Roland F120 review & Roland RP301

Roland F120 review piano

Dezelfde piano’s met een andere behuizing.
Niet erg onder de indruk van de toetsaanslag.

Ik kan de Roland RP120 of RP301 min of meer aanbevelen. Wat ik bedoel met “min of meer aanbevelen” is dat deze modellen een paar mankementen hebben (zie verderop in deze review) waardoor ik ze niet voor de volle 100% kan aanbevelen. Ik vind de Roland digitale piano’s, in het bijzonder de HP serie, goede piano’s en gebruik ze zelf al jarenlang. Roland is een prima bedrijf. De Roland RP301 en F120 zijn op alle fronten identiek, op de behuizing na, de plaatsing van het control panel/de knoppen en het gewicht. Ze zijn de goedkoopste meubelpiano’s die Roland in het assortiment voor 2012/2013 heeft.

Met twee op één piano, dankzij de ’twin piano’ feature

Beide modellen hebben een paar interessante features, zoals “twin piano”, dat het 88 toetsen tellende keyboard elektronisch verdeelt in twee identieke 44 toetsen tellende keyboards, zodat je met twee personen tegelijkertijd duetten kan spelen. Ze hebben bovendien 30 fraaie individuele en gelaagde instrumentgeluiden. De Roland RP301 wordt aangeboden in een aantrekkelijke satijnbruine rozenhouten of satijnzwarte uitvoering, met uitschuifbare key cover en een bijpassende kruk. De Roland F120 wordt aangeboden in zwarte of witte uitvoering, met een vouwbare key cover.

>>> De beste prijs op internet vind je hier: F120 & RP301  >>>

Geluidskwaliteit

Hoewel Roland nog steeds een kleiner speakersysteem van 24 watt in beide piano’s gebruikt, is dit genoeg om een prima volume te bereiken. Om onduidelijke redenen klinkt het geluid helaas wat magertjes en blikkerig als je het midden van het keyboard bespeelt (wat de meeste mensen toch doen). De geluidskwaliteit is echter wel een stuk beter als je met een goed stel headphones speelt, hoewel Roland’s SuperNATURAL pianogeluid niet zo “bovennatuurlijk” klinkt bij de middelste octaven, ook niet als je met headphones speelt. In mijn oren klinkt het onnatuurlijk.

De lagere tonen zijn rijk en resoneren, maar naarmate je naar de midden- en hogere octaven gaat, klinkt de piano wat magertjes en een beetje elektronisch. Een beginnende pianist die misschien niet goed weet hoe een echte piano hoort te klinken merkt het misschien niet op, en het zal voor sommige spelers geen issues zijn, maar voor mij is het wel een minpunt, vandaar dat ik het noem. De dynamiek en toetsaanslag is bij deze piano’s echter veel beter dan bij andere digitale piano’s, wat een groot pluspunt is.

Toetsen en de nieuwe toetsaanslagtechniek

Ik was erg benieuwd naar het type toetsaanslag dat Roland in deze modellen zou gebruiken. Roland heeft ervoor gekozen hun standaard Ivory Feel-G Keyboard Action te gebruiken, dat je ook vindt in een aantal goedkopere modellen, waaronder de FP50 en de RD300NX.  Het doel van Roland was duidelijk om de toetsaanslag en het pianogeluid te verbeteren ten opzichte van eerdere modellen. In bepaalde opzichten hebben ze dat goed gedaan. In andere opzichten zijn ze echter, naar mijn mening, achteruit gegaan. De nieuwe toetsaanslagtechniek zou zwaarder moeten zijn en dichter bij de toetsaanslag van een akoestische piano in de buurt moeten komen. Roland heeft op dit punt ten opzichte van eerdere modellen zeker verbeteringen aangebracht, maar de toetsaanslag voelt als je zacht of licht speelt wat langzaam aan, ook wanneer je meer op de uiteindes van de toetsen speelt, zoals bij de noten met voortekening (de zwarte toetsen) met andere digitale piano’s in dezelfde prijsklasse en in vergelijking met akoestische piano’s. De verbeterde toetsaanslag van Roland in de duurdere HP modellen en de draagbare FP80, bewegen duidelijk beter, maar deze piano’s kosten wel € 1500 of meer.

>>> De beste prijs op internet vind je hier: F120 & RP301  >>>

Repetitie-mechanisme

Roland RP301 piano keybedRoland beweert ook dat ze een repetitie-mechanisme aan de toetsen hebben toegevoegd. Dit mechanisme zou de toetsaanslag dichter bij die van een concertvleugel dan van een staande piano moeten brengen. Dit mechanisme is echter zo goed als niet waarneembaar in het G-Keyboard, in tegenstelling tot het repetitie-mechanisme in de Roland PHA serie van toetsaanslag die je in de meeste Roland piano’s vindt, waaronder de HP serie. Je voelt het simpelweg niet (ik kon het niet merken en ik weet hoe dit mechanisme zou moeten aanvoelen), ongeacht hoe hard of zacht je op de toetsen drukt. Roland had dit feature net zo goed of niet kunnen opnemen in de specificatielijst, want – afgaande op mijn ervaring – werkt het gewoon niet. Op de betere Roland keyboards werkt het wel degelijk: je kan die mechanisme op die piano’s goed voelen en het klinkt vrij goed.

Tot slot heeft Roland, wat toetsaanslag betreft, al eerder problemen gehad met enkele modellen met de ivory-feel G action techniek, waarbij bij hardere toetsaanslag om meer volume of agressiever spel te bereiken een luid bonkend geluid te horen was. De HP302 (nu niet meer in de handel), die zo’n € 1800 kostte, had dit probleem bijvoorbeeld. Ik heb veel piano’s van dit model bespeeld en allemaal lieten ze een luide bonk horen wanneer je de toetsen indrukte. Helaas is dit met de Roland RP301 en Roland F120 piano’s niet anders.

Piano Roland RP301 bruinDe RP201 en F110 die nu niet meer in de handel zijn hadden dit probleem niet: de toetsen van deze piano’s waren heel stil, hoe hard je ze ook aansloeg. Het nadeel aan deze piano’s was dat de toetsaanslag wat te licht aanvoelde voor mensen die echt op zoek waren naar het gevoel van een akoestische piano. In een poging het gewicht en de weerstand van de toetsen te verbeteren, lijkt het erop dat Roland niet gezorgd heeft dat dit luide en irritante geluid verdween en dat is jammer.
De luide bonk bij het indrukken van de toetsen suggereert dat er niet genoeg vilt onder de toetsen is aangebracht om te voorkomen dat de toetsen tegen het keybed eronder stoten. Het is me niet precies duidelijk waardoor dit veroorzaakt wordt, maar dit geluid is met name als je de piano zachter hebt staan of als je met headphones speelt erg storend. Ik ken verschillende eigenaren van een Roland die dit probleem ook hadden.

Als je de toetsen op deze twee nieuwe modellen echter zachtjes bespeelt, hoor je het bonkende geluid helemaal niet, omdat je de toetsen niet hard genoeg indrukt. Maar, je bespeelt de piano natuurlijk niet altijd maar zachtjes. Je zal hoe dan ook tegen dit probleem aanlopen, omdat je nu eenmaal dynamiek in je pianospel nodig hebt. Er valt niks aan te doen. Ik zou dit probleem hebben verwacht bij een vaag en onbekend merk, maar niet bij een Roland en zeker niet in deze prijsklasse van meer dan € 900.

Look van de pianotoetsen

Hoe pianotoetsen eruit zien, bewegen en aanvoelen is zeer belangrijk. Houd hier rekening mee voordat je een beslissing neemt over de digitale piano die je koopt. Hoewel toetsaanslag op een digitale piano van ieder merk wel enig achtergrondgeluid met zich meebrengt, zijn er piano’s die een dusdanig storend geluid met zich meebrengen dat het in mijn ogen niet meer acceptabel is. De Roland RP 301 en de Roland F 120 zijn twee van dit soort piano’s, hoewel er ook enkele piano’s van onbekende merken zijn met dit probleem.

 >>> De beste prijs op internet vind je hier: F120 & RP301  >>>

Een goed sustainpedaal, display & key cover

Aan de andere kant hebben de RP301 en de F120 een goed sustainpedaal, een handig front panel control panel, een aardig, maar enigszins beperkt LED display, een handige uitschuifbare key cover op de RP 301 en een vouwbare key cover op de F 120, 128-stemmige polyfonie (dat is heel goed) en een elektronische metronoom die je zelf kan instellen voor timing. Verder zijn de piano’s uitgerust met wat Roland zelf “SuperNATURAL piano sound” noemt, een mini-aansluiting voor je iPod/MP3-speler (heel cool), een song recorder, special effects, 5 niveaus in toetsgevoeligheid, ingebouwde clipjes om je muziek vast te houden en een half-dempend sustainpedaal voor een meer realistische pedaalexpressie (wat een voordeel is).

Conclusie van de Roland F120 review & Roland RP301

Mijn conclusies: als de toetsaanslag en het bewegingslawaai van de toetsen niet zo storend was, zouden deze piano’s een veel betere aanwinst zijn.

Roland produceert ook een upgrade op de Roland RP 301, namelijk de RP301R, die in gebruikte technologie en leuke features inderdaad beter is, maar die helaas dezelfde toetsaanslag en geluidssysteem heeft en ongeveer € 1500 kost in pianowinkels (online is deze piano niet verkrijgbaar).

De Roland RP 301 is in twee aantrekkelijke kleuren verkrijgbaar, namelijk bruin rozenhout en zwart in een fraaie meubelbehuizing. De Roland F 120 heeft een wat compactere eigentijdse behuizing in aantrekkelijk glanzend zwart of glanzend wit (de witte is best gaaf als je van die kleur houdt, met een handige key cover die je over de hele piano kan vouwen en die als hij open is als muziekstandaard gebruikt wordt. Beide piano’s zijn zonder twijfel betrouwbaar, want Roland maakt goede piano’s en ik heb door de jaren heen vele Roland digitale piano’s in mijn bezit gehad en bespeeld en over het algemeen heb ik er plezier aan deze piano’s te bespelen en heb ik maar weinig problemen met ze gehad.

Maar helaas ben ik niet zo onder de indruk van deze twee piano’s als ik zou willen en ik kan ze niet voor de volle 100% aanbevelen, voornamelijk door de problemen met de toetsaanslag en de klanken in de middelste octaven, zoals ik al beschreven heb. Als een van de beide Roland piano’s je bevalt, en de gebreken die ik beschreef je niet storen, moet je hem zeker kopen. Uiteindelijk is het jouw geld en jouw beslissing en er zijn ook veel features aan deze piano’s die ik wél sterk vind. Roland is een geweldig bedrijf en ik zou willen dat ze deze toch fundamentele problemen met hun RP en F digitale piano’s niet hadden.

 >>> De beste prijs op internet vind je hier: F120 & RP301  >>>

Alternatieven

Je zou ook andere opties in deze prijsklasse in overweging moeten nemen, bijvoorbeeld van Yamaha, Casio, en Kawai die concurrerende modellen bouwen die je misschien nog wel meer waar voor je geld geven waar het aankomt op een bevredigende pianobelevenis.

Casio PX 850 piano

Een goed voorbeeld is de Casio PX 850 digitale piano. (+/- € 950 online): dit is uitstekende keuze voor deze prijs en kost aanzienlijk minder dan de Roland piano.  De PX850 heeft 4 speakers,  40 watt en een 256-stemmige polyfonie. De toetsaanslag voelt bovendien soepel aan, de piano heeft fraaie opnamefeatures en wordt geleverd in drie kleuren en met drie jaar fabrieksgarantie.  De PX850 is bovendien een nieuwer model dan de Roland piano’s en geeft je de mogelijkheid om via een USB-poort de piano aan te sluiten op je iPad of computer. Ik gebruik een aantal educatieve iPad apps in mijn studio om kinderen en volwassenen te helpen een beter visueel begrip van muziek en pianoconcepten te ontwikkelen en de Casio levert hier een goede prestatie door mij directe verbinding met mijn iPad te geven. Lees mijn beoordeling over de nieuwe Casio PX 850 hier: Casio PX 850 review.

2014 model Kawai KDP90

Een andere goede piano die net op de markt gekomen is, is het 2014 model Kawai KDP90  (kost online € 950). Kawai heeft verstand van piano’s, omdat ze ook akoestische concertpiano’s van hoge kwaliteit bouwen die gebruikt worden door professionele pianisten, leraren, kerken en scholen over de hele wereld. Ik heb zelf dit model bespeeld en vind de KDP90 een geweldige piano voor deze prijs. De piano heeft een stille en solide toetsaanslag en resoneert als een concertvleugel, wat vrij indrukwekkend is. Bovendien komt deze piano met een aantal interessante extra features, waardoor dit nieuwe model echt een goede keuze is in deze prijsklasse. De piano wordt geleverd met een comfortabele en bijpassende pianokruk (ik heb hem uitgeprobeerd), drie jaar garantie en de prestigieuze merknaam, Kawai (en dat is zeker een grote naam) staat op de piano.

2 Opmerkingen
  1. Waar kun je in Nederland de Kawai KDP90 kopen?

    • Hey Jola, in Nederland zal het moeilijk zijn hem reeds te vinden. De grotere ketens bieden hem (nog) niet aan. Je kan het best even proberen in een lokale shop of bij amazon online verkopen ze hem ook (inclusief gratis levering naar Nederland)

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo