Elektron Analog Four MKII review

Elektron Analog Four MKII Review
7.5

€1.445,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Elektron Analog Four MKII review
Elektron Analog Four MKII review
€1.445,00
Uitstekende connectiviteitsopties; USB (inclusief audio via Overbridge), MIDI, DIN Sync, CV/Gate en analoge audio in/uit zijn hier allemaal aanwezig
Meer aparte knoppen zorgen voor een snellere werkstroom

Elektron bevindt zich nu al aardig lang in de muziekindustrie en heeft recent verscheidene updates van hun producten uitgebracht. In deze Elektron Analog Four MKII review bespreken we de update van hun populaire synthesizer.


7.5Expert Score
Degelijke update van de Analog Four

Een degelijke update op het gebied van geluid en functies. Ondanks een ietwat lage polyfonie en een redelijk hoge prijs, is dit nog steeds een geweldige synthesizer.

Positief
  • <strong>Uitstekende connectiviteitsopties
  • </strong> USB (inclusief audio via Overbridge), MIDI, DIN Sync, CV/Gate en analoge audio in/uit zijn hier allemaal aanwezig
  • Meer aparte knoppen zorgen voor een snellere werkstroom
Minpunten
  • <strong>Het OLED-scherm is een flinke verbetering ten opzichte van de MKI, maar een grotere met een hogere resolutie was waarschijnlijk nog beter geweest</strong>

Ontwerp

De Analog Four MKII heeft een reeks bewerkte elementen in het gehele ontwerp, maar in de kern blijft de eenheid een op zichzelf staande sequencer gekoppeld aan een vierstemmig analoog synthesizergedeelte.

elektron analog four mkii review synthesizer kopen

Met een nieuw grijs kleurschema en gegoten aluminium behuizing is de meest opvallende verandering de overgang naar een groter aantal rechthoekige backlit knoppen en een helderder OLED-scherm, wat veel goeds belooft voor de gebruiksvriendelijkheid.


Functies en eigenschappen

Voordat we een kijkje nemen naar de sequencing mogelijkheden van de AF2 in deze Elektron Analog Four MKII review, zullen we eerst in de geluidsarchitectuur duiken. Elk van de vier klanken is gebaseerd op een sterke dual-oscillator subtractieve geluidsengine. De oscillators zijn analoog, met filtering en overdrive ook analoog.

elektron analog four mkii review 4-stemmige analoge synthesizer

Het geluid, de envelopes en de LFO worden echter allemaal digitaal gegenereerd. Veel personen houden hier niet van en veel van deze tegenstrijdigheid komt uit de dagen dat digitale controle voor langzame of gekwantificeerde modulatie zorgde. Bij een modern en kwalitatief instrument is het vandaag de dag echter mogelijk om meer gecontroleerde resultaten te bereiken.

Dit betekent dat het pad van de oscillator naar de uitgang volledig analoog is. Het digitale effecten gedeelte is parallel tot het primaire geluidspad, met ‘send/return’ elementen gemengd in het analoge gedeelte.

De kerninstellingen van elke oscillator zijn grotendeels hetzelfde, waarbij je bij elke de keuze hebt uit vier golven: zaagtand, pulse (blok), transistor pulse en driehoek. Het interessante hier, is dat naast de twee verschillende pulsvormen, de pulse breedteparameter hervormt alle golven op een aantal interessante manieren.

Beste Elektron Analog Four MKII Review

De losse PWM LFO geeft de mogelijkheid om dit te moduleren om volheid of tooninteresse toe te voegen. Het is ook mogelijk om de externe uitgangen als een oscillatorbron te gebruiken, waarbij oscillator 1 een filter feedbackoptie toevoegt en oscillator 2 een filter uitgang passthrough tussen klanken/tracks biedt.

Elke oscillator heeft ook een flexibele blokgolf sub-oscillator (een of twee octaven er onder of een vijfde er boven en in verschillende pulsbreedtes). Het is jammer dat er geen aparte sublevel controle is, aangezien het bij sommige geluiden getemd moet worden.

Secundaire pagina’s maken het mogelijk om tweezijdige amplitude modulatie, oscillator sync, pitch sliding toe te voegen en een vibrato LFO te verwerken. We vonden tijdens deze Elektron Analog Four MKII review voornamelijk het Noise-gedeelte fijn, wat een variabele klankkleur, ‘Sample & Hold’ en aanpasbare fade in/out heeft. Nog een geweldige parameter is ‘Detune’, wat de frequentie met een ingestelde hoeveelheid Hertz verandert en maakt het mogelijk om gecontroleerde beatfrequenties op te voeren (iets wat we ook handig vonden bij de Moog Sub 37).

Goedkope Elektron Analog Four MKII Review

Het filtergedeelte is ook meer gedetailleerd dan vele andere moderne analoge synths en lijkt meer op wat je zal vinden bij een software instrument. Er zijn twee filters op de AF2. De eerste is een degelijk klinkende vierpolige (24dB/oct) low-pass filter met een overdrive gedeelte en cutoff modulatie gekoppeld aan zijn eigen envelope.

Audio gaat vervolgens door een tweepolige multimodus gedeelte (met zeven selecteerbare smaken) dat ook gekoppeld is met de Filter Envelope via zijn eigen dieptecontrole. Vergeleken met Filter 1, heeft Filter 2 een meer uniform resonantiegedrag over het gehele geluidsspectrum. Je kan om geen van deze filters heen, maar er zijn geschikte instellingen om de impact te verminderen.

elektron analog four mkii review 4-stemmige analoge synthesizer

De Amp Envelope is een gebied waar digitaal gecontroleerde modulatie meer mogelijkheden voor aanpassingen biedt. In dit gedeelte stel je het sendniveau voor chorus, vertraging en galm in.

De volgende envelope pagina neemt de filter envelope voor zijn rekening (met aanvullende locatierouting) en een derde kan toegewezen worden om alles aan te sturen via een uitgebreide modulatielijst. Twee LFO’s met meerdere triggermodi maken het modulatie aanbod compleet.

Het effectengedeelte is noemenswaardig tijdens deze Elektron Analog Four MKII review, aangezien deze iets meer biedt dan de concurrentie. De chorus biedt voldoende controle, de vertraging voegt een overdrive-gedeelte toe, terwijl de galm in staat is om enorme eindeloze vervalgolven te creëren, naast de meer standaard akoestische ruimtes.

De sequencing aspecten zijn goed geïntegreerd met de geluidsengine en maken het opnemen en afspelen van parameteraanpassingen en noten mogelijk; alhoewel opgenomen bewegingen niet weergegeven worden op het scherm tijdens het afspelen. Er zijn ook manieren om een parameter aan te passen of een geluid te veranderen, voor elke stap in een patroon en zelfs geavanceerde verwerking.

Voor personen die gewend zijn aan software sequencing zal het scherm en de secundaire knoppen tijd nemen om aan gewend te raken, maar als beheersing je ding is, dan is dit mogelijk precies waar je naar op zoek bent.


Conclusie van de Elektron Analog Four MKII

De Elektron Analog Four MKII is een degelijke update op het gebied van geluid en functies. Ondanks een ietwat lage polyfonie en een redelijk hoge prijs, is dit nog steeds een geweldige synthesizer.

Vergelijk nu prijzen bij:

Nog niet overtuigd? Ontdek hier de beste synthesizers.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo