Elektron Digitone review

synthesizer kopen elektron digitone review
8

€665,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Elektron Digitone review
Elektron Digitone review
€665,00
Goed gebouwd, draagbaar
Naadloze integratie tussen sequencer en geluidsengine
Kan ook een geweldige FM MIDI-module of een krachtige externe MIDI-sequencer zijn
Heldere maar toch volle geluidskwaliteit
Kan andere externe apparatuur via ingangen verwerken

Elektron Digitone kopen?

Na de release van Yamaha Reface DX in 2015, het vlaggenschip Montage model in 2016 (met de nieuwste FM-implementatie FMX van Yamaha) en meer recentelijk de Korg Volca FM groovebox (ook 2016), is FM terecht weer populair aan het worden in de synthwereld. In de hoogste prijsklasse (naast de Montage), is er ook de DSI Prophet 12, die nu is voorzien van een four-operator lineaire FM gecombineerd met zijn ‘karakter’ effecten en analoge filters.

Terwijl we echter die hoogwaardige en goedkope opties en tal van geweldige tweedehands FM-synths hebben, hebben we sinds Yamaha’s DX200 van Yamaha (die in 2001 werd uitgebracht en nu ongelofelijke tweedehands prijzen afdwingt) geen echte hands-on FM-groovebox gezien. Dat is tot dit jaar, met het uitbrengen van de Digitone; een FM-gebaseerde desktopsynth die wordt geleverd in combinatie met de krachtige, veelgeprezen sequencer van Elektron. In deze Elektron Digitone review zullen we hem onder de loep nemen.

8Expert Score
Uitstekende FM-machine

De Elektron Digitone is de spannendste FM-machine die we sinds tijden in onze handen hebben gehad. Je krijgt als je dit apparaat koopt een super diepe FM-motor, plus de volledige Elektron sequencer. De prijs-kwaliteit is zeer goed.

Positief
  • Goed gebouwd, draagbaar
  • <strong>Naadloze integratie tussen sequencer en geluidsengine</strong>
  • Kan ook een geweldige FM MIDI-module of een krachtige externe MIDI-sequencer zijn
  • Heldere maar toch volle geluidskwaliteit
  • Kan andere externe apparatuur via ingangen verwerken
Minpunten
  • Elektron sequencer en bestandssysteem zijn lastig (wanneer je er geen ervaring mee hebt).
  • <strong>Geen individuele outs op hardware</strong>
  • Patroonkoppelingen worden niet opgeslagen wanneer je het apparaat uitschakelt

Vergelijk nu prijzen bij:

Ontwerp

elektron digitone review fm synthesizer kopen keyboard

De Digitone zal er bekend uitzien als je vertrouwd bent met de prachtige Digitakt sampling groovebox van vorig jaar. De afmetingen en vorm van de twee instrumenten is vrijwel identiek en veel van de beste eigenschappen van de Digitaks zijn hier aanwezig, waaronder de externe MIDI-sequencer, het geweldige parameter vergrendelingsautomatisering (P-locks), de vul- en variatiemodi en het uitstekende waarschijnlijkheidsgebaseerde systeem van ‘conditional sequencer triggers’. Net als voorheen voelt de kwaliteit van de hardware aan als een tank; essentieel, want je geeft de knoppen en encoders een volledige workout.

Gebruik van de Elektron Digitone

Dus wat is het hart van deze machine? Nou, het is een bekende four-operator FM (waar de golven elkaar moduleren), maar met een aantal zeer welkome nieuwe aanvullingen. De native FM-engine is achtnoots polyfoon en heeft vier aparte tracks (direct toegankelijk via de T1-T4 knoppen), samen met vier MIDI-tracks voor het aansturen/volgen van externe MIDI-uitrusting (net als de Digitakt). Wat hier slim is, is dat je een door de gebruiker te configureren klank toewijzingsmenu hebt (toegankelijk via de Unisono-knop), met verschillende klank toewijzing, stelen en samenvoeg modi, zodat je de acht klanken naar wens tussen de tracks kan verdelen.

Beste Elektron Digitone review

Met deze functie kun je ervoor zorgen dat elk geluid dat zijn volledige polyfonie of lange sustain/release moet behouden, altijd speelt zoals bedoeld en zijn klanken gereserveerd heeft. Je kan ook zelf bepalen waar de tracks extra polyfonie uit zullen stelen. Je kan ook samenvoegen, zodat meerdere geluiden tegelijkertijd vanuit één toets kunnen worden geactiveerd. We vinden het geweldig dat Elektron ook tot achtnoten unisono met unisono-spreiding voor enorme multi-dimensionale stereogeluiden heeft opgenomen.

Een hele selectie met geweldige geluiden en patronen zijn ook toegevoegd. Bij het opstarten hebben we een tijdje alleen de briljante, uitgebreide presets verkend in deze Elektron Digitone review en gezien hoe ze op het scherm werden gebouwd. Dit onthulde veel over het brein van deze machine, hoe veelzijdig hij op het gebied van geluid is en hoe hands-on Elektron hun uitvoering van FM hebben gemaakt. FM heeft een slechte reputatie omdat het complex is, maar de Digitone voelt net zo toegankelijk als elke andere hands-on synthesizer.

elektron digitone review synthesizer kopen


Net als bij de Digitakt heeft Elektron de geluidsengine opgesplitst in toegankelijke menu’s. De zes knoppen onder de encoders navigeren naar de belangrijkste geluidsontwerpgebieden. Met behulp van de turquoise functietoets hebben deze knoppen ook secundaire toegang tot de effecten en instelmenu’s. Navigeren is makkelijk ondanks de vele aangeboden parameters. De eerste knop, TRIG, stuurt de sequencerfuncties aan en hier stel je de lengte van je trigs (gebeurtenissen) in, samen met de voorwaarden (waarschijnlijkheidsgestuurde gebeurtenissen). In het secundaire ‘functie’-menu kun je de schaalbaarheid van toetsen instellen, filteren en bepalen welke vier parameters aan de mod- en pitchwielen van een externe regelaar worden toegewezen.

Vervolgens zijn er drie pagina’s met synthengine besturingen waar je de belangrijkste geluidsvormen uit kan voeren. De SYN1-knop brengt je naar de belangrijkste synthpagina. Hier heb je niveauregeling voor de geselecteerde synthtrack, samen met een algoritmeselectie waarmee je de operators (oscillators) op verschillende manieren kan verbinden, met geluidsresultaten die variëren van subtiel tot totaal anders. Er zijn duidelijke visuele weergaven van de operatorarrangementen, waardoor het experimenteren met algoritmes verrassend eenvoudig te begrijpen is.

synthesizer elektron digitone review fm synthesizer kopen

Je vindt hier ook opties om de verhouding (bijv. de frequentie) van elke operator aan te passen, samen met de harmonische inhoud, ontstemming en feedback. Er is ook een onmisbare XY-regelaar, waarmee je kan mengen tussen de X- en Y-draaguitgangen die de operators volgen. Deze geweldige functie maakt mixen tussen twee afzonderlijke klankkleuren mogelijk (dit kan ook gemoduleerd en parameter-vergrendeld in de sequencer worden). Alles bij elkaar genomen kunnen we tijdens deze Elektron Digitone review stellen dat dit een zeer veelzijdige en verrassend krachtige opstelling is. Je kan hier gemakkelijk verdwalen in de FM-hemel, zelfs voordat je naar de volgende SYN2-knop bent gegaan.

Dit volgende menu maakt het mogelijk om de twee beschikbare modulatie-envelopes voor operators A en B aan te passen. Je kan ook instellen hoe de envelopes worden geactiveerd, inclusief envelopevertraging en triggerreset. Ook hier kan je experimenteren zonder te verdwalen in de techniek; gewoon naar een pagina gaan, de encoders draaien en luisteren – het is eenvoudig.

Het volgende menu heeft betrekking op een basisfilter (een globaal 1-polig 6db filter), plus een uitgebreidere drie-modi filter (twee verschillende low-pass modi, plus een high pass) en een viertraps ADSR filter envelope. Ook hier is er veel ruimte voor geluidsvorming en het resonantiefilter klinkt uitstekend – zeer analoog-achtig, vloeibaar en warm, met een mooie glans op de hoge uiteinden en veel kracht in het lage uiteinde.

Het volgende menu geeft toegang tot de amp envelope (wederom ADSR) samen met de instellingen voor de digitale drive, panning en het volume. De envelopes zijn mooi krachtig en gedetailleerd tijdens deze Elektron Digitone review, vooral goed gedemonstreerd door de kortere presetgeluiden aan boord, samen met de verrassend goede FM-drumgeluid presets, die geweldige aanknopingspunten bieden voor verdere FM-drum ontdekking. Ook, als je dubbel tikt op deze knop kun je toegang krijgen tot chorus, delay, reverb en amp envelope reset parameters.

De laatste knop geeft toegang tot de LFO’s (twee per klank), welke supersnel gaan en elk hebben talrijke gemakkelijk toewijsbare locaties samen met verschillende golfvormen, plus snelheid en diepte besturingen. De tweede pagina geeft je ook controle over de LFO startfase, fade, klokverdelingen (MIDI-syncbaar) en trigger modi. Genoeg om mee te werken dus.

elektron digitone review synthesizer kopen

Zodra de FM-geluidsengine van de Digitone gekoppeld is aan het fantastische sequencerontwerp van de Elektron, komt het hele apparaat gewoon tot leven. Je zult je al snel afvragen waarom iemand dacht dat FM moeilijk te gebruiken was of ouderwets klinkt. Natuurlijk kun je de Digitone gebruiken als een eenvoudige geluidsmodule die wordt geactiveerd door een MIDI-controller, DAW of de 16-staps knoppen aan boord om eenvoudige ouderwetse FM imitaties te spelen, maar het is zodra de sequencer, modulators en filters worden gebruikt (en de uitstekende samengevoegde of ‘P-locked’ effecten), dat de Digitone echt laat zien wat hij kan doen.

Je kan hele nummers maken als je eenmaal gebruik maakt van patroonkoppeling, en het gebruik van de trigvoorwaarden om in eerste instantie eenvoudige one-bar beats te laten evolueren naar steeds meer evoluerende loops is erg leuk. Er is ook een arp voor elke synthtrack, wat de creatieve mogelijkheden nog verder versterkt. Zodra je je realiseert dat je verschillende geluiden voor elke sequencerstap kan instellen, kunnen de mogelijkheden eindeloos lijken.

Conclusie van de Elektron Digitonesynthesizer kopen elektron digitone review

De Digitone is de spannendste FM-machine die we sinds tijden in onze handen hebben gehad. Het is ook een bonus dat hij super draagbaar is. Nu we dat gezegd hebben, zouden we een vijf octaven keyboard versie met een hoop draaiknoppen zeker niet erg vinden.

Wat je hier krijgt is echter een super diepe FM-motor, plus de volledige Elektron sequencer. Tussen trigvoorwaarden, vulmodus, eenvoudig dempen van de vier interne tracks, de Control All-modus (voor het maken van brede globale geluidsbewerkingen), kwaliteitseffecten, multi-track externe MIDI-sequencing en een krachtige per-track arp, biedt de Digitone echt een hoop mogelijkheden. Kortom, we zijn erg onder de indruk van deze FM-synthesizer tijdens deze Elektron Digitone review.

Vergelijk nu prijzen bij:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo