Kurzweil SP4-8 review

Beste Kurzweil SP4-8 Review

Als onderdeel van een enorm vernieuwingsproces heeft Kurzweil zijn stage piano volledig opnieuw gedefinieerd door vier nieuwe producten aan de middenklasse prijsklasse toe te voegen: de SP4 (welke bestaat uit drie modellen van de 61 tot 88 toetsen versies) en de SP5 (exclusief beschikbaar in de 88 toetsen versie). Een van de meest interessante producten is de SP4-8, een 88 toetsen hammer weighted action stage piano die een lichtgewicht chassis aanbiedt (ondanks de historie van Kurzweil van erg zware producten) en sommige andere bruikbare features voor live muzikanten, naast de klassieke piano, elektrische piano en snaarinstrumenten van de fabrikant uit de VS. In deze Kurzweil SP4-8 review zullen we dit model uitgebreid onder de loep nemen.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

De Kurzweil SP4-8 vervangt de populaire SP88/X en representeert het meest betaalbare keyboard dat het bedrijf dat in 1982 opgericht werd door de genie Ray Kurzweil aanbiedt. Dankzij de vier programmeerbare zones voor split en layers en de compatibiliteit met de PC3-serie geluidsbibliotheek, beloofd deze stage piano een van de beste alles-in-een oplossingen voor optredens te zijn. Maar is hij je geld waard, vooral wanneer je hem vergelijkt met de concurrentie? Dat zullen we in deze Kurzweil SP4-8 review uit gaan zoeken.

 

Kurzweil SP4-8 review:

De Kurzweil SP4-8 ontleden

Laten we in deze Kurzweil SP4-8 review eens zien wat er in de doos te vinden is:

  • Kurzweil SP4-8 stage piano
  • AC adapter plus stroomkabel
  • Switch pedaal
  • USB kabel
  • 4x zelfklevende poten

Het eerste minpunt van een product dat verkrijgbaar is vanaf €957, is het gebrek aan een echte piano stijl sustainpedaal. De meegeleverde voet switch is niet geschikt als demperpedaal en zou alleen handig zijn als je de geluiden met je voeten veranderd.

Er is ook geen half-pedaal op triple-pedaal ondersteuning en dat is een onvergeeflijk gemis bij een product met deze prijs. Het is het ook waard om op te merken dat vergelijkbare producten van de concurrentie, zoals de Roland RD-300NX en zelfs de Yamaha CP-33 geleverd worden met een piano stijl sustainpedaal en ondersteuning voor tenminste een van de eerdergenoemde functies.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Deze Kurzweil digitale piano heeft een zwarte afwerking en een erg compact frame. De TP-100 88 toetsen hammer weighted action keyboard van Fatar helpt om de Kurzweil SP4-8 extreem lichtgewicht te houden (maar 18kg) en maakt het voor gebruikers mogelijk om ze makkelijk mee te nemen naar een voorstelling.

De SP4-8 biedt de traditionele Kurzweil interface en bestaat uit twee wielen aan de linkerkant (welke gebruikt worden voor modulatie en pitch), een volume schuifregelaar, een multifunctionele draaiknop die gebruikt kan worden om geluiden aan te passen, tien functieknoppen, een LCD scherm met twee navigatieknoppen en negentien andere knoppen aan de rechterkant om geluiden te beheren.

Aan de achterkant vinden we een MIDI I/O, twee controller inputs (een voor sustainpedaal en de andere CC of expressiepedalen), een USB naar MIDI poort, twee gebalanceerde outputs, de stroomaansluiting, een koptelefoon output en de stroomschakelaar.

Goedkope Kurzweil SP4-8 Review

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

 

Triple strike vleugelpiano

Een van de meest interessante features van de Kurzweil SP4-8 is zeker weten de PC-3 afgeleide geluidsbron, welke maximaal 128 geluiden van de workstation serie biedt, waaronder de klassieke Triple Strike vleugelpiano, de bekende snaar klanken, verscheidene KB3 orgels en KVA synth geluiden.

Gebruikers kunnen zelfs andere fabrieksprogramma’s van de PC-3 in de SP4-8 ROM importeren met de USB poort. Uiteraard is niet elk programma van de PC-3 compatibel met de SP4-8. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om gebruiker samples of een Legacy K2 preset toe te voegen.

De Kurzweil Desktop Editor wordt apart verkocht en is erg handig om snel erg complexe geluiden te creëren en de V.A.S.T. geluidsbron aan te passen voor je favoriete synth geluiden.

Kurzweil SP4-8 ReviewMaar hoe klinkt deze bron onder de vingers? Nou, niet zo goed als verwacht.

Het grootste probleem is dat de Fatar TP-100, welke door Kurzweil uitgekozen is om het chassis zo lichtgewicht mogelijk te houden, goed is voor bijna alles… behalve de piano goed te spelen.

De toetsen zijn te zacht in zones waar je ze zwaarder zou verwachten en de gevoelens die we kregen bij het spelen van de Kurzweil SP4-8 zijn ver verwijderd van het realisme dat bereikt wordt bij andere stage piano’s.

Alhoewel het keyboard een optimale compromis moest bieden om zowel piano als andere geluiden te spelen, is de primaire rol van een stage piano uiteraard om zo natuurlijk mogelijk piano spelen mogelijk te maken.

De piano ervaring van de SP4-8 is totaal niet realistisch. Uiteraard krijg je de gebruikelijke Triple Strike vleugelpiano klank, welke een van de meest authentieke emulatie van de laatste tien jaar is, maar de industrie staat uiteraard niet stil en heeft ondertussen verscheidene emulaties die net zo goed of beter zijn.

Als je nagaat dat er geen half-pedaal of triple pedaal ondersteuning is, de gelimiteerde maximale polyfonie van 64 noten en geen ondersteuning voor welke soort van mechanische emulatie dan ook, dan zal je makkelijk begrijpen dat het het in ieder geval waard is om eerst ook een kijkje te nemen naar andere opties.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

 

Kurzweil SP4-8 vs SP5-8

De Kurzweil SP5-8 is jammer genoeg niet een van die oplossingen. Dit duurdere model deelt te veel features met de SP4-8 om het hogere prijskaartje te rechtvaardigen (€1.090) en ondanks het zwaardere LK40GH 88 toetsen hammer graded action keyboard, zorgt de keuze om voor dezelfde PC3 geluidsbron en 64 noten polyfonie te kiezen ervoor dat het uiteindelijke oordeel hetzelfde is.

Uiteraard zijn er nog steeds een aantal verbeteringen die je alleen in de SP5-8 zult vinden, zoals een groter LCD scherm (welke meer gebruiksvriendelijk is tijdens live optredens), 861 fabrieksprogramma’s welke afgeleid zijn van het PC3 workstation (ten opzichte van de 128 presets van de SP4) en vier extra schuifregelaars om vier beschikbare zones te beheren zonder gebruik te maken van externe software.

Goedkoopste Kurzweil SP4-8 Review

Ja wat is de reden om vier beschikbare zones te hebben wanneer je ze niet snel live kan beheren bij de Kurzweil SP4-8? Moeten we onze laptop verbinden tijdens een voorstelling om simpelweg het volume van een gecombineerde snaar sectie te verhogen? Als je van plan bent om veel samen te voegen en op te delen, dan zal alleen het SP5-8 model het mogelijk maken om de balans tussen de vier geluiden te beheren.

De verschillen tussen de twee modellen houden hier echter op. Zowel de SP4-8 als de SP5-8 bieden een gelimiteerde FX editing met 10 verschillende units om geluiden te verrijken en beide hebben geen intern geheugen om je eigen unieke geluiden te maken.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

 

Kurzweil SP4-8 review: Een superNATURAL alternatief

Het is het waard om op te merken dat de Kurzweil SP4-8 en SP5-8 respectievelijk verkrijgbaar zijn voor €957 en €1.090 en als je dit budget beschikbaar hebt, dan raden we sterk aan om een meer complete stage piano te focussen, zoals de Roland RD-300NX, welke verkrijgbaar is vanaf €1199.

De bijgewerkte 2.0 versie van de RD-300NX stage piano biedt zoveel geweldige toegevoegde innovaties aan een al handige formule toe, zoals een directe selectie van de favoriete live sets, een nieuwe live editing en de optie om de piano zowel bedraad als draadloos met je iPad te verbinden om je geluiden via de RD-NX editor te beheren en creëren.

De RD-300NX heeft de SuperNATURAL technologie, welke eerst geïntroduceerd werd door Roland met de Fantom G workstation serie, welke veel geweldige pianogeluiden en een gloednieuwe elektrische piano biedt, welke afgeleid is van de Fantom G uitbreiding ARX-02. Je kan je geluiden creëren, maximaal drie lagen combineren en kiezen uit 939 verschillende klanken.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Wanneer je de SP4/SP5 met de Roland RD-300NX vergelijkt, dan is het makkelijk om een aantal verschillen op te merken. De eerste is uiteraard het 88 toetsen Ivory Feel G keyboard, welke zo geweldig is en het mogelijk maakt om op een extreem natuurlijke manier piano te spelen, terwijl niet te veel gewicht aan het chassis toegevoegd wordt. De RD-300NX weegt namelijk maar 17kg.

Voeg een maximale polyfonie van 128 noten toe, half-pedaal ondersteuning met de DP-10 demper, de compatibiliteit met het RPU-3 triple-pedaal van Roland en een USB aansluiting om je flash geheugen te gebruiken om media af te spelen en dan krijg je een echte winnaar. Zodra je dat geprobeerd bent, dan wil je niet meer terug.

Beste Kurzweil SP4-8 Review

 

Conclusie Kurzweil SP4-8 review

Kurzweil moet echt iets doen als het bedrijf dezelfde kwaliteit en compleetheid van zijn concurrenten wil bereiken. Ondanks de inspanningen om hun stage piano lichtgewicht te houden en uiteindelijk een compacte digitale piano met een goed geluidsspectrum te creëren, is de Kurzweil SP4-8 uiteindelijk niet in staat om een natuurlijke en realistische piano ervaring te bieden. De verscheidene gebreken maken het moeilijk om hem aan te raden voor professioneel gebruik in deze Kurzweil SP4-8 review.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo