Roland RD-800 Review

Roland RD-800 review

€1.495,00

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Roland RD-800 Review
Roland RD-800 Review
€1.495,00

De Roland RD800 is ontworpen voor optredens, van geluid tot ontwerp, en beschikt over functies die aan de wensen voldoen van zowel muzikant als publiek.

Live optredens vereisen een veelzijdig instrument om het publiek tevreden te stemmen. Of het nu gaat om een solo of groepsoptreden; het aanbod pianoklanken van de RD-800 past bij alle stijlen, met vijf soorten akoestische piano’s en 34 varianten om uit te kiezen.

Deze Roland RD-800 review bespreekt de unieke eigenschappen en functies van de RD-800 in detail en vergelijkt hem later met Yamaha, vooral de Yamaha CP4.

Roland RD-800 review

Roland RD-800 en SuperNATURAL-Technologie

Maar alles veranderde toen Roland zijn SuperNATURAL-technologie ontwikkelde. In plaats van iedere noot individueel op te nemen ontwierp Roland een keyboard dat de noten van binnenuit reproduceert.

Ook het aanslaan van de toetsen klinkt zo authentiek dat het de klank van een akoestische piano benadert En dankzij de ivoren toetsen met hameractie merk je haast geen verschil met de akoestische piano die je grootmoeder naliet.

Maar er zijn ook enkele praktische redenen waarom je voor een Roland zou moeten gaan.

Of het podium nu donker of felverlicht is, het kleuren-LCD van de RD800 is gebruiksvriendelijk, en alle knoppen op het paneel zijn uitgerust met LED-indicators.

Het PHA-4 Keyboard

Roland RD-800 piano

De toetsen van de RD-800 benaderen die van akoestische piano’s beter dan welk digitaal model dan ook.  Het ontwerp van de toetsen is erop gemaakt vocht van je vingers te absorberen, om slippen te voorkomen, ongeacht temperatuur of tempo.  Met zijn intuïtieve layout ben je niet alleen meester over de toetsen maar heb je ook zo toegang tot de meest gebruikte pianoklanken.

En je kan uiteraard ook een Roland keyboardstand aanschaffen indien je je keyboard wil gebruiken op een wat professionelere manier.

Functies van de Roland RD-800

Hier een lijst met enkele van de geweldige eigenschappen van de RD800, die hem beter maken dan enkele andere modellen.

 1. Configureer pianoklanken om aan je optreden of persoonlijke voorkeur te voldoen.  Met één druk op de knop heb je zo toegang tot standaard piano- en elektrische klanken
 2. Met piano designer kan je toonelementen bijstellen
 3. Note voice staat je toe de toonhoogte bij te stellen en het toonkarakter.
 4. Live sets zorgen ervoor dat je set-ups hebt die toonlagen en splits bevatten 88 toetsen met hameractie
 5. Vijf akoestische pianotypes met 34 variaties
 6. Meer dan 1100 extra klanken
 7. Opslagruimte voor 200 live-sets
 8. PHA-4 Concert Keyboard met Tast-detectie
 9. Weegt 21 kilogram

Onze Gids voor Piano

Hier vind je de interactieve piano-gids, ontworpen om het hele proces wat te vergemakkelijken.

Roland RD 800 vs Roland RD 700

De Roland RD-700NX en 800 hebben wel wat gemeen: SuperNATURAL-technologie, de Roland traditie om te presteren tijdens life optredens, maar de Roland 800 is het nieuwste model, waarin vele mankementen van de 700 weggewerkt werden.

Hij beschikt over 5 akoestische piano geluiden, met 34 variaties, in tegenstelling tot de drie akoestische piano’s met 30 variaties van de 700. Beiden zijn uitgerust met ivoren PHA toetsenbord. De problemen met geluid in verband met de toetsen bij de RD 700 werden opgelost in het RD800-model.

Roland RD800 back

Digitaal versus Akoestiek

In den beginne was er de digitale piano, wat simpel gezegd inhoudt dat iedere noot van een akoestische piano was opgenomen. Wanneer de muzikant een toets indrukte op het keyboard werd de juiste toon afgespeeld.  Naarmate digitale piano’s geavanceerder werden verbeterde men deze techniek, maar de digitale piano doet niet veel anders dan klanken afspelen.

Sommigen kijken neer op de Roland RD-800 omdat het een digitale piano is, maar laten we de voor- en nadelen van digitaal en akoestisch even op een rijtje zetten eerst zodat je zelf kan beslissen.

 • Veelzijdig

Een akoestische piano werkt net als de naam doet vermoeden; akoestisch. Het heeft niet als doel als iets anders te klinken, en gelukkig maar; dat is de enige klank die het kan maken.

Maar een digitale piano kan een akoestische piano zijn die een ballad speelt, of een dynamische mix van geluiden, met violen en andere functies. Deze veelzijdigheid maakt dit het perfecte instrument voor iedere muzikant die muziek wil maken, niet alleen piano muziek.

 • Stemmen

Digitale piano’s hoeven niet gestemd te worden. Digitale piano’s spelen in verschillende toonaarden met een druk op de knop. Een akoestische piano moet ieder jaar gestemd worden, maar digitale piano’s niet, zo bespaar je een hoop tijd en geld.

 • Hoofdtelefoon

Met een digitale piano kan je ook in stilte spelen door simpelweg je hoofdtelefoon aan te sluiten; een aantrekkelijke eigenschap voor iedereen die niet het hele gezin wil wekken door te oefenen. Welke is de beste koptelefoon, ontdek je hier.

 • Ruimte

Akoestische piano’s zijn… Vrij groot. Hoe krijg je zo’n apparaat in je appartementje of flat met al die grote meubelen die je woonkamer zowat uitpuilen?

Een digitale piano neemt minder plaats in en is makkelijk te verplaatsen, of het nu over grote of kleine afstanden is. En je hoeft er geen crew voor te huren.

Roland vs Yamaha Digitale Piano

Als het op stage piano’s aankomt zijn de Ronald RD 800 en de Yamaha CP4 de beste keuze. En zoals te verwachten was hebben beiden piano’s uiteraard veel gemeen.

De Roland weegt 21,3 kilogram, in vergelijking met de 17 kilogram van de CP4. De Roland heeft zijn SuperNATURAL-technologie en zijn PHA-4-keyboard, de CP4 is de draagbare versie van Yamaha’s akoestische CFIIIS piano. Het zal er dus maar van afhangen of je trouw bent aan Yamaha of Roland: als je tevreden was van één koop je eerder het volgende model in de serie. Beide piano’s zijn prima.

Bekijk de video hieronder om de verschillen en gelijkenissen te zien en horen.

Voor meer handige digitale piano reviews kan je terecht op onze website.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo