Casio PX-560 review: geniale piano

Casio PX-560 Review

€1.052,00

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Casio PX-560 review: geniale piano
Casio PX-560 review: geniale piano
€1.052,00

Casio is een bedrijf dat wereldwijd bekent is en gerespecteerd wordt en een indrukwekkende collectie van digitale producten aanbiedt, waaronder keyboards, digitale piano’s, synthesizers, horloges, rekenmachines, camera’s en nog veel meer. Ze zijn al meer dan 60 jaar actief en lijken de laag geprijsde leider in veel product categorieën te zijn, terwijl ze bijgewerkte digitale features aanbieden die mensen willen en weinig andere bedrijven aanbieden. Casio produceert onder andere een digitale piano serie die Privia heet en onder deze naam heeft Casio 7 verschillende draagbare en meubelstuk digitale piano’s. Het meest indrukwekkende model op het gebied van veel waarde voor je geld is in onze ogen de nieuwe Casio PX-560 digitale piano, welke beschikbaar is voor €1192. De PX-560 verbreekt echt alle barrières om de beste pianotoetsen actie, geluidsbron, lichtgewicht draagbare behuizing met een indrukwekkend ingebouwd speakersysteem, meest intuïtieve gebruikersinterface in de prijsklasse aan te bieden en daarnaast heeft hij ook de mogelijkheid om dingen met muziek te doen, die geen enkele digitale piano onder de €2000 kan.

Casio PX-560 review:

Goedkoopste Casio PX-560 kopen

Creatief muziek maken

Wij zijn gek op digitale piano’s en keyboards die het mogelijk maken om creatief te zijn met muziek op verschillende manieren, waar de ingebouwde instrumentgeluiden en functies op de piano onder andere deel van uitmaken. In tegenstelling tot veel andere digitale piano’s onder de €2000, is de Casio PX-560 een geweldig instrument voor bijna iedereen die wil genieten van het muziek spelen, waaronder de professionele en beginnende pianospeler, arrangeur, optredende muzikant, studio opname muzikant en de componist die alle stijlen van muziek wil componeren. De Casio PX-560 is echt indrukwekkend en zo goed als hij is in het creëren van geweldige stereo akoestische pianogeluiden en toetsen actie reactie, gaat hij nog veel verder dan dat en daarom vinden we hem zo goed. Als het niet zo makkelijk was om deze piano te gebruiken, dan zouden we zeggen dat alle extra features voor niks geweest zouden zijn, want veel digitale piano’s die extra features aanbieden hebben een gebruikersinterface die niet intuïtief en lastig om te begrijpen is. Dat is niet het geval met de PX-560, want het gewend raken en gebruiken van deze erg gave en interessante functies is zo makkelijk, dat het mogelijk is om muziek te maken en er van te genieten zonder dat je tijd verspilt aan het uitvogelen hoe alles werkt.

Casio PX-560 vs PX-360

De Casio PX-560 is erg vergelijkbaar met zijn iets goedkopere broertje, de PX-360, maar het eerste model gebruikt digitale steroïden en is erg opgepompt. De Casio PX-360 is verkrijgbaar voor €999 en doet een aantal dingen die dit model ook kan, maar hij gaat niet naar het volgende niveau op het gebied van het bewerken van tonen en effecten, creëren van geluid en algeheel plezier. De PX-360 heeft dezelfde keyboard actie en interne speakers als de PX-560 en daarnaast ook veel van dezelfde instrument en interactieve akkoord stijlen. Wat de Casio PX-560 echter biedt dat ver verwijderd is van de vaardigheid van de PX-360, is de mogelijkheid om je piano, instrument en synthesizer geluiden aan te passen in wat Casio Hex Layers noemt. Een hex layer is in de realiteit 6 individuele keyboard geluiden die samengevoegd worden als één preset. Het hebben van 6 geluiden die met een druk op een knop allemaal tegelijk afspelen, geeft de speler een geweldig vol geluid dat erg goed samengevoegd is. Naast de mogelijk om 6 geluiden samen te voegen, kan je die geluiden ook onafhankelijk van elkaar bewerken en aanpassen, zodat je iets krijgt wat jij graag wilt. Er zijn in feite zoveel manieren om de 6 geluiden aan te passen, dat je letterlijk miljoenen toon mogelijkheden hebt waar je uit kan kiezen.

Casio PX-560: Hex layer combinaties

De PX-560 biedt 100 van te voren ingestelde hex layer combinaties, waaronder akoestische piano, elektrische piano, snaar, koperblazers, film synthesizer, omgevingsgeluiden en nog veel meer layers, waaronder 6 van je eigen mixen, zoals slaginstrumenten, snaarinstrumenten, koperblazers, koor, houtblazers en synthesizers. Wanneer je een geweldige combinatie hebt gemaakt, dan kan je maximaal 100 van je persoonlijke creaties opslaan in geheugenslots die toegankelijk zijn via het touchscreen. Elk geluid in de combinatie functioneert onafhankelijk op de manier hoe je het hoort en hoe elk geluid zich gedraagt en wanneer je een noot of akkoord speelt, dan kan je elk van de 6 geluiden in de hex layer duidelijk horen en je kan aangeven wanneer je elk geluid hoort, afhankelijk van hoe hard je de toets indrukt. Deze feature wordt aanpasbare geluid trigger points genoemd en kan je aan je eigen wensen en behoeften aanpassen voor alle 6 geluiden in de combinatie. Alle parameters kan je onafhankelijk aanpassen, waaronder effecten, toetsensnelheid, panning en vele andere manieren om geluid aan te passen. Je kan zelfs een instrumentgeluid in de piano vervangen door een geluid of de geluiden in een preset hex layer om je eigen aangepaste versies te maken. Er is echt geen limiet met deze features. Het gave is dat de geluidslagen en de aanpasbare features allemaal geselecteerd kunnen worden via het 5,3-inch kleuren touchscreen, welke Casio ook heeft ingebouwd in twee goedkopere modellen onder de PX-560.

Naast het hebben van 100 van te voren ingestelde 6 layer hex geluiden met de druk op een virtuele knop, geeft Casio je de mogelijkheid om een tweede hex layer te combineren met de eerste. Je kan dus in andere woorden twee 6-layer hex geluiden met elkaar combineren om een geweldig geluid van 12 lagen te krijgen per toets die je speelt. Dit is net als het combineren van 12 individuele instrumentgeluiden wat geen enkele andere digitale piano in of in de buurt van deze prijsklasse kan doen. En hier hebben we nog niet eens de twee linkshandige geluiden aan toegevoegd (in de split modus) wat het totaal 14 geluiden maakt. We hebben dit uitgeprobeerd en de uitkomst was geweldig. Twaalf geluiden die tegelijkertijd afspelen klonk erg spectaculair toen we een noot, simpele akkoorden of een serie van noten speelde. Het is net alsof je de sound track van een film in de bioscoop hoort (waarbij we er uiteraard vanuit gaan dat je de geluiden via een goed extern geluidssysteem afspeelt). Het is belangrijk om op te merken dat de PX-560 een totaal van 96 slots heeft voor het opslaan van je persoonlijke instellingen van zo’n beetje elke feature, dus je hoeft niet alles elke keer opnieuw uit te zoeken. Je eigen persoonlijke geluidslagen (vooral met de hex layer geluiden), splits, aangepast geluidscombinaties, ritme begeleidingen, effecten en andere instellingen opslaan is erg intuïtief en makkelijk en ze daarna weer selecteren is net zo makkelijk, want je kan alles doen met de knoppen op het voorpaneel. Het is één ding om veranderingen te kunnen maken en dingen doen met een digitale piano, maar het is iets compleet verschillend om deze op te kunnen slaan en snel weer terug te vinden, dus we waren zeer onder de indruk van hoe dit model presteert op dit gebied.

Speakers Casio PX-560

Volgens ons is de beste manier om alle geluidsnuances van de hex layers en de andere volle en complexe tonen in de piano te horen via een goed geluidssysteem. Alhoewel de PX-560 een indrukwekkend ingebouwd intern speakersysteem heeft met 4 kwalitatieve speakers die voor een totaal van 16 watt zorgen en erg goed klinken voor hun afmetingen en gewicht, geeft het gebruik van een goede koptelefoon of externe monitoren je een veel indrukwekkendere geluidservaring met deze volledige hex layers. De volheid van het geluid en de betere bass reactie wordt door het gebruik van een extern geluidssysteem flink verbetert. Maar dit geld voor de meeste draagbare digitale piano’s met interne speakers, dus het is goed om te weten dat je zeker die geweldige stereo kan krijgen met externe speakers of een stereo koptelefoon. Wanneer je de piano met externe speakers verbind, dan kan je zowel de interne als de externe speakers horen, dus er is een hoop flexibiliteit om de geluiden te horen bij de PX-560.

Touchscreen Casio PX-560

Nu dat we een aantal onderscheidende features van deze digitale piano in deze Casio PX-560 review hebben opgenoemd en die dit model onderscheiden van andere Casio piano’s en merken en modellen in deze prijsklasse, wordt het nu tijd om het eens te hebben over een aantal indrukwekkende fundamentele features van dit model. Een van de meest duidelijke nieuwe features is het 5,3-inch kleuren touchscreen, die gepatenteerde Casio touch software gebruikt met onmiddellijke feature herkenning. We zouden niet te enthousiast moeten worden over deze technologie, omdat veel consumentenproducten dit al hebben, van educatief speelgoed voor kinderen tot familie elektronica met kleuren touchscreens en onmiddellijke feature herkenning. Dus deze technologie op een digitale piano hebben zou niet zo indrukwekkend moeten zijn toch? Nou dat is het wel en dan in ieder geval voor nieuwe digitale piano’s in de lagere prijsklassen onder de €2000. Pianobedrijven lopen namelijk flink achter op de consumenten en commerciële elektronica op het gebied van gebruikersinterfaces en ingebouwde kleuren touchscreens. Er zijn een aantal digitale piano fabrikanten die hun eigen gepatenteerde apps voor een iPad en Android tablets maken, dus je kan een gelimiteerd aantal functies via je tablet besturen wanneer je deze met de piano verbind via Wi-Fi, Bluetooth of een USB kabel. Dat is allemaal leuk en aardig, maar het dekt maar een klein onderdeel van wat die piano’s kunnen doen en het scherm is een externe tablet en niet een touchscreen in de piano. Het is ook belangrijk om aan te geven dat het scherm in de Casio PX-560 niet volledig rechtop staat, want hij is namelijk een beetje gekanteld waardoor je een betere kijkervaring krijgt. Wij stellen dat extra beetje bruikbaarheid zeer op prijs.

Naast het kleuren touchscreen en de features die hij heeft, heeft Casio ook een draaiknop toegevoegd aan het besturingspaneel aan de rechterkant van het beeldscherm. Dit maakt het mogelijk om snel door de functies op het touchscreen te scrollen. Voorheen moest je bijvoorbeeld knoppen gebruiken om een bepaald geluid of feature te selecteren, maar nu kan je daarvoor de draaiknop gebruiken, wat zeker een stuk sneller is. Er is echter ook nog de mogelijkheid om alles rustig te bekijken met de knoppen als je dat wilt. Deze functies zijn gewoon extra handige manieren om features te selecteren die je wilt zodra je in de touchscreen modus zit. Yamaha en Roland hebben deze draaiknop al een aantal jaren bij sommige van hun producten, maar dit is de eerste keer dat Casio deze functie heeft toegevoegd aan hun digitale piano’s en het is zeker een bonus hoe snel je alles nu kan selecteren.

Naast de draaiknop heeft Casio ook veel handige knoppen op het besturingspaneel waarmee je direct naar de meest populaire functies van de piano in het touchscreen kan springen, waaronder instrumentgeluiden, ritmes, opnames, transpose omhoog en omlaag etc. Stel je wilt bijvoorbeeld de transpose functie gebruiken op een toets, wat een erg populaire feature van digitale piano’s is. In plaats van dat je het touchscreen doorspit op zoek naar deze functie, kan je simpelweg op de transpose knop op het besturingspaneel drukken en de toets zal automatisch een halve stap per keer omhoog of omlaag gaan. Je hoeft niet te gissen waar je de functie kan vinden in het touchscreen, want de transpose knop geeft je direct toegang tot deze feature. Je kan de transpose functie ook in het kleuren touchscreen aanpassen, door de juiste selectie aan te raken en je kan vervolgens met de draaiknop of met de omhoog en naar beneden knoppen de toets selecteren. Wanneer je vervolgens de functie hebt die je wilt, kan je met de draaiknop of knoppen de rest van de features bekijken voor iets anders wat je aan wilt passen. Er zijn gewoon zoveel intuïtieve manieren om toegang te krijgen tot de features op deze piano, dat het gewoon enorm vermakelijk is. En als het vermakelijk en makkelijk is, dan zal je er meer van genieten en er meer gebruik van maken.

Beste Casio PX-560

Toetsen Casio PX-560

De toetsen actie is het belangrijkste punt dat je moet overwegen wanneer je een digitale piano wilt kopen en de Casio PX-560 is geen uitzondering. In de prijsklasse onder de €1500 voor een draagbare piano zijn er in onze ogen vijf grote merken die het waard zijn om te overwegen en dat zijn Casio, Yamaha, Roland en Korg. Er zijn andere digitale pianomerken die één of meerdere modellen onder de €1500 aanbieden, zoals Kurzweil en een aantal andere, maar tot op heden bieden die merken niks wat kan concurreren met Casio, Yamaha, Roland en Kawai in deze prijsklasse op het gebied van toetsen actie. Korg heeft een model voor zo’n €1500, maar deze loopt achter op de 4 grote merken op het gebied van interne speakers. De toetsen actie van de PX-560 is hetzelfde als die van de PX-160, PX-760, PX-780 en PX-860. De toetsen actie van alle Privia modellen hebben dezelfde realistische toetsenbeweging, dus dit zal geen verwarring opleveren, in tegenstelling tot andere merken die meerdere toetsen acties voor verschillende vergelijkbare modellen aanbieden.

De toetsen actie van Casio is volgens ons superieur ten opzichte van andere merken in deze prijsklasse en daar hebben we een aantal redenen voor. Hij heeft namelijk een keyboard met drie sensors voor meer accurate toetsenherhaling en expressie, meer authentiek pianotoetsen gewicht en beweging, een betere balans met graded gewogen toetsen en daarnaast ook ivoren en ebbenhouten synthetische toetsen, welke het gevoel van echte ivoren en ebbenhouten pianotoetsen van vroeger proberen te simuleren. Echte akoestische pianotoetsen hebben nu voornamelijk plastic witte toetsen, dus een ivoren en ebbenhouten gevoel kan erg fijn zijn, omdat het je een beter gevoel geeft en daarnaast absorbeert het ook het zweet van de vingers, wat voor een soepeler speeloppervlakte zorgt.

De toetsen actie van de Casio in deze prijsklasse is aardig indrukwekkend, maar de toetsen functioneren en bewegen zeker niet als een echte akoestische vleugelpiano en dat is voornamelijk voor de zwarte toetsen het geval. Het is een kruising tussen een vleugel- en buffetpiano en er is ook geen merk of model in deze prijsklasse die een toetsen actie van een vleugelpiano zal hebben, dus verwacht dit niet. Casio en andere fabrikanten voegen graag wat hype toe aan hun marketing en promotie inspanningen, zodat je hun producten koopt, dus met dat in gedachte proberen ze je te overtuigen dan hun product net zo speelt en klinkt als een echte concert vleugelpiano. Echt waar? Waarom zou je dan een andere digitale piano voor veel meer geld of een echte vleugelpiano kopen, als de goedkope digitale piano van Casio je alles al biedt dat je nodig hebt? Het is een belachelijke statement wanneer fabrikanten dit zeggen, maar wij gaan er eigenlijk al standaard van uit, aangezien ze gewoon willen dat je hun piano koopt. Je moet gewoon langs die hype kijken, met de piano spelen en ook met een echte akoestische vleugelpiano spelen om er zeker van te zijn en dat hebben wij honderden keren gedaan. Als je iets wilt dat een meer authentieke speelervaring biedt, dan moet je gewoon dieper in de buidel tasten. Voor wat de Casio PX-560 echter biedt is het erg genietbaar om te spelen en de toetsen reageren goed en beter dan veel andere merken in deze prijsklasse.

Geluid van de Casio PX-560

Een goed en realistisch pianogeluid is uiteraard ook belangrijk en dat geldt vooral voor personen die alleen maar met de piano willen spelen, alhoewel de andere instrumentgeluiden ook erg aangenaam zijn. Maar uiteindelijk gaat het allemaal over hoe authentiek het akoestische pianogeluid is en of je expressief kan zijn met een groot dynamisch toonbereik (wat de PX-560 zeker weten heeft), goede organische piano geluidselementen zoals virtueel vibrerende snaren, resonantie, accurate legato en staccato pianogeluiden, soepele toetsen gevoelige volume en snelle herhaling van de geluidsweergave. Deze dingen zijn niet makkelijk om te vinden in deze prijsklasse, maar Casio verricht erg goed werk op dit gebied. Er zijn een aantal merken die erg slecht presteren op het gebied van het weergeven van een goed pianogeluid en deze raden we zeker niet aan op dit gebied. Alle organische piano geluidselementen en functies in de Casio PX-560 zorgen voor een meer genietbare speelervaring en het is een vereiste voor een goede digitale piano als je jezelf muzikaal wilt uitdrukken. Het dynamische toonbereik houdt in wat het bereik van de klanken is, van zacht naar helder wanneer je de toetsen zacht speelt en vervolgens hard en snel. De toetsen gevoelige volume is wanneer je zacht op een toets drukt en een laag volume krijgt en vervolgens harder op de toetsen drukt en een luider volume krijgt. Je mag geen aarzeling of schommelingen in de volume opmerken en het volume bereik zou soepel en groot moeten zijn en op dit gebied presteert de PX-560 erg goed.

Beste Casio PX-560 kopen

Het pianogeluid van de PX-560 zelf is opgenomen van een echte akoestische vleugelpiano (ze gebruiken een Steinway vleugelpiano) en het is aardig indrukwekkend. Is het het beste wat we ooit gehoord hebben in een digitale piano? Nee, maar we hebben aardig hoge standaarden op het gebied van pianogeluiden, maar desalniettemin genieten we van het spelen met de PX-560, aangezien hij aardig expressief is, maar hij zal zeker niet een echte Steinway vleugelpiano kunnen vervangen. Maar goed dat is wat je krijgt in deze prijsklasse, inclusief al het andere wat dit model biedt. Er zijn in totaal 24 akoestische pianogeluiden en pianogeluidslagen in de PX-560, wat de speler een grote verscheidenheid aan akoestische pianogeluiden geeft. Naast alle piano preset keuzes, zijn er 3 zogenaamde ‘infinity’ controller knoppen op het top paneel en dit is een erg gave feature. Deze knoppen hebben namelijk een 3-band parametrische EQ om lage, gemiddelde en hoge frequenties apart te besturen, wat voornamelijk handig is voor het pianogeluid. Je kan op deze manier niet alleen het algehele pianogeluid aanpassen, maar het voegt tegelijkertijd ook meer volume en volheid toe. Zodra je dingen aanpast kan je deze instellingen opslaan, zodat je ze op een later moment weer makkelijk kan gebruiken.

Deze knoppen kunnen ook gekoppeld worden aan andere functies in de piano, zodat je deze handmatig aan kan passen, zoals volumes en functies en je kan de functies van de knoppen snel aanpassen in het touchscreen, wat erg makkelijk is. Wij zijn echt onder de indruk van deze drie knoppen, aangezien je een beetje dat oude gevoel krijgt van analoge controle over verscheidene aspecten van de piano. Dit is ook een feature die geen enkele draagbare digitale piano heeft en wij vinden het erg handig voor zowel beginners als geavanceerde spelers en dan voornamelijk voor live voorstellingen. Als je trouwens een hoop dingen aan hebt gepast en je gewoon terug wilt naar de standaard instellingen, dan is het goed om te weten dat Casio een ‘paniek knop’ die vleugelpiano heet toegevoegd. Als je deze knop indrukt zal de piano volledig gereset worden, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je er een zootje van maakt tijdens het uittesten van functies en instellingen.

Pedalen

De ervaring van de pedalen is nog een belangrijk aspect dat je moet overwegen wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe digitale piano. De Casio PX-560 heeft demperresonantie en dempergeluid, wat de resonantie van de toon en de fysieke beweging van de demperrails in een akoestisch piano is. Deze twee elementen voegen een diepte van realisme toe aan het pianogeluid wanneer je het demper/sustainpedaal gebruikt, maar alleen als je de optionele drie pedalen aanschaft (verkrijgbaar voor €51). Pedaalresonantie, dempergeluid en het half demper effect zijn erg goede features om te hebben wanneer je beter begint te spelen of al goed speelt. Je kan er zeker zonder mee leven, maar het is beter als je er toegang tot hebt. Zoals we echter hierboven al vermeldt hebben, moet je het optionele SP-33 pedalen setje kopen voordat je toegang kan krijgen tot het half demper sustain effect. Kawai heeft ook een half demper functie op hun populaire ES-100 draagbare piano (€649) en je hebt ook toegang tot die feature met het standaard meegeleverde enkele pedaal. We hadden gehoopt dat Casio hun enkele pedaal van vorige modellen bijgewerkt zou hebben om ook toegang tot het half demper effect hebben op een enkel pedaal, maar dat is dus niet een geval. Dus dat is een minpunt. Op het gebied van de vervaltijd van het pedaal (hoe lang een noot aanhoudt na het loslaten van de toets en het ingedrukt houden van het sustainpedaal) verricht de PX-560 aardig goed werk. De sustaintijd is redelijk lang, maar we hebben andere digitale piano’s gehoord die nog betere vervaltijden hebben en dan vooral op de hogere noten, maar die digitale piano’s kosten ook meer. Dus in deze prijsklasse is de pedaal ervaring van Casio al met al goed.

Instrumenten

De Casio PX-560 heeft een erg grote bibliotheek met 650 ingebouwde instrumentgeluiden (waaronder de hex layers) en 220 ingebouwde ritmes en ensemble akkoorden samenspellen. Wanneer je de feature op de ritmes toepast, dan krijg je nog eens 200 extra keuzes, wat het totaal op 200 ritme/ensemble lijsten brengt. Dus op dit gebied is het lastig om meer te willen. Casio heeft het realisme van veel instrumentgeluiden vergroot en verbetert ten opzichte van vorige modellen en ook de muzikaliteit en klanken van de ritmes en samenspellen. Het verbeterde realisme van sommige van deze selecties konden we zeker merken en zorgde voor een meer expressieve speelervaring met alle muziekstijlen, zoals klassiek, jazz, rock, grote band, oldies, latin, country, modern, wereldmuziek en alles daar tussenin en de meeste klinken geweldig als je nagaat hoe weinig deze piano kost. De intro’s en afsluitingen en ook de drum toevoegingen en begeleidende patronen waren verrassend goed en veel beter dan op vorige modellen. Alles was expressief en muzikaal realistisch voor deze prijsklasse en er is meer dan genoeg variatie. Casio heeft ook een aantal gave en zeer realistische muzikale ritardandi, crescendo’s, decrescendo’s en syncoperingen aan de intro’s en afsluitingen toegevoegd, waardoor de muziek meer natuurlijk in plaats van digitaal en robotachtig klinkt en dit is ook nog eens in volledige stereo met stereo panning gedaan. De personen die verantwoordelijk zijn voor deze onderdelen hebben echt geweldig werk verricht, al zijn er wel een aantal stijlen die een beetje speelgoedachtig en amateuristisch klinken, dus ze zijn niet allemaal geweldig, maar dat hadden we eigenlijk wel verwacht. Wanneer je de automatische begeleiding feature gebruikt, dan kan je 1-vingere linkshandige akkoorden, 3-vingerige akkoorden of volledige professionele akkoorden spelen waarbij je zowel de linker- als rechterhand en meerdere vingers gebruikt en de begeleiding zal je volgen.

Beste Casio PX-560 Review

Op het gebied van de solo instrumenten klinken veel (maar zeker niet alle) merkbaar meer authentiek dan bij de vorige Casio modellen en er zijn ook snelheidstriggers toegevoegd wat extra organische nuances aan het geluid toevoegt terwijl je de toetsen harder en sneller indrukt. Deze feature helpt het algehele realisme van dat geluid en het is fijn om te hebben. Naast het bieden van verscheidene akoestische pianogeluiden, bestaan deze instrumentgeluiden ook uit veel betere elektrische piano’s, koperblazers, orgels, houtblazers, snaarinstrumenten etc. De verscheidenheid van de tonen is ook substantieel vergroot van 250 van het vorige model naar de 650 in de bijgewerkte selectie, zoals we eerder al aangaven. Een aantal van de instrumentgeluiden van vorige modellen, zoals trompet en fluiten zijn gewoon matig en niet zo overtuigend als dat we gehoopt hadden. Maar ze zijn nog steeds erg leuk om te hebben en zeker beter dan andere digitale piano’s waar we mee gespeeld hebben in deze prijsklasse en als je niet te kritisch bent, dan zal je ze mogelijk prima vinden. Je hebt snel toegang tot alle instrumentgeluiden via het touchscreen en er zijn iconen voor elke geluidsgroep, dus die hoef je alleen maar aan te raken en dan komt die groep met geluiden en ritmes automatisch naar voren. Het is echt een plezier om het kleuren touchscreen te gebruiken en snel en makkelijk toegang te krijgen tot alle 650 geluiden. Het is echt super simpel en dit maakt het zeker leuk om deze piano te gebruiken en de muziekgeluiden die aan je wensen en behoeften doen te bereiken. In tegenstelling tot elk ander digitale piano model van Casio, kan je met de PX-560 een maximaal van 400 tonen opslaan, dus als je een van te voren ingestelde toon van de piano niet mooi vindt, dan kan je deze naar behoefte aanpassen en vervolgens opslaan in één van de 400 geheugenslots, waar je wederom makkelijk toegang toe hebt via het touchscreen. Je hebt dus bulten keuze op dit gebied en dat is zeker een goed punt.

Nog een exclusieve en indrukwekkende feature van de PX-560 is de mogelijkheid om visueel individuele parameters van elk instrumentgeluid aan te passen, wat geluidsbewerking ‘envelopes’ genoemd worden. Dit zijn specifieke parameters die nog steeds gebruikt worden op professionele synthesizer keyboards om geluiden aan te passen en nieuwe te creëren met behulp van bestaande tonen op het keyboard. De PX-560 heeft drie bewerkingsopties, welke pitch, filter en amp genoemd worden. Je kan deze drie functies selecteren en via een envelope bewerkingsmodus verschillende onderdelen van die geluidsparameters aanpassen. Deze aanpassingen of parameters zijn erg handig voor professionele muzikanten die kleine aanpassingen willen maken aan de interne tonen, studiomuzikanten die compleet nieuwe geluiden willen creëren of gewoon muziek enthousiastelingen die meer digitaal ‘spul’ willen hebben om mee te spelen. Wij hebben deze features al eens eerder gebruikt bij professionele keyboards, maar ze zijn vaak lastig om uit te vogelen, moeilijk om te gebruiken en moeilijk om op te slaan zodra je iets had wat je mooi vond. Bij de PX-560 zijn deze envelopes echter erg makkelijk toegankelijk via het touchscreen, visueel makkelijk te vinden, makkelijk om te gebruiken en het bewerken in het kleurenscherm is erg fijn en intuïtief. Zelfs als je helemaal geen verstand van dit onderwerp hebt, kan je net doen of je dat wel hebt, want het bewerken doe je met behulp van de draaiknop en vervolgens op het kleurenscherm kijken wat aangepast wordt. Maar zelfs als je totaal geen interesse hebt in deze functie en hem zeer waarschijnlijk nooit aan zal raken, moet je nu niet meteen denken dat de Casio PX-560 niet geschikt voor je is. De beste manier om het uit te leggen, is dat met de hoeveelheid features die dit model aanbiedt (wat geen enkele andere piano onder de €2000 ook kan zeggen), er iets is voor iedere persoon en dit zorgt er niet alleen voor dat dit model een erg aangename speelervaring biedt, maar nog veel meer voor de personen die van deze creatieve technologie gebruik willen maken. Als dit je niet interesseert, dan is dat prima, omdat je die features nooit aan hoeft te raken of gebruiken.

Automatische harmonisatie

Op het gebied van mogelijkheden om je beter te laten klinken dan je bent (wat de vorige features zeker doen), heeft Casio ook een ‘Auto Harmonize’ functie, wat letterlijk automatische harmonisatie betekent. Een van de doelen van een student of muzikant is een liedje zo vol mogelijk spelen, waarbij meerdere noten door zowel de linker- als rechterhand gespeeld worden. Meestal weten studenten en recreatiespelers hoe ze begeleidende akkoorden moeten spelen met hun linkerhand, maar meerdere noot akkoorden met je rechterhand spelen vereist vele jaren oefenen om dit te bereiken. Sommige personen bereiken dit punt, maar vele niet. Ze kunnen akkoorden spelen met hun linkerhand en één of misschien twee noot melodieën met hun rechterhand. Dus zou het niet geweldig zijn als je één nooit melodieën met je rechterhand kan spelen terwijl je linkerhand de volle drie of vier vingerige akkoorden speelt en het net klinkt of je elke 3 of 4 noten met je rechterhand correct speelt?

Nou dat is wat de auto-harmonize feature voor je doet. Het harmoniseert de noten van je rechterhand automatisch met de akkoorden van je linkerhand en laat het net klinken of je meerdere noten met je rechterhand speelt terwijl dat niet het geval is. De harmonisatie functie werkt ook wanneer je simpele 1 vinger akkoorden met de linkerhand speelt, zodat een beginner net kan klinken alsof hij/zij al jaren speelt. De rechterhand harmonisatie feature bevat 12 variaties voor je melodie die toegankelijk zijn in het touchscreen en het klinkt net of je al jaren met meerdere vingers speelt. De feature kan makkelijk aan en uit geschakeld worden in het primaire scherm. We weten dat sommige personen deze feature tijdverspilling en een onnodig speelgoed zullen vinden, maar wanneer je het probeert zal je zeker een glimlach op je gezicht krijgen, omdat je muziek geweldig klinkt. Dit is erg fijn als je nog niet zo goed bent. Het is geweldig om goed te kunnen spelen en dit geheel zelf te kunnen doen, maar we raden beginnende spelers altijd aan om een beetje plezier te hebben, zodat je blijft spelen en van de muziek geniet en dat is precies wat deze feature doet.

Casio PX-560 kopen

Overige features Casio PX-560

De meeste (maar niet alle) digitale piano’s bieden fundamentele features, zoals onder andere de mogelijkheid om de aanrakingsgevoeligheid van zacht naar hard aan te passen, twee instrumentgeluiden samen te voegen, twee geluiden op te delen, speciale effecten toe te voegen aan de geluiden zoals reverb/echo, chorus, vertraging, EQ/brilliance aanpassen en speciale DPS digitale verwerkingseffecten te gebruiken voor nog meer verbetering van het geluid. De vorige Casio modellen hadden 4 reverb niveaus, 4 chorus effect niveaus en 3 niveaus van brilliance controle. Dit nieuwe model heeft 4 keer zoveel keuzes en variaties, dus dat is een flinke stap voorwaarts op het gebied van geluidscontrole van instrumenten. Met de 256 polyfonen (wat de grootste hoeveelheid in deze prijsklasse is) geeft de PX-560 de gebruiker volledige controle over de natuurlijke pianogeluidselementen in het pianogeluid, waaronder 16 aanpasbare niveaus van demperresonantie, 8 aanpasbare niveaus van hamer reactie en 16 aanpasbare niveaus van snaarresonantie en deze zijn allemaal erg makkelijk toegankelijk via het touchscreen en met de draaiknop. Geen enkele andere digitale piano in deze prijsklasse biedt iets vergelijkbaars op het gebied van het aanpassen van geluiden en er is zo goed als geen limiet aan wat je kan doen. Zodra je die persoonlijke veranderingen maakt kan je ze makkelijk opslaan in het geheugen en later weer terughalen.

Andere opmerkelijke features die we erg fijn vinden, is de mogelijkheid om snel het individuele volume, panning en de instrumentgeluiden van elke van de 16 MIDI opname en afspeel liedjes aan te passen en ook elk willekeurig geluid te dempen tijdens het afspelen. Dit wordt normaal gesproken de ‘mixer’ sectie genoemde. Veel digitale piano’s in deze prijsklasse en met opname en afspeelmogelijkheden hebben normaal gesproken maar ruimte voor 2-5 liedjes en veel van die piano’s hebben ook weinig controle over de individuele aspecten van het liedje dat je hoort. Bij de Casio PX-560 kan je op verscheidene manieren het liedje dat afgespeeld of opgenomen wordt aanpassen, zodat je het liedje kan verbeteren zelfs nadat je hem al hebt opgenomen. Dankzij het kleuren touchscreen zijn deze features weer erg makkelijk te gebruiken.

Je kan de piano ook afstellen met verschillende preset afstellingen. Het klopt dat veel personen mogelijk geen idee hebben wat alles betekent, maar dat maakt niet uit, want je kan rustig dingen aanpassen en niks is permanent tenzij je het opslaat. Nog een erg handige feature is de zogenaamde ‘operation lock’ functie wat het mogelijk maakt om te voorkomen dat wanneer iemand per ongeluk wat toetsen aanraakt de instellingen gewijzigd worden. Dit is erg handig voor live evenementen waarbij mensen erg dicht in de buurt van je piano staan. Op het gebied van twee personen die tegelijkertijd oefenen, heb je mogelijkheid om de 88 toetsen in Duet modus te spelen, zodat twee personen tegelijkertijd kunnen spelen met elk 44 toetsen en beide keyboards produceren dezelfde noten en akkoorden. Dit begint een aardig standaard feature te worden bij veel (maar niet alle) merken en modellen van digitale piano’s, maar je kan deze veel makkelijker gebruiken bij de PX-560. Je kan makkelijk de octaaf van een instrumentgeluid aanpassen, het maakt niet uit of je solo speelt of combineert met een ander geluid. Dit maakt het mogelijk voor elk instrument om in een hogere of lagere octaaf te spelen, ongeacht van welk keyboard octaaf je speelt.

Voor professionals en recreatiespelers die op zoek zijn naar een meer authentiek geluid in de niet-pianogeluiden heeft de PX-560 zowel modulatie en pitch buigwielen aan de linkerkant van het piano keyboard, wat meer realistische effecten mogelijk maakt. We hebben het hier bijvoorbeeld over het buigen van een noot wanneer je met een klarinet of stalen gitaargeluid speelt of andere variabele vibrato modulatie wanneer je bijvoorbeeld een viool of trombone geluid gebruikt. Vioolspelers bewegen hun vingers om vibrato te krijgen uit de noten en klarinetspelers buigen de noten tijdens het spelen. Dit kan allemaal gedaan worden met de twee ingebouwde wielen aan de linkerkant van het keyboard. Het is leuk en aardig makkelijk om te doen en veel personen vinden het leuk om instrumentgeluiden zo realistisch mogelijk te maken. Het modulatie wiel kan je ook toewijzen aan veel functies in de piano, zoals de realtime snelheid voor een Leslie soort digitale roterende luidspreker. Je hoeft het modulatie wiel alleen maar op en neer te bewegen om de rotatiesnelheid of elke andere aanpassing te besturen. Dit kan gedaan worden via het kleuren touchscreen, is makkelijk om in te stellen en een geweldige feature voor het besturen en nabootsen van een Hammond B3 orgelgeluid. Er zijn gewoon zoveel features en functies op de Casio PX-560 dat je ze waarschijnlijk niet eens allemaal zal gebruiken, maar het is fijn om te weten dat ze er zijn als je ze nodig hebt en dit nieuwe model heeft zeker meer features dan dat we ooit gedacht hadden. Casio heeft zelfs een digitaal toetsenbord aan het touchscreen toegevoegd, zodat je data kan invoeren door middel van het invoeren van karakters om liedjes te vinden en op te slaan en andere data die je nodig hebt vlug te vinden.

Goedkoopste Casio PX-560

Volume controle

Een ding dat we graag altijd snel willen doen op een digitale piano is de individuele volumes van de verschillende features aanpassen, zodat ze goed gebalanceerd zijn en mengen zoals wij dat willen. Hier valt het algemene volume, beide rechterhand geluiden en linkerhand geluiden, begeleiding (drum, bass, ritmische geluiden etc.), audio recorder, MIDI recorder, audio invoer, audio uitvoer naar externe apparaten, metronoom volume en andere volumebesturingen onder. Als je hier niet snel toegang tot hebt, dan klinkt je muziek niet zo goed en worden sommige geluiden mogelijk overweldigd door andere. Casio heeft dit bij de PX-560 erg makkelijk gemaakt, aangezien je hier wederom door het handige kleuren touchscreen makkelijk toegang tot hebt en snel de verschillende volumes aan kan passen. Dit is zeker niet het geval bij de meeste andere digitale piano’s, aangezien je bij deze diep de gebruikershandleiding moet doorspitten om het allemaal uit te vogelen (als dat je ooit lukt) en bij een aantal kan je je iPad met de digitale piano verbinden. Je moet dan echter wel een iPad toewijden aan je piano en er zijn niet veel mensen die dat willen doen. Dus zoals we al zo vaak duidelijk hebben gemaakt in dit artikel, is het touchscreen van de PX-560 zo handig dat je nooit meer zonder kan of wilt.

MIDI opnames Casio PX-560

De Casio PX-560 heeft ook een ingebouwd opnamesysteem, waaronder een volledig 16-track MIDI recorder en playback systeem, een 1 track WAV bestand audiorecorder en playback controle met opname mogelijkheden voor 100 liedjes en playback capaciteit. De lengte van de opnames van de MIDI recorder is 50.000 noten en de CD kwaliteit opname is een indrukwekkende 74 minuten lang. Dus op het gebied van opname features in deze prijsklasse is er geen enkel model die in de buurt komt van deze Casio. Wij vinden het erg fijn dat je de rechtstreeks toegang hebt tot de MIDI en audio wav recorders via het besturingspaneel, zodat je er snel gebruik van maken zonder het touchscreen aan te passen. Er zijn ook een aantal opname features die het proces meer gedetailleerd kunnen maken dan een standaard digitale recorder. Maar wat het opnamesysteem echt onderscheid van andere nieuwe digitale piano’s onder de €1000 is de gebruikersinterface in het touchscreen. Recorders in digitale piano’s zijn over het algemeen niet makkelijk te gebruiken en dan vooral de multi track recorders die ook in deze nieuwe piano zit. Dus wanneer features lastig te gebruiken zijn, dan zullen personen ze mogelijk niet gebruiken. De opname features zijn makkelijk gerangschikt in het touchscreen en je kan er makkelijk toegang tot krijgen. Er is zelfs een knop op het besturingspaneel waarmee je makkelijk en snel opnames kan maken. Wanneer je een recorder functie op het kleuren touchscreen aanraakt, dan kan je toegang krijgen tot verscheidene features in dat scherm zonder al te veel te hoeven gissen. Het creëren, maken en spelen van je eigen muziek met de Casio PX-560 is zodoende erg leuk en maakt het mogelijk om jezelf op verscheidene manieren uit te drukken wat bij veel andere piano’s niet een mogelijkheid is. Geen enkele andere compact digitaal piano merk in deze prijsklasse heeft opname functies en bereik als dit model.

Nu we het toch over MIDI opnemen en afspelen hebben, kunnen we zeggen dat je met de Casio PX-560 algemene MIDI liedjes af kan spelen, zodat je verscheidene liedjes kan horen en mee kan spelen met je favoriete liederen die je kan downloaden van het internet als je ze nog niet hebt uiteraard. Twee van de meest populaire lesmaterialen die vandaag de dag beschikbaar zijn en door pianoleraren wereldwijd worden gebruikt zijn die van Alfred en Faber & Faber. Beide van deze lesboek series hebben optionele MIDI liedjes die je kan kopen en vervolgens af kan spelen op deze Casio door middel van een USB stick. Deze functie met beschikbare liedjes maakt het mogelijk om het liedje in het boek dat je gebruikt te horen en zodoende kan je een beter gevoel voor het ritme en de timing krijgen en daarnaast kan je het liedje ook vertragen zodat je makkelijker mee kan spelen. Er zijn letterlijk duizenden algemene MIDI liedjes beschikbaar op het internet en via deze uitgevers, wat het thuis leren en oefenen een stuk leuker maakt. Wij maken al jaren gebruik van het meespelen met MIDI liederen en vinden het erg stimulerend, omdat je het gevoel krijgt dat je met het orkest of de band meespeelt. Dus het maakt niet uit of je een beginner of erg geavanceerd bent, want je kan zeker veel plezier beleven als je profiteert van wat deze piano kan doen op het gebied van het afspelen van MIDI bestanden. Daarnaast is het ook een feit dat hij ervoor zorgt dat wat je speelt beter klinkt en als je niet speelt, dan is het leren gewoon een veel meer genietbare ervaring.

Goedkoopste Casio PX-560 Review

Muziek presets

De Casio PX-560 heeft een interessante en leuke feature die muziek presets heet. Dit is een bibliotheek van linkshandige akkoordschema’s en lijsten van bekende liederen. Deze functie speelt een bekent deel van verscheidene liedjes in de bibliotheek af en herhaalt dit deel keer op keer. Wanneer je een liedje selecteert en opstart dan kan je op het touchscreen de naam van het liedje en de linkshandige akkoorden zien. Het idee is dat je met je rechterhand melodienoten samen speelt met de linkshandige akkoorden. Het is principe hetzelfde als het spelen van de piano met een band, alleen speelt deze band alleen maar een deel van een bekend liedje en doen ze dit elke keer weer totdat jij het stopzet. Dit systeem maak het mogelijk om te leren spelen door te luisteren, te improviseren en plezier te hebben terwijl je naar de akkoordsymbolen op het displayscherm kijkt, zodat je weet welke noten passen afhankelijk van de afspeelprogressie van de akkoorden. Hoe meer je de akkoordprogressie hoort en hoe meer je de akkoordsymbolen in het scherm ziet, hoe makkelijker het voor je wordt om het te volgen, te improviseren en het gevoel hebt dat je midden in de band of het orkest zit. Je kan zelfs met zowel de linker- en rechterhand spelen tijdens het afspelen en de bibliotheek bevat 305 verschillende selecties. Wij hebben deze feature vaak gebruikt en het is zeker erg leuk, stimulerend en iets wat maar weinig andere digitale piano’s hebben.

Automatische arpeggio’s

Wanneer een persoon muzikaal en technisch geavanceerd genoeg is om erg goed te spelen, zal je vaak horen dat hij/zij arpeggio’s aan de muziek toevoegt. Een arpeggio is een groep noten die achter elkaar aan worden gespeeld en naar boven of beneden gaan. Voor het spelen van een arpeggio moet de speler de geluiden van een akkoord individueel spelen om de noten te onderscheiden. De noten horen allemaal bij één akkoord en kan een simpel akkoord zijn met de eerste (major of minor), derde en vijfde noten van de schaal erin. Een arpeggio is in principe gewoon een soort van gebroken akkoord. Andere soorten gebroken akkoorden spelen noten of akkoorden niet op volgorde of meer dan één noot, maar minder dan de volle akkoord tegelijkertijd. Arpeggio’s kunnen meer dan één octaaf stijgen of dalen en je ziet pianisten vaak van links naar rechts op het keyboard spelen zonder te stoppen. Arpeggio’s voegen schoonheid en warmte aan een muziekstuk toe en daarnaast ook extra muzikale flare en spanning. Het spelen van arpeggio’s neemt tijd en vereist oefening en we kunnen uit ervaring spreken dat het concept simpel klinkt, maar de uitvoering dat niet noodzakelijk is. Dus Casio heeft hier iets aan gedaan voor de persoon die ze graag wil spelen, maar er nog niet goed genoeg voor is.

Casio heeft een erg gave en leuke feature toegevoegd die ‘auto-arpeggiator’ heet en deze speelt automatisch een arpeggio voor je wanneer je een simpele (of complexe) akkoord ingedrukt houdt. De noten van dat akkoord worden automatisch op en neer gespeeld op het keyboard zonder dat jij dit hoeft te doen. Het maakt niet uit welke 2, 3, 4 of 5 vingerige akkoorden je kiest om te spelen en in te houden, de arpeggio’s zal je horen net als wat je zou doen naar vele jaren oefening. De muzikale uitkomst van dit geluid is zeer indrukwekkend en je hoeft er alleen maar simpele akkoorden voor te spelen. Er zijn 9 virtuele bladzijden met een totaal van 100 arpeggio patronen waar je snel en makkelijk via het kleuren touchscreen toegang toe hebt. Het tempo van het arpeggio patroon kan aangepast worden naar elke snelheid door de tempo knop op het besturingspaneel van de piano te gebruiken en ze zullen ook reageren op het sustainpedaal en de transpose toets, effecten etc. Uit persoonlijke ervaring kunnen we je vertellen dat het gebruik van de arpeggio feature je net laat klinken als iemand die al vele jaren speelt, zelfs als je totaal geen ervaring hebt. Voor sommige personen is dit uiteraard maar speelgoed, maar je moet ook eens op een andere en simpele manier plezier kunnen maken en dat is precies wat deze feature mogelijk maakt.

Privia Casio PX-560 Review

Connectiviteit Casio PX-560

Op het gebied van piano connectiviteit heeft deze digitale piano een verscheidenheid aan opties voor andere apparaten, waaronder 2 mini stereo koptelefoon aansluitingen aan de voorkant. Daarnaast zitten aan de achterkant twee 1/4 inch piano output aansluitingen om te verbinden met externe speakers, een audio-in stereo mini aansluiting met aparte volumeregeling (voor iPods, iPads, microfonen en andere apparaten) en een demperpedaal aansluiting om een meegeleverd plastic sustainpedaal te gebruiken, welke klein maar oké is (in ieder geval stuurt Casio hem gratis mee en vragen ze er niet extra voor). De PX-560 heeft ook een high speed USB uitgang voor een computer of tablet apparaat en deze ondersteunt ‘plug & play’. Daarnaast is er ook een invoer voor een USB stick aan de voorkant van de piano om audio en MIDI muziekbestanden te laden en ze ook van de piano hier naartoe op te slaan als je een muziekstuk gemaakt hebt. De Casio PX560 heeft twee volledige 1/4 inch input aansluitingen en de interne piano effecten, zoals galm, briljantie, etc. zullen ook van toepassing zijn op de apparaten die verbonden zijn met de input aansluitingen. Dat is een erg handige feature en iets dat Casio nog nooit eerder heeft aangeboden. De Casio PX-560 heeft ook standaard MIDI kabelverbindingen voor zowel MIDI in en out poorten. Er zijn nog steeds aardig wat personen die MIDI producten hebben (geluidsmodules, keyboards, etc.) die alleen maar MIDI verbindingen gebruiken en geen USB. Dus de ingebouwde MIDI verbindingen zijn een erg belangrijk punt voor sommige personen en veel digitale piano’s in deze prijsklasse hebben deze feature niet meer.

Conclusie Casio PX-560 review

Dus waarom moet iemand kiezen voor een Casio PX-560 in plaats van een andere nieuwe digitale piano onder de €2000? Na het lezen van dit artikel ben je er wel achter gekomen dat hier een hoop redenen voor zijn, maar de eerste en belangrijkste reden is het lichte gewicht van 12 kg en de kleine en compacte afmetingen van 132 x 29 x 15 cm. Je kan hem makkelijk met je meenemen en opbergen en hij kan ook op het optionele onderstel gezet worden om hem een meer traditionele look te geven en dit maakt hem tegelijkertijd ook wat steviger. De volgende reden waarom iemand deze piano mogelijk wil hebben is de erg aantrekkelijke en elegant blauw en zwart satijnen kleur. Dit is uiteraard deels een grap, maar het is zeker een van de gaafste digitale piano’s in de lagere prijsklasse die we ooit gezien hebben. De lijnen, design details, knoppen en het kleurenscherm maken deze digitale piano erg chique, maar tegelijkertijd ook hedendaags. Casio heeft goed werk verricht om de behuizing te creëren en we zijn er echt een fan van.

Zelfs als je niet goed speelt, dan zorgt deze piano ervoor dat je dat wel doet en als je wel goed speelt en ergens op een evenement wilt spelen, dan zorgt hij ervoor dat je er nog gaver uitziet en je mensen het idee geeft dat je echt weet wat je aan het doen bent en dat is altijd goed als mensen dat denken. Als je naast de eerdergenoemde punten ook nog alle andere dingen toevoegt dat dit instrument kan doen, dan wordt de Casio PX-560 echt een monster op het gebied van elke andere digitale piano in deze prijsklasse ver achter zich laten. We weten zeker dat er andere digitale piano’s zijn die je betere akoestische pianogeluiden, elektrische pianogeluiden, instrumentgeluiden, meer authentieke begeleidende orkesten, betere speciale effecten, betere pedaalrealisme, een groter en voller intern speakersysteem en een meer realistische piano toetsenactie geven, aangezien er een aantal ervaren spelers zijn die erg kritisch zijn op de toetsenactie. Je zou echter een stuk dieper in de buidel moeten tasten om iets beters te krijgen of een hoop van de features van de PX-560 op moeten geven om alleen maar te focussen op een aantal dingen die meer aan je wensen en behoeften voldoen.

We hebben met alle nieuwe draagbare digitale piano’s onder de €1500 gespeeld en wij zouden de nieuwe Casio PX-560 zeker weten als onze favoriet uitkiezen, omdat wij de soort spelers zijn die het leuk vinden om een verscheidenheid aan muziek en muziekstijlen te maken en creëren en de Casio PX-560 laat ons dit snel en gemakkelijk doen en we vinden het echt fijn om met deze digitale piano te spelen. Je kan dit instrument veel noemen, waaronder een keyboard voor thuis, digitale piano voor thuis, professionele digitale piano, professioneel keyboard, concertpiano, studio opname en muziek creatie instrument, een synthesizer, een muziek werkstation, een speciale effecten machine, een plezier machine, een één-mans-band, of je kan het gewoon een serieuze digitale piano noemen die andere dingen doet. Maar de PX-560 is mogelijk of mogelijk niet de juiste of perfecte piano voor je, dus je moet onderzoek en je huiswerk doen om te bepalen of hij het mogelijk maakt om je muziek doelstellingen te behalen en voldoet aan de muziekbehoeften in je prijsklasse. Yamaha, Kawai, Roland, Korg, Kurzweil en een aantal andere merken maken een aantal mooie digitale piano’s, maar geen een van die bedrijven heeft iets dat in de buurt komt van de PX-560. Als je daarnaast ook nog eens een paar goede externe speakers aanschaft (rond de €300), dan klinkt de Casio PX-560 nog mooier en indrukwekkender. We genieten er zeker van om met andere digitale piano merken en modellen te spelen, maar in deze prijsklasse kan volgens ons niets tippen aan deze digitale piano.

Nieuwe Casio PX-560 Review

We hopen dat je genoten hebt van deze Casio PX-560 review en dat je een duidelijk beeld hebt wat deze digitale piano allemaal kan doen. Mocht je nog vragen over dit model of andere merken of modellen hebben, stel dan gerust je vraag hieronder. Ben je al de trotse eigenaar van een PX-560? Laat dan zeker weten of deze Casio PX-560 review een goed beeld schetst van dit instrument.

Ook interessant:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo