Akai MPK Mini MK2 review

Akai MPK Mini MK2 Review

€97,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Akai MPK Mini MK2 review
Akai MPK Mini MK2 review
€97,00

Akai Professional heeft nu al een tijdje de compacte MIDI keyboard markt gedomineerd met producten die exceptionele waarde bieden voor de prijs en tijdens dit proces ongeëvenaarde kwaliteit leveren. De originele MPK Mini sloeg de spijker op de knop met deze formule toen deze voor het eerst uitgebracht werd en sindsdien blinkt het bedrijf constant uit in zowel de mini als normale MIDI keyboard markten, met uiteenlopende producten die allemaal voldoen aan verschillende behoeften van hun klanten. Op dit niveau zijn er echter een hoop verschillende producten beschikbaar op de markt van vandaag de dag en ze proberen allemaal de aandacht van potentiële kopers te trekken die op zoek zijn naar een mobiele, makkelijk te gebruiken oplossing voor het onderweg produceren en componeren. Dus hoe presteert de MPK Mini MK2 ten opzichte van de concurrentie? Dat zal je allemaal ontdekken in deze Akai MPK Mini MK2 review van vandaag.

Akai MPK Mini MK2 review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief
  • Kwalitatieve, doelgerichte constructie
  • Mini toetsen met een geweldige kwaliteit
  • Gave thumbstick controle
Negatief
  • Plastic en een beetje breekbaar
  • Mini toetsen zijn mogelijk te klein voor sommige personen

Akai MPK Mini MK2 review:

Eerste indruk

Het kan best wel even duren voordat je het spelen op een mini MIDI keyboard met 25 toetsen onder de knie hebt, vooral als je gewend bent om pianistisch met twee handen te spelen. Normaal gesproken weten de personen die op zoek zijn naar een MIDI keyboard wat ze kunnen verwachten en zijn al gewend aan de form factor die geassocieerd wordt met deze apparaten, maar als je niet onder die doelgroep valt, dan is er wel een kleine leercurve.

De algehele lay-out van de MPK Mini MK2 ziet er geweldig uit en is erg geschikt voor personen die op willen treden. Net als de originele MPK Mini denken we dat dit nieuwe keyboard een extreem waardevolle toevoeging is voor elke live stage opstelling en de potentie groeit alleen maar vanaf daar.

Bouwkwaliteit

Akai heeft een lange en succesvolle geschiedenis op het gebied van het creëren van kwalitatieve, betaalbare producten. Meer dan 30 jaar om precies te zijn. De MIDI keyboards die door het bedrijf zijn geproduceerd hebben constant de beste kwaliteit die beschikbaar is en de kwaliteit is met de jaren alleen maar beter geworden.

De MK2 zet deze nalatenschap voort en vanaf het moment dat je je handen er oplegt, zal je de kwaliteit voelen die in het design proces is gestopt. Nu we dat gezegd hebben is het wel belangrijk om te realiseren dat het niet een kogelvrij product is. We vinden het bijvoorbeeld waard om de ietwat breekbare bouw van het keyboard te benoemen, aangezien veel gebruikers mogelijk met de Mini willen reizen.

De trigger pads zijn redelijk standaard, maar ze werken goed en voelen fijn aan, wat zo’n beetje alles is wat je kan vragen van een product op dit niveau. Ze zullen uiteraard niet kunnen concurreren met de duurdere opties op de markt, maar dat hoeven of willen ze ook niet. De toetsen zijn een stuk kleiner dan een typisch keyboard, maar nog steeds erg goed speelbaar na een beetje oefening en ze verraste ons eigenlijk met hun speelbaarheid toen we ze een beetje onder de knie begonnen te krijgen.

Beste Akai MPK Mini MK2 Review

Integraties en software Akai MPK Mini MK2

Voor de meeste personen durven we te zeggen dat dit product gebruikt zal worden met een DAW in gedachten. Het geweldige nieuws is dan ook dat de MPK Mini MK2 perfect integreert met een grote hoeveelheid software, van Pro Tools tot Logic Pro tot Ableton Live. De kans is groot dat je bepaalde dingen in moet stellen in het programma dat je gebruikt, maar wij vonden dat we met Logic Pro X binnen een paar minuten aan de slag konden.

Er zijn verschillende soft synths met de MPK Mini MK2 meegeleverd, wat iets is waar we nooit over zullen klagen. We hadden niet de mogelijkheid om de twee verschillende opties die bij de aanschaf inbegrepen zijn te testen (SONiVOX Wobble en Air Music Tech Hybrid 3), maar ze zullen vast geweldig zijn voor hun fantastische prijskaartje van €0.

Akai had dit volledig achterwege kunnen laten en dat zou helemaal prima zijn voor de prijs (verkrijgbaar vanaf €98), dus we zien deze downloads als extra’s bovenop een al geweldige deal. Er is ook een provisorische DAW meegeleverd in de vorm van MPC Essentials. Ook deze hebben we niet uitgetest, maar we hebben van verscheidene gebruikers vernomen dat dit niet iets is waar je gebruik van zult maken.

Het is echter nog steeds mooi om te zien dat ze het als een optie hebben toegevoegd voor personen die het nodig hebben.

Concurrentie Akai MPK Mini MK2 review

Alhoewel Akai vele jaren duidelijk ongelofelijke dingen in de MIDI controller markt heeft gedaan, betekent dat niet dat ze geen concurrentie hebben. Er zijn vandaag de dag voldoende goedkope, kwalitatieve controllers beschikbaar op de markt en het verschil in features wordt ieder jaar kleiner tussen de verschillende merken.

Daarom zullen we hieronder een kijkje nemen naar de grootste concurrenten van de MPK Mini en ontdekken wat de primaire verschillen tussen deze zijn.

Akai MPK Mini MK2 vs Novation LaunchKey Mini MKII

De Novation LaunchKey series van mini keyboard controllers is al bijna net zolang beschikbaar als het aanbod van Akai en beide producten hebben een lange lijst met overeenkomsten die online uitgebreid besproken worden door voorstanders van de verschillende merken. Beide apparaten kunnen aangedreven worden via USB, wat een enorme bonus is voor personen die ze onderweg zullen gebruiken en bij beide wordt een software suite meegeleverd om je op weg te helpen.

Beide producten hebben een geweldige bouwkwaliteit, alhoewel MIDI controllers normaal gesproken niet bedoeld zijn om tegen de muur te gooien. Het is het ook waard om op te merken dat de LaunchKey 16 pads heeft, terwijl de MPK maar 8 heeft. Zoals we eerder al aangegeven hebben zou 8 meer dan genoeg moeten zijn voor de meeste gebruikers, maar als dat een prioriteit voor je is, dan is de LaunchKey misschien een betere keuze.

Daarnaast integreren Novation producten altijd erg goed met Ableton Live, dus als dat de DAW is die je voorkeur geniet, dan is dat wederom een reden om voor de concurrentie te kiezen. Uiteindelijk zal het allemaal afhangen van je specifieke omstandigheden, maar beide van deze producten zijn een geweldige deal voor de prijs (de Novation is iets goedkoper).

Goedkoopste Akai MPK Mini MK2 Review

Akai MPK Mini MK2 vs M-Audio Oxygen 25

De volgende concurrent om te overwegen is M-Audio, welke een hoop interessante dingen met hun controller aanbod heeft gedaan in de laatste jaren. De Oxygen 25 representeert een echt alternatief voor de MPK, omdat de 25 aanslaggevoelige toetsen normale afmetingen hebben, wat een enorm voordeel is voor personen die op zoek zijn naar een pianistische speelstijl. Een grote hoeveelheid gebundelde software en compatibiliteit maken hem alleen maar interessanter en M-Audio heeft een bewezen reputatie van ondersteuning achter hun producten.

Met een prijs van €90 hoef je je bankrekening niet te plunderen, maar als je kleinere toetsen fijner vindt spelen, dan is de iets duurdere Akai een betere keuze voor je. Probeer ze beide zeker uit om te zien wat je voorkeur geniet.

Akai MPK Mini MK2 vs Arturia MiniLab

De volgende in de rij is de MiniLab van Arturia. Dit is een controller met 25 toetsen die een flinke hoeveelheid stijl en functionaliteit verpakt in een krachtig product. Als je ze rechtstreeks met elkaar vergelijkt, dan heeft de MiniLab direct een aantal features die de MPK mist, zoals iOS ondersteuning, capacitieve touch strips voor modulering, pitch bend controle en drukgevoelige pads. Hij heeft ook een paar extra draaiknoppen, wat een ietwat diepere hoeveelheid controle en aanpassingsmogelijkheden mogelijk maakt, vooral voor live optredens.

De Arturia wint zeker weten ook wat punten op het gebied van uitstraling, met het retro design en de goed doordachte lay-out die enorm veel helpt bij het gevoel van de controller. Daarnaast wordt de MiniLab ook geleverd met een indrukwekkend geluidsbibliotheek, waarbij de gehele Analog Lab 2 bibliotheek is toegevoegd, welke meer dan 5.000 synth geluiden bevat.

Dit zou de dealbreaker kunnen zijn voor potentiële Akai kopers, vooral als je op zoek bent naar een alles-in-een oplossing. De MiniLab is daarnaast ook nog iets goedkoper dan MPK Mini MK2.

Akai MPK Mini MK2 vs Novation LaunchKey 25

Tot slot hebben we nog de Novation LaunchKey, een product die mogelijk de aandacht van sommige personen zal trekken en dan vooral degene die op zoek zijn naar een goed geïntegreerde oplossing voor live shows met Ableton. Je hoeft geen tijd te spenderen om het keyboard in te stellen en hij heeft 16 pads, wat vergeleken met de 8 van Akai een aantal meer geavanceerde triggering en clipping mogelijk maakt en dit allemaal vanaf de keyboard controller.

Persoonlijk zijn we geen fan van de uitstraling van dit keyboard, maar dat is maar een klein minpunt voor de meeste personen. Het is belangrijk om op te merken dat de toetsen ook hier de normale afmetingen hebben, wat zoals eerder gezegd belangrijk is voor best veel spelers. Uiteindelijk lijkt het dat dit product een andere functie heeft dan de MPK en ze rechtstreeks met elkaar vergelijken zou niet echt veel zin hebben.

Goedkope Akai MPK Mini MK2 Review

Conclusie van deze Akai MPK Mini MK2 review

Ongeacht de concurrentie is de MPK MK2 een uitstekende keyboard controller welke minder dan €100 kost. Er wordt niet een hoop innovatie geïntroduceerd vergeleken met de voorganger, maar om eerlijk te zijn mistte deze ook niet veel, dus dat zullen we door de vingers zien.

De algehele bouwkwaliteit en constructie van het keybed voelen geweldig aan en dit is zeker weten een product die een lange tijd gebruikt kan worden.

Nu we dat allemaal gezegd hebben, zijn er de laatste jaren zeker weten een aantal sterke concurrenten bijgekomen die de keuze een stuk lastiger maken, wat afhangt van je individuele behoeften. In deze prijsklasse is het aanbod enorm en er zijn een hoop geweldige keyboards en merken waar je uit kan kiezen.

Al met al kan de Akai MPK Mini MK2 zich nog steeds onderscheiden als een fantastische controller, welke speelbaarheid (ondanks de mini toetsen), kwalitatieve constructie, geweldige software bundels en hoge aanpasbaarheid samenvoegt in een samenhangend en betaalbaar product. Alhoewel er voldoende andere deelnemers zijn in de budget controller markt, kunnen er maar weinig tippen aan het niveau van betrouwbaarheid en kwaliteit die Akai Professional produceert.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo