestal reverb, chorus en delay) verschillende effecten op de afzonderlijke parts, afhankelijk van hoe hoog de “Send” waarde is ingesteld. Elke part is ook uitgerust met een aparte 3-bands EQ.
Bijzonder interessant is een nieuwe “Finalizer” – bestaande uit een parametrische 4-bands EQ, een hoogdoorlaat- en laagdoorlaatfilter en een limiter. Hiermee kan de mix van elke stijl en MIDI song worden gefinaliseerd en naar eigen smaak worden aangepast. De resultaten kunnen vervolgens direct worden opgeslagen bij de stijl, MIDI song of als een SongBook item. Helaas kan het niet worden gebruikt om MP3-songs af te werken.
Helemaal aan het einde van de signaalketen, net voor de audio-uitgangen van de Pa5X, is er de optie om het hele signaal te “masteren” met de MaxxAudio Suite van Waves.
Drumkits met Round Robin en nieuw Drawbar-orgel
Een andere nieuwe functie is de “Round Robin” procedure, die in sommige drumkits van de Pa5X wordt gebruikt. Hiermee kun je elke keer dat je een noot aanslaat een andere sample spelen, voor meer realistiche drumgrooves. De nieuwe drumkits die deze functie gebruiken zijn gelabeld met “RR”.
Het volledig opnieuw ontworpen trekharmonica biedt nu de rotatie- en versterkereffecten die je vindt in de VOX Continental stage keyboards, Kronos, Nautilus en het Korg CX-3 orgel. Als je op de knop EASY EDIT/DWB drukt, verschijnt er een gedetailleerde afbeelding van een Hammond-regelaar op het display.
Klanken en stijlen
De Pa5X biedt een royaal aantal akoestische pianoklanken, waaronder geprepareerde pianoklanken. Voor de opbouw van het klankfonds heeft Korg veel golfvormen overgenomen van de grote workstationmodellen Kronos en Nautilus en van de SV-2 stagepiano. De kwaliteit van de klanken is hierdoor aanzienlijk verbeterd in vergelijking met de Pa4X. In de huidige configuratie biedt de Pa5X meer dan 2000 individuele geluiden, meer dan 400 klaviersets en meer dan 600 stijlen.
Dankzij DNC (Defined Nuance Control) bieden de natuurlijke instrumenten vaak de mogelijkheid om instrument-specifieke articulaties te spelen. De kwaliteit van de geluiden is uitstekend.
Voor de synthesizergeluiden heeft Korg de Pa5X een aantal nieuwe golfvormen gegeven om in het begin up-to-date geluiden te hebben. Helaas is er nog steeds geen arpeggiator, wat de moderne synthesizergeluiden enorm zou verrijken.
Vocale bewerker
De effecten die invloed hebben op de aangesloten microfoon worden opgeslagen als Mic Preset en kunnen ook worden opgeslagen in een SongBook entry. De grafische weergave in het hoofdmenu is relatief duidelijk.
De effectmodules van de grijze knoppen zijn gedeactiveerd; als je ze aanraakt worden ze groen en actief. Naast een autopitch module zijn er de modules “Harmony”, “Doubler”, “Filter”, “Mod”, “Delay” en “Reverb”. Als je deze modules in detail wilt bewerken, leidt de weg via het menu Home Edit naar het submenu “Mic Preset”.
Als je op een gebied drukt – bijvoorbeeld Harmony – opent zich een nieuw venster waarin veel parameters in detail kunnen worden veranderd.
Over het geheel genomen is de zangprocessor van zeer hoge kwaliteit en het resultaat van de samenwerking met de fabrikant Shift Audio. Hieronder staan drie audiovoorbeelden waarin ik de hoofdstem heb vervaagd. In een ander voorbeeld wordt de parameter “Gender” aangepast tijdens het zingen. Er is ook een autotune-effect. Het laatste audiovoorbeeld toont een vocoderachtig geluid, verrijkt met een flanger en een delay-effect.
Geluids-, nummer-, stijl- en pad-editor
Met de knop REC/EDIT ga je naar een niveau van de Pa5X waar je toegang hebt tot veel editors.
Alle geluiden kunnen nog steeds vanaf nul worden gemaakt of bewerkt in het apparaat!
Dit geldt ook voor stijlen, MIDI-songs en pads.
Sampler en audio-opname
De sampler is ook overgenomen van de Pa4X. Het interne sample-gebruikersgeheugen (PCM-data) is nu 4 GB aan data, wat overeenkomt met 8 GB gecomprimeerd. De formaten WAV, AIFF en SF2 worden gelezen. De populaire time slice functie is ook nog steeds aan boord.
Audio-opnames zijn opgenomen in MP3-formaat en bevatten het volledige uitgangssignaal, inclusief microfoon en gitaaringang. De audiovoorbeelden van deze test zijn op deze manier gemaakt.
Akkoordensequencer
De nieuwe akkoordensequencer maakt het nog makkelijker om bekende nummers authentiek te coveren. Veel stijlen zijn voorzien van een bijpassende akkoordensequentie, die bestaat uit een akkoordenschema van het nummer dat de stijl moet nabootsen. Dit is vooral praktisch voor stijlen die toch alleen voor bepaalde nummers worden gebruikt. De stijl Nobody Dance zal bijvoorbeeld waarschijnlijk alleen worden gebruikt voor het nummer Ain’t Nobody van Chaka Khan. Dankzij de bestaande akkoordenvolgorde kun je bijvoorbeeld een solo spelen met de rechterhand terwijl je de linkerhand gebruikt voor pitchbend-effecten met de joystick.
Korg heeft de bediening van de akkoordherkenning voorbeeldig geïmplementeerd. Er zijn drie knoppen: LOWER, UPPER en SEQUENCE, dus alles is duidelijk. De akkoorden van de sequence en de chronologische progressie kunnen duidelijk worden weergegeven op het display. De Pa5X heeft een bibliotheek met veel akkoordensequenties van verschillende genres. Met de opnamefunctie kun je snel je eigen akkoordsequenties maken en opslaan.
Andere
Aan de achterkant van het instrument zit een schroefbaar klepje waarachter een micro-SD kaartslot verborgen zit. De micro-SD (SDHC of SDXC) vervangt de interne harde schijf van de Pa5x en kan gebruikt worden met een capaciteit van max. 1 terrabyte (!) (FAT32).
De nieuwe gitaaringang op de Pa5X zorgt nu voor het juiste geluid voor de aangesloten gitaar. De bijbehorende gitaareffectsectie biedt maximaal vier effecten voor een individueel geluidsontwerp.
Conclusie: moet je de Korg Pa5X kopen?
De nieuwe Korg Pa5X verwent je met een geweldig geluid en uitstekende mogelijkheden. Veel dingen zijn eenvoudiger geworden, zoals het bestandssysteem en de bediening. Eindelijk ben je niet meer gebonden aan een starre structuur en kun je de meeste gegevens rechtstreeks oproepen vanaf elke gegevensdrager. De nieuwe, kleurrijke gebruikersinterface is leuk om te gebruiken en het grotere 8″ TFT TouchView kleurenscherm met hoge resolutie is een echte vooruitgang. Vergeleken met zijn voorganger is eigenlijk alles beter. Er zijn veel nieuwe uitstekende geluiden en stijlen, het verbeterde Drawbar-orgel, drumkits met Round Robin en een sterke effectsectie met de nieuwe Finalizer.
De controllers zijn door Korg geüpgraded met de Matrix, Stripe display en 9 knoppen. De verbeterde prestaties maken het nu mogelijk om met twee gelijke spelers te werken en zo naadloos over te gaan in een nieuw nummer met alle geluiden en effecten. Dit is een compleet nieuwe functie op het gebied van arranger keyboards. Op dit moment ontbreekt nog de KAOSS-functionaliteit die werd geïntroduceerd met de Pa-700, Pa-1000 en Pa4X, of een vergelijkbare functie. Korg heeft dit echter al op het lijstje staan – naast de snelheidsgevoelige bediening van de pads. Op mijn verlanglijstje staat nog het gebruik van de finaliser met MP3-bestanden en de mogelijkheid om gebruikersspecifieke toewijzingen van de schuifregelaars en knoppen op te slaan in een keyboard set.
Vergelijk de Korg PA5X international bij:
Vergelijk de Korg PA5X Musikant bij: