Korg PA1000 review

Korg PA1000 Review
8

€2.295,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Korg PA1000 review
Korg PA1000 review
€2.295,00

Moet je de Korg PA1000 kopen

Nadat Yamaha onlangs de Genos, een echt vlaggenschip, op de markt heeft gebracht en de middenprijsklasse heeft uitgerust met de S975 en S775, was het tijd voor de fabrikant Korg om iets te leveren. Dit heeft het bedrijf dan ook gedaan met de Korg PA1000, die in de prijsklasse van net onder de €2.000 valt.

We wilden meer weten over het huidige aanbod in deze prijsklasse en hebben het arrangerkeyboard onder de loep genomen in deze Korg PA1000 review.


Positieve- en negatieve eigenschappen van de Korg PA1000

Positief
  • Geluidskwaliteit
  • Kaoss-functie
  • Klankprocessor
  • Bediening
Negatief
  • Erg volgestopt bedieningspaneel

Behuizing en werking van de Korg PA1000

korg pa 1000 review

Qua design slaat Korg met de PA1000 gelukkig een andere weg in. Maak je geen zorgen, de PA1000 komt niet in de vorm van een gitaar, maar in ieder geval qua kleur varieert Korg nu een beetje. De kunststof behuizing van de PA1000 heeft de kleur Bordeaux gekregen. De gebruikersinterface is uitgerust met een grote hoeveelheid aan bedieningselementen en misschien had men de ruimte onder de luidsprekers moeten gebruiken om het geheel te verdelen. Alles lijkt nu zeer geconcentreerd tijdens deze Korg PA1000 review en je zal eerst je weg moeten vinden. Maar natuurlijk kan de PA1000, met zijn brede scala aan functies, ook zeer direct worden bediend. D.w.z. zonder een hoop menustappen of dubbele toewijzingen.

Het centrale ankerpunt van het arrangerkeyboard is het drukgevoelige 7-inch TFT touchscreen kleurendisplay. Dit reageert zeer goed op het indrukken met de vingers en kan iets gekanteld worden. Korg gebruikt al geruime tijd touchschermen voor haar keyboards en deze zijn de laatste jaren verder verbeterd. Het display is zeer groot, alles is gemakkelijk af te lezen en de lettertypes zijn groot genoeg.

beste keyboard korg pa 1000 review

Zoals gebruikelijk bevinden de knoppen voor het aansturen van de automatische begeleiding zich direct boven het klavier. Direct naar rechts is de geluidssectie, die ook met de PA1000 snel te bereiken is. Hierboven zijn de knoppen voor globale functies, transpositie, de sectie voor de audio-ingang en het aan/uitschakelen.Links van het display heeft Korg de stijlsectie en de bedieningselementen voor het volume, balans en twee vrij toewijsbare draaiknoppen geplaatst. Deze kunnen verschillende functies worden toegewezen. Boven de pitch bend/modulatie joystick bevinden zich drie toewijsbare knoppen.

Met behulp van de knoppen direct onder het display kan je de twee afspeelsecties, het keyboard, de pads voor het activeren van samples en loops en het interne muziekbook bedienen.

Klavier en aansluitingen

keyboard kopen korg pa 1000 review

Het arrangerkeyboard heeft 61 aanslaggevoelige en licht gewogen toetsen. Voor ons had de gewogenheid wat strakker mogen zijn tijdens deze Korg PA1000 review, maar je kan er heel goed mee spelen. De afwerking van zowel het klavier als het hele keyboard is zeer goed.

De audio-uitgang van de PA1000 is een stereo-uitgang in de vorm van 2 x 6,3 mm aansluitingen; de audio-ingang heeft dezelfde voorzieningen. De Gain is instelbaar. Twee pedalen (demper, toewijsbaar) kunnen op de PA1000 worden bediend. Verdere aansluitingen zijn mogelijk via de MIDI-ingangs- en uitgangsaansluitingen, de twee USB-poorten (to-host/to-device) en de video-uitgang. Korg heeft een tweede USB-to-device poort op de gebruikersinterface geplaatst. Een SD-kaartslot is verborgen achter een kleine klep, die gebruikt kan worden om de PA1000 aan te vullen met nieuwe geluiden/stijlen.

Linksvoor is er een hoofdtelefoonuitgang. We zijn blij dat je de Korg PA1000 niet op een externe voeding aan hoeft te sluiten, maar direct met een stopcontact via een ouderwetse kabel.

Luidsprekersysteem

Met 2 x 33 Watt is het PA1000 geluidssysteem zeer krachtig. Het geluid komt van twee 10 cm woofers in de basreflexkast en twee 2,5 cm tweeters.

De PA1000 biedt een zeer evenwichtige klank met een verbazingwekkend goede bas. Hier is niks vervormd en het dreunt niet, echt super.

Geluidsproductie

korg pa 1000 review keyboard kopen

De Korg PA1000 biedt met zijn EDS-X-geluidsgeneratie een maximale polyfonie van 128 klanken. Hij heeft meer dan 1.750 geluiden aan boord, waaronder veel bekende presets van het Korg topmodel, PA4X. De geluidskwaliteit is zeer goed en we kunnen hier absoluut niets bekritiseren tijdens deze Korg PA1000 review. Het sorteren van de vele geluiden werkt goed. Dankzij de categorieknoppen kan je snel door de presets schakelen en een invoer op het touchscherm selecteren.

Zoals je verwacht van een arrangerkeyboard, komen de geluiden van de PA1000 uit een grote verscheidenheid aan categorieën. Piano’s, orgels, accordeons, strijkers, blaasinstrumenten, elektronische lead- en padgeluiden, maar ook trommel- en SFX-geluiden zijn er voorbeelden van. Vooral de synthesizer spreekt ons erg aan. Korg heeft een zeer goede selectie samengesteld; ook voor de huidige top 40 nummers.

Stijlen

De goede klanken van de PA1000 leiden onvermijdelijk tot een zeer goede kwaliteit van de stijlen. Meer dan 430 van hen zijn te vinden in dit arrangerkeyboard. Ook hier is het aanbod overeenkomstig groot en gevarieerd tijdens deze Korg PA1000 review. Elke stijl biedt acht MIDI-tracks, die desgewenst in volume kunnen worden aangepast of volledig gedempt kunnen worden.

beste keyboard korg pa 1000 review

Elke stijl biedt drie intro’s en eindes, vier verschillend geordende variaties en een pauze. Alle stijlen kunnen worden bewerkt binnen het arrangerkeyboard en je kan zelfs nieuwe stijlen creëren. De PA1000 biedt de mogelijkheid om stijlen te genereren uit bestaande MIDI-bestanden.

Songbook

keyboard korg pa 1000 review

Als je uitgebreid aanbod te bieden hebt, dan heb je een manier nodig om ze aan te bieden en vooral om ze terug te vinden. De Korg PA1000 biedt hiervoor het Songbook aan, dat al met veel nummers is uitgerust. De door Korg gekozen titels geven vaak een idee welk origineel nummer de programmeurs van Korg geïnspireerd heeft.Elke songbook-item slaat de huidige instellingen van het arrangerkeyboard op. Daarnaast kunnen MP3- en MIDI-bestanden of songteksten eraan gekoppeld worden en kan alles samen gecatalogiseerd worden aan de hand van verschillende genres.

Als je niet spontaan wilt spelen, maar in een vooraf bepaalde volgorde, dan kun je nummers samenvoegen in een setlijst. Deze kunnen dan tijdens het optreden worden opgeroepen via het display of het setje keyboard-knoppen.

Player, recorder en sampler

Zoals je van Korg zou verwachten, heeft de PA1000 twee onafhankelijke ‘Players’. Deze spelen MIDI-, KAR- en MP3-bestanden af en songteksten kunnen ook gekoppeld en weergegeven worden. En dit zelfs op een extern scherm indien gewenst.

Met de Players van de PA1000 kan je markeringen instellen, zodat je direct naar bepaalde plaatsen in het nummer kan springen. Met de vocal remover functie kan je de zang uit een MP3-bestand filteren. Hoe goed dit werkt hangt uiteindelijk af van het nummer of MP3. Als je tegelijkertijd live meezingt, werkt het heel goed.

Korg PA1000 Review bediening

Je kan je eigen optredens opnemen op een aangesloten USB-opslagapparaat met het arrangerkeyboard. Je kan ervoor kiezen om alleen je eigen spel op te nemen of alles samen met het signaal op de audio-ingang. Als je dit gebruikt, zal je blij zijn met de klankprocessor van TC Helicon. Diverse effecten, presets voor het aanpassen van de stem of voor het toevoegen van koorstemmen zijn beschikbaar en de kwaliteit is zeer goed tijdens deze Korg PA1000 review.

De PA1000 kan ook via de audio-ingang samplen. Intro’s van bepaalde klassieke liederen kunnen worden opgenomen, bewerkt, gelust en geactiveerd worden met de pads. Indien gewenst kunnen de samples niet alleen aan de vier pads worden gekoppeld, maar ook direct in een stijl en samen in het songbook worden opgeslagen.

Kaoss-functie

De Kaoss Pads van Korg zijn bij de meeste lezers bekend, maar wat biedt deze functie in een arrangerkeyboard? Nou, zelfs solo-optreders houden de tijd bij en moeten hun liedjes aanpassen aan de huidige omstandigheden. En aangezien de meeste van de huidige hits zijn uitgerust met een overvloed aan effecten, biedt de PA1000 nu ook uitgebreide mogelijkheden. De Kaoss-functie kan bijvoorbeeld worden gebruikt om overgangen te creëren, geluiden te veranderen of DJ-achtige effecten in te voegen.


Conclusie van de Korg PA1000

Met de PA1000 heeft Korg een echt geweldig arrangerkeyboard ontwikkeld. De kwaliteit van de klanken en stijlen, de mogelijkheden tot bewerking en sorteren via het songbook zijn zeer goed. Bij dit keyboard zal zeker niet geklaagd worden over het te kleine aanbod.

De bediening is zeer succesvol, veel functies kunnen direct via een van de vele bedieningselementen en het touchscherm worden opgeroepen. Een zeer goede klankprocessor van TC Helicon vult het arrangerkeyboard goed aan. Als je het geld hebt, dan kunnen we dit keyboard zeker aanbevelen.

8 Totale Score
Korg arrangerkeyboard

Met de PA1000 heeft Korg een echt geweldig arrangerkeyboard ontwikkeld. De kwaliteit van de klanken en stijlen, de mogelijkheden tot bewerking en sorteren via het songbook zijn zeer goed. Als je het geld hebt, dan kunnen we dit keyboard zeker aanbevelen.

1 Reactie
  1. hallo wat is het beste keyboard op het ogenblik korg pa1000 yamaha sx900 of
    de ketron sd7? gaarne uw mening voor een man op leeftijd 89?

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo