Yamaha PSR-S975 review

workstation yamaha psr-s975 review
8

€1.975,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Yamaha PSR-S975 review
Yamaha PSR-S975 review
€1.975,00

De Yamaha PSR-S975 kopen?

Het is nog niet zolang geleden dat Korg het geweldige PA1000 arrangerkeyboard heeft uitgebracht. Niet lang daarna kwam Yamaha met de PSR-S975, die qua prijs vergelijkbaar is met de PA1000. Wat biedt de Yamaha tegenhanger onder de grens van €2.000 aan geluid en functies? In deze Yamaha PSR-S975 review zullen dat en nog veel meer bespreken.

Met de Yamaha PSR-S975 en de S775 lanceerde Yamaha afgelopen voorjaar twee nieuwe middenklasse modellen. Een klasse daarboven heeft Yamaha de Tyros opvolger Genos op de markt gebracht, waar we al van kunnen zeggen dat we er erg van onder de indruk zijn.

Nu is natuurlijk de vraag: hoeveel van de nieuwste technologie en functies van Genos heeft Yamaha gedoneerd aan de middenklasse modellen? Lees snel verder en kom erachter.

Eerste indruk

Het S975 workstation keyboard heeft de gebruikelijke stijl. De gelijkenis met de voorgangers of broers en zussen van de PSR-serie is onmiskenbaar. Zoals gebruikelijk is de S975 zwart, de gebruikersinterface is licht naar de speler toe gekanteld. Dit maakt het gemakkelijker om het extreem grote lcd-scherm af te lezen en het keyboard te bedienen. Het scherm heeft een grootte van 7-inch.

Yamaha PSR-S975 Review workstation keyboard

De structuur is duidelijk en licht gestructureerd. Links van het klavier bevinden zich de pitch bend en modulatiewielen, daarboven twee vrij programmeerbare draaiknoppen voor het regelen van parameters in de live modus. De bedieningselementen voor automatische begeleiding, presets, multi-pad controle en one-touch instellingen strekken zich uit over de gehele breedte van het keyboard. Het linkerdeel van de gebruikersinterface is gereserveerd voor de songplayer en de stijlsectie, het rechterdeel voor de geluidssectie en de effecten.

De bediening van de Yamaha PSR-S975 is zeer eenvoudig. Het menu kan worden genavigeerd met een verscheidenheid aan knoppen en een draaiknop. De resolutie van het 7-inch display is zeer hoog, alle lettertypen zijn zeer scherp en daardoor gemakkelijk af te lezen.


Klavier en aansluitingen

workstation yamaha psr-s975 review

De 61 toetsen van de S975 zijn licht en dynamisch. In directe vergelijking met de PA1000 van Korg vinden we het klavier tijdens deze Yamaha PSR-S975 review beter. Het is iets strakker en dus beter bespeelbaar voor ons. Wij vinden dat het drukpunt hier meer voelbaar is. Dus het klavier van de S975 laat een zeer goede indruk achter en er is geen reden voor kritiek op de verwerking.

De hoofdtelefoonaansluiting van het Yamaha workstation keyboard bevindt zich aan de voorzijde, links van het klavier. Alle andere aansluitingen bevinden zich zoals gewoonlijk aan de achterzijde. Het keyboard wordt geleverd met een externe voeding, een muziekstandaard en een meertalige handleiding.

Een stereo-uitgang (2 x 6,3 mm aansluitingen) dient voor de weergave van de geluiden van de S975. Externe luidsprekers kunnen worden aangesloten via een 3,5 mm ingang (Aux In). Daarnaast heeft het keyboard een ingang die geschakeld kan worden tussen microfoon en gitaarniveau. De versterking kan traploos worden aangepast.

Yamaha PSR-S975 review workstation keyboard

MIDI-ingangen en -uitgangen zijn aan boord, evenals twee USB-poorten en een D-Sub-uitgang voor het aansluiten van een extern scherm. Tot slot heeft de Yamaha PSR-S975 twee pedalen.


Geluiden

De S975 maakt gebruik van de beproefde AWM stereo sampling geluidsgeneratie. De maximale polyfonie is 128 klanken. Yamaha heeft meer dan 1.600 geluiden aan het S975 keyboard toegevoegd, zodat eigenaren kunnen genieten van een zeer grote selectie. Zoals bij een workstation keyboard past, omvatten de geluiden een breed scala aan klanken. Het volledige repertoire van piano’s, orgels, drums, strijkers, blaasinstrumenten en gitaars/bassen tot synthesizerklanken zijn beschikbaar.

Yamaha PSR-S975 review workstation keyboard

De geluidskwaliteit is net zo hoogwaardig als gewoonlijk. De S.Art!- (Super Articulation Voices), Mega- en Sweet-Voices van Yamaha moeten in dit geval worden benadrukt. Vergeleken met de “eenvoudige” klanken bieden deze presets een hogere authenticiteit dankzij de verschillende articulaties en instrumentspecifieke klankcomponenten en kunnen ze veel dynamischer en expressiever gespeeld worden.

Yamaha biedt zogenaamde uitbreidingen voor de meeste PSR-keyboards. Hiermee is het mogelijk om de klanken of het aantal stijlen en multi-pad geluiden uit te breiden. De keyboards hebben hiervoor een intern geheugen nodig, wat 768 MB voor de S975 is.

Overigens laat de PSR-S975 maximaal drie delen toe: rechts 1, rechts 2 en links.

Stijlen

De stijlen bieden een vergelijkbaar beeld tijdens deze Yamaha PSR-S975 review. Hier geeft Yamaha zijn nieuwste workstation keyboard een totaal van 523 ritmes. Ook hier zijn er een paar stijlen die benadrukt moeten worden: 40 audio stijlen, 431 pro stijlen en 34 sessie stijlen. Vooral de audiostijlen, met live drum- of percussiepatronen, klinken zeer authentiek.

Alle stijlen zijn voorzien van drie intro’s en eindes, vier verschillend geordende variaties en een pauze. Fill-ins worden automatisch ingevoegd bij het wisselen van de variaties.

Multi-Pads, One-Touch-instellingen en presets

In de vorm van multi-pads biedt de S975 de mogelijkheid om met één druk op de knop phrases, one-shot samples, korte patronen of loops te creëren. Dit kunnen drumgeluiden zijn of elektronische kick en FX-geluiden in DJ-stijl. Het geheugen is genoeg voor 188 banks van elk 4 klanken, wat neerkomt op een totaal van 752 padgeluiden, wat behoorlijk wat is. Natuurlijk kan je de opdrachten van de padgeluiden samen met de presets opslaan. Deze omvatten de volledige opstelling inclusief stemmen, stijl, effecten en pads.

Yamaha PSR-S975 review workstation keyboard

De OTS (One-Touch-Settings) maken ook deel uit van de presets. Yamaha heeft vier melodie-instrumenten geprogrammeerd, inclusief effecten en andere instellingen, voor elke stijl in Pro Style. Deze kunnen worden opgeroepen via de corresponderende OTS-toetsen.

Effecten

De effectensectie van de S975 is zeer groot. Yamaha verdeelt deze sectie in Reverb, Chorus, DSP, Master Compressor, Master EQ, Part-EQ en Others. Het DSP-gebied is het grootste en omvat in totaal 322 presets plus 10 gebruikerspresets. Er zijn ook 53 presets voor de nagalm en 106 voor chorus.

De afkorting VCM staat voor Virtual Circuit Modeling Technology bij Yamaha. Dit simuleert circuitniveaus van effecten zoals phasers of compressoren. De kwaliteit is zeer goed. Terwijl het huidige vlaggenschip Genos de nieuwste functies van Yamaha heeft, krijgen de goedkopere modellen de technologie die voor het eerst bij Tyros werd geïntroduceerd. Deze omvatten onder andere de echte vervorming en echte nagalm effecten en ook hier is het geluid tijdens deze Yamaha PSR-S975 review zeer goed.

Yamaha PSR-S975 review workstation kopen

Zoals de naam al aangeeft beïnvloeden de master-compressor en EQ het totale geluid van de PSR-S975 en kan aan elk onderdeel een equalizer worden toegevoegd. Er kunnen maximaal 27 onderdelen mee worden uitgerust.

Onder Others vallen de effecten voor de Mic/Gitaar audio input. Indien gewenst kan het ingangssignaal worden verwerkt met een ruispoort, een compressor en een 3-bands equalizer. Daarnaast biedt het workstation keyboard een vocoder waarmee je het signaal van de microfoon/gitaar-ingang kan sturen, evenals de mogelijkheid om tweede en derde stemmen in real-time toe te voegen (Vocal Harmony).

Luidsprekersysteem

Het workstation keyboard heeft een intern luidsprekersysteem met een vermogen van 2 x 15 Watt. Vier luidsprekers, twee voor de bas en twee voor de midrange/treble, zorgen voor een zeer goed geluid. Vergeleken met de PA1000 mist de S975 ietwat bas, die Korg met haar middenklasse instrument iets beter uitvoert.

Music Finder en audiofuncties

workstation yamaha psr-s975 review

De PSR-S975 wordt uit de fabriek geleverd met 123 Music Finder liedjes. Hier vind je een groot aantal klassieke liederen zoals “Eine kleine Nachtmusik” of bekende liederen zoals “Amazing Grace” kant-en-klare playbacks of bijpassende stijlen en klanken. De lijst van de Music Finder kan met eigen nummers worden uitgebreid en zo tot een groot liedboek worden ontwikkeld, dat met één druk op de knop alles heeft wat je nodig hebt.De USB-poort aan de achterkant van het apparaat kan worden gebruikt om verbindingen te maken met computers en om compatibele USB-opslagmedia aan te sluiten. Als deze (halve) playbacks worden opgeslagen, kunnen ze worden gekoppeld aan de interne presets. Het is ook mogelijk om songteksten/leadsheets te integreren, die desgewenst via de D-Sub-interface naar een extern scherm kunnen worden overgebracht.

Vergelijking met Yamaha PSR-S775

De flink goedkopere S775 is het kleine broertje van de S975. Hoewel er nauwelijks optische verschillen zijn tussen de twee modellen, is het bij het bekijken van de technische gegevens tijdens deze Yamaha PSR-S975 review direct merkbaar dat de S775 zich met minder geluiden en stijlen moet redden.

Yamaha PSR-S775workstation yamaha psr-s975 reviewVergelijk prijzen

Ondanks het grote prijsverschil biedt de S775 nog steeds een geweldige 1.460 geluiden en 433 stijlen, wat voor veel gebruikers voldoende is. Er werd vooral bespaard op de in deze Yamaha PSR-S975 review genoemde super articulatie en mega-klanken. Het verschil tussen de stijlen wordt duidelijker, omdat de Yamaha PSR-S775 helaas geen audio stijlen heeft, dus deze zijn gereserveerd voor de topmodellen van Yamaha.

Er zijn ook verschillen op het gebied van effecten en de grootte van het uitbreidingsgeheugen, welke enigszins beperkt zijn.


Conclusie van de Yamaha PSR-S975

De Yamaha PSR-S975 is een zeer goed workstation keyboard met een verscheidenheid aan geluiden en stijlen. De bediening is zeer eenvoudig, de gebruikersinterface is duidelijk gestructureerd. De S975 is absoluut up to date qua klanken. De S.Art! klanken, die zeer dynamisch en expressief bespeelbaar zijn, evenals de stijlen, die live drum- en percussie tracks bieden, moeten worden benadrukt.

Yamaha PSR-S975 review workstation keyboard kopen

De S975 biedt een grote effectensectie voor de verdere verwerking van geluiden en stijlen. Met Multi-Pad-Sounds en One-Touch-Settings ben je direct voorbereid op je volgende optreden. Indien gewenst kan de Yamaha PSR-S975 ook worden aangesloten op een microfoon of gitaar en worden voorzien van effecten.

Als je zonder audiostijlen en enkele van de klank presets kan, kijk dan eens naar het broertje, de S775. Voor nog geen €1.000 krijg je een zeer uitgebreide uitrusting, die op veel gebieden bijna identiek is.

Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste keyboards of ga onmiddellijk het beste Yamaha keyboard kopen.
8 Totale Score
Veelzijdige keyboard

De Yamaha PSR-S975 is een zeer goed workstation keyboard met een verscheidenheid aan geluiden en stijlen. De bediening is zeer eenvoudig, de gebruikersinterface is duidelijk gestructureerd. De S975 is absoluut up to date qua klanken. De S.Art! klanken, die zeer dynamisch en expressief bespeelbaar zijn, evenals de stijlen, maken hem een zeer geschikte koop.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo