Arturia MiniLab review

8

€97,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Arturia MiniLab review
Arturia MiniLab review
€97,00

Arturia is geen vreemde op het gebied van het bundelen van hardware en software in samenhangende pakketten, maar het bedrijf slaat een gedurfde nieuwe weg in met de MiniLab, door te proberen om de grenzen te verleggen van wat er in een instap mini-keyboard gedaan kan worden. Arturia heeft sterke wortels in de software gemeenschap, wat voornamelijk komt door het succes van hun Analog Lab software suite, welke duizenden prachtig gemaakt klassieke synth geluiden bevat van verschillende genres en instrumenten. Het in Frankrijk gebaseerde bedrijf heeft ook een aantal hardware producten uitgebracht in de laatste paar jaren, zoals de erg populaire KeyLab 49 en de synth krachtpatser MicroBrute. Recent heeft het bedrijf meer inspanningen in MIDI keyboard controllers gestopt en de MiniLab is het resultaat. Maar kan deze keyboard controller echt opboksen tegen andere fantastische instap mini-controllers die beschikbaar zijn? Nou, dat is precies wat we uit willen vinden in deze Arturia MiniLab review.

Arturia MiniLab review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief
  • Solide en mooie constructie
  • Mini toetsen zijn iets wijder dan bij andere merken/modellen
  • Analog Lab blijft indrukwekkend en is inspirerend
  • Minimalistisch design zonder te veel functionaliteit op te offeren
Negatief
  • Toetsen veren meer dan we zouden willen
  • Niet echt een goede waarde voor personen die geïnteresseerd zijn in klassieke synth geluiden

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/05/26 12:32 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Arturia MiniLab review:

Algemeen overzicht

Arturia staat bekend om hun prachtige, indrukwekkende productontwerpen en dat is bij de MiniLab niet anders. Het volledige witte omhulsel heeft aan beide zijkanten houten uiteinden, wat er fantastisch uitziet en de controller echt onderscheidt van de bestaande producten die beschikbaar zijn.

Arturia MiniLab review

Al het andere voelt solide aan op deze controller, ondanks het feit dat hij bijna volledig bestaat uit plastic onderdelen en we kwamen geen onderdelen tegen die erg breekbaar aanvoelde tijdens onze test. Het keyboard is beschikbaar in twee verschillende kleuren, de standaard optie met alles wit en een extra zwart model. Beide zien er geweldig uit en hebben dezelfde features en functies.

Op het gebied van functionaliteit heeft de Arturia MiniLab een 25 mini-toetsen keyboard, welke we verrassend speelbaar vonden voor zijn afmetingen. Akkoord vormen en simpele runs doen was simpel genoeg en afgezien van het twee octaaf limiet, was er niet echt iets wat ons weerhield om met dit keyboard net als elk ander keyboard te spelen.

We durven zelfs te zeggen dat we denken dat de toetsen op dit apparaat iets groter zijn dan de meeste andere mobiele 25 toetsen MIDI controllers die momenteel beschikbaar zijn. Dus als je iets grotere vingers hebt, dan zal je dit verschil eerder merken dan andere.

Aan de linkerkant van het keybed vind je de unieke touch strip stijl modulation en pitch bend functies. Deze zijn een beetje vreemd wanneer je ze voor het eerst gebruikt, maar als je volhoudt, dan zal je snel genoeg ontdekken dat je een natuurlijk gevoel krijgt voor de gevoeligheid en reactie van de strips.

Het duurde even voordat dit comfortabel voor ons was, maar toen dat zo ver was keken we niet meer achterom. Dit is een welkome aanvulling op een controller van deze afmetingen, aangezien veel concurrerende merken van Arturia deze functies niet hebben op hun mini controllers.

Goedkope Arturia MiniLab Review

Boven de toetsen vind je 8 backlit trigger pads, welke gebruikt kunnen worden om samples te activeren. Deze pads voelden geweldig aan, waren aanslaggevoelig en voelde echt natuurlijk aan langs de bovenkant van het keybed. Je kan ze ook makkelijk gebruiken voor het activeren van akkoorden, als je die optie wilt tijdens het spelen van een baslijn of een lead. Dit is eigenlijk een gave schrijftool, aangezien hij het mogelijk maakt om nieuwe ideeën snel te realiseren en met een minimale uitvaltijd.

Tot slot vind je aan de bovenkant van het apparaat 16 draaiknoppen, welke opgedeeld zijn in 4 setjes. Deze vier setjes hebben een schone lei, zodat je ze kan programmeren om een geluid te moduleren die je speelt op elke mogelijke manier.

Al met al zijn alle functies op deze controller ongelofelijk intuïtief en simplistisch en om die reden denken we dat dit apparaat een van de beste manieren is om met een beperkt budget te starten met MIDI controllers/productie.

Instellen en compatibiliteit

Aan de zijkant van de Arturia MiniLab vind je twee verbindingen terug; een voetschakelaar en een USB 2.0. Dit is zo’n beetje het meest minimalistische wat je kan krijgen en dat vonden we een geweldig iets. Het keyboard wordt volledig aangedreven door USB, wat hem nog mobieler maakt en hem verbinden met je favoriete DAW zou probleemloos moeten zijn.

De controller integreert voornamelijk goed met de gebundelde software (Analog Lab van Arturia) en laad patches met verschillende parameters die al verbonden zijn aan de draaiknoppen en klaar voor gebruik zijn.

Geluiden van de Arturia MiniLab

De gebundelde software oplossing die meegeleverd wordt met deze MIDI controller representeert een van de beste waardes die momenteel beschikbaar is.

Hoe kunnen we dat met zoveel overtuiging zeggen? Het is simpel: Analog Lab heeft meer dan 5000 klassieke synthesizer presets, welke allemaal geweldig zijn. Sommige personen geven zelfs aan dat deze geluiden zo goed zijn, dat het moeilijk zal zijn om de verschillen tussen de digitale signalen die gebruikt worden om ze te creëren en de echte hard synths waar ze op gebaseerd zijn te vinden.

Goedkoopste Arturia MiniLab Review

Het programma maakt het makkelijk om geluiden te vinden en aan je favorieten toe te voegen uit de duizelingwekkende collectie en alle verscheidene instrumenten kunnen opgedeeld worden per genre, geluid, gevoel en meer. Dit systeem maakt door de ongelofelijke hoeveelheid geluiden bladeren erg makkelijk en zorgt ervoor dat je altijd een verse inspiratie hebt wanneer je daar naar op zoek gaat.

Dit programma kost op zichzelf zo rond de €80, wat bijna de prijs van het keyboard zelf is, dus het feit dat het volledige programma meegeleverd wordt is echt geweldig. Het is niet nieuw dat controllers geleverd worden met software oplossingen, maar het is zeldzaam dat ze direct zo uitgebreid zijn. Het is een bewijs van de diepe geluidsdesign liefde van Arturia dat dit meegeleverd wordt en laat echt de toewijding van het bedrijf naar hun volgers zien.

De MiniLab gebruiken met een ander programma is ook makkelijk, met het enige echte verschil dat de draaiknoppen en andere functies niet van te voren ingesteld en klaar om te gebruiken zijn. Tijdens een test met Logic Pro X werkte de smart map functionaliteit uitstekend en alle verscheidene draaiknoppen en pads konden binnen een paar minuten ingesteld worden.

Concurrentie van de Arturia MiniLab

De ultra mobiele instap MIDI controller markt is een van de meest competitieve die je maar kan bedenken en daar is een goede reden voor. Steeds meer muzikanten zijn op zoek naar deze producten die ze onderweg mee kunnen nemen. Er is ook nog het feit dat de MiniLab MKII nog niet zo lang geleden uitgebracht is.

Dus zonder er verder omheen te draaien wordt het tijd om uitgebreider te kijken naar de concurrentie van de Arturia MiniLab in deze Arturia MiniLab review.

Arturia MiniLab MKII vs Arturia MiniLab

De nieuwste versie van de MiniLab werd aan het einde van 2016 uitgebracht en heeft een gedurfd nieuw design. De grote houten uiteinden worden vermeden en het nieuwe model geeft de voorkeur aan een meer subtiele houten binnenkant.

Alles is deze keer simpelweg iets meer strak en aangezien de prijs maar een paar euro hoger is dan het origineel, is het het mogelijk waard om de duik te wagen. Als je op zoek bent naar een kwalitatieve, minimalistische MIDI controller, dan kan je weinig fout doen met beide instrumenten.

De tijd zal het leren hoe lang het bedrijf het originele product nog zal blijven ondersteunen, aangezien deze al een paar jaar beschikbaar is. Dat alleen al zal kopers misschien overhalen om voor de MKII te kiezen, aangezien deze in de toekomst ongetwijfeld voorrang zal krijgen.

Arturia KeyLab 25 vs Arturia MiniLab

De Arturia KeyLab 25 is een van de populairste producten ooit van het bedrijf. Alhoewel hij nog steeds een bereik heeft van maar twee octaven, hebben de toetsen volledige afmetingen in tegenstelling tot het miniatuur design van de MiniLab.

Sommige spelers die gewend zijn aan een volledige piano, zullen spelen op mini-toetsen mogelijk lastig of oncomfortabel vinden, dus het is het waard om op te merken dat dit een van de grootste verschillen is.

Hij heeft ook veel meer besturingen voor het bewerken en opnemen en ook nog eens 9 schuifregelaars voor nog meer bewerking. Dit alles zorgt ervoor dat de trigger pads achterwege gelaten moeten worden, welke de schuifregelaars op de KeyLab vervangen.

Als je uiteindelijk vaak live zal spelen, dan is dit waarschijnlijk niet een goede optie voor je. De KeyLab is zonder twijfel bedoeld om voornamelijk in een studio te gebruiken en de meegeleverde functies zijn hier ook voor geoptimaliseerd.

Beide keyboards hebben Analog Lab, maar de KeyLab heeft meer ingebouwde functionaliteit om de verscheidene parameters van de synth emulaties aan te sturen.

Akai MPK Mini MKII vs Arturia MiniLab

De MPK Mini MKII is waarschijnlijk de hoogst gewaardeerde directe concurrent van de MiniLab die momenteel beschikbaar op de markt is. Akai heeft een vaste reputatie als fabrikant van zeer kwalitatieve producten en dan voornamelijk met hun erg solide keybed ontwerpen.

Beste Arturia MiniLab Review

De Mini versie van de MPK MKII heeft 8 trigger pads en 8 draaiknoppen; dat is de helft van wat je krijgt bij de MiniLab. Je moet zelf besluiten wat het belangrijkste voor je is om te hebben. Als je op zoek bent naar iets meer diepte en diversiteit op het gebied van geluidsdesign, voornamelijk voor studio gebruik, dan is Arturia waarschijnlijk de betere keuze. Maar als een meer kwalitatief keybed of het kleinste meest compacte product hebben belangrijk genoeg voor je is, dan kan je de mini keyboard controller van Akai voor dezelfde prijs als de MiniLab kopen.

Nu we dat gezegd hebben, zal de soort muziek waar je naar op zoek bent ook meespelen. Als je bijvoorbeeld van klassieke 70 en 80 jaren synths houdt en dan voornamelijk Synthwave of Outrun genres, dan is de gebundelde Analog Lab software bij de MiniLab een musthave en geeft Arturia een duidelijk voordeel.

Als je echter meer van EDM of dance muziek bent, dan is de Hybrid 3 synth die met de Akai meegeleverd wordt meer je ding.

Conclusie van deze Arturia MiniLab review

De Arturia MiniLab is een fantastische kleine MIDI keyboard die een solide constructie en functie set combineert met een fantastische software oplossing die maar weer de waarde bestempeld waar Arturia bekend om is.

Er zijn zeker wel minpunten, maar geen van deze springt er echt uit. De toetsen zelf zijn klein, maar springerig en de functionaliteit voor studio opname is een beetje meer basis dan de grotere tegenhangers, maar alles wat de MiniLab doet, doet hij geweldig.

We genoten van onze tijd met deze controller en we bevelen hem zonder problemen aan voor iedereen die op zoek is naar iets dat mobiel, krachtig en inspirerend is.

We hopen dat je genoten hebt van deze Arturia MiniLab review.

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/05/26 12:32 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
8 Totale Score
Fantastisch kleine MIDI controller keyboard

De Arturia MiniLab is een fantastische kleine MIDI controller keyboard die een solide constructie en functie set combineert met een fantastische software oplossing die maar weer de waarde bestempeld waar Arturia bekend om is.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo