Alesis VI49 review

Alesis VI49 Review

€112,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Alesis VI49 review
Alesis VI49 review
€112,00
Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/05/26 12:31 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Alesis heeft ons in de afgelopen jaren op meer dan een manier verrast. Wij zagen het merk voorheen als een tweederangs Akai voor MIDI controllers, waarbij we hun producten niets meer vonden dan budget versies van concurrerende MIDI controllers. Recent hebben we echter een fundamentele verandering gezien in de kwaliteit, presentatie en marketing van dit merk en we moeten eerlijk toegeven dat we er van onder de indruk zijn. De VI serie heeft over het algemeen al een hoop aandacht gekregen en daar zijn goede redenen voor. De keyboards zijn goedkoper dan de meeste van hun dichtstbijzijnde concurrenten, waaronder Akai, maar ze hebben bijna dezelfde features, terwijl ze er ook nog eens geweldig uitzien. We durven zelfs te zeggen dat Alesis de beste budget MIDI keyboards aanbiedt die momenteel beschikbaar zijn. In deze Alesis VI49 review zullen het uitgebreid gaan hebben over de VI49, een goedkope, maar indrukwekkende MIDI controller.

Alesis VI49 review:

Positief
 • Fantastisch semi-gewogen toetsen voelen geweldig aan en zijn er fijn om mee te spelen
 • 64 volledig aanpasbare knoppen, draaiknoppen en pads. Ja je leest het goed
 • Slank en minimalistisch design
 • Integreert makkelijk met populaire DAWs
Negatief
 • Semi fragiele verbindingen (voor ons tenminste)
 • Pads zijn niet zo gevoelig als dat we graag zouden willen

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/05/26 12:31 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Overzicht

Dit is in het kort wat de Alesis VI49 zoal te bieden heeft:

 • Semi-gewogen toetsen met volledige afmetingen
 • Vierkante voorste toetsen met aftertouch
 • 16 pads (druk en aanslaggevoelig)
 • Pads met backlight met de keuze uit verschillende kleuren
 • 12 aanpasbare draaiknoppen, 36 knoppen (verlicht)
 • Aparte transport besturingen
 • Modulation en pitch bend draaiwielen
 • Een sustain input
 • Interne klokken (sync, tempo, rolls, etc)
 • Aangedreven via USB
 • Wordt geleverd met Ableton Live Lite (Alesis Editie)

Alesis VI49 review:

De VI49 neemt de plek over van de V49

Het keyboard is de opvolger van de populaire V49 MIDI controller, wat al met al een geweldig keyboard was, maar pads miste. Toen we voor het eerst de toetsen zagen, waren we direct onder de indruk van het gevoel van dit keyboard. We durven zelfs te zeggen dat dit een van de best voelende keybeds is in de prijsklasse waar de VI49 onder valt.

De semi-gewogen action voelt fantastisch en alles van de constructie voelt ver bovengemiddeld. Zelfs pianistisch spelen voelt natuurlijk en vloeiend aan op dit ding, wat iets is dat we bijna nooit zeggen over een MIDI controller.

De nieuwe toegevoegde knoppen voelen geweldig aan en als dat nog niet genoeg is, dan lichten ze ook op wanneer je ze aanraakt (er gaaf uitzien is altijd een goed iets). De kleur van de pads verandert op basis van hoe hard je ze indrukt, wat een leuke extra is.

Een ding waar we echter een beetje door teleurgesteld waren, was de gevoeligheid van deze pads. Deze voldoen niet aan onze standaard en wat nog erger is, is dat we ze inconsistent vinden. Soms zullen ze perfect reageren, maar andere keren moesten we met onze vingers bijna door het keyboard drukken om een aanslaggevoelig geluid te krijgen. Het is natuurlijk geweldig dat ze aanslaggevoelig zijn, maar een iets meer consistente gebruikerservaring hadden we hier zeker op prijs gesteld. Dit is duidelijk een gebied waar concurrenten zoals Akai en Novation beter presteren dan Alesis, maar we zullen niet raar opkijken als dit gat in de toekomst gedicht wordt.

Beste Alesis VI49 Review

De primaire functieknoppen en schuifregelaars op de VI49 hebben allemaal backlight wanneer ze ingeschakeld zijn, wat je een erg gave representatie geeft van wat actief is en wat niet. Er zijn in totaal 36 knoppen en 12 draaiknoppen, wat ongelofelijk is. Als je de tijd neemt om deze allemaal in te stellen, dan hoeven we niet te vertellen hoeveel potentie dit ding heeft voor je muziek tijdens het spelen aan te passen.

Wat nog mooier is, is dat je de 16 pads ook kan gebruiken om effecten te activeren, waardoor dit keyboard echt vol zit met opties. Wij gebruiken persoonlijk aan/uit knoppen om verschillende effecten te activeren, zoals ritmische processors, reverbs en vertragingen en we combineren die dan met de synth specifieke modulaties en aanpassingen die gekoppeld zijn aan de draaiknoppen.

Wanneer je die twee combineert kan je enorme, evoluerende leads, fijne, geautomatiseerde texturen en zo’n beetje al het andere waar je maar aan kan denken creëren. Hoe meer we de VI49 ook gebruiken, hoe meer we op prijs stellen hoe veel dingen Alesis in de controller heeft gestopt.

Als je een persoon bent die het leuk vindt om te experimenteren met verschillende geluiden, dan zou dit de vraagprijs op zichzelf al waard maken. Tot slot voelen zowel de mod wheel en pitch bend geweldig aan en bieden precies genoeg weerstand om nauwkeurige, professionele controle over hun respectieve features te geven. Ze hebben ook dezelfde poeder deklaag afwerking, waardoor ze erg makkelijk voor je handen voelen.

Connectiviteit

Met een MIDI controller zoals deze is het erg belangrijk dat hij makkelijk compatibel is met alle grote DAWs. Het goede nieuws, is dat we deze controller zowel met Pro Tools als Ableton (waarbij we toe willen lichten dat een Lite versie van de laatste meegestuurd wordt) hebben uitgeprobeerd en hij werkt vlekkeloos met beide. We hebben vergelijkbare verhalen gelezen van gebruikers van verschillende platformen, dus we kunnen waarschijnlijk wel stellen dat hij zeer aanpasbaar is. Vooral met Logic kunnen we binnen vijf minuten van opstarten naar alles ingesteld en klaar om gebruikt te worden gaan. Dat is echt geweldig.

Op het gebied van connecties heeft de VI49 de standaard opties, met een USB die stroom en MIDI data verzorgt, een MIDI out voor back-up applicaties en een aparte power out voor de momenten dat je dat nodig hebt.

Een kleine, maar zeer vervelende eigenaardigheid, is dat na ongeveer twee weken gebruik de plastic USB connector gebroken is aan de achterkant van het keyboard. Alles werkt nog steeds prima, maar zo af en toe verliezen we stroom of onze DAW verliest contact met de controller. We zullen hier niet te veel op hameren, omdat we eerlijk gezegd niet de meest voorzichtige personen zijn op het gebied van uitrusting. Het is het echter nog steeds waard om te benoemen, aangezien het aardig vervelend is.

Goedkoopste Alesis VI49 Review

Alesis VI49 ten opzichte van de concurrentie

Dus tot op dit punt hebben we wel kunnen bevestigen dat de Alesis VI49 een aardig geweldige allround MIDI controller is. Hij levert een hoop waarde, waaronder features en kwaliteit die je bijna niet ziet op dit niveau, maar hoe presteert hij ten opzichte van zijn grootste concurrenten?

We zullen nu een kijkje nemen naar een paar om te zien welke de beste is.

Alesis VI49 vs Novation LaunchKey 49

Novation is een aardig grote speler in de MIDI controller markt, dus het lijkt ons logisch dat we de VI49 eerst met dit merk vergelijken. De LaunchKey serie is nu al aardig lang beschikbaar en veel personen zweren bij de kwaliteit, aanpasbaarheid en intuïtiviteit van het keyboard.

Er zijn echter een aantal kenmerkende verschillen tussen de LaunchKey en VI49. De eerste is meer subjectief, maar we willen hem desalniettemin vermelden en dat is dat wij denken dat de VI49 er beter uitziet dan de LaunchKey. We zijn simpelweg geen fan van de grote standaard behuizing en er is ook aardig wat negatieve ruimte op de voorkant van het keyboard.

Wederom willen we zeggen dat er voldoende mensen zijn die het niet eens met ons zullen zijn, maar we denken dat de Alesis een erg aantrekkelijke controller is.

Afgezien van dat zijn de 8 schuifregelaars op de LaunchKey een grote overweging die je moet maken. Wij gebruiken schuifregelaars niet zo veel, maar als je er niet zonder mee kan, dan is dat mogelijk al genoeg om voor het Novation keyboard te kiezen.

Al met al denken we dat de geweldige 64 aanpasbare knoppen op de Alesis het voor de meeste gebruikers op de langere termijn een meer flexibele optie maakt. Er is geen verschil in prijs (beide zijn verkrijgbaar vanaf €199).

Alesis VI49 vs Akai MPK249

Akai heeft de laatste paar jaren bijna een legendarische MIDI controller serie gemaakt, waaronder eentje die veel personen als de absoluut beste budget MIDI controller zien, de MPK Mini MKII. Maar de MPK249 welke normale afmetingen heeft wordt ook een hoop geprezen en daarom is het een enorme concurrent van de VI49. Het verschil zal hier wederom een persoonlijke voorkeur zijn.

Laten we het even snel over faders hebben. In het kort, als je ze gebruikt, dan zal de Akai je keuze zijn. Als je net als ons de maximale hoeveelheid aanpasbare knoppen, pads en draaiknoppen wilt hebben, dan is de Alesis degene waar je voor zou moeten gaan. Maar zoek op het internet ook zeker naar ervaringen van andere gebruikers om te zien goed de beide producten presteren. Akai heeft over het algemeen erg gepassioneerde fans die hun producten ondersteunen en wij vallen ook onder die fans.

De Akai is wel €179 duurder (verkrijgbaar vanaf €379), dus ook zeker iets wat je ook mee moet nemen in je overweging.

Alesis VI49 vs Alesis V49

Tot slot zullen we de VI49 vergelijken met zijn voorganger, de V49. Alhoewel de V49 voor het overgrote deel positief ontvangen werd, gaven veel personen aan dat ze erg teleurgesteld waren dat er geen pads waren, vooral omdat veel vergelijkbare producten op dat moment die wel hadden.

Alesis heeft duidelijk geluisterd naar de feedback en 16 aanslaggevoelige pads aan de VI49 toegevoegd. Als je de V49 nieuw wilt kopen, dan moet je er snel bij zijn, aangezien de voorraad slinkt en er geen nieuwe geproduceerd zullen worden. Volgens ons is het het niet waard om voor de goedkopere voorganger te kiezen, ook al is hij €90 goedkoper (verkrijgbaar vanaf €109).

Als je trigger pads echter niet belangrijk vindt, dan blijft de V49 een solide MIDI controller.

Goedkope Alesis VI49 Review

Conclusie van deze Alesis VI49 review

Toen we de VI49 in onze handen krengen wisten we niet zeker wat we moesten verwachten. We hebben Alesis altijd als tweederangs gezien en we wisten niet zeker of we na al die tijd nog overgehaald konden worden door Alesis.

Alesis heeft voldoende producten in het verleden uitgebracht en om eerlijk te zijn hebben we ze niet veel kans gegeven. Andere merken hadden over het algemeen wat we zochten en we stopte nooit om te zien wat dit merk anders maakte.

Maar ondanks dat we echte Akai fans zijn, hebben we erg genoten van de bouwkwaliteit, het uitstekende keybed en de duizelingwekkende hoeveelheid aanpassingsmogelijkheden van dit keyboard. Hij is zeker niet perfect. Het was fijn geweest als de pads iets gevoeliger waren en sommige personen zullen gefrustreerd zijn door het gebrek aan faders, maar al met al zal je niet veel beter kunnen vinden voor de prijs die Alesis voor dit keyboard vraagt.

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/05/26 12:31 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo